TestKost
Bästa PWO - 10 toppval testade och presenterade

Bästa PWO - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-19

En PWO, eller pre workout som det egentligen heter är ett populärt kosttillskott när man vill få ut all energi och styrka som ens muskler har att erbjuda. Vad fungerar egentligen av allting som finns i en pwo och vilka produkter ger bäst resultat? Vi har testat de främst förekommande PWO produkterna samt vissa nykomlingar för att reda ut detta och sammanställt en lista med de bästa valen.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

PWO Bäst i Test 2024

En PWO är ett av kosttillskotten med flest aktiva ämnen där men känner av effekten redan inom en halvtimme efter intag. Effekterna kan variera från några få till ett flertal med olika intensitet. Vi har dels undersökt innehållet i flera olika PWO men även testat dessa för att utreda den verkliga effekten. Betygsättningen utgår från hur produkterna har presterat på gymmet och resultatet från en generell undersökning. Testet kan sammanfattas med listan nedan:

 • Uthållighet – Uppnås en förbättring i uthållighet? Klarar man av de sista repsen eller den sista sträckan som man tidigare inte gjorde?
 • Fokus – Kan man släppa tankarna kring omgivningen lättare än innan för att maximera den mentala insatsen i övningen, eller hamnar tankarna fortfarande på villovägar när nya rekord ska sättas?
 • Pump – Vad levererar PWO’n för nivå av pump? Känns det som att man kommer att explodera från trycket i muskeln?
 • Styrka – Går det att notera några märkbara ökningar i styrka efter en kortare tids användning av PWO?
 • Effekternas intensitet – Hur länge och på vilket sätt varar effekterna? Får man en snabb topp i början som långsamt planar ut, ett medelhögt värde en längre tid eller kickar effekten igång på riktigt en bit in på passet?
 • Efter träningen – Hur mår man efter träningspasset? Kraschar man totalt eller får man en lugn avtrappning av effekt till sitt normala tillstånd som om man inte hade tagit PWO?
 • Innehåll – Är innehållet utformat för att verkligen ge effekt eller för att fylla med olika ämnen som inte gör särskilt mycket, men som ger ett intryck av att göra det?

Hela topplistan

1. Aware PWO

4.6
Bäst i test PWO

Storlek

400 g

Antal portioner

33

Portionens storlek

12 g

Koffein

200 mg

Kreatin

0 mg

Citrullinmalat

4000 mg

Beta-alanin

2000 mg

Arginin

2000 mg
 • Utmärkt fördelning av de viktigaste PWO ämnena
 • Pump som känns
 • Högre upplevd uthållighet och fokus
 • Flera goda smaker
 • Inga nämnvärda

Inledning

Aware PWO är fortfarande en relativt ny produkt ute på marknaden jämfört med de lite äldre alternativ som redan har 5-10 år på nacken. Det är de nya produkterna som vågar prova på annorlunda recept och utmanade de gamla, beprövade alternativen. Aware PWO har en intressant blandning av ingredienser som vi ska undersöka och testa närmare.

Aware PWO

Innehåll

Burken innehåller 400 gram av pulver där en portion består av 12 gram. Totalt får man då 33 portioner om man följer anvisningarna, men det går enkelt att själv både höja eller sänka dosen.

Innehållsförteckningen är inte särskilt lång, men man har sett till att få med de allra viktigaste ämnena.

Innehållsförteckning för Aware PWO

Citrullinet och argininet finns det tillsammans en hel del av vilket bör garantera en ordentlig pump. Det går att konstatera att det inte finns något kreatin i mixen vilket i dagsläget främst är en smaksak om man vill ha det färdigt i en PWO eller inte. Många blandar i sitt eget kreatin. Koffeinet ligger på en rimlig dos om 200 mg vilket motsvarar 3 vanliga koppar kaffe. Tillräckligt för att komma igång med andra ord. Det finns även en hel del av beta-alanin för att få känna de härliga stickningarna i kroppen.

Utöver de vanligaste ämnena hittar vi även mindre doser av L-teanin, L-tyrosin och ALC. Var för sig hjälper dessa med bland annat att slappna av, bygga upp proteiner och se till att kroppen håller sig fräsch.

Effekt

Bland de sex smakerna som fanns provade vi den stora favoriten Sour Watermelon. En riktigt god blandning av surt och sött. Det tog inte lång tid innan stickningarna hoppade igång och en högre nivå av fokus kickade in. Redan vid uppvärmningen på motionscykeln upplevdes en viss förhöjd nivå av ork även om cyklandet enbart var för att värma upp.

Aware PWO

Vid hantelcurls som var passets huvudövning noterades de största skillnaderna. Ett stort tryck byggdes snabbt upp i musklerna och det som satte stopp för repsen var inte det mentala, utan när hanteln inte längre gick upp var det enbart för att energin i muskeln var slut. Det mentala var alltså inget hinder utan pauserna mellan olika set fanns för att låta musklerna vila medan huvudet bara skrek för mer.

Efter passet kändes utmattningen mer påtaglig än vanligt, men på ett bra sätt. Inget kraschande mentalt utan snarare en trötthet från ett effektivt pass.

Slutsats

Aware PWO är en PWO som har allt i ett, förutom kreatin. Nästan alla som använder PWO önskar också en liten dos kreatin. Den omedelbara effekten är dock det man tar en PWO för, och där finns det inget negativt att anmärka. Den normala dosen ger allt man kan önska, medan den dubbla gör att man lätt kan börja må illa och bli lite väl skakig. Kan passa vissa, men inte andra. Priset ligger lite högre men effekten är värd varje krona. Vill man tömma sina depåer av energi på gymmet till max bör man prova denna PWO.

1. Aware PWO
4.6
Aware Nutrition

2. GAAM Candy Series P.W.R

4.4
Bästa billiga PWO

Storlek

360 g

Antal portioner

28

Portionens storlek

13 g

Koffein

250 mg

Kreatin

2000 mg

Citrullinmalat

1500 mg

Beta-alanin

2500 mg

Arginin

1000 mg
 • Hög prisvärdhet
 • God fokus & uthållighet
 • Stort utbud av smaker, vissa något söta
 • Kunde haft högre koncentrat av vissa ämnen
 • Pump känslan avtar snabbare än hos andra PWO

Inledning

GAAM Candy Series P.W.R är en PWO, eller ska man kanske säga flera eftersom antalet smaker som vanligt är många när det kommer till GAAM, och även högst uppskattade. Innehållsmässigt har man inte missat några av de viktigaste ämnena men hur saker ser ut att vara i teorin behöver inte alltid stämma i praktiken.

GAAM P.W.R med smaken Fizzy Bottles

Innehåll

Den 360 g stora burken räcker till 2-3 månaders användning om man tränar varannan eller var tredje dag med de 13 g stora portionerna. Sett till ingredienser har man lyckats få med de viktigaste ämnena, och lite till.

Innehållsförteckning för GAAM Candy Series P.W.R

Det som denna PWO har mest av i ren vikt är beta-alanin, vilket även är en hel del jämfört med andra PWO. Vi kan alltså förvänta oss att det kommer att stickas enormt samtidigt som tröskeln för utmattning kommer att flyttas mer åt det positiva hållet. De övriga vanliga ämnena sticker inte ut särskilt med sin koncentration förutom koffeinet. I termer om vanliga kaffekoppar motsvarar dessa 250 mg koffein per skopa nästan 4 kaffekoppar vilket kan till en början bli för mycket för vissa.

Rödbetspulver som vi också hittar i mixen är en trevlig touch som fungerar likt beta-alanin och vidgar blodkärlen. Denna PWO är även rik på ett fåtal vitaminer, nämligen vitamin C, B5 och B6. Vitamin C är generellt bra men det är främst just vitamin B5 och B6 man vill åt i träningssammanhang. Vitamin B6 som det finns mest av sett till det dagliga referensintaget på 714 % per skopa hjälper till i proteinomsättningen vilket är högst relevant i träningssammanhang.

På gymmet

Av de många smaker som fanns att välja på valdes smaken Fizzy Bottles. En söt och syrlig smak exploderade i munnen som var väldigt lik de godisbitar som man försöker efterlikna.

GAAM P.W.R med smaken Fizzy Bottles

Den höga halten koffein och beta-alanin gav sig till känna omgående. Stickningarna gick inte ta miste på utan de var många och de var starka. Fokusen var mitt i prick och viljan fanns verkligen där. Vi kände att vi orkade mer, men mest mentalt utan att riktigt få lika bra pump som vanligt. Det mentala höll i sig hela passet medan pumpet var som mest påtagligt i början men planade senare ut.

Genom att inte svepa hela drycken med PWO direkt i början eller kort efter, utan istället dricka av den hela tiden fram till hälften av passet fick vi en mer balanserad effekt. Trycket i musklerna blev inte riktigt lika högt, men varade istället tills träningen var slut samtidigt som det mentala var på topp rakt igenom.

Slutsats

Denna PWO från GAAM ger främst en mental fördel över det fysiska. Har man inte orken i huvudet är det här det som kommer att få igång den. Stickningar känns rejält men vi får inte riktigt det där trycket i blodådrorna och musklerna man gärna önskar. En stor fördel är dock priset. Det gör denna PWO till en riktigt het kandidat att börja med men de som inte är vana vid koffein bör börja med mindre skopor.

2. GAAM Candy Series P.W.R
4.4
Proteinbolaget

3. RAW Rampage

4.3
Bästa PWO för fokus

Storlek

500 g

Antal portioner

20

Portionens storlek

25 g

Koffein

300 mg

Kreatin

3000 mg

Citrullinmalat

2000 mg

Beta-alanin

4500 mg

Arginin

0 mg
 • Lågt pris sett till mängd
 • Hög dos koffein
 • Utmärkt för fokus och uthållighet
 • Relativt stora standardportioner
 • Sämre pump

Inledning

RAW Rampage PWO är en långkörare bland kosttillskott med sina över 10 år på nacken. Dess popularitet har låtit den leva vidare med mindre ändringar i receptet och med smaker som har kommit och gått. Vi ska dock ta reda på hur produkten presterar och fungerar idag år 2024.

Innehåll

Den svarta burken rymmer 500 g av pulver vilket man tänker borde räcka till fler än 20 portioner. Saken är dock den att portionerna är stora, hela 25 g, vilket är orsaken till att det inte räcker till fler. Med så stora portioner kan innehållet inte bara bestå av det man brukar hitta i en PWO, såvida inte koncentrationen av de ämnena är skyhöga. Det är de inte, så vad innehåller en portion?

Innehållsförteckning för RAW Rampage

Bland det vi brukar hitta är mängden beta-alanin på 4500 mg den överlägset högsta. Den är inte bara hög bland de övriga produkterna, utan generellt bland PWO. Det är få som har såhär mycket beta-alanin vilket bör resultera i stickningar och uthållighet utöver det vanliga. Även halten koffein kan vara på randen till för hög som mätt i vanliga kaffekoppar nästan kommer upp i 4,5 koppar. Nu får man inte glömma att dessa portioner alltså består av två skopor som tillsammans ger ca 25 g pulver. Det går också att bara ta en skopa.

Vi kan också hitta en mängd kreatin, tillräckligt för att man nästan kan skippa ytterligare tillskott av det och 2000 mg citrullinmalat. En del pump kommer alltså att kännas men man valt att helt utelämna arginin som också hjälper till med trycket i muskeln.

Det som enskilt tar upp störst plats i en portion är glukospolymerer. Det är inget man direkt brukar se i en PWO i de här mängderna. Förenklat är det egentligen bara väldigt snabba kolhydrater som ska ge energi till musklerna. Samtidigt som vi inte har något emot det kanske man hade kunnat fylla receptet med något mer potent istället. Vi kan också hitta en del viktiga vitaminer och mineraler kopplade till träning som alltid är trevligt se.

RAW Rampage med bänkpress

Vi gick rakt på sak och tog två skopor direkt. När uppvärmningen var över och effekterna började kicka in begav vi oss till bänkpressen. Långt innan vi kom till de stora vikterna började det sticka i hela kroppen, och mycket. Mellan sets kunde vi känna oss riktigt skakiga från koffeinet, men vid själva repsen fick vi istället full fokus och kunde pusha oss till det yttersta. Vi fick inte riktigt samma pump som vanligt vilket kanske inte är konstigt med de lite lägre doserna av citrullinmalat och avsaknaden av arginin. Detta eller för att en del av effekten gömde sig bakom koffeinet och alla stickningar. Effekterna var dock långvariga och räckte passet ut på ca 2 timmar.

Vi provade även ett par gympass med lite lägre doser och fick fullt tillfredställande resultat. Vi rekommenderar att anpassa dosen efter sin känslighet för koffein och hur mycket stickningar man tål.

Slutsats

RAW Rampage är en PWO som vi tror kan passa många. Sämre pump än vanligt men fortfarande bättre än vi först hade förväntat oss. Vi tror inte den rekommenderade dosen kommer att passa många förrän långt senare när man har vant sig vid allt koffein. Med det sagt kan burken räcka mycket längre än de 20 portioner om man tar lite mindre doser, samtidigt som effekten fortfarande är väldigt god. RAW Rampage främsta fördel är den mentala uthålligheten och en hög prisvärdhet om man tar mindre doser.

3. RAW Rampage
4.3
Svenskt kosttillskott

4. Core Performance

4.3
Bästa premium PWO

Storlek

630 g

Antal portioner

30

Portionens storlek

21 g

Koffein

90 g

Kreatin

2000 mg

Citrullinmalat

0 mg

Beta-alanin

1000 mg

Arginin

0 mg
 • Riktigt brett näringsinnehåll
 • Spetsad med aminosyror
 • Utmärkt för återhämtningen
 • God mental effekt
 • Inte den bästa pumpen
 • Bara en smak att välja bland

Inledning

Det man får när en känd träningsprofil i form av Peter Bláha och Svenskt Kosttillskott går ihop och ska göra en perfekt PWO, eller prestationshöjande produkt är Core Performance. Det här är verkligen en annorlunda mix av ämnen och sticker ut på flera plan. Initialt känns det här som en PWO som man antingen kommer att älska eller att hata.

Innehåll

Det här är en stor burk med PWO. Ungefär lika stor som Peter Bláha. Med 630 g får man mer pulver än hos nästan alla andra. Även portionerna på 21 g är stora, men sett till doseringsförslag är rekommendationen 1-3 skopor vilket betyder 21-63 g. Man kan alltså få upp till 30 vanliga portioner, eller 10 extremt stora. Vad är det då som gömmer sig i pulvret? Det ser vi nedan. Vi har valt att inte gå igenom näringsvärdet utan enbart innehållet.

Innehållsförteckning för Core Performance

Mycket av det som vi är vana att se lyser helt med sin frånvaro. Varken citrullinmalat eller arginin finns med, och enbart 1000 mg beta-alanin per portion. Något vi åtminstone känner igen är kreatin och koffein. Halten koffein är på låga 90 mg vilket motsvarar strax över en vanlig kopp kaffe. Kreatin ligger på en något låg nivå för de som ändå vill ha det, och kan krävas att man fyller på vid sidan av. Vad hittar vi då?

Vissa av ämnen som går att klumpa ihop är guaranaextrakt, rosenrot och L-teanin. Dessa jobbar lite liknande som koffein i en del avseenden. Tanken är att man ska få en kombinerad effekt av att vara pigg men avslappnad. Lite som att vara på hugget utan att tappa fokus. Den här produkten innehåller även rödbetsjuicepulver som ska fylla på depåerna med nitrat som kan ha en effekt på styrkan.

Något många känner igen men som vi inte burkar se så mycket av i en PWO är BCAA. Av detta finns det ca 2500 mg vilket givetvis alltid är bättre än inget, men något man också kan köpa billigare vid sidan av. Något vi hitta mest av, och som står för strax över 50% av innehållet är snabba och långsamma kolhydrater. Man har alltså satsats stort på både energi vid själva passet men även återhämtning. Slutligen hittar vi även lite kokos i olika format och natriumbikarbonat som ytterligare ska hjälpa till med återhämtning, energi och syrabalansen i kroppen.

Efter att ha gått igenom de flesta ingredienser faller en del bitar på plats. Det här är en produkt man kan ta stora doser av just eftersom det inte är en ren PWO produkt. Det är en produkt som ger energi, proteiner, fokuserar på återhämtning och sedan lite effekter kopplade till en vanlig PWO. Vad som händer om man tar de 3 skopor av Core Performance som man kan, är att man får helt enkelt mer av de effekter som inte riktigt kopplas till en PWO, och sedan den normala PWO effekten.

På gymmet med Core Performance

Passet började med två skopor av Core Performance, dvs ca 42 g för att komma upp i lite högre nivåer av koffein och beta-alanin. Så fort de första effekterna började kännas av satte vi igång med de riktiga övningarna.

De mentala förväntningarna var höga men tillfredsställdes utan problem. Stickningarna satte igång men också en intensitet i koncentrationsförmågan. Genom hela passet fanns en stor mängd energi, och även om man körde tills orken tog slut, fanns det alltid kvar energi efter kortare pauser. Vi kunde inte känna någon nämnvärd pump men om vi bortser från den aspekten löpte allting på utmärkt. Det tog längre tid att trötta ut sig och man kunde lägga på några fler reps.

På grund av den märkliga uppsättningen ämnen har vi provat denna PWO en lite längre period. Vi kan konstatera att mindre ökningar i maxstyrka har gjorts och att det helt enkelt finns kvar mer energi under och efter ett pass, även om man tröttar ut sig rejält.

Slutsats

De som vill ha en helt normal PWO med mycket pump bör nog leta vidare. Den här fokuserar mer på helheten istället för på känslan. För att få en del av den vanliga PWO känslan bör man ta relativt stora skopor vilket gör att produkten blir dyrare i slutändan. Dyrheten kompenseras dock av att man får i sig mycket energi, proteiner, kreatin och slutligen även mycket av det mentala som finns i en vanlig PWO. Vi tycker det här är en produkt definitivt värd att testas, men den kommer inte att vara för alla.

4. Core Performance
4.3
Svenskt kosttillskott

5. Delta Nutrition Supreme PWO

4.3
Bästa PWO som innehåller mycket kreatin

Storlek

300 g

Antal portioner

20

Portionens storlek

15 g

Koffein

250 mg

Kreatin

6000 mg

Citrullinmalat

6000 mg

Beta-alanin

3400 mg

Arginin

3500 mg
 • God mix av de mest potenta ämnena
 • Effekten håller i sig länge
 • Väldigt lite "onödigt" i mixen
 • Relativt dyra portioner
 • Enbart 2 smaker

Inledning

Delta Nutrition Supreme PWO är en PWO som innehåller alla de så kallade basaingredienserna som man gärna vill se i en PWO, och lite till. Den här kommer med många fördelar, men även ett par nackdelar som gör att den inte riktigt tilltalar alla grupper.

Innehåll

Av de träningsintresserade som uppskattar PWO är det få som inte nästan direkt efter att ha sett ingredienserna skulle kunna säga att det här är en bra PWO. Den innehåller mer eller mindre precis det man vill ha.

Innehållet hos Delta Nutrition Supreme PWO

Den har höga halter av både citrulinmalat och beta-alanin vilket kommer att garantera både en grov känsla av pump men även en hel del stickningar. Det finns även en rejäl mängd av mixen AAKG som ytterligare kommer att stärka känslan av pump tillsammans med citrulinet.

Något som det finns exceptionellt mycket av i den här mixen är kreatin. I vanliga fall brukar PWO som innehåller kreatin ha ungefär 2 – 3 g per portion, här är vi uppe i 6 gram. Det känns lite väl mycket med 6 gram kreatin, men här kan man istället tänka som så att på träningsfria dagar när man inte tar PWO kommer man att ha fått i sig tillräckligt med kreatin de andra dagarna. Man kommer med andra ord kunna hålla höga halter av kreatin i kroppen genom att enbart använda den här produkten ett par dagar i veckan.

Halten koffein ligger på en medelhög nivå om 250 mg. Kan bli något för mycket för de som är känsliga men ska fungera perfekt för de allra flesta. Tillräckligt högt för att man tydligt ska känna av effekten, men inte riktigt så högt för att man ska bli för skakig och tappa koncentration på grund av det.

Något som då och då dyker upp i olika PWO produkter och som vi gillar skarpt, är taurin. Taurin i sig bygger inte muskler, men har visat sig kunna öka uthålligheten i viss mån hos muskler och ge en liten känsla av pump. Ny forskning visar också att taurin kan skydda mot åldersrelaterade sjukdomar.

Utmärkt effekt

Vi har höga förväntningar på produkten med tanke på innehållet. Innan vi kommer till effekten, måste givetvis också smaken diskuteras. Det väldigt få smaker som alltid finns tillgängliga och vi provade de två som fanns vid provtillfället, dessa var Cola och Watermelon.

Kortfattat var båda smakerna faktiskt väldigt goda som tur var, även om smakerna i sig inte var speciellt starka. Om smaken Cola finns det inte speciellt mycket att säga mer än att det smakade lite likt Coca Cola, vad det nu smakar egentligen. Vattenmelonen var mild, söt och fruktig i smaken. Väldigt lyckade smaker men alltid lite riskabelt att ha få smaker i arsenalen.

Vi tog en portion (15 g) 20 minuter innan träningen, i enlighet med doseringsförslaget. Att det här skulle vara en potent produkt visste vi redan, och det fick vi också bekräftat.

Det tog inte lång stund innan stickningarna kom och det började krypa lite i skinnet. Intensiteten i stickningarna var högt, men inte på en sådan nivå att det tog över från koncentrationen. Att det även finns koffein i mixen märktes tydligt, tröttheten kändes inte av och fokusen satt i länge.

Det som dock kändes mest var de uppsvällda musklerna. Mängden citrulin och AAKG tillsammans blir mer än hos de flesta andra PWO, och det kändes faktiskt riktigt bra. Vi uppfattade inte någon dipp under passets gång på 1,5 timme, utan snarare en linjär avmattning desto närmare man kom slutet.

Det var tydligt att passet tillsammans med den här PWO’n resulterade i högre intensitet, vilket blev ännu tydligare någon vecka in på testet.

Slutsats

Det här är faktiskt en riktigt bra PWO. Vi uppskattar verkligen innehållet och där bockar den av det viktigaste vilket resulterar i en effekt som sitter i. Smakerna var få, men goda. Det här är dock en lite dyrare produkt. Något som däremot motiverar priset är att man inte behöver använda kreatin separat eftersom den innehåller riktig mycket av den varan. Använder man alltså både PWO och kreatin, är Delta Nutrition Supreme PWO en produkt som definitivt bör provas.

5. Delta Nutrition Supreme PWO
4.3
Svenskt kosttillskott

6. Jacked 2.0

4.3
Bästa smaken hos PWO

Storlek

300 g

Antal portioner

75

Portionens storlek

4 g

Koffein

100 mg

Kreatin

1000 mg

Citrullinmalat

0 mg

Beta-alanin

1000 mg

Arginin

0 mg
 • En av de mest uppskattade enligt kunder
 • Väldigt god smak
 • Effekten inte allt för långvarig vid rekommenderade doser
 • Något dyr

Inledning

Jacked 2.0 är uppgraderingen av gamla Jacked XX som inte längre finns. Även Jacked 2.0 har funnits ute på marknaden ett bra tag nu, men lever fortfarande vidare tack vare dess popularitet. Det är en simpel, men uppskattad PWO som vi ser fram emot att prova.

Innehåll

Pulvret kommer i en svart burk som givetvis har kvar krysset som är ett signum för flera Jacked produkter. Burken är inte särskilt stor och rymmer 300 g pulver. En skopa består av 4.5g vilket räcker till 75 serveringar. Vi kommer att gå igenom innehållet enligt måttet en skopa, men vi kan redan nu säga att i praktiken kommer man nog att ta fler skopor än ett. Så vad innehåller denna PWO? Tydligen enbart 6 ingredienser vilket nästan är rekord lite för att vara en PWO.

Innehållsförteckning för Jacked 2.0

Tanken med Jacked 2.0 har varit att enbart inkludera sådant som faktiskt fungerar, och satsa mindre på sånt som inte ger lika god effekt. Kreatin finns givetvis med som är ett av de mest studerade kosttillskotten och med goda resultat. Beta-alanin är också en sådan ingrediens som nästan alltid finns med, och även koffein. Halterna av dessa är inte särskilt höga när man tar en skopa, men tar man två kommer man upp i liknande nivåer som hittas hos andra PWO.

I Jacked 2.0 har man valt att inkludera L-tyrosin som en av ingredienserna. Den är inte allt för vanlig bland andra PWO men kan hjälpa till med fokuset och för att bygga muskler. Glycin är ett spännande ämne att hitta i mixen. Denna kommer inte ge någon prestationsökning direkt vid intag, men kan över tid hjälpa till att bygga lite mer muskler, men främst hjälpa till att bygga upp sådant som finns runt om muskler som exempelvis brosk, leder etc.

En intressant notering är att man tidigare även haft med cupuacu extrakt i denna PWO. Denna är dock helt borta men det är oklart varför. Gamla diskussioner tyder på att vissa kunde få riktigt svårt att sova men det gav mycket ork, fokus och energi på gymmet.

Ett benpass med Jacked 2.0

På förpackningen står det att man kan välja 1-4 skopor vilket vi i praktiken tror helt enkelt betyder att alla får prova sig fram till rätt dos. Vi tog två skopor och hade koffeinet som referens. För lite eller för mycket koffein blir sällan bra om man vill få i sig det, och med två skopor landar vi på 200 mg. Vi körde på smaken Orange, dvs apelsin. Smaken var en av de bästa, sötman på en lagom nivå med en lite kemisk smak som alla, men som gick ner med glädje.

Benspark-maskinen som fick bli huvudövningen den här gången fick ta sig an Jacked 2.0. Ingen större överraskning i känslan när koffeinet började kännas av men stickningarna var lite färre och inte lika kännbara som vanligt. Vi förväntade oss ingen vidare, eller egentligen ingen pump överhuvudtaget med tanke på avsaknaden av både citrullinmalat och arginin men där hade vi fel. Vi fick definitivt pump i låren vilket vi tänker dels härstammar lite från taurinet och om de olika ämnena i kombination kan ha påverkat på något sätt.

En viss del av effekten tog slut innan passet, en rekommendation är att dricka lite under passets gång för att få en lite jämnare fördelning av effekterna.

Den mentala effekten tycker vi var störst medan den rent fysiska lite mindre även om den var kännbar. Det var lätt att fortsätta pusha men förr eller senare ger kroppen ger upp. Det här är en PWO man egentligen borde ha provat i 1-2 månader för bäst resultat känner vi men på grund av tidsbrist blev det inte så.

Slutsats

Jacked 2.0 är en PWO med en kort innehållsförteckning. Det mentala man får trumfar det fysiska även om de fysiska effekterna finns där. Vi är inte helt nöjda med prissättningen. Vi tycker att produkten är lite för dyr och hade gärna sett fler ämnen som faktiskt ger mer pump. Smaken var dock underbar och söker man främst de mentala effekterna kan dock Jacked 2.0 ändå vara mitt i prick.

6. Jacked 2.0
4.3
MM Sports

7. Off the Hook, Stim Free

4.3
Bästa koffeinfria PWO

Storlek

525 g

Antal portioner

29

Portionens storlek

18 g

Koffein

0 mg

Kreatin

0 mg

Citrullinmalat

5900 mg

Beta-alanin

4000 mg

Arginin

1000 mg
 • Helt koffeinfri - Utmärkt för kvällspass
 • God pump och uthållighet
 • Inte lika uppiggande som andra PWO
 • Något högt pris
 • Fåtal smaker där vissa har en kemisk bismak

Inledning

En PWO kan göra susen på flera olika sätt och behöver inte alltid vara fullproppad med stora mängder koffein. Off the Hook, Stim Free av Chained Nutrition är just en sådan PWO där koffeinet har tagits bort helt och istället ersatts med högre koncentrationer av andra PWO ingredienser.

Innehåll

Den här burken är något större än vad en PWO burk brukar vara, men det går jämnt ut med de stora portionerna. Burken rymmer 525 g av pulver och en portion ligger på 18 g. Det här ger 29 portioner eller en månads förbrukning vid kontinuerligt användande. Innehållsförteckningen är av det längre slaget men det som sticker ut mest är de högre koncentrationerna av ett flertal ingredienser.

Innehållet hos Off the Hook, Stim Free

Vad det finns mest av i mixen, och inte bara sett till vikten utan även i relation till vilken effekt man brukar få hittar vi citrullinmalat. En skopa ger hissnande 5900 mg vilket andra PWO kommer att ha svårt att mäta sig med. Även mängden beta-alanin på 4000 mg per skopa är högt, men inte så högt att det inte ibland skulle förekomma hos andra PWO produkter. Den här kombinationen bör ge både god uthållighet och en ordentlig pump som lär sitta i.

Längre ner i listan hittar vi ett gäng aminosyror som alltid är intressanta ur träning- och muskelsynpunkt som vi inte tänkte gå djupare in på. Två mindre vanliga ämnen som vi också kan hitta är kolinbitartrat och ginseng. Kolin kan hjälpa till med fettförbränning medan ginseng kan ha en viss uppiggande effekt och alerthet, samt stärka immunsystemet.

Det är intressant att man har valt att exkludera koffein helt och hållet för att den här PWO produkten ska kunna tas kvällstid också utan att störa sömnen, men sedan har man ändå inkluderat ginseng som kan ge en uppiggande effekt. Ett stort antal konsumentrecensioner vittnar dock om att det inte har varit några problem att sova på kvällarna efter att ha provat denna PWO, vilket i sådana fall gör ginseng till ett riktigt smart val. Med andra ord högre energinivåer och mental prestation till träningen, men som hinner gå ur innan det är dags att sova.

En koffeinfri PWO i praktiken

Vi tog en skopa av PWO’n en halvtimme innan passet satte igång och blandade ner i en shaker med vatten. Smaker finns det bara ett fåtal av vid varje givet tillfälle och vi hade den mindre lyckade turen att prova Blueberry. Smaken var tydligt kemisk och ganska långt ifrån hur man tänker sig att blåbär brukar smakar. Hur som helst gick den ändå ner relativt lätt men ingen smak vi direkt rekommenderar.

Med tanke på den höga dosen beta-alanin förväntade vi oss en hel del stickningar, och så blev det också. Det stack överallt, och mycket. Trots att en här är helt koffeinfri kunde en liten förbättring av fokus ändå kännas av, om det var placebo eller annat låter vi vara osagt. Där Off the Hook, Stim Free verkligen drar ifrån är när man ska dra de där sista repsen och man börjar känna av pumpen. Det bildas verkligen ett ordentligt tryck vilket för vår del i alla fall gav lite mer vilja för att klara av det som var kvar.

Slutsats

Det här är en PWO som fungerar utmärkt till kvällspass eller om man av någon annan anledning vill undvika koffein. Den kommer också med de nackdelar som en koffeinfri PWO gör, man blir lite mindre pigg även om vi själva kunde känna av en viss mental boost. Den övriga effekten är dock väldigt god men den höga intensiteten av stickningar skulle kunna bli för mycket för vissa. Priset tycker vi ligger en aning för högt, särskilt med tanke på att det finns ett få antal smaker där vissa av dessa inte är särskilt lyckade.

7. Off the Hook, Stim Free
4.3
Gymgrossisten

8. Viking Power Thor's Hammer Mjölner

4.1

Storlek

500 g

Antal portioner

20

Portionens storlek

25 g

Koffein

300 mg

Kreatin

0 mg

Citrullinmalat

3000 mg

Beta-alanin

5000 mg

Arginin

3000 mg
 • Stor burk
 • God effekt även vid mindre doser
 • Högt totalpris
 • Den stora portionen kan göra många lite väl skakiga i början
 • Medioker smak

Inledning

Thor's Hammer Mjölner av Viking Power kommer som produkter från Viking Power ofta brukar komma, i en förpackning som skriker explosion, styrka och uthållighet. Som tur är brukar dessa produkter också vara potenta vilket annars hade fått de coola omslagen och hela produkten att falla platt.

Innehåll

Det här är en PWO som det kommer att finnas en hel del tryck i. De stora portionerna på 25 g säkerställer att det finns plats för många ingredienser i höga koncentrationer.

Innehållet hos Viking Power Thor's Hammer Mjölner

Från innehållsförteckningen kan vi se att de vanligaste ämnena finns med och inte bara det, utan i stora mängder. Även andra ingredienser som gärna får finnas med kan hittas.

Lägger man ihop beta-alanin, AAKG och citrulinet kommer vi redan här upp i 11 000 mg pulver. Dessa tillsammans kommer att vara den bidragande faktorn till stickningarna och pumpkänslan, och dessa känslor bör man kunna känna av med råge.

Halten koffein på 300 mg per portion kommer för många att ligga på gränsen till för mycket och kan komma att se till att skakningarna blir lite väl starka. Vi hittar även en stor mängd taurin på 2000 mg per portion vilket är glädjande. De övriga ämnena har även de sin plats i en PWO men kommer inte riktigt att ge samma kick som de primära ämnena, utan ser snarare till att återhämtningen kan bli lite bättre eller effektivare.

Medioker smak men extremt tryck

Det finns inte allt för många smaker att välja bland, men den vi provade var Frozen Cola. Det här var en lite märklig version av hur cola kan smaka. Det går inte direkt att säga att den smakade dåligt, men någon bismak lurade bakgrunden som tog fokus från den annars söta cola smaken.

Ungefär en halvtimme efter att den stora portionen hade intagits började allt kännas av ordentligt. Hela kroppen taggar verkligen till och det känns som att det inte finns en vikt som inte kommer att gå att lyfta. Vi känner att man kom kanske igång lite väl av denna och de mindre vana vid koffein kände av lite lätt illamående, men här får man i sådana fall ta och reglera portionen för att hamna rätt.

Träningspasset gick starkt men det hände att man blev lite väl stirrig och skakig ibland. De som gillar stickningar har här hamnat rätt, för de tog över totalt. Lite väl mycket för vår del men det finns de som gillar det. Efter passet var man mer utmattad än vanligt vilket vi ser som ett kvitto på att man har tagit ut sig ordentligt på träningen.

Slutsats

Det här är en PWO som erbjuder riktigt mycket tryck, till ett tyvärr relativt högt pris. Koffeinhalten är så pass hög att de flesta kommer nog att vilja ta mindre portioner vilket kommer att dryga ut produkten och göra så att den räcker längre. Vi tror att många kommer att kunna få nästan samma tryck och känsla även om man tar ungefär 2/3 av den rekommenderade portionen. Smaken som vi provade var inte riktigt något att hurra över, även om den gick ner. För rutinerade användare av PWO kan det här ändå vara den riktigt bra produkt, men för många andra kan det bli lite väl mycket av det goda.

8. Viking Power Thor's Hammer Mjölner
4.1
MM Sports

9. SSN Awaken

4.0

Storlek

400 g

Antal portioner

40

Portionens storlek

10 g

Koffein

150 mg

Kreatin

0 mg

Citrullinmalat

4500 mg

Beta-alanin

2000 mg

Arginin

0 mg
 • Flera goda godissmaker
 • Pump och stickningar på en riktigt hög nivå
 • Något högt pris sett till koncentrationen av vissa ämnen

10. JNX Sports The Curse

4.0

Storlek

250 g

Antal portioner

50

Portionens storlek

5 g

Koffein

145 mg

Kreatin

1000 mg

Citrullinmalat

700 mg

Beta-alanin

1600 mg

Arginin

300 mg
 • God mental uthållighet
 • Flera fruktiga smaker
 • Väldigt liten burk
 • Krävs flera portioner för att komma upp i samma nivåer som flera andra
 • Dyr sett till storleken

Köpguide PWO - Tips för ett lyckat köp

I vår köpguide går vi igenom matnyttig information om vad man ska tänka på om man är intresserad av att köpa en PWO. Vi sammanfattar också de vanligaste ämnena som förekommer och vad de har för tänkt effekt på kroppen för att man enklare ska kunna hitta en PWO som fungerar för ens träningsprofil.

Uthållighet

Om man utövar den sortens träning som kräver uthållighet vilket de flesta gör i någon form, vill man primärt hålla utkik efter ämnet beta-alanin. Beta-alanin har som uppgift att förhindra förekomsten av mjölksyra vilket resulterar i att man orkar hålla igång längre. Det är även detta ämne som ger upphov till de stickande känslorna många känner. Vissa har börjat associera den stickande känslan med att PWO produkten man tagit är potent, när det egentligen bara handlar om ett endaste ämne.

Fokus

Att känna sig fokuserad och pigg är precis lika viktigt som att kroppen i övrigt är redo för träning. Koffein är ett av de kändaste och mest vetenskapligt studerade ämnena som kan förhöja det mentala välbefinnandet. Många tillverkare har därför inkluderat koffein i sin PWO men eftersom känsligheten för koffein kan variera stort från person till person precis som hos kaffe, finns det ett stort spann på allt ifrån koffeinfria PWO till de som motsvarar samma mängd koffein som flera koppar kaffe.

Pump

Den stora svällande känslan i musklerna efter att ha lyft vikter är det många som vill komma åt. Det är inte bara känslan som känns bra, utan den fyller även ett syfte. Ämnen som ligger bakom pump-känslan är arginin och citrullinmalat. Båda dessa ser till att öka blodflödet till musklerna vilket i sin tur ser till att syresättningen hos musklerna blir bättre. Musklerna kommer inte att tröttas ut riktigt lika snabbt. Arginin och citrullinmalat fungerar inte helt likadant i kroppen men resultatet är likvärt. Forskningen är inte överens om vilket som är effektivast, varför man oftast inkluderar doser av båda två.

Styrka

De flesta ämnen i en PWO ska ge en effekt kort efter intag, men få av dessa kommer tydligt att kunna öka maxstyrkan. Ett ämne som däremot kan det efter en viss tids användning är kreatin. Många PWO innehåller därför kreatin, men ett bekymmer som då uppstår är dagar man inte ska träna men ändå vill få i sig kreatin. Dessa dagar kan det vara lönt att ha en separat burk kreatin för att slippa ta PWO för att enbart få i sig kreatin.

Längre tids användning av PWO

De flesta ämnen som ger en direktverkande mental eller fysisk effekt kan man bygga en tolerans mot eller vänja sig vid. Samma gäller även med PWO. Det kommer att krävas större och större doser av de aktiva ämnena för att få samma känsla längre fram vilket kommer att resultera i ett överskridande av rekommenderade doser. För att undvika detta finns det två lösningar.

En lösning är att vänja av kroppen genom att hålla ett par veckors eller upp till en månads uppehåll. Ett annat alternativ är att prova en helt annan PWO som har andra verksamma ämnen som kroppen inte känner igen lika väl. Har man använt en eller flera PWO en längre period rekommenderas det att göra ett uppehåll oavsett.

Valet av PWO

Om man är nöjd med sin prestationsnivå och känner att man fortfarande utvecklas finns inga större anledningar att använda eller prova PWO. Har man däremot bestämt sig för att använda en PWO vill man skräddarsy den efter sin träning. Beroende på vilka effekter man vill höja eller få ska man se så de ingredienser som ger den finns med i produkten. Eftersom det finns ett stort antal PWO ute på marknaden går det att hitta något för alla.

Produktjämförelse

ProduktStorlekAntal portionerPortionens storlekKoffeinKreatinCitrullinmalatBeta-alaninArginin
Aware PWO
4.6
400 g3312 g200 mg0 mg4000 mg2000 mg2000 mg
GAAM Candy Series P.W.R
4.4
360 g2813 g250 mg2000 mg1500 mg2500 mg1000 mg
RAW Rampage
4.3
500 g2025 g300 mg3000 mg2000 mg4500 mg0 mg
Core Performance
4.3
630 g3021 g90 g2000 mg0 mg1000 mg0 mg
Delta Nutrition Supreme PWO
4.3
300 g2015 g250 mg6000 mg6000 mg3400 mg3500 mg
Jacked 2.0
4.3
300 g 754 g100 mg1000 mg0 mg1000 mg0 mg
Off the Hook, Stim Free
4.3
525 g2918 g0 mg0 mg5900 mg4000 mg1000 mg
Viking Power Thor's Hammer Mjölner
4.1
500 g2025 g300 mg0 mg3000 mg5000 mg3000 mg
SSN Awaken
4.0
400 g4010 g150 mg0 mg4500 mg2000 mg0 mg
JNX Sports The Curse
4.0
250 g505 g145 mg1000 mg700 mg1600 mg300 mg

Vanliga frågor om PWO

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (24 röster)

Läs några av våra liknande artiklar