TestKost
Bästa D-vitamin - 10 toppval testade och presenterade
TesterD-vitamin

Bästa D-vitamin - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-06

Behovet av D-vitamin genom kosten är något som varierar kraftigt beroende på säsong i Sverige. De mörka månaderna när behovet är allra störst är kosttillskott ett av alternativen att fylla på sina D-vitaminförråd. Vi har gått igenom hur olika D-vitamin skiljer sig ifrån varandra och på vilka sätt vissa kosttillskott av D-vitamin är bättre än andra. I vår topplista har vi lyft fram de främsta alternativen i sina respektive kategorier.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

D-vitamin Bäst i Test 2024

Vårt test har utrett D-vitamintillskott ur flera olika perspektiv. Dels har vi gått igenom innehållet men även sett hur de olika tillskotten presterar ur en ekonomisk synvinkel. De viktigaste punkterna kan sammanfattas enligt följande:

 • Koncentrationen – Styrkan på D-vitamin i kapslar, som pulver och vätskor kan variera stort. I vissa fall kan den lägre halten kan vara avsiktlig för att kunna ta en lägre dos.
 • Formen – D-vitamin kan delas upp i två former, D2 och D3. Vilken form består D-vitamintillskottet av eller har man blandat av båda formerna?
 • Övriga ämnen – Finns det några övriga ämnen i tillskottet som exempelvis har syftet att öka biotillgängligheten
 • Prisvärdheten – Hur ser aspekten valuta för pengarna ut när produkten har granskats? Finns det andra alternativ som ger lika mycket eller mer, men som också är billigare?

Topp 10 bästa D-vitamin

1. Healthwell Vitamin D3

4.6
Bäst i test D-vitamin

Storlek

120 kapslar

Form

D3

Koncentration

125 µg / 5000 IE
 • Utmärkt kvot mellan koncentration och pris
 • Hög koncentration
 • Tillsatta ämnen för bättre upptagningsförmåga
 • För hög koncentration för de som bara är i behov av lite mer D-vitamin

Inledning

Healthwells Vitamin D3 5000 IE är en av deras starkaste vitamin D som är helt ren och fri från andra vitaminer och tillskott. Vitaminet är avsett för det nordiska klimatet under vinterhalvåret med sin skyhöga koncentration av D-vitamin. Burken är av standardiserad modell med det klassiska utseendet som Svenskt kosttillskott brukar ha för vitaminer och mineraler, där färgen på omslaget byts beroende på typ av vitamin.

Innehåll

I burken kan man hitta 120 kapslar som vardera innehåller koncentrationen 5000 IE D-vitamin. Det här är en kapsel som man inte ska ta mer än en per dag, och kanske i vissa fall även dela upp genom att tömma en del av innehållet och spara resten, om behovet av D-vitamin inte är särskilt högt. En kapsel räcker med marginal för det dagliga behovet.

Från fårull till D-vitamin

Dessa kapslar är inte veganska, men är däremot vegetariska. Kapseln i sig är vegetabilisk medan innehållet kommer från fårull som har fått genomgå en process där man urskiljer olika delar. Dessa delar behandlas sedan med ytterligare urskiljningsämnen som resulterar i slutprodukten vitamin D i D3 format.

Slutsats

Vitamin D3 5000 IE av Healthwell har egentligen inga nämnvärda nackdelar så länge man tillhör målgruppen nordbo under vinterhalvåret. Priset sett till koncentration och antalet kapslar är lågt vilket ger en väldigt hög prisvärdhet. Inget märkligt förutom D-vitamin och lite kokosolja finns i kapslarna för bästa möjliga upptagningsförmåga. Healthwells Vitamin D3 har gjort sig förtjänt av en förstaplats hos oss.

1. Healthwell Vitamin D3
4.6
Svenskt kosttillskott

2. GAAM Health Series Vitamin-D

4.4
Bästa billiga D-vitamintillskott

Storlek

100 kapslar

Form

D3

Koncentration

100 µg / 4000 IE
 • Riktigt hög prisvärdhet
 • Hög koncentration av D-vitamin
 • Små kapslar
 • Onödigt stor burk även om mängden kapslar är rätt
 • Burkar från GAAM är väldigt lika varandra

Inledning

De stora jättarna GAAM har även de kommit med ett D-vitamintillskott i form av GAAM Health Series Vitamin-D med styrkan 4000 IE per kapsel. Det här är ett alternativ som bjuder på väldigt mycket valuta för pengarna och bör vara ett intressant val för många.

Innehåll

Den enorma burken som kapslarna kommer i, som inte ens är fylld till hälften innehåller 100 kapslar. Formen på D-vitaminet är D3 som mer eller mindre hela det övriga utbudet också är, med all rätt eftersom D3 är en mycket mer effektiv och mer lättupptaglig form än D2 som också existerar.

Koncentrationen av D-vitamin per kapsel är som sagt 4000 IE vilket kommer att täcka det dagliga behovet utan bekymmer. Däremot finns det risk för att burkens 100 kapslar kanske inte räcker för en hel säsong utan det kan komma att behövas två burkar beroende på var i Sverige man bor.

Något som man kan notera bland kosttillskott från GAAM som kommer i burkar är att burkarna är väldigt lika varandra. Designen och färgsättningen är väldigt lik bland burkarna vilket gör att om man äger flera kosttillskott från GAAM får man varje gång noga läsa på burken vad som står för att inte ta fel kosttillskott.

Slutsats

GAAM Health Series Vitamin-D kommer med ett riktigt lågt totalpris vilket bör göra den till en het kandidat bland många. Kapslarna har en hög koncentration D-vitamin även om det inte är den högsta, samtidigt som man är långt ifrån bland de som har de lägsta koncentrationerna. Höjdpunkten är dock kvoten mellan mängden D-vitamin och pris som är bland de högsta som vi har sett. En stark rekommendation går till det här D-vitaminet, har man svårt att bestämma sig har man här en ypperlig produkt.

2. GAAM Health Series Vitamin-D
4.4
Proteinbolaget

3. Elexir Pharma Vitamin D3

4.3
Bästa mångsidiga D-vitamintillskott

Storlek

180 kapslar

Form

D3

Koncentration

62,5 µg / 2500 IE
 • Hela 180 kapslar i burken
 • God upptagningsförmåga
 • Hög prisvärdhet
 • Inga nämnvärda om man är ute efter lite lägre doser

Inledning

Några av sakerna som kan skilja olika D-vitamin åt är styrkan på vitaminet och ursprunget. D-vitaminet Elexir Pharma Vitamin D3 är ett vitamin som har satsat på lite lägre styrka, men som istället har kompenserat genom att ha en mycket större mängd kapslar per burk än konkurrenterna.

Innehåll

Burken med vitamintillskottet är en genomskinlig burk med metalliskt lock som de flesta andra av Elixir Pharmas produkter. I burken kan man hitta hela 180 kapslar som kommer att räcka en hel säsong om man tar en kapsel per dag.

Styrkan på D-vitaminet ligger inte riktigt på samma nivå som vissa av konkurrenterna. I varje kapsel kan man få 2500 IE av D-vitamin. Formatet på vitaminet är D3 vilket ska vara det effektivaste för kroppen att ta upp.

Det finns starkare D-vitamin ute på marknaden men dessa kommer alltid i förpackningar som innehåller färre kapslar. Huruvida man vill ha starkare kapslar men färre, eller fler men svagare är en balansfråga. Vi är dock av åsikten att en normal person med ett normalt behov klarar sig utmärkt med 2500 IE D-vitamin per dag, även om man kan märka av vissa positiva effekter av 5000 IE per dag.

Slutsats

Elexir Pharma Vitamin D3 med styrkan 2500 IE är ett utmärkt kosttillskott av D-vitamin för den stora skaran av människor. Det är inte det starkaste sett till styrkan men det man får är D-vitamin för en hel säsong med tillräckligt hög styrka för att klara sig och må bra hela den mörka säsongen. Vet man med sig att behovet av D-vitamin är högt finns det dock mer prisvärda alternativ. Vi rekommenderar dock Elexir Pharma Vitamin D3 för den stora majoriteten som bygga en stark grund i förebyggande syfte när solen inte skiner starkt.

3. Elexir Pharma Vitamin D3
4.3
Bodystore

4. Healthwell vitamin D3 Vegan

4.3
Bästa veganska D-vitamintillskott

Storlek

90 kapslar

Form

D3

Koncentration

75 µg / 3000 IE
 • Passar veganer
 • Oljor tillsatta för att öka upptagningsförmågan
 • Färre kapslar i burken än flera konkurrenter samtidigt som priset är samma
 • Något högt pris med tanke på koncentrationen av D-vitamin

Inledning

Healthwell vitamin D3 Vegan har den uppenbara målgruppen veganer i sikte. En stor andel D-vitamintillskott har faktiskt delar från djur på något sätt även om de flesta associerar D-vitamin med solen och därmed kanske växter i första hand. Hur som helst är det här tillskottet ett helt veganskt tillskott med ursprung ur alger.

Innehåll

Det här veganska D-vitaminet har inte några ytterligare tillskott av andra vitaminer eller mineraler utan är ett rent D-vitamintillskott. Vi noterar att burken inte längre innehåller 100 kapslar som den i början gjorde, utan numera 90 kapslar. Det verkar som att man passade på att sänka antalet kapslar i samma veva som man gjorde om designen på omslaget av burken, utan att sänka priset.

De numera 90 kapslarna har var och en 3000 IE D-vitamin som ska räcka väl till vanliga människor i Sveriges klimat när det är kallt och mörkt. Bor man i de allra nordligaste delarna kan behovet vara högre då man vissa särskilda dagar knappt får se solen gå upp.

Kapslarna är lite mindre i storlek än vad de brukar vara för D-vitamin vilket bara är ett plus.

Grund i alger

För att inte behöva ha med djurriket att göra har man istället med vitamin D3 Vegan utvunnit vitaminet ur alger. Slutresultatet är precis lika bra och formen är fortfarande det gynnsamma D3 som är lätt att ta upp för kroppen. En nackdel verkar vara att priset generellt är högre, samtidigt som styrkan är lite lägre. Dessa i kombination ger en märkbart sämre prisvärdhet även om produkten i sig inte är dålig.

Slutsats

Den veganska aspekten i tillskottet är välkommet men påverkar slutkunden i form av högre priser på grund av högre tillverkningskostnader. Styrkan på D-vitaminet är inte det högsta men tillfredsställer ett vanligt behov. Vi gillar dock inte att antalet kapslar har blivit färre hos en produkt som redan från början är dyrare, vilket resulterar i ett ännu högre pris när man sedan inte justerar priset för den nya mängden kapslar.

Det kostar tyvärr i dagsläget lite extra att vara vegan. Om man bortser från allt som har med pris och pengar att göra är det fortfarande en tillfredställande produkt som vi gärna rekommenderar.

4. Healthwell vitamin D3 Vegan
4.3
Svensk hälsokost

5. Holistic Flytande D-vitamin

4.2
Bästa flytande D-vitamin

Storlek

500 ml

Form

D3

Koncentration

42 µg / 1600 IE
 • Flytande format
 • Enkel att dosera efter egna preferenser
 • Lägre koncentration
 • Lägre prisvärdhet

Inledning

Tillskott av D-vitamin i flytande format är få, men ett av de som finns och som är ett av de bättre är Holistic Flytande D-vitamin.

Innehåll

Denna flaska kommer i en storlek om 500 ml där varje portion har räknats till 5 ml. Det här ger totalt 100 portioner av den vanliga storleken. Styrkan hos tillskottet är inte särskilt högt och ligger på 1600 IE. Jämfört med konkurrenterna ligger man en del efter även om man ligger skyhögt över DRI värdet, som i det här fallet är 840 % per portion.

Tillskottet kommer i en juice av olika frukter med en något söt men mild smak. Själva vitaminet är utvunnet ur fårull precis som de flesta andra ickeveganska alternativ som finns att välja bland.

Holistics flytande D-vitamin har lite läge prisvärdhet om man är ute efter att maximera koncentrationen D-vitamin. Är man istället ute efter att bara få ett litet tillskott finns det utmärkta möjligheter.

Det flytande formatet

De främsta fördelarna med det här flytande tillskottet är att man inte behöver svälja några obehagligt stora piller eller kapslar om det är ett bekymmer i vanliga fall, och att det är helt fritt att dosera större eller mindre portioner. Det här gör att om man vill dosera lite mindre kan man få flaska att räcka väldigt länge. Vill man istället ta större doser skulle det vara mer ekonomisk att välja en starkare produkt.

Slutsats

Som ett av de få flytande alternativen att välja bland har Holistic gjort ett bra jobb. D-vitamin i flytande format lider tyvärr av lägre koncentrationer och så är även fallet med det här tillskottet. Det man istället får är bättre doseringsmöjligheter och att man slipper kapslar eller piller. Prisvärdheten ligger inte på topp om man enbart vill ha höga koncentrationer, men här får man istället allt annat.

5. Holistic Flytande D-vitamin
4.2
Gymgrossisten

6. Body Science Vitamin D

4.2

Storlek

100 kapslar

Form

D3

Koncentration

50 μg / 2000 IE
 • Lågt pris
 • Innehåller inga utfyllnadsämnen
 • Inga nämnvärda om man är ute efter ett lågdoserat D-vitamintillskott

Inledning

Välkända Body Science har självklart även de ett D-vitamintillskott. Det här är ett D-vitamin som passar användaren som vill ha medelmåttliga doser av D-vitamin. Tillskottet är dessutom tillverkat i Sverige vilket vi alltid ser som ett plus.

Innehåll

Det här tillskottet är ett helt rent D-vitamintillskott vilket innebär att den innehåller just D-vitamin och inget annat. I den vita burken med den långlivade gröna Body Science loggan finns det 100 stycken kapslar med koncentrationen 50 μg D-vitamin per kapsel. Styrkan lägger sig någonstans nära mitten jämfört med de allra starkaste kapslarna på runt 125 µg D-vitamin.

Det här är lagom styrka för de som har väldigt ljus hy och kan tillgodogöra solens strålar även en bit utanför sommaren, men som vintertid och under mörka perioder behöver ett litet tillskott.

Formen på vitaminet är D3 vilket är bra ur upptagningssynpunkt för kroppen. Hur tillverkningen har skett framgår inte varför vi gör antagandet att det har tillverkats ur lanolin som de flesta andra D-vitamin. Lanolin är alltså fett från fårull och således är vitaminet inte veganskt.

Slutsats

Är man ute efter lite lägre koncentrationer av D-vitamin är det här ett utmärkt val. Har man högre behov av D-vitamin blir det här tillskottet dock snabbt mycket dyrare sett till vad man får för koncentration för priset. Man vill inte behöva ta två stycken kapslar ur den här burken åt gången utan då blir det helt enkelt billigare med en drygare produkt.

6. Body Science Vitamin D
4.2
MM Sports

7. Pureness Premium D-Vitamin

4.2

Storlek

60 kapslar

Form

D3

Koncentration

100 µg / 4000 IE
 • Innehåller fler ämnen än enbart D-vitamin
 • Lite högre pris per kapsel än liknande alternativ

Inledning

Pureness är ett märke som är lite mindre känt i Sverige, men som har sålt produkter i Finland i över 10 års tid. Pureness har lanserat ett intressant D-vitamintillskott som inte enbart innehåller D-vitamin, utan ett par andra viktiga ämnen också vilket gör det till ett intressant tillskott bland vitaminen.

Innehåll

I burken som ger exklusiva vibbar jämfört med vanliga plastiga vitamintillskottsburkar hittar vi 60 kapslar. Halten D-vitamin med formen D3 per kapsel ligger på 4000 IE vilket är en relativt hög koncentration, även om starkare tillskott går att hitta. Vi kan även hitta vitaminerna A och E, samt omega 3 fettsyrorna EPA och DHA. Koncentrationen av dessa övriga ämnen är relativt låg vilket gör att det snarare blir som en enkel grund om man har svårt att få i sig allt genom kosten. Det är med andra ord ingen risk att man råkar överdosera de här andra ämnena om man ändå får i sig rikligt av dem genom vanlig kost.

Av A- och E-vitamin finns det 151 µg respektive 0,7 mg. Mängden av fettsyran EPA är 35 mg och av DHA finns det 45 mg per kapsel. Som sagt ett vettigt sätta att få en liten grund men inget som fyller depåerna.

En stor del av ämnena exklusive D-vitaminet är inte tillsatt i efterhand utan kommer från att kapseln är gjord av torskleverolja vilket i sin tur är naturligt rikt på de övriga ämnen som vi kan hitta.

Slutsats

Det här är ett lite dyrare D-vitamintillskott av just den anledningen att den innehåller annat än D-vitamin. Som tur är, är den inte så mycket dyrare att det inte skulle motivera priset. Däremot är koncentrationen av de övriga ämnena relativt låg vilket gör det svårt att avgöra om man får ut något extra av det här tillskottet eller inte. Behöver man ett tillskott av just alla ämnen som förekommer, kan det nog vara värt priset ändå.

7. Pureness Premium D-Vitamin
4.2
Proteinbolaget

8. Great Earth Vitamin D3 Vegan

4.0

Storlek

60 kapslar

Form

D3

Koncentration

75 µg / 3000 IE
 • Helt vegansk
 • God upptagningsförmåga
 • Hög koncentration
 • Finns billigare alternativ om man inte är vegan

9. Alpha Plus D3-Vitamin

4.1

Storlek

180 sugtabletter

Form

D3

Koncentration

25 µg / 1000 IE
 • I form av sugtablett
 • Utmärkt om man vill ha många med lite lägre dos
 • Passar bra till barn
 • Sämre prisvärdhet om man behöver hög koncentration

10. Vitaminpro D-vitamin

3.9

Storlek

90 tabletter

Form

D3

Koncentration

50 μg / 2000 IE
 • Riktigt lågt totalpris
 • Sämre prisvärdhet om man behöver högre koncentration
 • Märklig bismak om man inte sväljer snabbt

Köpguide D-vitamin - Tips för ett lyckat köp

Man ska undvika att köpa något man inte behöver. Ibland kan det vara svårt att veta hur det ser ut med det egna behovet, och om ett köp faktiskt ska genomföras måste man också veta mer om vad det är som är viktigt att känna till. Kosttillskott med D-vitamin har inte allt för många särskilt viktiga punkter, och därför tänkte vi lyfta alla dessa. Två vanliga enheter som används när man diskuterar halter av D-vitamin är mikrogram och internationella enheter (IE). Ett mikrogram motsvarar 40 IE D-vitamin medan 1 IE motsvarar i sin tur 0,025 mikrogram D-vitamin.

Behovet

Kosttillskott med D-vitamin ska inte konsumeras mer än att man täcker behovet. Vanliga människor har ett behov som sträcker sig 10–20 mikrogram av D-vitamin per dag såvida man inte har några ovanliga åkommor.

Bildkälla: Livsmedelsverket. Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin med avseende på ålder.

Den vanligaste och enklaste källan till D-vitamin är solljus. Under de soliga och varma månaderna kan man täcka hela sitt behov genom att få solljus på huden. Någon kvart ett par gånger i veckan varje vecka i solen mitt på sommaren räcker om man inte har heltäckande kläder för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. Utanför de soliga månaderna maj-augusti kan det vara klokt att komplettera behovet av D-vitamin från andra källor som mat eller kosttillskott.

Kosten

När solljuset blir svagt i Sverige kan behovet av D-vitamin täckas på andra sätt. Äter man en balanserad kost där specifikt fisk ingår och man har fått mycket solljus under sommarhalvåret finns det faktiskt inte något större behov av kosttillskott. Det finns dock väldigt få källor som är naturligt rikt på D-vitamin. De som brukar tas upp utöver fisk som är en av de rikare källorna till D-vitamin är kött, vissa styckningsdetaljer och ägg. Även vissa vilda svampar kan innehålla D-vitamin. Är man vegetarian eller vegan som också avstår från fisk finns det en risk att man får i sig för lite D-vitamin.

Hudton

Hudtonen spelar en viktig roll om man vill få i sig D-vitamin den naturliga vägen i Sverige. Desto mörkare hudton, desto mindre kan man tillgodogöra sig av solens strålning de strålningssvaga månaderna. Det betyder att kosten kommer att bli viktigare fler månader om året för att få i sig den mängden D-vitamin som kroppen mår bäst av. Något som kan liknas vid mörkare hudton är även heltäckande klädsel. Mycket heltäckande kläder förhindrar strålarna att nå huden, medan ljusa och tunna plagg kan släppa igenom en del strålar vissa intensiva dagar. Är man ofta täckt topp till tå kan behovet av D-vitamin genom kost eller kosttillskott behöva ökas.

Geografiska läget

Sverige är ett mycket avlångt land vilket betyder att antalet soltimmar vissa perioder och intensiteten på solstrålarna varierar beroende på var i Sverige man bor. I norra Sverige går solen i vissa fall inte ens ner vid horisonten på sommaren, men på sommaren är strålningen också så pass stark att det inte är några svårigheter för kroppen att bilda D-vitamin oavsett om man bor i norr eller söder.

Perioden mellan höst och vår är desto solfattigare för norra Sverige. Har man dessutom mörkare hud kan det bli svårt för kroppen att tillgodogöra de svaga solstrålarna i norr, och har man utöver detta även en viss kost som inte heller bidrar till D-vitamin är risken större för D-vitaminbrist. Människor norr i Sverige har alltså generellt större risk att råka ut för D-vitaminbrist än de som bor mer åt söder.

D2 och D3

D-vitamin kan delas upp i två undergrupper, D2 och D3. Vitamin D3 står för kolikalciferol och vitamin D2 står för ergokalciferol. Genom kosten kan man få i sig antingen just D2 eller D3. Kost från djurriket innehåller främst D3 medan växtriket innehåller främst D2. Det som bildas i kroppen med hjälp av solstrålar är D3. Vad innebär intag av antingen D2 eller D3 i praktiken?

Det visar sig att kroppen kan tillgodogöra mycket större mängder av vitaminet när det kommer i form av D3. Med det sagt är inte D2 dåligt på något sätt, utan kan också tillfredsställa behovet av vitamin D även om D3 är effektivare. Det här kan vara intressant att veta särskilt för vegetarianer och veganer som i första hand kommer att vilja ha D-vitamin från kost och kosttillskott i formen D2 för att undvika näring från djur i den mån det är möjligt.

Produktjämförelse

ProduktStorlekFormKoncentration
Healthwell Vitamin D3
4.6
120 kapslarD3125 µg / 5000 IE
GAAM Health Series Vitamin-D
4.4
100 kapslarD3100 µg / 4000 IE
Elexir Pharma Vitamin D3
4.3
180 kapslarD362,5 µg / 2500 IE
Healthwell vitamin D3 Vegan
4.3
90 kapslarD375 µg / 3000 IE
Holistic Flytande D-vitamin
4.2
500 mlD342 µg / 1600 IE
Body Science Vitamin D
4.2
100 kapslarD350 μg / 2000 IE
Pureness Premium D-Vitamin
4.2
60 kapslarD3100 µg / 4000 IE
Great Earth Vitamin D3 Vegan
4.0
60 kapslarD375 µg / 3000 IE
Alpha Plus D3-Vitamin
4.1
180 sugtabletterD325 µg / 1000 IE
Vitaminpro D-vitamin
3.9
90 tabletterD350 μg / 2000 IE

Vanliga frågor om D-vitamin

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.9 / 5 (24 röster)

Läs några av våra liknande artiklar