TestKost
Bästa Insomningstablett - 10 toppval testade och presenterade
TesterInsomningstablett

Bästa Insomningstablett - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-19

De flesta kommer någon gång i livet stöta på en period som det är svårare att somna på kvällarna. Den långsiktiga lösningen är givetvis att reda ut orsaken till sömnproblemen som i många fall handlar om stress, oro och andra negativa känslor. Under tiden man jobbar med att lösa grundproblemet vill de flesta fortfarande kunna sova gott. Vi har provat och sammanställt en lista med de främsta receptfria insomningstabletern som inte klassas som läkemedel, och som vi anser kan hjälpa till med sömnen under oroliga perioder.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Insomningstablett Bäst i Test 2024

Vi har valt ut ett stort antal produkter från välkända butiker med gott rykte, och inkluderat produkterna i vårt test. Vi har undvikit utländska butiker som säljer till Sverige eftersom sådana butiker kan i vissa fall komma runt Sveriges lagstiftning och inkludera ämnen i produkterna som inte alltid är godkända. I vårt test har vi främst fokuserat på följande punkter:

 • Innehåll – Det finns flera naturliga ämnen som kan hjälpa till med att slappna av, minska stress och oro, och göra kroppen redo för sömn. Vi har undersökt vilka av ämnena förekommer i de olika produkterna och i vilka koncentrationer.
 • Effekt – Effekten kan vara väldigt svår att studera. Vi har därför utöver att själva ha testat produkterna, även tagit del av vad en stor mängd av konsumenter som har köpt produkten har sagt om den. Produkterna provades enligt instruktion för den aktuella produkten och fattades instruktioner togs en portion en timme innan läggdags. Med en träningsklocka loggades sömnrytm och tider.
 • Prisvärdhet – Ett sömnpiller måste slutligen sättas i relation till ett pris. Ett billigare sömnpiller kommer att ha lägre krav på sig och vi förväntar oss inte lika höga koncentrationer av olika ämnen. Var kan man hitta en nivå där man får en kvalitativ produkt för sina pengar?

Topp 10 bästa Insomningstablett

1. Night By Aware

4.6
Bäst i test insomningstablett

Storlek

90 kapslar

Portioner

45 st

GABA

450 mg per portion

Ashwagandha

400 mg per portion

L-teanin

150 mg per portion

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Flera beprövade ämnen för lugn och stressreducering
 • En bas av flera naturliga örter
 • Dryga kapslar
 • Hög prisvärdhet
 • Vissa mineraler som kan hjälpa vid sömn fattas

Inledning

Night By Aware är en insomningstablett som bygger på en grund av naturliga örter och aminosyror. Den här insomningstabletten är relativt ny på marknaden och bygger inte på någon tidigare produkt av Aware, utan är deras första försök till att skapa en produkt i kategorin. Något man gjorde med den här insomningstabletten var att man lyckades väl!

Förpackningen för Night By Aware

Innehåll

Grunden i innehållet bygger som sagt på örter och aminosyror. Mer exakt består dessa av aminosyrorna GABA och L-teanin, och örterna ashwagandha, kamomill och citronmeliss. En burk innehåller 90 kapslar och rekommendationerna för en portion är 2-3 kapslar. Vi använde 2 kapslar per portion.

Näringsinnehåll hos Night By Aware

Det som man har viktat mest mot per portion är GABA och ashwagandha vilket vi tycker är utmärkt. Båda har starka lugnande effekter och behöver inte byggas upp över tid för att först längre fram i tiden ge en vettig effekt. Av resterande ämnen har man en helt jämn balans om 150 mg per portion.

Något vi inte hittar hos den här insomningstabletten är varken magnesium, zink eller vitamin B6 som tillsammans kallas för kosttillskottet ZMA. Man brukar allt som oftast hitta minst en, men oftast flera av dessa ämnen i andra insomningstabletter som har ett brett innehåll. Det här är nödvändigtvis inte ett problem eftersom ingredienserna i ZMA är enkla att få i sig genom kosten, men samtidigt hade det inte skadat om det hade funnits låga halter av dessa. I slutändan är det dock effekten som är det viktiga.

Kapslarnas utseende

I praktiken

När produkten provades togs två kapslar en timme innan läggdags. Vi upplevde en lättare stämning mentalt samtidigt som en något sömnigare känsla började krypa fram. Väl i sängen kändes det naturligt att börja sova istället för att vilja surfa på mobilen. Sömnen kom lite tidigare än vanligt utan uppehåll under natten. Mer energi fanns på morgonen och det var lätt att komma upp.

Slutsats

Night By Aware är en lyckad produkt bland insomningstabletterna. Den innehåller inte allt kopplat till sömn men det verkar inte hindra för att hjälpa till med att somna och varva ner. Kapslarna är både fler och drygare än hos flera konkurrenter, samtidigt som priset också är lägre i många fall. Det här ger en hög prisvärdhet som är svårmatchad med tanke på att produkten också gör det som lovas, varvar ner och hjälper med sömnen.

1. Night By Aware
4.6
Aware Nutrition

2. Core Good Night

4.4

Storlek

90 kapslar

Portioner

30 st

GABA

250 mg per portion

Ashwagandha

400 mg per portion

L-teanin

250 mg per portion

Magnesium

500 mg per portion

Vitamin B6

11 mg per portion
 • Innehåller de viktigaste ämnena som kan hjälpa vid sömn
 • Något svaga kapslar
 • Många kapslar per portion

Inledning

Core Good Night från jättarna Svenskt kosttillskott är en av deras mest sålda insomningstablett som inte enbart består av en endaste ingrediens. Man har satsat på en bred innehållsförteckning för att dels få både kort- och långsiktiga effekter.

Innehåll

I burken kan vi hitta 90 kapslar. Det är en relativt stor mängd men portionerna blir tyvärr inte lika många när det krävs 3 kapslar per normal dos vilket alltså ger 30 portioner. Innehållsförteckningen är bred och vi ser många ämnen som vi gillar.

Näringsinnehåll hos Core Good Night

Basen i de här insomningstabletterna är ashwagandha med sina 400 mg per portion tätt följt upp av GABA och L-teanin med 250 mg vardera. Det här är en väldigt vettig kombination för en snabb lugnande effekt. Vi hittar även den populära ZMA mixen som helt eller delvis ofta förekommer bland insomningstabletter. ZMA är alltså en blandning av magnesium, zink och vitamin B6. Dessa kommer kanske inte ha en så stor effekt kort efter att kapslarna intagits, men är ämnen som kan kopplas till sömn generellt där normala värden är att föredra.

Det finns ytterligare ämnen i kapslarna som vi inte tycker är allt för intressanta ur ett lugnande och stressreducerande perspektiv. Ett ämne som dock kan hjälpa de övriga är piperin. Med piperin kan biotillgängligheten av de övriga ökas, eller upptagningsförmågan hos kroppen enkelt förklarat.

Läggdags med Core Good Night

Ungefär 45 minuter innan det var dags att lägga sig i sängen togs 3 kapslar av Core Good night. Lite besvärligt att behöva svälja hela 3 kapslar för en vanlig portion. En lugnande känsla kom sakta men säkert. Både för kroppen men också i sinnet. Sömnen kom inte direkt men det tog en kortare stund än vanligt att somna. Sömnen i sig var djup även om det vaknades en gång under natten. Morgondagen ländes relativt mycket som det brukar efter en god natts sömn.

Slutsats

Core Good Night innehåller helt och hållet de rätta ingredienserna som man vill se i en insomningstablett. Däremot är vi inte helt nöjda med koncentrationerna vilket gör att prisvärdheten sjunker en del när man måste ta flera kapslar. En fördel är dock att man enkelt kan dosera ner och enbart ta en kapsel om man känner att det fungerar. Produkten i sig är dock väldigt bra men vi hade önskat en justering ner i pris.

2. Core Good Night
4.4
Svensk hälsokost

3. GAAM Health Series GABA

4.3

Storlek

100 kapslar

Portioner

100 st

GABA

500 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

-

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Billig
 • Hög dos GABA per kapsel
 • Enbart GABA kommer inte att fungera för de flesta

Inledning

GAAM Health Series GABA är en av de enklare insomningstabletterna som vi har med i vårt test. Ur en testsynvinkel är inte de här insomningstabletterna särskilt intressanta eftersom de enbart innehåller ett endaste ämne, men om ämnet räcker för vissa för att få bättre sömn ska de givetvis testas och recenseras.

Innehåll

I burken från GAAM kan man hitta 100 kapslar. En portion är en kapsel vilket gör att man får väldigt många portioner. En kapsel består av 500 mg GABA. I relation till andra insomningstabletter får man väldigt mycket GABA för pengarna. Andra insomningstabletter brukar ha liknande mängder GABA per portion, men då består också en portion av 2-3 kapslar. Dessa kapslar från GAAM är alltså extremt dryga vad gäller just GABA, men har istället inga andra ämnen

En dos GABA innan sängen

En timme innan det var dags att sluta ögonen togs en kapsel och svaldes med vatten. Vår testpanel hade lite blandade upplevelser. De flesta fick en liten lugnande känsla, men huruvida sömnen också kom med lugnet var inte lika klart. Vissa somnade likt de brukar somna medan andra upplevde att även insomningen var enklare. Ett par testpersoner kunde inte riktigt avgöra om de märkte någon tydlig skillnad eller inte.

Slutsats

GABA som insomningshjälpmedel kommer inte att vara för alla. För de som har kunnat komma fram till att GABA hjälper är GAAMs Health Series GABA i sådana fall ett av de oslagbara alternativen. Burken har ett förhållandevis lågt pris och mycket GABA per kapsel, samtidigt som en burk kommer att räcka väldigt länge.

3. GAAM Health Series GABA
4.3
Proteinbolaget

4. Better You Natt

4.3

Storlek

60 kapslar

Portioner

60 portioner

GABA

250 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

100 mg per portion

Magnesium

-

Vitamin B6

12 mg per portion
 • Hög koncentration per kapsel
 • Många portioner
 • Högre pris
 • Vissa vanliga lugnande ämnen fattas

Inledning

Kosttillskottet med det enkla och korta namnet Natt från Better You är en insomningstablett som har provat en lite annorlunda approach mot insomningstabletter. Ett flertal ämnen som brukar förekomma finns, men sedan fattas vissa man gärna hade sett och andra mindre vanliga har istället fått vara med.

Innehåll

Det vi hittar i den här burken är en kapsel som har lagt mest krut på GABA vilket är en bra start. Av GABA får vi 250 mg per kapsel medan vi får 100 mg av de övriga ämnena förutom vitamin B6 och piperin.

Näringsinnehåll hos Better You Natt

Grunden tycker vi är god med både GABA och L-teanin i spetsen, men vi hade gärna även sett ashwagandha i ett hörn om man ändå hade tänkt att ha med fler ämnen än bara ett vilket man har här. Något vi inte brukar se särskilt ofta i insomningstabletter är inositol. Ordet i sig kanske inte säger särskilt mycket men vissa känner nog igen vitamin B8. Det här är ingen riktig vitamin, men fungerar på ett liknande sätt.

Inositol kan kopplas till sömn genom att öka serotoninnivåerna och är även med och reglerar blodsockret. Ett gott humör vid sömn är givetvis alltid att föredra varför vi ser ämnet som en positiv överraskning bland det övriga. Även de kända och lugnande växterna kamomill och citronmeliss finns det en del extrakt av.

En djup sömn

Ungefär en timme innan det var dags att avsluta dagen och lägga sig togs en kapsel. Det tog längre tid innan någonting överhuvudtaget kunde märkas av än vad vi först hade trott, men ögonen blev lite tyngre och det var enklare att släppa vissa tankar. Även sömnen kom så småningom utan avbrott på hela natten. Energinivåerna kändes lite högre på morgonen men somnandet hade inte gått allt för mycket snabbare. Den här insomningstabletten utmärkte sig främst med sitt lugn och effekten efter att man redan somnat.

Slutsats

Better You Natt är en lite dyrare produkt än andra inom samma kategori, men har lite drygare kapslar. Det här är en produkt för de som bara behöver en liten push för att somna, men som vill få en kvalitativ sömn och mycket energi på morgonen. Priset kan vara avskräckande för vissa vilket är den största nackdelen. Det här är ett av de få alternativen med inositol i mixen vilket vi uppskattar, men hade gärna även sett ashwagandha för att få en näst intill komplett insomningstablett.

4. Better You Natt
4.3
Proteinbolaget

5. Star Nutrition Nootropics Night

4.1

Storlek

60 kapslar

Portioner

30 st

GABA

250 mg per portion

Ashwagandha

300 mg per portion

L-teanin

150 mg per portion

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • God mix av ämnen
 • Högt totalpris
 • Svaga kapslar

Inledning

Nootropics Night är en insomningstablett från Star Nutritions premiumserie. Man har fått med alla de viktigaste kärnämnena för att bygga en vettig insomningstablett, och lite till. Någon som brukar höra till ordet premium är också pris.

Innehåll

Den svarta burken gömmer 60 kapslar som tillsammans ger 30 vanliga portioner. En portion är med andra ord 2 kapslar. Bland det vi brukar hitta i en insomningstablett eller kapsel hittar vi även här. Det är ashwagandha, GABA och L-teanin. Redan här har man en bra botten till en premiumprodukt men det visar sig att det som det finns mest av i kapslarna är inget av dessa, utan utav Serenzo.

Näringsinnehåll hos Star Nutrition Nootropics Night

Serenzo är nog inte något de flesta har hört talas om. Det är ett extrakt av vissa specifika citrusfrukter. Serenzo ska ha flera olika sorters lugnande effekter. Det ska bland annat minska upplevd stress och ångest, något som håller många vakna om natten. Det är alltså det här ämnet som det finns mest av, 500 mg per portion. Det finns även vissa andra ämnen för öka biotillgängligheten, bland annat piperin.

En snabb insomning

När kvällen väl hade kommit och det började bli dags för sängen togs två kapslar en timme innan ögonen skulle slutas. Sömnen kom ovanligt snabbt utan att andra lugnande känslor han infinna sig. Det var heller inga avbrott under natten utan när ögonen öppnades igen var det morgon. Kapslarna är inte särskilt starka när det kommer till de vanliga ämnen som brukar hittas i en insomningstablett, men effekten var trots det god. Om det kan ha att göra med Serenzo kan vi inte vara helt säkra på.

Slutsats

Det här är en väldigt dyr produkt kan man börja med att säga. Vi vet att flera av de vanligaste ingredienserna inte är något som drar upp priset, och det som då blir kvar är just Serenzo. Vi hade väldigt goda erfarenheter med Nootropics Night, men det höga priset är något som drar ner betyget rejält jämfört med vad det annars hade kunnat vara. Har man provat flera andra billigare insomningstabletter utan någon vidare effekt, skulle denna med Serenzo vara något att testa. Annars tycker vi att man i första hand bör prova en billigare produkt.

5. Star Nutrition Nootropics Night
4.1
Gymgrossisten

6. Body Science Deep Sleep

4.0

Storlek

90 kapslar

Portioner

30 st

GABA

500 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

100 mg per portion

Magnesium

200 mg per portion

Vitamin B6

-
 • Flera lugnande örter
 • Något svaga kapslar i vissa avseenden
 • Ingen ashwagandha bland örterna

Inledning

Body Science kosttillskott Deep Sleep för enklare insomning och bättre sömn är en produkt som innehåller flera vanliga, men också ett par ovanliga men intressanta ämnen. Tidigare innehöll inte det här kosttillskottet GABA men har alltså vid den senaste uppdateringen av receptet lagts till, vilket vi är positivt inställda till.

Innehåll

Basen i den här tabletten är just GABA som sedan följs upp av de vanliga ämnena, citronmeliss, magnesium, kamomill och L-teanin. Koncentrationerna kan ses i tabellen nedan.

Innehåll hos Body Science Deep Sleep

En portion består av 3 kapslar där burken totalt innehåller 90 kapslar. Följer man dosen räcker kosttillskottet alltså till 30 kvällar. Bland de mindre kända ämnena hittar vi extrakt av grönt havre och extrakt av humle. Dessa två ska båda hjälpa till med avslappning och stressreducering.

Generellt bland ämnena är inte koncentrationerna per kapsel särskilt höga, men tar man 3 kapslar som är en portion blir det ändå tillfredsställande högt. Problemet här blir istället att man behöver svälja många kapslar och att burken snabbt tar slut.

Bättre effekt tillsammans med ZMA

Vår testpanel provade att ta en portion av dessa kapslar en timme innan läggdags. Effekterna bland testpanelen pekade åt samma håll, de flesta kände att det var lite lättare att somna men kvaliteten på själva sömnen kändes inte märkbart annorlunda. Ett tips som vi fick höra var att även ta ett tillskott av ZMA tillsammans med dessa vilket vi gjorde. Resultatet av blandningen blev intressant. Dels kom sömnen snabbare och kändes mycket djupare utan att det vaknades mitt i natten. Energinivåerna kändes även något högre på morgonen.

Inte optimal prisbild

Något vi inte är speciellt nöjda med hos den här produkten är priset. Burken i sig är dyr till att börja med, och det hjälper heller inte att portionerna enbart uppgår till 30 st. För priset hade vi åtminstone förväntat oss 45 portioner av samma koncentrationer, eller en produkt med lite bättre effekt. Det här är dock något som kan ändras i framtiden vilket vi hoppas på.

Slutsats

Produktens största nackdel är priset. För samma summa går det att hitta både effektivare och billigare insomningstabletter, även om produkten i sig ger viss effekt. Innehållet är det faktiskt inget fel på, men prisvärdheten måste på något sätt ökas.

6. Body Science Deep Sleep
4.0
MM Sports

7. KSM66 Ashwagandha

3.9

Storlek

120 kapslar

Portioner

60 st

GABA

-

Ashwagandha

600 mg per portion

L-teanin

-

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Goda sömnegenskaper
 • Många portioner sett till pris
 • Välstuderade lugnande effekter
 • Enbart Ashwagandha, inte det effektivaste för de flesta

Inledning

Ashwagandha är känt för en rad olika effekter och eftersom vissa kan direkt kopplas till sömn bestämde vi oss för att ta med en av de främsta ashwagandha tillskotten på marknaden, dvs KSM66 Ashwagandha. Det här är alltså ett tillskott som innehåller endast extrakt av ashwagandha och inget annat.

Innehåll

Burken innehåller 120 kapslar där en vanlig dagsdos ligger på 2 kapslar. Rekommendationen är att ta en kapsel på morgonen och en kapsel på kvällen. Det går att extrahera ashwagandha på flera olika sätt men just KSM66 består av fullspektrumextrakt för att få med de mest verksamma delarna. En kapsel består av 300 mg av extraktet vilket ger 600 mg per dagsdos.

En stressreducerare

En stor bidragande faktor till sömnlöshet och generellt dålig sömnkvalitet är stress vilket är en av sakerna som KSM66, och mer specifikt ashwagandha kan lindra. Vi provade att ta en kapsel morgon och kväll för att se om något skulle ändras kopplat till sömn. Till en början märktes ingen större skillnad men efter ett par dagar noterades en mer avslappnad stämning mentalt. Testpanelen var överens om lugnet medan vissa även kände att sömnen både kom lättare och var lite djupare.

Den stora fördelen som kan komma med KSM66 är att om kapslarna fungerar även till sömn och stress, får man betydligt många fler portioner än hos andra insomningstabletter. Utöver effekterna kopplade till sömn och stress, kan även flera andra hälsofördelar kopplade till muskler och återhämtning fås.

Slutsats

Det här är en produkt ur ett sömnperspektiv som kan passa utmärkt för vissa, men inte ge speciellt mycket för andra. Att den här produkten inte får en högre placering beror på att vi enbart har tagit hänsyn till sömnegenskaperna även om effekterna är många fler. Vi tycker att man bör ge produkten en chans för om den fungerar för just dig, har du många fler portioner sett till pris än vad som fås av andra insomningsprodukter.

7. KSM66 Ashwagandha
3.9
Gymgrossisten

8. XLNT Sports Night Multivitamin

3.9

Storlek

60 kapslar

Portioner

30 st

GABA

250 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

-

Magnesium

150 mg per portion

Vitamin B6

-
 • God långsiktig effekt
 • Flera andra vitaminer
 • Billig
 • Sämre omedelbar effekt
 • Något sämre prisvärdhet om man enbart är ute efter förbättrad sömn

9. Healthwell Wellatomin Premium

3.9

Storlek

60 kapslar

Portioner

30 st

GABA

500 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

400 mg per portion

Magnesium

-

Vitamin B6

25 mg per portion
 • Flera beprövade ämnen
 • Intressant och ovanligt extrakt från växter
 • Högt pris

10. Elit Nutrition GABA + L-Theanine

3.8

Storlek

60 kapslar

Portioner

60 st

GABA

600 mg per portion

Ashwagandha

-

L-teanin

100 mg per portion

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Riktigt lågt pris
 • Hög koncentrationen
 • Hög prisvärdhet för de få ämnena som förekommer
 • Innehåller enbart GABA och L-teanin

Köpguide Insomningstablett - Tips för ett lyckat köp

En av de främsta fördelarna som receptfria sömnpiller har är att ingredienserna till största del är sådana som enkelt går att få i sig via kosten, och i vissa fall produceras av kroppen själv. Det här gör att bieffekterna är mycket lindriga och går att jämföra med att ha fått i sig ämnena genom kosten istället.

En annan fördel är att ämnena i sig inte är alls lika beroendeframkallande just eftersom ämnena är naturligt förekommande, jämfört med de receptbelagda sömnpillren vars ämnen inte förekommer naturligt. Med köpguiden tänkte vi hjälpa med valet av sömnpiller eftersom sömnen är högst personlig, och något som fungerar för en person, kan ge en helt annan effekt för en annan.

Bredd av naturliga ingredienser

Det finns flera olika sorters piller som kan hjälpa till med sömnen. Vissa innehåller bara ett fåtal ämnen medan andra har försökt att få med de flesta som har dokumenterade effekter av olika slag. Ett piller med färre ämnen tenderar att vara billigare och har man hittat ett som fungerar är det bara att köra vidare på det.

Ett sömnpiller som har flera naturliga ingredienser kommer dock att ha större chans att fungera. Det räcker att ett fåtal av ämnen är effektiva så kan man få en dämpande effekt som hjälper till med sömnen. Det är samtidigt ovanligt att dessa ämnen skulle istället ha en uppiggande effekt, utan i värsta fall känner man bara inte mycket överhuvudtaget.

Koncentrationen av ingredienser

Något som kan skilja flera sömnpiller åt som har liknande innehåll, är koncentrationen av innehållen. Den här skillnaden kan faktiskt vara väldigt stor och kan göra att två produkter som vid en först anblick verkar likvärdiga, istället resulterar i att den ena är nästan dubbelt så dyr eller hälften så potent beroende på hur man ser på det.

De viktigaste ingredienserna

Det finns ett flertal välstuderade ämnen som kan hjälpa mot sömnlöshet på olika sätt. Vi har kort redogjort för de främsta, även om fler än dessa kan förekomma. Det går även att hitta vissa ämnen som i sig inte hjälper med sömn, men som istället har som uppgift att förstärka effekten av de andra ämnen eller göra dem mer tillgängliga för kroppen. Följande ämnen är sådana som vi gärna ser i ett sömnpiller.

GABA

GABA står för gamma aminosmörsyra. Det som GABA gör är att dämpa och hämma signalöverföringen mellan nervceller. I praktiken betyder det här att man kan få en lugnande effekt eftersom man inte riktigt får full styrka i signalöverföringen enkelt förklarat. GABA kan påverka celler lite likt alkohol vilket innebär att man inte bör använda GABA tillsammans med alkohol eftersom man kan få en mycket starkare effekt som kan vara skadlig.

Kroppen kan själv producera GABA genom god kosthållning och intag av gynnsamma bakterier. Vill man få i sig GABA naturligt ska man äta fermenterad mat, rotfrukter, yoghut och kålväxter för att ta några exempel.

Om man överdoserar GABA är hög puls, magbesvär och illamående vanliga besvär.

Ashwagandha

Ashwagandha är en ört som har brukats på olika sätt i över tusen år. I insomningstabletter blir det allt vanligare att hitta extrakt från ashwagandha. Extraktet ska bland annat hjälpa till med att slappna av, återhämta sig, öka stresståligheten och bidra till mental balans.

Ashwagandha har blivit populärare eftersom flera studier har kunnat bekräfta dess positiva effekt samtidig som biverkningar är väldigt ovanliga. Följer man rekommenderade doser är det ovanligt med bieffekter. De bieffekter som dock rapporterats är orolig mage, illamående och orkeslöshet. Ashwagandha är relativt nytt som kosttillskott och skulle egentligen behöva fler studier om dess eventuella bieffekter.

L-teanin

L-teanin är en aminosyra som påverkar sinnesstämningen genom att öka frisättningen av serotonin och dopamin. Serotoninet är kopplat till ångest och rädsla, men ger en dämpande effekt av dessa två vid högre värden. Dopaminet ser till att man känner sig glad och nöjd.

Den naturliga vägen kan man hitta L-teanin i bland annat grönt te. En liten nackdel med grönt te är att man även på köpet kan få i sig en del koffein som istället ger en uppiggande effekt.

När det kommer till bieffekter har det varit svårt att visa på några särskilda hos L-teanin, även vid väldigt höga doser. Det betyder dock inte att dessa inte finns, men det har helt enkelt inte gått att dra några tydliga slutsatser. Därför uppskattar vi stort när vi ser L-teanin i kosttillskott.

Magnesium

Magnesium har flera olika effekter som jobbar mot en bättre sömn. Magnesium kan dels hjälpa till med att minska muskelryckningar och få musklerna att slappna av, hjälpa till i bildandet av kroppens naturliga sömnämne melatonin och se till att bibehålla en normal nervfunktion.

Vill man få i sig magnesium naturligt finns det mycket av det i exempelvis kött, fisk, fullkornsprodukter och baljväxter. Genom kosten är de svårt att få i sig för mycket magnesium men genom kosttillskott är det fullt möjligt. Överdoserar man magnesium är den vanligaste bieffekten diarré.

Vitamin B6

Vitamin B6 jobbar delvis ihop med magnesium. Båda dessa krävs vid bildandet av melatonin som är ytterst viktigt för en god sömn. Vitamin B6 tros också hjälpa till i upptaget av magnesium samt reducera stressnivåer.

Det är ovanligt med brist på vitamin B6 eftersom det finns i så många olika livsmedel. Främst finns vitaminet i animaliska livsmedel men även i växtbaserad kost. Vid väldigt höga doser och långvarigt användande finns risk för nervskador.

Zink

Huruvida zink hjälper till med sömnen på något sätt är inte helt fastslaget. Det finns studier som visar att zink spelar en roll medan andra som har svårt att fastslå något alls. Genom att påverka det centrala nervsystemet kan zink ha ett finger med i spelet när det kommer till sömn, även om zink främst har andra uppgifter i kroppen.

Produktjämförelse

ProduktStorlekPortionerGABAAshwagandhaL-teaninMagnesiumVitamin B6
Night By Aware
4.6
90 kapslar45 st450 mg per portion400 mg per portion150 mg per portion--
Core Good Night
4.4
90 kapslar30 st250 mg per portion400 mg per portion250 mg per portion500 mg per portion11 mg per portion
GAAM Health Series GABA
4.3
100 kapslar100 st500 mg per portion----
Better You Natt
4.3
60 kapslar60 portioner250 mg per portion-100 mg per portion-12 mg per portion
Star Nutrition Nootropics Night
4.1
60 kapslar30 st250 mg per portion300 mg per portion150 mg per portion--
Body Science Deep Sleep
4.0
90 kapslar30 st500 mg per portion-100 mg per portion200 mg per portion-
KSM66 Ashwagandha
3.9
120 kapslar60 st-600 mg per portion---
XLNT Sports Night Multivitamin
3.9
60 kapslar30 st250 mg per portion--150 mg per portion-
Healthwell Wellatomin Premium
3.9
60 kapslar30 st500 mg per portion-400 mg per portion-25 mg per portion
Elit Nutrition GABA + L-Theanine
3.8
60 kapslar60 st600 mg per portion-100 mg per portion--

Vanliga frågor om Insomningstablett

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (22 röster)

Läs några av våra liknande artiklar