PWO - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-05

En PWO, eller pre workout som det egentligen heter är ett populärt kosttillskott när man vill maximera alla goda effekter från ett tungt träningspass. Vad fungerar egentligen av allting som finns i en pwo och vilka märken ger bäst resultat? Vi har testat de främst förekommande PWO produkterna samt vissa nykomlingar för att reda ut detta och sammanställt en lista med de bästa valen.

Testets utförande och undersökning

En PWO är ett av kosttillskotten med flest aktiva ämnen där men känner av effekten redan inom en halvtimme efter intag. Effekterna kan variera från några få till ett flertal med olika intensitet. Vi har dels undersökt innehållet i flera olika PWO men även testat dessa för att utreda den verkliga effekten. Betygsättningen utgår från hur produkterna har presterat på gymmet och resultatet från en generell undersökning. Testet kan sammanfattas med listan nedan:

 • Uthållighet – Uppnås en förbättring i uthållighet? Klarar man av de sista repsen eller den sista sträckan som man tidigare inte gjorde?
 • Fokus – Kan man släppa tankarna kring omgivningen lättare än innan för att maximera den mentala insatsen i övningen, eller hamnar tankarna fortfarande på villovägar när nya rekord ska sättas?
 • Pump – Vad levererar PWO’n för nivå av pump? Känns det som att man kommer att explodera från trycket i muskeln?
 • Styrka – Går det att notera några märkbara ökningar i styrka efter en kortare tids användning av PWO?
 • Effekternas intensitet – Hur länge och på vilket sätt varar effekterna? Får man en snabb topp i början som långsamt planar ut, ett medelhögt värde en längre tid eller kickar effekten igång på riktigt en bit in på passet?
 • Efter träningen – Hur mår man efter träningspasset? Kraschar man totalt eller får man en lugn avtrappning av effekt till sitt normala tillstånd som om man inte hade tagit PWO?
 • Innehåll – Är innehållet utformat för att verkligen ge effekt eller för att fylla med olika ämnen som inte gör särskilt mycket, men som ger ett intryck av att göra det?

Hela topplistan

Bäst i test PWO

1. Aware PWO

4.6
Storlek
400 g
Antal portioner
33
Portionens storlek
12 g
Koffein
200 mg
Kreatin
0 mg
Citrullinmalat
4000 mg
Beta-alanin
2000 mg
Arginin
2000 mg

Inledning

Aware PWO är fortfarande en relativt ny produkt ute på marknaden jämfört med de lite äldre alternativ som redan har 5-10 år på nacken. Det betyder dock inte att man ändå kan lyckas väl om receptet är rätt och nya resultat nås. Aware PWO har en intressant blandning av ingredienser som vi ska undersöka och testa närmare.

Innehåll

Burken innehåller 400 gram av pulver där en portion består av 12 gram. Totalt får man då 33 portioner om man följer anvisningarna, men det går enkelt att själv både höja eller sänka dosen.

Innehållsförteckningen är inte särskilt lång, men man har sett till att få med de allra viktigaste ämnena.

Innehållsförteckning för Aware PWO
Innehållsförteckning för Aware PWO

Citrullinet och argininet finns det tillsammans en hel del av vilket bör garantera en ordentlig pump. Det går att konstatera att det inte finns något kreatin i mixen vilket i dagsläget främst är en smaksak om man vill ha det färdigt i en PWO eller inte. Många blandar i sitt eget kreatin. Koffeinet ligger på en rimlig dos om 200 mg vilket motsvarar 3 vanliga koppar kaffe. Tillräckligt för att komma igång med andra ord. Det finns även en hel del av beta-alanin för att få känna de härliga stickningarna i kroppen.

Utöver de vanligaste ämnena hittar vi även mindre doser av L-teanin, L-tyrosin och ALC. Var för sig hjälper dessa med bland annat att slappna av, bygga upp proteiner och se till att kroppen håller sig fräsch.

Effekt

Bland de sex smakerna som fanns provade vi den stora favoriten Sura Colanappar. En riktigt god blandning av surt och sött. Det tog inte lång tid innan stickningarna hoppade igång och en högre nivå av fokus kickade in. Redan vid uppvärmningen på motionscykeln upplevdes en viss förhöjd nivå av ork även om cyklandet enbart var för att värma upp.

Vid hantel curls som var passets huvudövning noterades de största skillnaderna. Ett stort tryck byggdes snabbt upp i musklerna utan att vilja sluta med övningen innan musklerna var det som satte stopp. Det mentala var inget hinder utan pauserna mellan olika set fanns för att låta musklerna vila.

Efter passet kändes utmattningen mer påtaglig än vanligt, men på ett bra sätt. Inget kraschande mentalt utan snarare en trötthet från ett effektivt pass.

Slutsats

Aware PWO är en PWO som har allt i ett, förutom kreatin. Nästan alla som använder PWO önskar också en liten dos kreatin. Den omedelbara effekten är dock det man tar en PWO för, och där finns det inget negativt att anmärka. Den normala dosen ger allt man kan önska, medan den dubbla gör att man lätt kan börja må illa och bli lite väl skakig. Kan passa vissa, men inte andra. Priset ligger lite högre men effekten är värd varje krona. Vill man tömma sina depåer av energi på gymmet till max bör man prova denna PWO.

 • Utmärkt fördelning av de viktigaste PWO ämnena
 • Pump som känns
 • Högre upplevd uthållighet och fokus
 • Flera goda smaker
 • Något högt pris
Bästa billiga PWO

2. GAAM Candy Series P.W.R

4.4
Storlek
360 g
Antal portioner
28
Portionens storlek
13 g
Koffein
250 mg
Kreatin
2000 mg
Citrullinmalat
1500 mg
Beta-alanin
2500 mg
Arginin
1000 mg

Inledning

GAAM Candy Series P.W.R är en PWO, eller ska man kanske säga flera eftersom antalet smaker som vanligt är många när det kommer till GAAM, och även högst uppskattade. Innehållsmässigt har man inte missat några av de viktigaste ämnena men hur saker ser ut att vara i teorin behöver inte alltid stämma i praktiken.

Innehåll

Den 360 g stora burken räcker till 2-3 månaders användning om man tränar varannan eller var tredje dag med de 13 g stora portionerna. Sett till ingredienser har man lyckats få med de viktigaste ämnena, och lite till.

Innehållsförteckning för GAAM Candy Series P.W.R
Innehållsförteckning för GAAM Candy Series P.W.R

Det som denna PWO har mest av i ren vikt är beta-alanin, vilket även är en hel del jämfört med andra PWO. Vi kan alltså förvänta oss att det kommer att stickas enormt samtidigt som tröskeln för utmattning kommer att flyttas mer åt det positiva hållet. De övriga vanliga ämnena sticker inte ut särskilt med sin koncentration förutom koffeinet. I termer om vanliga kaffekoppar motsvarar dessa 250 mg koffein per skopa nästan 4 kaffekoppar vilket kan till en början bli för mycket för vissa.

Rödbetspulver som vi också hittar i mixen är en trevlig touch som fungerar likt beta-alanin och vidgar blodkärlen. Denna PWO är även rik på ett fåtal vitaminer, nämligen vitamin C, B5 och B6. Vitamin C är generellt bra men det är främst just vitamin B5 och B6 man vill åt i träningssammanhang. Vitamin B6 som det finns mest av sett till det dagliga referensintaget på 714 % per skopa hjälper till i proteinomsättningen vilket är högst relevant i träningssammanhang.

På gymmet

Av de många smaker som fanns att välja på stannade valet på Watermelon Rocketz. En söt, fruktig smak exploderade i munnen som delvis påminde om vattenmelon, även om smaken var distinkt var den väldigt god.

Den höga halten koffein och beta-alanin gav sig till känna omgående. Stickningarna gick inte ta miste på utan de var många och de var starka. Fokusen var mitt i prick och viljan fanns verkligen där. Vi kände att vi orkade mer, men mest mentalt utan att riktigt få lika bra pump som vanligt. Det mentala höll i sig hela passet medan pumpet var som mest påtagligt i början men planade senare ut.

Genom att inte svepa hela drycken med PWO direkt i början eller kort efter, utan istället dricka av den hela tiden fram till hälften av passet fick vi en mer balanserad effekt. Trycket i musklerna blev inte riktigt lika högt, men varade istället tills träningen var slut samtidigt som det mentala var på topp rakt igenom.

Slutsats

Denna PWO från GAAM ger främst en mental fördel över det fysiska. Har man inte orken i huvudet är det här det som kommer att få igång den. Stickningar känns rejält men vi får inte riktigt det där trycket i blodådrorna och musklerna man gärna önskar. En stor fördel är dock priset. Det gör denna PWO till en riktigt het kandidat att börja med men de som inte är vana vid koffein bör börja med mindre skopor.

 • Hög prisvärdhet
 • God fokus & uthållighet
 • Stort utbud av smaker, vissa något söta
 • Kunde haft högre koncentrat av vissa ämnen
 • Pump känslan avtar snabbare än hos andra PWO
Bästa PWO för fokus

3. RAW Rampage

4.3
Storlek
500 g
Antal portioner
20
Portionens storlek
25 g
Koffein
300 mg
Kreatin
3000 mg
Citrullinmalat
2000 mg
Beta-alanin
4500 mg
Arginin
0 mg

Inledning

RAW Rampage PWO är en långkörare bland kosttillskott med sina över 10 år på nacken. Dess popularitet har låtit den leva vidare med mindre ändringar i receptet och med smaker som har kommit och gått. Vi ska dock ta reda på hur produkten presterar och fungerar idag år 2023.

Innehåll

Den svarta burken rymmer 500 g av pulver vilket man tänker borde räcka till fler än 20 portioner. Saken är dock den att portionerna är stora, hela 25 g, vilket är orsaken till att det inte räcker till fler. Med så stora portioner kan innehållet inte bara bestå av det man brukar hitta i en PWO, såvida inte koncentrationen av de ämnena är skyhöga. Det är de inte, så vad innehåller en portion?

Innehållsförteckning för RAW Rampage
Innehållsförteckning för RAW Rampage

Bland det vi brukar hitta är mängden beta-alanin på 4500 mg den överlägset högsta. Den är inte bara hög bland de övriga produkterna, utan generellt bland PWO. Det är få som har såhär mycket beta-alanin vilket bör resultera i stickningar och uthållighet utöver det vanliga. Även halten koffein kan vara på randen till för hög som mätt i vanliga kaffekoppar nästan kommer upp i 4,5 koppar. Nu får man inte glömma att dessa portioner alltså består av två skopor som tillsammans ger ca 25 g pulver. Det går också att bara ta en skopa.

Vi kan också hitta en mängd kreatin, tillräckligt för att man nästan kan skippa ytterligare tillskott av det och 2000 mg citrullinmalat. En del pump kommer alltså att kännas men man valt att helt utelämna arginin som också hjälper till med trycket i muskeln.

Det som enskilt tar upp störst plats i en portion är glukospolymerer. Det är inget man direkt brukar se i en PWO i de här mängderna. Förenklat är det egentligen bara väldigt snabba kolhydrater som ska ge energi till musklerna. Samtidigt som vi inte har något emot det kanske man hade kunnat fylla receptet med något mer potent istället. Vi kan också hitta en del viktiga vitaminer och mineraler kopplade till träning som alltid är trevligt se.

RAW Rampage med bänkpress

Vi gick rakt på sak och tog två skopor direkt. När uppvärmningen var över och effekterna började kicka in begav vi oss till bänkpressen. Långt innan vi kom till de stora vikterna började det sticka i hela kroppen, och mycket. Mellan sets kunde vi känna oss riktigt skakiga från koffeinet, men vid själva repsen fick vi istället full fokus och kunde pusha oss till det yttersta. Vi fick inte riktigt samma pump som vanligt vilket kanske inte är konstigt med de lite lägre doserna av citrullinmalat och avsaknaden av arginin. Detta eller för att en del av effekten gömde sig bakom koffeinet och alla stickningar. Effekterna var dock långvariga och räckte passet ut på ca 2 timmar.

Vi provade även ett par gympass med lite lägre doser och fick fullt tillfredställande resultat. Vi rekommenderar att anpassa dosen efter sin känslighet för koffein och hur mycket stickningar man tål.

Slutsats

RAW Rampage är en PWO som vi tror kan passa många. Sämre pump än vanligt men fortfarande bättre än vi först hade förväntat oss. Vi tror inte den rekommenderade dosen kommer att passa många förrän långt senare när man har vant sig vid allt koffein. Med det sagt kan burken räcka mycket längre än de 20 portioner om man tar lite mindre doser, samtidigt som effekten fortfarande är väldigt god. RAW Rampage främsta fördel är den mentala uthålligheten och en hög prisvärdhet om man tar mindre doser.

 • Lågt pris sett till mängd
 • Hög dos koffein
 • Utmärkt för fokus och uthållighet
 • Relativt stora standardportioner
 • Sämre pump
Bästa premium PWO

4. Core Performance

4.3
Storlek
630 g
Antal portioner
30
Portionens storlek
21 g
Koffein
90 g
Kreatin
2000 mg
Citrullinmalat
0 mg
Beta-alanin
1000 mg
Arginin
0 mg

Inledning

Det man får när en känd träningsprofil i form av Peter Bláha och Svenskt Kosttillskott går ihop och ska göra en perfekt PWO, eller prestationshöjande produkt är Core Performance. Det här är verkligen en annorlunda mix av ämnen och sticker ut på flera plan. Initialt känns det här som en PWO som man antingen kommer att älska eller att hata.

Innehåll

Det här är en stor burk med PWO. Ungefär lika stor som Peter Bláha. Med 630 g får man mer pulver än hos nästan alla andra. Även portionerna på 21 g är stora, men sett till doseringsförslag är rekommendationen 1-3 skopor vilket betyder 21-63 g. Man kan alltså få upp till 30 vanliga portioner, eller 10 extremt stora. Vad är det då som gömmer sig i pulvret? Det ser vi nedan. Vi har valt att inte gå igenom näringsvärdet utan enbart innehållet.

Innehållsförteckning för Core Performance
Innehållsförteckning för Core Performance

Mycket av det som vi är vana att se lyser helt med sin frånvaro. Varken citrullinmalat eller arginin finns med, och enbart 1000 mg beta-alanin per portion. Något vi åtminstone känner igen är kreatin och koffein. Halten koffein är på låga 90 mg vilket motsvarar strax över en vanlig kopp kaffe. Kreatin ligger på en något låg nivå för de som ändå vill ha det, och kan krävas att man fyller på vid sidan av. Vad hittar vi då?

Vissa av ämnen som går att klumpa ihop är guaranaextrakt, rosenrot och L-teanin. Dessa jobbar lite liknande som koffein i en del avseenden. Tanken är att man ska få en kombinerad effekt av att vara pigg men avslappnad. Lite som att vara på hugget utan att tappa fokus. Den här produkten innehåller även rödbetsjuicepulver som ska fylla på depåerna med nitrat som kan ha en effekt på styrkan.

Något många känner igen men som vi inte burkar se så mycket av i en PWO är BCAA. Av detta finns det ca 2500 mg vilket givetvis alltid är bättre än inget, men något man också kan köpa billigare vid sidan av. Något vi hitta mest av, och som står för strax över 50% av innehållet är snabba och långsamma kolhydrater. Man har alltså satsats stort på både energi vid själva passet men även återhämtning. Slutligen hittar vi även lite kokos i olika format och natriumbikarbonat som ytterligare ska hjälpa till med återhämtning, energi och syrabalansen i kroppen.

Efter att ha gått igenom de flesta ingredienser faller en del bitar på plats. Det här är en produkt man kan ta stora doser av just eftersom det inte är en ren PWO produkt. Det är en produkt som ger energi, proteiner, fokuserar på återhämtning och sedan lite effekter kopplade till en vanlig PWO. Vad som händer om man tar de 3 skopor av Core Performance som man kan, är att man får helt enkelt mer av de effekter som inte riktigt kopplas till en PWO, och sedan den normala PWO effekten.

På gymmet med Core Performance

Passet började med två skopor av Core Performance, dvs ca 42 g för att komma upp i lite högre nivåer av koffein och beta-alanin. Så fort de första effekterna började kännas av satte vi igång med de riktiga övningarna.

De mentala förväntningarna var höga men tillfredsställdes utan problem. Stickningarna satte igång men också en intensitet i koncentrationsförmågan. Genom hela passet fanns en stor mängd energi, och även om man körde tills orken tog slut, fanns det alltid kvar energi efter kortare pauser. Vi kunde inte känna någon nämnvärd pump men om vi bortser från den aspekten löpte allting på utmärkt. Det tog längre tid att trötta ut sig och man kunde lägga på några fler reps.

På grund av den märkliga uppsättningen ämnen har vi provat denna PWO en lite längre period. Vi kan konstatera att mindre ökningar i maxstyrka har gjorts och att det helt enkelt finns kvar mer energi under och efter ett pass, även om man tröttar ut sig rejält.

Slutsats

De som vill ha en helt normal PWO med mycket pump bör nog leta vidare. Den här fokuserar mer på helheten istället för på känslan. För att få en del av den vanliga PWO känslan bör man ta relativt stora skopor vilket gör att produkten blir dyrare i slutändan. Dyrheten kompenseras dock av att man får i sig mycket energi, proteiner, kreatin och slutligen även mycket av det mentala som finns i en vanlig PWO. Vi tycker det här är en produkt definitivt värd att testas, men den kommer inte att vara för alla.

 • Riktigt brett näringsinnehåll
 • Spetsad med aminosyror
 • Utmärkt för återhämtningen
 • God mental effekt
 • Inte den bästa pumpen
 • Bara en smak att välja bland
Bästa smaken hos PWO

5. Jacked 2.0

4.3
Storlek
300 g
Antal portioner
75
Portionens storlek
4 g
Koffein
100 mg
Kreatin
1000 mg
Citrullinmalat
0 mg
Beta-alanin
1000 mg
Arginin
0 mg

Inledning

Jacked 2.0 är uppgraderingen av gamla Jacked XX som längre inte finns. Även Jacked 2.0 har funnits ute på marknaden ett bra tag nu, men lever fortfarande vidare tack vare dess popularitet. Det är en simpel, men uppskattad PWO som vi ser fram emot att prova.

Innehåll

Pulvret kommer i en svart burk som givetvis har kvar krysset som är ett signum för flera Jacked produkter. Burken är inte särskilt stor och rymmer 300 g pulver. En skopa består av 4.5g vilket räcker till 75 serveringar. Vi kommer att gå igenom innehållet enligt måttet en skopa, men vi kan redan nu säga att i praktiken kommer man nog att ta fler skopor än ett. Så vad innehåller denna PWO? Tydligen enbart 6 ingredienser vilket nästan är rekord lite för att vara en PWO.

Innehållsförteckning för Jacked 2.0
Innehållsförteckning för Jacked 2.0

Tanken med Jacked 2.0 har varit att enbart inkludera sådant som faktiskt fungerar, och satsa mindre på sånt som inte ger lika god effekt. Kreatin finns givetvis med som är ett av de mest studerade kosttillskotten och med goda resultat. Beta-alanin är också en sådan ingrediens som nästan alltid finns med, och även koffein. Halterna av dessa är inte särskilt höga när man tar en skopa, men tar man två kommer man upp i liknande nivåer som hittas hos andra PWO.

I Jacked 2.0 har man valt att inkludera L-tyrosin som en av ingredienserna. Den är inte allt för vanlig bland andra PWO men kan hjälpa till med fokuset och för att bygga muskler. Glycin är ett spännande ämne att hitta i mixen. Denna kommer inte ge någon prestationsökning direkt vid intag, men kan över tid hjälpa till att bygga lite mer muskler, men främst hjälpa till att bygga upp sådant som finns runt om muskler som exempelvis brosk, leder etc.

En intressant notering är att man tidigare även haft med cupuacu extrakt i denna PWO. Denna är dock helt borta men det är oklart varför. Gamla diskussioner tyder på att vissa kunde få riktigt svårt att sova men det gav mycket ork, fokus och energi på gymmet.

Ett benpass med Jacked 2.0

På förpackningen står det att man kan välja 1-4 skopor vilket vi i praktiken tror helt enkelt betyder att alla får prova sig fram till rätt dos. Vi tog två skopor och hade koffeinet som referens. För lite eller för mycket koffein blir sällan bra om man vill få i sig det, och med två skopor landar vi på 200 mg. Vi körde på smaken Orange, dvs apelsin. Smaken var en av de bästa, sötman på en lagom nivå med en lite kemisk smak som alla, men som gick ner med glädje.

Benspark-maskinen som fick bli huvudövningen den här gången fick ta sig an Jacked 2.0. Ingen större överraskning i känslan när koffeinet började kännas av men stickningarna var lite färre och inte lika kännbara som vanligt. Vi förväntade oss ingen vidare, eller egentligen ingen pump överhuvudtaget med tanke på avsaknaden av både citrullinmalat och arginin men där hade vi fel. Vi fick definitivt pump i låren vilket vi tänker dels härstammar lite från taurinet och om de olika ämnena i kombination kan ha påverkat på något sätt.

En viss del av effekten tog slut innan passet, en rekommendation är att dricka lite under passets gång för att få en lite jämnare fördelning av effekterna.

Den mentala effekten tycker vi var störst medan den rent fysiska lite mindre även om den var kännbar. Det var lätt att fortsätta pusha men förr eller senare ger kroppen ger upp. Det här är en PWO man egentligen borde ha provat i 1-2 månader för bäst resultat känner vi men på grund av tidsbrist blev det inte så.

Slutsats

Jacked 2.0 är en PWO med en kort innehållsförteckning. Det mentala man får trumfar det fysiska även om de fysiska effekterna finns där. Vi är inte helt nöjda med prissättningen. Vi tycker att produkten är lite för dyr och hade gärna sett fler ämnen som faktiskt ger mer pump. Smaken var dock underbar och söker man främst de mentala effekterna kan dock Jacked 2.0 ändå vara mitt i prick.

 • En av de mest uppskattade enligt kunder
 • Väldigt god smak
 • Effekten inte allt för långvarig vid rekommenderade doser
 • Något dyr
Bästa koffeinfria PWO

6. Off the Hook

4.3
Storlek
525 g
Antal portioner
29
Portionens storlek
18 g
Koffein
0 mg
Kreatin
0 mg
Citrullinmalat
5900 mg
Beta-alanin
4000 mg
Arginin
1000 mg
 • Helt koffeinfri - Utmärkt för kvällspass
 • God pump och uthållighet
 • Inte lika uppiggande som andra PWO
 • Något högt pris
 • Bara två smaker

7. Delta Nutrition Supreme PWO

4.2
Storlek
300 g
Antal portioner
20
Portionens storlek
15 g
Koffein
250 mg
Kreatin
6000 mg
Citrullinmalat
6000 mg
Beta-alanin
3400 mg
Arginin
3500 mg
 • God mix av de mest potenta ämnena
 • Effekten håller i sig länge
 • Väldigt lite "onödigt" i mixen
 • Relativt dyra portioner
 • Enbart 2 smaker

8. Viking Power Thor's Hammer Mjölner

4.1
Storlek
500 g
Antal portioner
20
Portionens storlek
25 g
Koffein
300 mg
Kreatin
0 mg
Citrullinmalat
3000 mg
Beta-alanin
5000 mg
Arginin
3000 mg
 • Stor burk
 • God effekt även vid mindre doser
 • Flertalet smaker att välja bland
 • Högt totalpris
 • Den stora portionen kan göra många lite väl skakiga i början

9. SSN Awaken

4.0
Storlek
400 g
Antal portioner
40
Portionens storlek
10 g
Koffein
150 mg
Kreatin
0 mg
Citrullinmalat
4500 mg
Beta-alanin
2000 mg
Arginin
0 mg
 • Flera goda godissmaker
 • Pump och stickningar på en riktigt hög nivå
 • Något högt pris sett till koncentrationen av vissa ämnen

10. JNX Sports The Curse

4.0
Storlek
250 g
Antal portioner
50
Portionens storlek
5 g
Koffein
145 mg
Kreatin
1000 mg
Citrullinmalat
700 mg
Beta-alanin
1600 mg
Arginin
300 mg
 • God mental uthållighet
 • Flera fruktiga smaker
 • Väldigt liten burk
 • Krävs flera portioner för att komma upp i samma nivåer som flera andra
 • Dyr sett till storleken

Köpguide PWO - Tips för ett lyckat köp

I vår köpguide går vi igenom matnyttig information om vad man ska tänka på om man är intresserad av att köpa en PWO. Vi sammanfattar också de vanligaste ämnena som förekommer och vad de har för tänkt effekt på kroppen för att man enklare ska kunna hitta en PWO som fungerar för ens träningsprofil.

Uthållighet

Om man utövar den sortens träning som kräver uthållighet vilket de flesta gör i någon form, vill man primärt hålla utkik efter ämnet beta-alanin. Beta-alanin har som uppgift att förhindra förekomsten av mjölksyra vilket resulterar i att man orkar hålla igång längre. Det är även detta ämne som ger upphov till de stickande känslorna många känner. Vissa har börjat associera den stickande känslan med att PWO produkten man tagit är potent, när det egentligen bara handlar om ett endaste ämne.

Fokus

Att känna sig fokuserad och pigg är precis lika viktigt som att kroppen i övrigt är redo för träning. Koffein är ett av de kändaste och mest vetenskapligt studerade ämnena som kan förhöja det mentala välbefinnandet. Många tillverkare har därför inkluderat koffein i sin PWO men eftersom känsligheten för koffein kan variera stort från person till person precis som hos kaffe, finns det ett stort spann på allt ifrån koffeinfria PWO till de som motsvarar samma mängd koffein som flera koppar kaffe.

Pump

Den stora svällande känslan i musklerna efter att ha lyft vikter är det många som vill komma åt. Det är inte bara känslan som känns bra, utan den fyller även ett syfte. Ämnen som ligger bakom pump-känslan är arginin och citrullinmalat. Båda dessa ser till att öka blodflödet till musklerna vilket i sin tur ser till att syresättningen hos musklerna blir bättre. Musklerna kommer inte att tröttas ut riktigt lika snabbt. Arginin och citrullinmalat fungerar inte helt likadant i kroppen men resultatet är likvärt. Forskningen är inte överens om vilket som är effektivast, varför man oftast inkluderar doser av båda två.

Styrka

De flesta ämnen i en PWO ska ge en effekt kort efter intag, men få av dessa kommer tydligt att kunna öka maxstyrkan. Ett ämne som däremot kan det efter en viss tids användning är kreatin. Många PWO innehåller därför kreatin, men ett bekymmer som då uppstår är dagar man inte ska träna men ändå vill få i sig kreatin. Dessa dagar kan det vara lönt att ha en separat burk kreatin för att slippa ta PWO för att enbart få i sig kreatin.

Längre tids användning av PWO

De flesta ämnen som ger en direktverkande mental eller fysisk effekt kan man bygga en tolerans mot eller vänja sig vid. Samma gäller även med PWO. Det kommer att krävas större och större doser av de aktiva ämnena för att få samma känsla längre fram vilket kommer att resultera i ett överskridande av rekommenderade doser. För att undvika detta finns det två lösningar.

En lösning är att vänja av kroppen genom att hålla ett par veckors eller upp till en månads uppehåll. Ett annat alternativ är att prova en helt annan PWO som har andra verksamma ämnen som kroppen inte känner igen lika väl. Har man använt en eller flera PWO en längre period rekommenderas det att göra ett uppehåll oavsett.

Valet av PWO

Om man är nöjd med sin prestationsnivå och känner att man fortfarande utvecklas finns inga större anledningar att använda eller prova PWO. Har man däremot bestämt sig för att använda en PWO vill man skräddarsy den efter sin träning. Beroende på vilka effekter man vill höja eller få ska man se så de ingredienser som ger den finns med i produkten. Eftersom det finns ett stort antal PWO ute på marknaden går det att hitta något för alla.

Vanliga frågor om PWO

Hur långt innan träningen ska man ta en PWO?

En PWO brukar komma igång redan efter 15 – 30 minuter. När man känner av en PWO har dels att göra med vad den aktuella produkten faktiskt innehåller. Vissa ämnen är mer potenta än andra. Huruvida man precis har ätit eller inte spelar också roll. Har man mycket annat i magen kan det ta längre tid innan man känner av effekten, och i vissa fall kan den nästan utebli helt om den blandas med mycket mat.

Är PWO farligt?

Om PWO är farligt var mer kontroversiellt tidigare när produkten inte var lika utredd och när mindre kända och utländska aktörer sålde produkten utan att den hade kontrollerats, men frågan ställs fortfarande frekvent. En PWO är inte farligt i de rekommenderade doserna om man inte har en överkänslighet mot något ämne som förekommer, eller om man av andra anledningar bör avstå en PWO men ändå tar det.

Varför är eller har vissa PWO blivit olagliga?

Innan PWO slog igenom och blev lika vanligt som det är idag fanns det flera produkter på marknaden som hade spår av amfetaminliknande ämnen, eller som rent av innehöll mildare former av amfetamin. Dels är amfetamin olagligt men det gav också många oönskade effekter som många inte var beredda på som hade köpt produkten, som liknande den som amfetamin ger.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.