TestKost
Bästa Betakaroten - 8 toppval testade och presenterade
TesterBetakaroten

Bästa Betakaroten - 8 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Betakaroten kan hjälpa dig att få en djupare, mer naturlig solbränna samtidigt som det hjälper din hud att motstå solens farliga strålar samt bibehålla en hälsosam hud. Det är ett väldigt populärt tillskott att ta under försommaren fram till hösten för att lyckas med en extra fin solbränna som håller i sig länge. Vi har undersökt marknadens olika betakaroten tillskott och valt ut de som vi tycker fungerar bäst.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Betakaroten Bäst i Test 2024

För att hitta bäst betakarotentillskott så söker vi efter högkvalitativa och prisvärda produkter. Vi sållar ut de som på pappret är bäst för att sedan testa dessa under en period. Betygen i listan är baserade på följande punkter:

 • Dosering – Doseringen ska vara i linje med rekommendationer från till exempel Livsmedelsverket, men även stämma överens med aktuell forskning.
 • Kvalitet – Produkten ska inte innehålla utfyllnadsämnen och betakarotenet i sig ska vara korrekt framställt och fritt från farliga ämnen.
 • Källa – Betakaroten kan komma från en rad olika källor. Vi letar efter produkter vars betakaroten härrör från naturliga och högkvalitativa råvaror.
 • Återförsäljare/tillverkare – Ett gott rykte om att producera och sälja tillförlitliga tillskott är viktigt. Det finns många tveksamma återförsäljare på marknaden så att välja en med omsorg tycker vi är viktigt.
 • Tredjepartstester – Oberoende labtester från tredjepart är det absolut bästa när det kommer till att utvärdera ett kosttillskott. Men det är tyvärr ovanligt, i brist på detta letar vi efter andra relevanta utmärkelser och undersökningar.

Topp 8 bästa Betakaroten

1. Healthwell betakaroten 50

4.7
Bäst i test

"Prisvärd, väldoserad och vegetarisk, en klockren vinnare."

Storlek

60 kapslar

Betakaroten/portion

50 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Kapslar
 • Billigaste betakarotentillskottet
 • MCT-olja för upptagningsförmågan
 • Naturligt betakaroten
 • Vegetarisk
 • Liten förpackning

Recension

Healthwell Betakaroten 50 är Healthwells mest sålda betakaroten-produkt. En ständig favorit hos många solälskande människor som vill ladda upp med betakaroten inför sommaren. Healthwell erbjuder tre olika produkter med betakaroten; 50, 100 och Plus. 50 respektive 100 avser koncentrationen per dos, alltså 50 mg eller 100 mg betakaroten per dos. Betakaroten Plus innehåller flera olika näringsämnen som hjälper huden att ta emot solen på bästa sätt, men den är också dyrare. Därför har vi valt Betakaroten 50 som vårt toppval, en lagom dosering och till ett mycket förmånligt pris.

Innehåll

Healthwell Betakaroten 50 kommer i en burk på 30 kapslar och lika många portioner. Innehållet består i princip till 100 % av betakaroten och saknar både vitamintillskott och svartpepparextrakt. Rent betakaroten till ett mycket bra pris helt enkelt. Vi tycker om produkter som enbart innehåller en sak, det ger utrymme att kombinera sina egna tillskott till bättre pris.

Halten per dos avslöjas av namnet, 50 mg. Det saknas tyvärr forskning på när exakt betakaroten börjar ge god effekt, men en inofficiell konsensus tycks vara runt just 50 mg. Att överskrida 50 mg under längre tid kan ge upphov till vissa bieffekter så 50 mg är en perfekt koncentration.

Kapseln är vegetabilisk och produkten innehåller inga animaliska ingredienser alls. Betakarotenet i kapslarna är fermenterat och kommer från Blakeslea Trispora, en svamp som är rik på betakaroten. Utöver betakaroten har MCT-olja tillsats för att förbättra kroppens absorbering av betakaroten.

Sammanfattning

Enkelt innehåll av god kvalitet till bästa pris. Som med andra kategorier så överträffar Healthwell sina konkurrenter med att erbjuda kvalitetsprodukter till utomordentligt bra priser. Healthwell Betakaroten 50 kostar runt hundralappen och kan alltid köpas rabatterat i större mängder. Vi hade dock gärna sett att förpackningen var på 60 kapslar, 30 kapslar är onödigt lite. Innehåller är exakt det man kan förvänta sig och vi har inte hittat några konstigheter alls med produkten. En varm rekommendation till dig som vill ha ett enkelt och stabilt betakarotentillskott!

1. Healthwell betakaroten 50
4.7
Svensk hälsokost

2. Core Betakaroten

4.6

"Billig, naturlig och lagom starkt doserad"

Storlek

60 kapslar

Betakaroten/portion

50 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Kapslar
 • Bra koncentration av betakaroten
 • Mycket fördelaktigt pris
 • Både MCT-olja och piperin är tillsatt
 • Ej vegetarisk

Recension

Core Betakaroten liknar Healthwell Betakaroten väldigt mycket, tillskotten är faktiskt nästan identiska. Core innehåller också 30 kapslar per förpackning och varje kapsel består av betakaroten, MCT-olja samt svartpepparextrakt. Du får ett enkelt och potent tillskott för en billig peng.

Innehåll

Betakarotenet i Core Betakaroten kommer från svampen Blakeslea Trispora och extraheras genom fermentering. Fermenterat betakaroten har en hög biotillgänglighet, det tas alltså upp av kroppen lättare än andra former av betakaroten. Unikt för Core Betakaroten om man jämför med Healthwell Betakaroten är att Core innehåller svartpepparextrakt. Svartpeppar tillsätts för att det innehåller piperin, ett ämne som skyndar på absorberingen av näringsämnen i kroppen. Flera studier har visat på att piperin som intas samtidigt som betakaroten höjer nivån av betakaroten som tas upp av kroppen.

MCT-olja förekommer i betakaroten-tillskott av samma anledning som svartpeppar, för att höja biotillgängligheten. MCT-olja tas upp mycket snabbt av kroppen och stimulerar därför matsmältningssystemet att ta upp andra näringsämnen också. Kapslarna är tillverkade av bovint gelatin, alltså gelatin med animaliskt ursprung.

Sammanfattning

Core Betakaroten är nästan identiskt med Healthwell, tillskotten skiljer så åt på två punkter. Healthwell saknar svartpepparextrakt men är helt vegetarisk. I vår bedömning av tillskotten så har vi tittat noga på vikten av svartpepparextrakt och vägt mot det faktum att Healthwell är vegetarisk. Vår slutsats är att ett tillskott för alla förtjänar en första plats. Det finns belägg för att svartpeppar höjer upptagningen av betakaroten, men det saknas utförliga studier på människor. Om du inte är vegetarian, så rekommenderar vi Core Betakaroten stark. Bättre tillskott i den här prisklassen går inte att få.

2. Core Betakaroten
4.6
Svenskt kosttillskott

3. Protein.se Self Tanning

4.4
Bästa premiumprodukten

"Innehåller flera ämnen som skyddar och förbättrar brännan"

Storlek

150 kapslar

Betakaroten/portion

40 mg

Källa till betakaroten

Dunaliella salina

Typ

Kapslar

Recension

Brun Utan Sol Self Tanning är ett tillskott framtaget för att lyckas med brännan. Tillskottet tillverkas i Sverige av Protein.se. Betakaroten är i fokus men andra ämnen har tillsats för att kroppen och huden ska må så bra som möjligt och både kännas och se frisk och fräsch ut. Förutom betakaroten innehåller tillskottet fler intressanta ämnen som samverkar med betakarotenet.

Innehåll

Aminosyror, fruktextrakt, vitaminer och mineraler ingår i detta tillskott. Det är en rik sammansättning av ämnen som tillsammans hjälper dig att bli brun och samtidigt upprätthåller hudens skydd mot solen.

Para-aminobensoesyra (PABA) är ett vitaminliknande ämne som fyller flera funktioner i kroppen, bland annat hudhälsan. PABA stärker huden och hjälper huden att återhämta sig. Druvkärneextrakt och vitamin E har antiinflammatoriska egenskaper och kan också hjälpa huden att återhämta sig efter solning. Aminosyran L-tyrosin har tillsatts för sin aktiva roll i skapandet av pigmentet melanin.

Varje kapsel innehåller 40 mg betakaroten, fermenterat och lättupptagligt av kroppen. Även karotenen lykopen har lagt till i formulan. Lykopen är en kraftig antioxidant som lindrar oxidativ stress, en nedbrytande process som sker i och med solning. Oxidativ stress kan leda till oönskade fläckar på kroppen. Det är därför viktigt att inte bara sträva efter att bli brun utan även ge kroppen goda förutsättningar att skydda sig.

Sammanfattning

Brun Utan Sol Self Tanning innehåller en lång rad verksamma ämnen i ganska stor koncentration. Det är mycket viktigt i blandprodukter likt denna att koncentrationen av ämnena är så pass stor att de faktiskt absorberas av kroppen och gör nytta. Tillskottet är skapat för att få en snygg solbränna och bibehålla en hälsosam hud. Priset är minst lika bra som Core och Healthwell och du får en större burk som räcker i cirka två månader. Om du vill ha en extra hälsoboost som tar hand om din hud så rekommenderar vi Self Tanning.

3. Protein.se Self Tanning
4.4
Protein.se

4. Better You Betakaroten

4.4
Bästa starka betakaroten

"Högkoncentrerat tillskott men naturligt och vegetabiliskt innehåll"

Storlek

50 kapslar

Betakaroten/portion

100 mg

Källa till betakaroten

Dunaliella salina

Typ

Kapslar
 • Bra pris sett till styrkan
 • Hög dos av betakaroten
 • Bör ej tas under hela sommarhalvåret

Recension

Better You är ett svenskt företag som har varit i wellnessbranchen sedan 2013. De har ett stort utbud av gedigna och ärliga produkter vilket vi uppskattar. Innehållet präglas av en enkelhet som vittnar om medvetenhet och fokus på kvalitet och hållbarhet. Deras betakaroten är inget undantag, det innehåller kort och gott enbart betakaroten.

Hög dos av betakaroten

Den höga dosen på hela 100 mg betakaroten per kapsel är relativt unik. Betakarotenet kommer från algen Dunaliella salina, en alge som tål extrema temperaturer och intensivt solljus. Därför används den ofta som källa till betakaroten som den är mycket rik på. Eftersom dosen är så pass hög så är det viktigt att bara ta produkten under en begränsad tid. Tillverkaren anger 10 veckor innan solexponering som ett rimligt tidsspann. Följ detta råd och ät inte tillskottet varje dag under hela sommaren.

Kapseln är vegetabilisk och innehåller inga kända allergerar så tillskottet passar därför alla. Hela tillverkningen sker även i Sverige, från algodling till färdig produkt.

Slutsats

Om du är på jakt efter ett starkt och därmed snabbverkande betakaroten-tillskott så rekommenderar vi Better You Betakaroten. Men 100 mg får du gott och väl i dig tillräckligt av ämnet och detta till ett rimligt pris. Om du äter tillskottet under en begränsad tid (cirka 20 veckor) så räcker en förpackning för två perioder av lite mer intensiv solexponering.

4. Better You Betakaroten
4.4
Svenskt kosttillskott

5. Maxasol

4.2
Bäst får hud, hår och naglar

"Rik på ämnen som skyddar huden och håller den frisk"

Storlek

60 tabletter

Betakaroten/portion

15 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Tabletter
 • Innehåller flera starka antioxidanter
 • Bra pris
 • Vegansk
 • Snålt betakaroten-innehåll

Recension

Maxasol är ett gammalt och beprövat kosttillskott när det kommer till solskydd och förbättrad bränna. Det är en blandprodukt som innehåller många olika ämnen, varav ett är betakaroten. Genom att berika kroppen med vitaminer och mineraler så ger du huden bättre förutsättningar att klara av den belastning som solande innebär.

Innehåll

Biotin, zink och niacin bidrar alla till en frisk hud. Biotin och niacin är två olika B-vitaminer som bland annat producerar fettsyror som är viktiga för hudens välbefinnande. De upprätthåller även hudens elasticitet, vilket motverkar rynkor, fina linjer och ålderstecken. Det är viktiga vitaminer i flera olika skönhetsprodukter och kosttillskott. Niacin har också förmågan att jämna ut hudtonen och motverka mörka fläckar eller annan pigmentering.

Vitamin C, E, liponsyra, lykopen och selen är alla antioxidanter som skyddar huden från oxidativ stress. Oxidativ stress är när huden utsätts för fria radikaler, instabila molekyler som kan skada celler, protein och DNA:t i kroppen. En följd av oxidativ stress kan vara inflammation, hudskador som rynkor och torr hud eller i värsta fall allvarliga sjukdomar. Antioxidanter är alltså viktiga för att upprätthålla ett hälsosamt försvar mot olika påfrestningar.

Kapslarna är väldigt rika på de olika vitaminerna och mineralerna och du ska bara ta en kapsel om dagen. Om du tar andra mineral- eller vitamintillskott så måste du kontrollera överdoseringsrisken, särskilt selen kan leda till problem om det intas i för stor mängd. Varje kapsel innehåller bara 15 mg betakaroten, så om det är just det ämnet som du är på jakt efter så finns det bättre val. Betakarotenet i Maxasol kommer från svampen Blakeslea trispora. Kapseln består av cellulosa och tillskottet är helt veganskt.

Sammanfattning

Maxasol är maxat med nyttiga ämnen för hud, hår och naglar. Men om det är betakaroten som du letar efter så finner du bara 15 mg av ämnet per kapsel. Priset sett till innehållet och mängden portioner är mycket bra, du kan äta maxasol hela sommaren för runt 300 kronor. Det är ett väldigt bra kosttillskott för allmänhälsa och som stöd vid intensiv solning, men som betakarotentillskott rankar vi det ganska lågt på grund av sitt snåla innehåll av just betakaroten.

5. Maxasol
4.2
Apohem

6. Betakaroten Plus

4.1

Storlek

30 kaps

Betakaroten/portion

50 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Kapslar
 • Rik på flera nyttiga ämnen
 • Innehåller solskyddande ingredienser
 • Relativt dyr
 • Stora kapslar

7. Naturens Apotek Betakaroten

4.0

Storlek

90 tabletter

Betakaroten/portion

25 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Tabletter
 • Mycket bra pris
 • Lite betakaroten per kapsel

8. Body Science Betakaroten

3.9

Storlek

60 kapslar

Betakaroten/portion

25 mg

Källa till betakaroten

Blakeslea trispora

Typ

Kapslar
 • Naturligt betakaroten
 • Bra mängdrabatt
 • Lågt betakaroten-innehåll
 • Ej vegetarisk

Köpguide Betakaroten - Tips för ett lyckat köp

Källa

Källan till betakarotenet i en produkt är antingen naturligt eller syntetiskt. Syntetiskt betakaroten som är framtaget i lab förekommer då och då i kosttillskott och är identiskt med naturligt betakaroten. Vi föredrar ändå att betakarotenet kommer direkt från naturen. Tillverkare kan extrahera betakaroten från växter, alger och svampar och på så viss erbjuda helt naturligt betakaroten. Vanligast är det att betakarotenet kommer från alger och svampar. Det är mer sällsynt att källan till betakaroten i tillskott är grönsaker. Blakeslea Trispora och Dunaliella Salina är exempel som du ofta kan hitta i innehållsförteckningen, det är en svamp respektive en alge som det ofta utvinns betakaroten ur.

Koncentration

Betakaroten har inte kopplats till några bieffekter och någon övre gräns har formellt sett inte satts. Mycket höga doser över längre tid kan leda till en gul-organge hy som ser onaturlig ut, lite som en dålig brun-utan-sol. Koncentrationen i kosttillskott varierar mycket, från 10 mg till flera 300 mg per portion. Den vanligaste koncentrationen ligger runt 50 mg. Om du väljer ett tillskott med högre dos så var noga att inte ta det under en lång tid, ta uppehåll emellanåt eller sänk den dagliga dosen.

Innehåll

Ett högkvalitativt kosttillskott ska vara helt utan utfyllnadsämnen och farliga ämnen. När det kommer till betakaroten så ska tillskottet helst bara innehålla just betakaroten. Svartpepparextrakt (piperin) tillsätts ofta för sin egenskap att få kroppen att absorbera andra nyttoämnen bättre, i detta fall betakaroten. Vissa vitaminer tillsätts ibland också i syfte att ha en synergisk effekt med betakarotenet. Om du bara vill ha betakarotenets effekt på solbrännan så rekommenderar vi en produkt med 100 % betakaroten i.

De många fördelarna med betakaroten

Betakaroten tillhör gruppen karotener, och är ett starkt färgat pigment. Det är betakaroten som ger till exempel morötter sin färg. Ämnet förekommer i stor utsträckning hos växter, svampar och frukter men spelar även en viktig roll för människor. Betakaroten är nämligen förstadiet till vitamin A, det kan alltså omvandlas till det livsnödvändiga vitaminet. Vitamin A är viktigt för många olika processer, bland annat synen och immunförsvaret. I sin naturliga form agerar betakaroten även som en antioxidant som skyddar kroppen mot farliga partiklar kallade fria radikaler.

Det finns alltså många anledningar till att ta betakarotentillskott, men den vanligaste är för att förbättra brännan och skydda kroppen mot solen. Betakaroten kan nämligen ditt pigmentet att erhålla en djupare färg vid solning. Alla så kallade ”soltillskott” innehåller just betakaroten för det är just det ämnet som ger dig en djupare brun färg snabbare. Det fungerar på så sätt att kroppen sparar betakarotenet i fettvävnaden. Det färgstarka ämnet ger dig en med gyllene och djupare ton. Därför så innehåller soltillskotten höga doser, för mening är att kroppen ska få i sig mer betakaroten än den behöver och därmed lägga undan karotenerna till senare.

Hela processen tar minst fyra veckor, men börja gärna redan ett par, tre månader innan solsäsongen för bästa resultat. Förutom att hjälpa till med färgen så skyddar betakarotenet även huden vid solning. Dess antioxidanta egenskaper hjälper den ansträngda, nysolade huden att hålla sig fräsch och frisk. Det räcker dock inte med betakaroten för att få skydd, du bör definitivt använd solkräm ändå.

Produktjämförelse

ProduktStorlekBetakaroten/portionKälla till betakarotenTyp
Healthwell betakaroten 50
4.7
60 kapslar50 mgBlakeslea trisporaKapslar
Core Betakaroten
4.6
60 kapslar50 mgBlakeslea trisporaKapslar
Protein.se Self Tanning
4.4
150 kapslar40 mgDunaliella salinaKapslar
Better You Betakaroten
4.4
50 kapslar100 mgDunaliella salinaKapslar
Maxasol
4.2
60 tabletter15 mgBlakeslea trisporaTabletter
Betakaroten Plus
4.1
30 kaps50 mgBlakeslea trisporaKapslar
Naturens Apotek Betakaroten
4.0
90 tabletter25 mgBlakeslea trisporaTabletter
Body Science Betakaroten
3.9
60 kapslar25 mgBlakeslea trisporaKapslar

Vanliga frågor om Betakaroten

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.1 / 5 (51 röster)

Läs några av våra liknande artiklar