En av de främsta fördelarna som receptfria sömnpiller har är att ingredienserna till största del är sådana som enkelt går att få i sig via kosten, och i vissa fall produceras av kroppen själv. Det här gör att bieffekterna är mycket lindriga och går att jämföra med att ha fått i sig ämnena genom kosten istället.
En annan fördel är att ämnena i sig inte är alls lika beroendeframkallande just eftersom ämnena är naturligt förekommande, jämfört med de receptbelagda sömnpillren vars ämnen inte förekommer naturligt. Med köpguiden tänkte vi hjälpa med valet av sömnpiller eftersom sömnen är högst personlig, och något som fungerar för en person, kan ge en helt annan effekt för en annan.
Bredd av naturliga ingredienser
Det finns flera olika sorters piller som kan hjälpa till med sömnen. Vissa innehåller bara ett fåtal ämnen medan andra har försökt att få med de flesta som har dokumenterade effekter av olika slag. Ett piller med färre ämnen tenderar att vara billigare och har man hittat ett som fungerar är det bara att köra vidare på det.
Ett sömnpiller som har flera naturliga ingredienser kommer dock att ha större chans att fungera. Det räcker att ett fåtal av ämnen är effektiva så kan man få en dämpande effekt som hjälper till med sömnen. Det är samtidigt ovanligt att dessa ämnen skulle istället ha en uppiggande effekt, utan i värsta fall känner man bara inte mycket överhuvudtaget.
Koncentrationen av ingredienser
Något som kan skilja flera sömnpiller åt som har liknande innehåll, är koncentrationen av innehållen. Den här skillnaden kan faktiskt vara väldigt stor och kan göra att två produkter som vid en först anblick verkar likvärdiga, istället resulterar i att den ena är nästan dubbelt så dyr eller hälften så potent beroende på hur man ser på det.
De viktigaste ingredienserna
Det finns ett flertal välstuderade ämnen som kan hjälpa mot sömnlöshet på olika sätt. Vi har kort redogjort för de främsta, även om fler än dessa kan förekomma. Det går även att hitta vissa ämnen som i sig inte hjälper med sömn, men som istället har som uppgift att förstärka effekten av de andra ämnen eller göra dem mer tillgängliga för kroppen. Följande ämnen är sådana som vi gärna ser i ett sömnpiller.
GABA
GABA står för gamma aminosmörsyra. Det som GABA gör är att dämpa och hämma signalöverföringen mellan nervceller. I praktiken betyder det här att man kan få en lugnande effekt eftersom man inte riktigt får full styrka i signalöverföringen enkelt förklarat. GABA kan påverka celler lite likt alkohol vilket innebär att man inte bör använda GABA tillsammans med alkohol eftersom man kan få en mycket starkare effekt som kan vara skadlig.
Kroppen kan själv producera GABA genom god kosthållning och intag av gynnsamma bakterier. Vill man få i sig GABA naturligt ska man äta fermenterad mat, rotfrukter, yoghut och kålväxter för att ta några exempel.
Om man överdoserar GABA är hög puls, magbesvär och illamående vanliga besvär.
Ashwagandha
Ashwagandha är en ört som har brukats på olika sätt i över tusen år. I insomningstabletter blir det allt vanligare att hitta extrakt från ashwagandha. Extraktet ska bland annat hjälpa till med att slappna av, återhämta sig, öka stresståligheten och bidra till mental balans.
Ashwagandha har blivit populärare eftersom flera studier har kunnat bekräfta dess positiva effekt samtidig som biverkningar är väldigt ovanliga. Följer man rekommenderade doser är det ovanligt med bieffekter. De bieffekter som dock rapporterats är orolig mage, illamående och orkeslöshet. Ashwagandha är relativt nytt som kosttillskott och skulle egentligen behöva fler studier om dess eventuella bieffekter.
L-teanin
L-teanin är en aminosyra som påverkar sinnesstämningen genom att öka frisättningen av serotonin och dopamin. Serotoninet är kopplat till ångest och rädsla, men ger en dämpande effekt av dessa två vid högre värden. Dopaminet ser till att man känner sig glad och nöjd.
Den naturliga vägen kan man hitta L-teanin i bland annat grönt te. En liten nackdel med grönt te är att man även på köpet kan få i sig en del koffein som istället ger en uppiggande effekt.
När det kommer till bieffekter har det varit svårt att visa på några särskilda hos L-teanin, även vid väldigt höga doser. Det betyder dock inte att dessa inte finns, men det har helt enkelt inte gått att dra några tydliga slutsatser. Därför uppskattar vi stort när vi ser L-teanin i kosttillskott.
Magnesium
Magnesium har flera olika effekter som jobbar mot en bättre sömn. Magnesium kan dels hjälpa till med att minska muskelryckningar och få musklerna att slappna av, hjälpa till i bildandet av kroppens naturliga sömnämne melatonin och se till att bibehålla en normal nervfunktion.
Vill man få i sig magnesium naturligt finns det mycket av det i exempelvis kött, fisk, fullkornsprodukter och baljväxter. Genom kosten är de svårt att få i sig för mycket magnesium men genom kosttillskott är det fullt möjligt. Överdoserar man magnesium är den vanligaste bieffekten diarré.
Vitamin B6
Vitamin B6 jobbar delvis ihop med magnesium. Båda dessa krävs vid bildandet av melatonin som är ytterst viktigt för en god sömn. Vitamin B6 tros också hjälpa till i upptaget av magnesium samt reducera stressnivåer.
Det är ovanligt med brist på vitamin B6 eftersom det finns i så många olika livsmedel. Främst finns vitaminet i animaliska livsmedel men även i växtbaserad kost. Vid väldigt höga doser och långvarigt användande finns risk för nervskador.
Zink
Huruvida zink hjälper till med sömnen på något sätt är inte helt fastslaget. Det finns studier som visar att zink spelar en roll medan andra som har svårt att fastslå något alls. Genom att påverka det centrala nervsystemet kan zink ha ett finger med i spelet när det kommer till sömn, även om zink främst har andra uppgifter i kroppen.