TestKost
Bästa Järntillskott - 8 toppval testade och presenterade
TesterJärntillskott

Bästa Järntillskott - 8 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Järn är ett livsviktigt mineral som bland annat krävs för att upprätthålla normala blodvärden. Järn behövs nämligen för att producera de proteiner som transporterar syre från lungorna till cellerna i kroppen. Vi kommer i artikeln att titta närmre på vilken roll järn fyller och hur mycket samt när man ska ta järntillskott. Vi presenterar också de enligt oss bästa järntillskotten som kan hjälpa dig att förbättra din hälsa. I vår köpguide kan du ta del av allt du behöver tänka på när du väljer järntillskott just för dig.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Järntillskott Bäst i Test 2024

Vi har noga undersökt och utvärderat de produkter som vi rekommenderar för att kunna ge säkra och pålitliga köpråd. Våra tester är omfattande och tar hänsyn till många olika aspekter. Följande faktorer väger vi in när vi betygsätter och recenserar produkterna:

 • Ingredienser – Järntillskott innehåller i regel mycket få ingredienser. Oftast bara järn och det som ingår i själva kapseln så som stärkelse och klumpförebyggande medel. Ibland ingår vissa vitaminer, särskilt om produkten är ett så kallat ”komplex”. Vi föredrar så få ingredienser som möjligt, på sin höjd några tillsatta vitaminer.
 • Formen på järnet – Järn kommer i många olika kemiska former. Dessa benämns med olika suffix som till exempel järncitrat eller järnfumarat. De olika formerna har lite olika egenskaper som kan påverka upptagningsförmågan eller skonsamheten hos produkten.
 • Pris – Priset är såklart viktigt, men det får inte vara en all för styrande faktor när det handlar om tillskott. Först och främst måste produkten hålla måttet och faktiskt åstadkomma det den säger sig göra, sen kan man titta på priset. Det finns gott om produkter som underpresterar och inte tillför någonting till kroppen, då spelar det ingen roll om den är billig.

Topp 8 bästa Järntillskott

1. Healthwell Järn Skonsam

4.7
Bäst i test

"Optimerat innehåll till mycket bra pris"

Storlek

90 kapslar

Järn / portion

20 mg

Järnform

Järnbisglycinat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Järn bundet med glycin
 • Tillsatt vitamin C
 • Vegansk

Recension

Healthwell är en produktserie från Svenskt Kosttillskott med stort fokus på hälsokost och tillskott för en bättre hälsa. De erbjuder två olika järntillskott, Järn Skonsam och Järn 20. Järn skonsam är ett snällt tillskott för lättupprörda magar som tillför järn av hög kvalitet.

Järn Skonsam innehåller järnbisglycinat. Det är en kemisk kombination av järn och glycin. Glycin är en aminosyra som bildas naturligt i kroppen och är den till storleken minsta aminosyran. Att binda järn till glycin innebär att man får en form av järn som enkelt absorberas av kroppen. Utöver järnbisglycinat innehåller Järn Skonsam vitamin C. Forskning har visat att vitamin C i kombination med järntillskott leder till ett bättre upptag av mineralet. Vitamin C förekommer därför i många järntillskott. Folsyra har tillsatts till produkten för att säkerställa en normal produktion av celler och blodkroppar.

Vi har utsett Healtwell Järn Skonsam till bäst i test. Innehållet är perfekt i vår mening, några ingredienser som stöttar upptagningen av järnet och kompletterar järnets effekt. Men du slipper betala för en massa ingredienser som tillförts i onödan. Priset ligger mycket bra till jämfört med liknande produkter. För strax över hundra kronor får du ett högkvalitativt järntillskott som räcker i cirka 3 månader.

1. Healthwell Järn Skonsam
4.7
Svenskt kosttillskott

2. Weight World Järntabletter

4.6

Storlek

400 kapslar

Järn / portion

28 mg

Järnform

Järnbisglycinat

Kapslar / portion

2 kapslar
 • Stor förpackning
 • Hög halt av järn

3. Järn Protein.se

4.5

"100 % järnfumarat i en snygg förpackning"

Storlek

60 kapslar

Järn / portion

20 mg

Järnform

Järnfumarat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Lättillgänlig form av järn
 • Innehåller 100 % järn
 • Endast 60 kapslar per förpackning

Recension

Järn 20 mg från Protein.se är ett enkelt och billigt tillskott som inte krånglar till det. Ingredienserna är få och högkvalitativa, priset är lågt och mängden kapslar är hög. Du får en simpel men effektiv produkt för pengarna. Det är ett perfekt val för dig som bara vill ha tillskott av järn och inget annat.

Järn 20 mg innehåller som namnet antyder 20 mg järn per kapsel och det är allt. Inga onödiga utfyllnadsämnen eller extra mineraler som du behöver betala mer för. Järnet är bundet till den organiska syran fumarat och är en av de mest vanligt förekommande föreningarna av järn i tillskott. Järnfumarat är lättillgängligt för kroppen och absorberas i hög grad. Tyvärr saknar produkten vitamin C för ett ännu bättre upptag i kroppen.

Protein.se har lyckats väl med sina förpackningar som är både snygga och smidiga. De kan utan problem förvaras synliga utan att se bulkiga ut. Kapslarna är ganska små och lätta att få upp ur burken och lika enkla att svälja.

Priset är något högre jämfört med liknande produkter eftersom förpackningen är mindre än de flesta andra tillskott som vi har testat. Men om det är järnfumarat som du är ute efter så är det här ett mycket bra val. Dessutom erbjuder Protein.se ofta olika rabatter.

3. Järn Protein.se
4.5
Protein.se

4. Core Iron Caps Woman

4.4
Bästa billiga

"Det billigaste järntillskott som ändå presterar bra"

Storlek

90 kapslar

Järn / portion

20 mg

Järnform

Järnfumarat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Mycket billigt tillskott
 • Rik på folsyra
 • Förhållandevis lågt vitamin C-innehåll

Recension

Core Iron Caps Woman är ett järntillskott som är särskilt framtaget för kvinnor. Det innehåller 20 mg järn per kapsel i formen järnfumarat, en organisk förening som enkelt tas upp av kroppen. Utöver järn innehåller Core Iron Caps Woman vitamin C och folsyra.

Förpackningen är marknadsförd mot kvinnor men fungerar precis lika bra för män. Faktum är att innehållet inte är bättre för kvinnor än andra järntillskott. Men innehållet är korrekt och priset är lågt så produkten i sig är det inget fel på. Järnfumarat är som sagt en form av järn som är väldigt enkelt för kroppen att ta hand om och absorberas snabbt. Det är väldigt viktigt att den kemiska formen på mineraler är korrekt för att tillskottet ska göra nytta. Det finns flera olika föreningar som är svåra för kroppen att ta hand om och då kastar du verkligen pengar i sjön.

Utöver järn innehåller Core Iron Caps Woman även vitamin C och folsyra. Vitamin C (askorbinsyra) tillsätts ofta i järntillskott för att kroppen lättare ska ta upp järnet. Folsyra bidrar till bildandet av röda blodkroppar och förstärker därmed järnets funktion.

Core Iron Caps Woman är ett billigt järntillskott som också är näringsriktigt. Att tillskottet heter ”woman” handlar egentligen bara om att kvinnor behöver järntillskott i större utsträckning än män, innehållet är ungefär det samma som Healthwell Järn Skonsam men priset är bättre. Järnfumarat är en mycket lättabsorberad form av järn men kan leda till magproblem hos vissa, om så är fallet så rekommenderar vi Järn Skonsam istället.

4. Core Iron Caps Woman
4.4
Svenskt kosttillskott

5. Healthwell Järn 20

4.3

"Skonsamt tillskott berikat med vitamin C"

Storlek

90 kapslar

Järn / portion

20 mg

Järnform

Järncitrat & järnglukonat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Skonsamt tillskott
 • Innehåller vitamin C
 • Goda kundbetyg
 • Något stora kapslar

Recension

Healthwell Järn 20 är ett enkelt järntillskott som enbart innehåller järn och lite vitamin C. Produkten skiljer sig ganska lite från övriga tillskott på listan. Järnet är i formerna –citrat och –glukonat och cirka 12 mg vitamin C har tillsatts per kapsel. Vitamin C bidrar till en snabbare absorbering av järnet i kroppen.

Järncitrat är lösligt i vatten och tas därför ganska enkelt om hand av kroppen. Järnglukonat är också lättabsorberat, där binds järnet till den organiska syran glukon. Järnglukonat har också visat sig vara skonsamt för magen, likt järnbisglycinat.

Mängden vitamin C är ganska låg men tillräcklig för att omvandla järnet till sin mest lättupptagliga form. Utöver vitamin C innehåller Healthwell Järn 20 inga andra ämnen. Det är ett enkelt och effektivt tillskott som kommer att hjälpa dig att uppnå normala järnnivåer.

Priset på Healthwell Järn 20 ligger under flera liknande produkter men det går att hitta billigare, som till exempel Core Iron Caps Woman. För runt 100 kronor så får du 90 kapslar, tillräckligt för tre månader om du följer den rekommenderade doseringen.

5. Healthwell Järn 20
4.3
Svenskt kosttillskott

6. Järn Optimal

4.1

Storlek

100 kapslar

Järn / portion

25 mg

Järnform

Järncitrat & -fumarat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Liten smidig förpackning
 • Vegetariskt tillskott
 • Stora kapslar

7. Holistic Järnkomplex

4.0

Storlek

90 kapslar

Järn / portion

25 mg

Järnform

Järnbisglycinat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Bra källa till C-vitamin
 • Dyr

8. Great Earth Järnkomplex

3.9

Storlek

100 kapslar

Järn / portion

25 mg

Järnform

järnfumarat, -citrat, -bisglycinat och -glukonat

Kapslar / portion

1 kapsel
 • Innehåller flera nyttiga ämnen
 • Rik på järn
 • Ej skonsam för magen

Köpguide Järntillskott - Tips för ett lyckat köp

För att välja rätt tillskott av järn så bör du känna till vilket typ av järn du köper. Det finns många olika föreningar av järn och vissa är nästintill oupptagliga för kroppen, pengar i sjön med andra ord.

Järn delas in i två olika typer; icke-hemjärn och hemjärn. Den stora skillnaden mellan de både är att hemjärn tas upp enkelt medan icke-hemjärn är mer svårtillgänglig för kroppen. Hemjärn är järn som återfinns i större utsträckning i animaliska livsmedel och icke-hemjärn återfinns i vegetabiliska livsmedel. Det är alltid hemjärn i tillskott.

Utöver dessa binds järnet i kemiska föreningar för att underlätta upptaget i kroppen. Dessa får olika suffix så som järnfumarat och järnbisglycinat. Det finns en stor mängd olika kombinationer av ämnen men det du behöver veta är att du ska undvika järnoxid. Järnoxid tas upp mycket dåligt, om ens alls av kroppen. Järnsulfat är något bättre men har ganska dålig upptagningsförmåga. Leta istället efter järnfumarat och järnbisglycinat, de tas enkelt upp av kroppen eftersom molekylerna är mindre.

Järnfumarat är en organisk förening som absorberas snabbt och används ofta inom vården för att behandla järnbrist och anemi. Järbisglycinat är en kombination av järn och aminosyran glycin, den här formen ska du välja om du lätt får upprörd mage av tillskott då den är mer skonsam. Även järnpeptider och järncitrat är lättabsorberade former av järn.

Fördelar med järntillskott

Järnets primära roll i kroppen är att transportera syre därför kan järnbrist vara mycket allvarligt och snabbt påverka hur du känner dig. Järnbrist leder initialt till trötthet och svaghet men även yrsel. Järntabletter kan hjälpa dig att öka ditt intag av järn. Om du har underskott på järn så kan tillskottet hjälpa dig att må bättre, framför allt att normalisera energinivåerna och få dig att känna dig piggare.

Ökad energi och uthållighet – Tack vare järnets egenskap att transportera syre, och därmed näringsämnen ut i kroppen så kommer din energi att öka. En god syresättning i musklerna leder också till bättre arbetskapacitet under träningen och en förbättrad uthållighet.

Allmänhälsa – Järn bidrar till att stärka immunförsvaret och att bekämpa infektioner. Järn hjälper dig också att bibehålla en normal matsmältning genom att producera magsyra och vissa enzymer. Även din hjärna och kognitiva funktion drar nytta av ett tillskott på järn.

Vem behöver järntillskott?

Gravida kan behöva ta järntillskott. Det är inte sällsynt med järnbrist hos gravida eftersom blodmängden ökar för att dela näringsämnen med barnet. Då kan järntillskott vara ett utmärkt sätt att tillgodose det extra behovet. Var noga med att rådgöra med din barnmorska innan du tar några tillskott under graviditeten. Även efter graviditeten kan det vara bra att ta järntillskott för att undvika trötthet och orkeslöshet som järnbrist kan leda till. Under amning finns egentligen inget behov av extra järn, se bara till att få i dig rikligt med näring från bra mat så behöver du högst troligt inga tillskott. Om du tar multivitamintillskott så behöver du sällan komplettera med ett specifikt järntillskott då multivitamin i regel redan innehåller järn.

Doseringsrekommendationer

Kom igår att rådgöra med en läkare innan du börjar ta tillskott om du lider av någon sjukdom eller kronisk åkomma. Det samma gäller om du regelbundet äter medicin, järn kan nämligen interagera med vissa mediciner. Det är även klokt att prata med en barnmorska innan du ger tillskott till småbarn.

Produktjämförelse

ProduktStorlekJärn / portionJärnformKapslar / portion
Healthwell Järn Skonsam
4.7
90 kapslar20 mgJärnbisglycinat1 kapsel
Weight World Järntabletter
4.6
400 kapslar28 mgJärnbisglycinat2 kapslar
Järn Protein.se
4.5
60 kapslar20 mgJärnfumarat1 kapsel
Core Iron Caps Woman
4.4
90 kapslar20 mgJärnfumarat1 kapsel
Healthwell Järn 20
4.3
90 kapslar20 mgJärncitrat & järnglukonat1 kapsel
Järn Optimal
4.1
100 kapslar25 mgJärncitrat & -fumarat1 kapsel
Holistic Järnkomplex
4.0
90 kapslar25 mgJärnbisglycinat1 kapsel
Great Earth Järnkomplex
3.9
100 kapslar25 mgjärnfumarat, -citrat, -bisglycinat och -glukonat1 kapsel

Vanliga frågor om Järntillskott

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (29 röster)

Läs några av våra liknande artiklar