TestKost
12 tips för att lyckas med viktnedgången

12 tips för att lyckas med viktnedgången

Publicerad: 2023-10-05

Det finns mängder av tips och tricks för att gå ner i vikt. Men ibland är det svårt att sålla bland all information för att få fram vad som verkligen fungerar och inte. Tyvärr så är internet och sociala medier fulla av produkter och tjänster för viktnedgång som inte alls fungerar utan bara ska generera pengar. Men det finns också mycket nyttig information och flera produkter som faktiskt kan hjälpa dig på rätt väg. Vi har sammanställt tjugo legitima och välbeprövade råd som kommer att hjälpa dig att gå ner i vikt.

 1. Kostkvalitet
  Kvaliteten på den mat du äter är starkt kopplad till din hälsa och vikt. Forskning har påvisat ett samband mellan människor som äter processad mat och övervikt. Det handlar alltså inte bara om storlek på portioner och kalorier utan råvarornas kvalitet. Att bara förbättra kvaliteten på din mat kan räcka för att tappa några extra kilon. Det kommer förmodligen få dig att må bättre också.
 2. Socialt stöd
  Flera studier har visat på ett koppling mellan socialt stöd och en lyckad viktnedgång. Att ha familj och vänner som stöttar i tuffa stunder och hejar på när det går bra kan vara nyckeln för att bryta platåer och hålla hårt i sin plan och att faktiskt lyckas gå i mål. Tips: Det finns gott om online communities där du kan dela din resa och få råd och stöd.
 3. Inställning
  Inställning är något som talas förvånansvärt lite om men som är så viktigt. Det finns till och med forskning som styrker vikten av inställning. Att se på motgångar som temporära istället för misslyckanden kan vara skillnaden på att fortsätta och att lägga av. Så se till att ha en hälsosam inställning till din viktnedgång, tillåt dig att ha motgångar men se till att fortsätta pusha.
 4. Ät långsamt
  Att äta långsamt hjälper dig att bli mätt på mindre mat. Att vänja sig vid att äta mindre kan vara tufft i början. Framför allt om du aldrig tidigare har begränsat ditt kaloriintag. Men att äta långsamt är ett enkelt och effektivt knep. När du äter långsamt så hinner mättnadskänslan infinna sig innan du har ätit för mycket. Du kommer också att uppskatta maten mer och njuta av smakerna.
 5. Njut av det du äter
  Att börja med en ny kost- och träningsrutin är ett krävande projekt. Framför allt om du är helt ny till träning och kostplanering. Då är det en riktigt dålig idé att sluta helt med allt du tycker är gott och bara äta smoothies och shakes. Se till att det du faktiskt ska äta är gott, men också nyttigt. Lär dig några nya rätter, testa nya grönsaker och frukter. För om du inte tycker om den nya maten så kommer du förmodligen inte att klara dina långsiktiga mål.
 6. Planera din mat
  Planera veckans mat, inklusive snacks, och gör storkok. Förbered och gör det lätt för dig att hålla dig till din kostrutin. Ingenting bjuder in till en hämtpizza eller köpmat så mycket som att komma hem på kvällen och vara hungrig utan att ha något att äta. Det finns mängder av recept som enkelt kan lagas i storkok så att du har matlådor till hela vecka.
 7. Variera din träning
  Lyft vikter, spring, klättra, simma, dansa, cykla, ja gör allt möjligt. En blandad träning ger allsidiga resultat och håller träningen rolig. Bäst är ju att hålla sig till sitt träningsschema. Men när de där tunga perioderna gånger så är det så mycket bättre att bara byta träningsform ett tag än att helt lägga träningsväskan på hyllan. Och när du testar på andra aktiviteter så kanske du hittar något som är ännu roligare och fungerar bättre än vad du är van vid.
 8. Tumma inte på din sömn
  Mat ska planeras, träning ska hinnas med, jobbet tar sin tid, familjen kräver sitt och sen vill man ha lite fritid också. Och då kommer vi och säger att du ska hinna med en regelbunden och lång sömn på det? Ja, det är kämpigt att bryta och förändra rutiner men för att överhuvudtaget ha en chans så MÅSTE du ha tillräckligt med återhämtning i form av sömn. För lite sömn leder till ökad aptit och sämre förmåga att kontrollera känslor, alltså sämre förmåga att bibehålla disciplin och gör rätt val. Försök att lägga dig och gå upp ungefär samma tid varje dag, ett bra sätt att komma in i en bättre sömncykel är att under en vecka sluta med allt som får dig att sitta uppe på kvällarna. Stäng av mobil, TV, dator och skippa alkohol och nikotin innan läggdags.
 9. Minska alkoholkonsumtionen
  Alkohol är ett riktigt gift på många sätt. Särskilt om du försöker gå ner i vikt. Inte bara det att alkoholhaltiga drycker ofta innehåller många kalorier, ruset som kommer med alkohol bjuder in till att bryta sunda rutiner. Att stanna uppe till 03, äta skitmat och skippa träningen dagen efter är ett recept på att misslyckas. Någon öl eller nått glas vin till maten är ingen större fara, men räkna gärna på din favoritdryck så du vet ungefär hur många kalorier extra som går per vecka.
 10. Drick vatten
  Ett intag av vatten innan en måltid har förknippats med större viktnedgång. Det beror på att hunger kan dämpas av vatten och därför minskar också portionen mat. Vatten fyller också upp magsäcken vilket också leder till att suget på mat minskar. Att regelbundet dricka vatten under dagen för med sig en rad andra fördelar också och ser till att du orkar med träningen.
 11. Bli bekväm med hunger
  Missförstå oss inte nu, du ska inte gå runt och vara hungrig om dagarna. Det kommer bara leda till att men äter nått snabbt och förmodligen onyttigt. Men reagera inte på hunger direkt genom att snacksa. Håll dig till din kostrutin och acceptera att du emellanåt kommer att känna dig hungrig. Om du under flera år har belönat kroppens hungerkänsla med socker och fett så kommer det vara tufft att bryta. Men det är otroligt viktigt att ta tillbaka kontrollen över din kropp och hunger för att klara av att gå ner i vikt på både lång och kort sikt.
 12. Börja där du är och gör vad du kan
  ”Efter nyår, då kör vi” eller ”På måndag då gäller det” har vi säkert alla tänkt. Men ärligt talat, det är bara en undanflykt för att slippa börja nu, idag, på en gång. Du behöver inte gå till gymmet i två timmar med ett avancerat träningsprogram och komma hem och laga kyckling, ris och broccoli för resten av veckan. Men du bör starta med något litet. Ta en promenad ikväll och fundera över vilka onyttigheter som du lättast kan göra dig av med. Svårare än så är det inte i början. Som en vis person en gång sa till mig: ”lägg ribban så lågt att du kan gå över den”. Genom att sätta mål som du kommer att lyckas med så kommer du att återvända och sätta nya mål.