TestKost
Bästa Koffeintabletter - 9 toppval testade och presenterade
TesterKoffeintabletter

Bästa Koffeintabletter - 9 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-08

Koffein är ett ämne som förekommer i de flesta vuxnas liv på ett eller annat sätt. Koffein har flera fördelar som kan kopplas till träning. Istället för att dricka kaffe eller energidrycker går det också att få i sig koffein med koffeintabletter. Vi har testat, undersökt och presenterat de bästa koffeintabletterna som erbjuds på den svenska marknaden.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Koffeintabletter Bäst i Test 2024

Koffeintabletter brukar sällan innehålla mycket annat än just koffein. Det här gör att skillnaderna mellan olika koffeintabletter inte är allt för stora, men trots att produkterna i sig skiljer sig lite, kan det finnas andra faktorer som gör att produkterna är olika bra för konsumenten. Testets förfarande kan sammanfattas med följande punkter:

 • Koncentrationen koffein – Koffeintabletters koncentration kan skilja sig markant. Vissa tabletter innehåller runt 50 mg koffein per kapsel medan andra kan innehålla så mycket som 200 mg koffein per kapsel. Vi har jämfört kapslar med liknande koncentrationer och valt ut de bästa.
 • Antal portioner – Hur många portioner erbjuder produkten och hur förhåller sig antalet portioner med mängden koffein per portion?
 • Övriga ämnen – Finns det några övriga ämnen i tillskottet som passar bra tillsammans med koffein, eller som skapar ett mervärde av andra anledningar?
 • Prisvärdhet – Hur prisvärd kan koffeintillskottet anses vara när det har tagits hänsyn till alla parametrar?

Topp 9 bästa Koffeintabletter

1. SmartSupps Caffeine

4.6
Bäst i test koffeintabletter

Storlek

200 tabletter

Portionens storlek

1 tablett

Antal portioner

200 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Väldigt hög prisvärdhet
 • Stort antal tabletter i burken
 • Lagom hög dos koffein
 • Inga

Recension

Koffeintabletterna SmartSupps Caffeine är ett tillskott där man har lyckats ta fram en riktigt välbalanserad produkt som bockar av alla rutor. SmartSupps är generellt ett lite billigare märke men när det kommer till enkla tillskott som enbart består av en ingrediens och som är smaklös, är dessa produkter svårslagna. Och det är något som dessa tabletter verkligen är.

I den vita burken med den röda randen som är signaturdesignen för produkter från SmartSupps, hittar vi 200 tabletter med 200 mg koffein per tablett. Det här motsvarar lite drygt två koppar vanligt kaffe per tablett. Tabletterna innehåller inget annat förutom just koffein.

Vi är imponerade över att trots att burken innehåller ett stort antal tabletter och dosen är den mer eller mindre standardiserade 200 mg koffein per tablett, så är priset fortfarande lågt. Det finns få andra koffeintabletter som kan klå den här kvoten såvida inte en extremt stor förpackning av koffeintabletter köps, eller med en mycket högre koncentration per tablett.

Vi hittar inga nackdelar med dessa tabletter. Det finns många tabletter, priset är lågt, koffeinhalten utmärkt och den gör sitt jobb. Vill man få i sig mer koffein är det här en utmärkt produkt.

1. SmartSupps Caffeine
4.6
Gymgrossisten

2. Core Caffeine

4.4

Storlek

250 tabletter

Portionens storlek

1 tablett

Antal portioner

250 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Finns flera olika mängder att välja bland
 • Finns billigare alternativ

Recension

Core Caffeine är en koffeintablett från den kända Core serien av Svenskt Kosttillskott. Serien brukar lyckas balansera pris och prestanda på ett utmärkt sätt, men här har man faktiskt inte lyckats lika bra som man brukar göra.

Tabletterna kommer i en burk med det klassiska Core utseendet där man har en blå logga på sniskan på en vit burk. Burken innehåller 250 tabletter men går att få både med 100 eller 500 tabletter. Desto större burk man väljer, desto billigare per tablett blir det.

Tabletterna har en koffeinhalt om 200 mg som är alldeles lagom. Inga andra potenta ämnen hittas utan det här är en ren koffeintablett.

Det som vi inte riktigt uppskattar är priset. Inte ens när man väljer den största burken kommer man riktigt ner i prisnivåer med ett par andra koffeintabletter. Är man endast ute efter koffeintabletter så finns det andra, bättre alternativ på vår lista som ger mer för pengarna. Däremot finns Core produkter endast hos Svenskt kosttillskott och deras dotterbolag vilket gör att köper man andra kosttillskott från Core serien som kan vara prisvärda, kanske man inte vill köpa endast koffeintabletter från en annan butik och slösa pengar på ytterligare frakt.

Tabletterna i sig är precis lika bra som de flesta andra som endast innehåller koffein, men det är inte priset. Ska man köpa annat från Core serien går det att motivera den här produkten. Ska man endast köpa koffeintabletter bör man välja billigare alternativ för att spara lite pengar.

2. Core Caffeine
4.4
Svenskt kosttillskott

3. Koffein Aware

4.3

Storlek

100 tabletter

Portionens storlek

1 tablett

Antal portioner

100 st

Koffein per portion

100 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Lägre koncentrationen koffein per tablett än de vanliga 200 mg per tablett
 • Lite koffein per krona

Recension

Aware Koffein är en instegsprodukt bland de koffeintabletter som erbjuds på den svenska marknaden. Aware är kända för att försöka vara lite mer transparanta med sina kosttillskott än flera andra aktörer, så vill man stötta den biten kan man också göra det här.

En burk innehåller 100 tabletter med den lite lägre dosen 100 mg per tablett, istället för de vanliga 200 mg per tablett. Är man alltså ute efter lite lägre doser koffein och inte vill köpa starkare tabletter som sedan behöver delas, är det här ett okej val.

Anledningen till att vi säger okej är inte för att tabletten är dålig, utan tabletten i sig är helt utmärkt. Den innehåller koffein och inget annat. Däremot hade vi hoppats på ett lågt pris eftersom både antalet tabletter och koncentrationen är båda lägre, utan att priset är särskilt mycket lägre.

Vill man alltså ha mindre doser av koffein utan att behöva dela på tabletter, kan man satsa på Aware Koffein. Priset är dock inte optimalt sett till mängden koffein man får per krona.

3. Koffein Aware
4.3
Aware Nutrition

4. Core Caffeine Pro

4.3

Storlek

180 kapslar

Portionens storlek

1 kapsel

Antal portioner

180 st

Koffein per portion

100 mg

Övriga ämnen

L-Teanin & Piperin
 • En god blandning av pigghet och fokus
 • Väldigt högt pris
 • Kunde haft högre koncentrationer av koffein med tanke på priset

Recension

Core Caffeine Pro är en uppgradering av Svenskt Kostillskotts vanliga Core Caffeine. Den vanliga Core Caffeine innehåller enbart koffein medan Pro har uppgraderats med ytterligare två ämnen.

Core Caffeine Pro går att få i storlekarna 90, 180 och 270 kapslar där ett större paket ger ett lägre pris per tablett. Det som alltså skiljer Pro versionen är att koncentrationen koffein per tablett är lägre och ligger på 100 mg, och att tabletten även innehåller L-teanin och piperin. Mängden L-teanin är 200 mg per tablett och piperin finns det 5 mg av per tablett.

L-teanin kan ge liknande effekter som grönt te, dvs en lugnande effekt samtidigt som serotonin och dopamin kan frisättas i kroppen. Tanken med Core Caffeine Pro är alltså att man ska bli pigg och fokuserad, samtidigt som man ska kunna behålla lugnet och få ett riktigt gott humör. Piperin har den enda uppgiften att upptagningen ska bli bättre. Koffein i sig tas redan riktigt bra upp av kroppen, så här är tanken att upptaget av L-teanin ska bli bättre.

Eftersom det finns mindre koffein per tablett, får man ta fler tabletter för att komma upp i de nivåer man vill komma åt.

Istället för att främst få en uppiggande känsla, vill vi nog säga att vi även blev mer fokuserade och lugna än vanligt. Vi tog 2 kapslar för att komma upp i 200 mg koffein för att lättare kunna jämföra den totala effekten med tabletter som enbart innehåller koffein. Huruvida det stora prispåslaget motiverar den här ytterligare effekten är svår att avgöra. Dessa tabletter är mer än dubbelt så dyra jämfört med tabletter som enbart innehåller koffein. Vi tror dock att de allra flesta kommer att nöja sig med helt vanliga koffeintabletter. Skulle priset pressas en hel del skulle dessa kunna slå igenom hårt, men det ser inte ut s just nu.

4. Core Caffeine Pro
4.3
Svenskt kosttillskott

5. Body Science Caffeine

4.3

Storlek

100 kapslar

Portionens storlek

1 kapsel

Antal portioner

100 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Ett bra val bland bland burkar innehållandes 100 tabletter med koncentrationen 200 mg koffein
 • Tappar i prisvärdhet gentemot storpack av koffeintabletter

Recension

Body Science Caffeine är en koffeintablett som ger lite av allt. I sin egna kategori presterar den riktigt bra, men kan inte riktigt mäta sig med de bästa koffeintabletterna.

Burken innehåller 100 kapslar med mängden 200 mg koffein per tablett. Är man ganska exakt ute efter 100 kapslar med just den här halten, är det har faktiskt ett relativt bra val. Vill man däremot ha en förpackning som innehåller fler tabletter finns det mer prisvärda produkter att köpa istället för att köpa två stycken av den här burken.

Det finns inte allt för mycket mer att säga om den här produkten egentligen. Tabletten innehåller enbart koffein och gör sitt jobb väl. Den är bland de billigare och passar därför bra till de som vill prova hur koffeintabletter känns.

5. Body Science Caffeine
4.3
MM Sports

6. BioTechUSA Caffeine & Taurine

4.2

Storlek

60 kapslar

Portionens storlek

1 kapsel

Antal portioner

60 st

Koffein per portion

80 mg

Övriga ämnen

Taurin
 • Lågt pris
 • En bra produkt om man inte har testat koffeintillskott tidigare
 • Sämre prisvärdhet om man vill ha högre koncentrationer av koffein och inte alls bryr sig om taurin

Recension

BioTechUSA Caffeine & Taurine är en kapsel som alltså innehåller koffein, men också taurin vilket är ett intressant inslag. Man skulle nästan kunna säga att den här produkten egentligen är ett taurintillskott som innehåller lite koffein med tanke på hur fördelningen av ämnena ser ut.

Med en kapsel får man i sig 80 mg koffein och 600 mg taurin. Halten koffein motsvarar ungefär samma mängd som hittas i en vanlig kaffekopp. Taurin ger egentligen ingen omedelbar effekt, utan hjälper istället till långsiktigt med att bland annat motverkar oxidativ stress hos cellerna.

Det som gör den här produkten rätt intressant är att den är billigare än flera andra rena taurinprodukter, men att man även på köpet får i sig lite koffein. Är man ute efter en mindre dos koffein och mycket taurin, är den här produkten utmärkt på alla plan. Nu är det dock främst koffeinet i produkten som ska recenseras och då ser det lite sämre ut. Den här produkten fungerar ändå bra som en ”prova på” produkt om man inte har använt koffeintillskott tidigare med tanke på den lite lägre dosen, och det låga priset.

6. BioTechUSA Caffeine & Taurine
4.2
Proteinbolaget

7. Fairing Koffein

4.1

Storlek

100 kapslar

Portionens storlek

1 kapsel

Antal portioner

100 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Effekten likvärd med andra produkter som innehåller samma mängd koffein
 • Finns billigare produkter med samma koffeinhalt och antal kapslar

8. Olimp Caffeine Kick

4.0

Storlek

60 kapslar

Portionens storlek

1 kapsel

Antal portioner

60 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

nej
 • En godkänd instegsprodukt
 • Få kapslar sett till priset

9. Viterna Ignited Caffeine

3.8

Storlek

100 tabletter

Portionens storlek

1 tablett

Antal portioner

100 st

Koffein per portion

200 mg

Övriga ämnen

Nej
 • Billig
 • God uppiggande effekt
 • Resulterade i sura uppstötningar

Köpguide Koffeintabletter - Tips för ett lyckat köp

Vad koffein har för effekt på den egna kroppen är högst personligt. Effekten bygger bland annat på hur känslig man är generellt mot ämnet och om man har lyckats bygga upp en tolerans eller inte. Vi tänkte inte gå in koffeinets effekter i köpguiden eftersom koffein är bland de vanligaste centralstimulerande ämnena i världen, och återfinns i bland annat kaffe som ger nästan identisk effekt jämfört med ett koffeintillskott.

I vår köpguide lyfter vi sådant som kan vara viktigt att tänka på innan man genomför ett köp för att köpet ska bli så lyckat som möjligt.

Dosens storlek

Väldigt många dricker kaffe eller energidrycker idag, men få skulle på rak arm kunna säga exakt hur mycket koffein dessa två drycker innehåller. En fördel med koffeintabletter är att det går att dosera en exakt mängd koffein. Som referens kan man använda att en vanlig kaffekopp (15 cl) kaffe innehåller ungefär 80 mg koffein. För att få en liknande effekt som man brukar få av en kopp kaffe kan man alltså sikta på att få i sig 80 mg koffein.

En kopp kaffe kommer dock inte alltid att innehålla runt 80 mg koffein, utan variationerna kan faktiskt vara väldigt stora., speciellt när man inte alltid vet vad för kaffe man drack och hur mycket. Det här är en annan anledning till att koffeintabletter har en stor fördel, man kan dosera exakt.

Från upptagning till effekt

Koffein tas väldigt snabbt och effektivt upp av kroppen, men det finns ändå faktorer som kan påverka hur upptagningen blir. Större doser kommer att ge en maximal effekt lite snabbare än en mindre dos som på sikt kan ge en lika stor effekt. Man brukar säga att 5 mg per kilo kroppsvikt kan ge en maxeffekt efter ungefär en halvtimme, medan mindre doser runt 3,5 mg per kilo kroppsvikt kan ta upp till en timme för att ge en liknande effekt.

Med koffeintabletter kan man på ett smidigt sätt tajma in behovet och effekten precis när den behövs, istället för att anpassa måltider, kaffedrickande eller energidrycker för att få samma effekt.

Något som kan fördröja effekten rejält är om koffein intas i samband med mat. Fördröjningen kan uppgå till så mycket som tre timmar. I vissa fall har man inte möjlighet att påverka sina måltider samtidigt som man gärna hade fått effekterna av koffeinet. I dessa fall kan det vara smart att få i sig koffein en stund innan en måltid för att även kunna avnjuta effekten efter måltiden.

Koffeinets varaktighet

Något som hör ihop med koffeinets upptagning i kroppen är varaktigheten. Medelhöga till höga doser av koffein tar ungefär 4 timmar för kroppen att bryta ner till nivåer som är hälften så höga. Med koffeintabletternas exakta doser kan man planera in hur mycket och när man vill ha vissa effekter, vilket är mycket svårare eller besvärligare med olika livsmedel och drycker.

Storpack & höga koncentrationer

Väldigt höga koncentrationer av koffein och stora förpackningar kommer att vara de billigaste sett till mängden ren koffein per krona. Höga halter av koffein kommer dock inte att passa alla. Man brukar därför hitta ett prisoptimum vid de nivåerna där man endast behöver ta en kapsel vid tillfället när man vill få i sig koffein, istället för kanske 2-3 kapslar. Satsa alltså på en produkt som ger så nära mängden koffein du vill åt utan att behöva ta två kapslar. Som bekant kan referensen kaffekoppar användas där en normalstor kaffekopp (15 cl) motsvarar ungefär 80 mg koffein.

Produktjämförelse

ProduktStorlekPortionens storlekAntal portionerKoffein per portionÖvriga ämnen
SmartSupps Caffeine
4.6
200 tabletter1 tablett200 st200 mgNej
Core Caffeine
4.4
250 tabletter1 tablett250 st200 mgNej
Koffein Aware
4.3
100 tabletter 1 tablett100 st100 mgNej
Core Caffeine Pro
4.3
180 kapslar1 kapsel180 st100 mgL-Teanin & Piperin
Body Science Caffeine
4.3
100 kapslar1 kapsel100 st200 mgNej
BioTechUSA Caffeine & Taurine
4.2
60 kapslar1 kapsel60 st80 mgTaurin
Fairing Koffein
4.1
100 kapslar1 kapsel100 st200 mgNej
Olimp Caffeine Kick
4.0
60 kapslar1 kapsel60 st200 mg nej
Viterna Ignited Caffeine
3.8
100 tabletter1 tablett100 st 200 mgNej

Vanliga frågor om Koffeintabletter

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (27 röster)

Läs några av våra liknande artiklar