TestKost
Bästa Magnesium - 10 toppval testade och presenterade
TesterMagnesium

Bästa Magnesium - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Magnesium är en mineral som kroppen inte kan producera själv och måste därför intas genom kost eller kosttillskott. När det kommer till kosttillskott finns det en uppsjö av olika burkar med piller och pulver. Alla magnesiumtillskott är inte likvärdiga och det går att göra både bra, och mindre bra köp. Vi har testat vad marknaden har att erbjuda och listat de tillskott med magnesium som är de mest potenta och ger ett högt värde för pengarna.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Magnesium Bäst i Test 2024

Hade alla magnesiumtillskott varit likvärdiga, hade det inte kunnat finnas en marknad för produkten. Skillnaderna på själva produkterna behöver inte alltid vara enorma, men när även faktorer runtomkring produkten som pris och mängd bakas in i ekvationen börjar olika mönster forma sig. Om man bryter ner de viktigaste punkterna som vi har tagit en närmare titt på kan dessa sammanfattas enligt nedan:

 • Typ av magnesium – Det finns flera olika typer av magnesium och en bred debatt om vilken som tas upp bäst av kroppen. Vilka typer förekommer och hur mycket av så kallat elementärt magnesium finns det?
 • Övrigt innehåll – Innehåller kosttillskottet annat som bör uppmärksammas och som har positiva effekter, eller som enbart finns för att fylla ut produkten?
 • Prisvärdhet – Hur förhåller sig priset till produkten när man tar hänsyn till mängden kosttillskott samt typen och koncentrationen av magnesiumet?

Topp 10 bästa Magnesium

1. GAAM Health Series Magnesium

4.6
Bäst i test magnesium

Storlek

100 kapslar

Bindningsform

Citrat

Magnesium per kapsel

800 mg

Elementärt magnesium per kapsel

200 mg

Vegansk

Nej
 • God mängd elementärt magnesium
 • Riktigt lågt pris
 • Inga nämnvärda

Recension

GAAM Health Series Magnesium är ett av de billigare kosttillskotten av magnesium som vi har med i vårt test. Burken som kapslarna kommer i, och burkar med vitaminer och mineraler generellt från GAAM är något som vi är mindre nöjda med. Dessa har nästan alltid samma färgsättning och vilken vitamin eller mineral det handlar om står vertikalt under den enorma loggan. Har man flera burkar från GAAM tar det alltid en stund innan man hittar rätt.

Innehållet i kapslarna är det dock inga fel på. Varje kapsel innehåller 800 mg magnesium varav 200 mg är elementärt magnesium. Med det här magnesiumtillskottet har man enbart satsat på en form av magnesium, nämligen magnesiumcitrat. Det här är en av de bättre formerna av magnesium men eftersom upptagningsförmåga kan skilja sig hade vi gärna sett minst en form till.

Höjdpunkten är mängden magnesium sett till pris. Man får oerhört mycket valuta för pengarna med det här tillskottet. Man får inte bara hög koncentration magnesium sett till pris utan också 100 kapslar som bör räcka till drygt 3 månaders användning. Vi rekommenderar GAAM Health Series Magnesium starkt.

1. GAAM Health Series Magnesium
4.6
Proteinbolaget

2. Core Magnesium Citrat

4.4

Storlek

90 kapslar

Bindningsform

Citrat

Magnesium per kapsel

792 mg

Elementärt magnesium per kapsel

140 mg

Vegansk

Nej
 • Hög prisvärdhet
 • God upptagning - gynnsam form av magnesium
 • Finns vissa alternativ som är lite billigare

Recension

Core Magnesium Citrat är ett magnesiumtillskott av Svenskt kosttillskott. Det är ett av deras populäraste tillskott av magnesium.

Tillskottet kommer i en burk om 90 kapslar. Det här är en ren magnesiumprodukt utan tillskott av andra mineraler, vitaminer eller annat som ibland kan finnas med. Magnesiumet kommet i from av citrat som är en av formerna som vi förespråkar och som kroppen har lite enklare att ta upp.

I varje kapsel finns 792 mg magnesium och bryter man ner detta får man istället 140 mg elementärt magnesium. Det här är inte det starkaste magnesiumet vi har med i vårt test, men i relation till pris och att magnesiumet kommer i en gynnsam form för kroppen att ta upp, är det enligt oss ett bra magnesium. Kapslarna är enkla att svälja och sett till priset finns det inget dåligt med produkten.

2. Core Magnesium Citrat
4.4
Svenskt kosttillskott

3. Healthwell Magnesium Bisglycinat

4.3
Bästa veganska magnesium

Storlek

90 kapslar

Bindningsform

Bisglycinat

Magnesium per kapsel

855 mg

Elementärt magnesium per kapsel

100 mg

Vegansk

Ja
 • Kan användas av veganer
 • Skonsam mot magen
 • Mycket god upptagningsförmåga
 • Högre pris än andra alternativ med samma mängd magnesium

Recension

Healthwells Magnesium Bisglycinat är ett magnesiumtillskott som i första hand kanske inte är tänkt för enbart veganer, men som också är helt vegansk.

Den vitblåa burken med 90 kapslar istället för de vanliga 100 - 120 innehåller en lite högre mängd magnesium än vi brukar se, nämligen 855 mg per kapsel. Däremot är mängden elementärt magnesium en del lägre och landar på enbart 100 mg.

Det här magnesiumets starka sida är formen på magnesiumet. Allt magnesium kommer i formen bisglycinat. Det här är en form som är enkel för kroppen att ta upp och ska även vara lite lindrigare mot magen för de som har magbesvär.

En nackdel med det här kosttillskottet är prisbilden. Den är inte bara rakt av dyrare, utan det är också färre kapslar i burken. Priset går delvis att motivera med att kosttillskottet är vegansk och att det är en gynnsam form på magnesiumet, men vi hade gärna sett att få antingen några fler kapslar eller ett lite lägre pris. Produkten i sig håller dock hög klass.

3. Healthwell Magnesium Bisglycinat
4.3
Svensk hälsokost

4. Star Nutrition Ultimate Magnesium

4.3
Bästa mångsidiga magnesium

Storlek

90 kapslar

Bindningsform

Citrat & bisglycinat

Magnesium per kapsel

N/A

Elementärt magnesium per kapsel

118 mg

Vegansk

Nej
 • Väldigt god upptagningsförmåga
 • Något högt pris sett till mängd och koncentration

Recension

Stora Star Nutrition har givetvis även de ett magnesiumtillskott med det coola namnet Ultimate Magnesium. Kosttillskottet kommer i en svart burk vilket hos Star Nutrition brukar betyda att det inte är det vanliga kosttillskottet, utan mer åt premiumhållet. Vanligtvis håller sig Star Nutrition till blåa eller vita förpackningar för standardprodukterna.

I burken kan man hitta 90 kapslar. Vad man dock inte kan hitta är hur mycket vanligt magnesium en kapsel innehåller. Däremot har man presenterat hur mycket elementärt magnesium innehåller vilket är ca 118 mg.

Det som gör det här magnesiumet lite av en premiumprodukt är formen. För att det ska bli så lätt som möjligt för kroppen att ta upp kommer magnesiumet i form av citrat och bisglycinat. En god kombination för att både få mängd och god upptagningsförmåga.

Priset ligger väldigt bra till. Det är en billigare produkt, men burken innehåller också färre kapslar. Vad vi saknar är en mer komplett innehållsförteckning och en lite större mängd magnesium även om formen på magnesiumet är utmärkt. Ultimate Magnesium håller en god nivå på flera punkter även om den inte riktigt är bäst på något. Det gör den till en mångsidig kandidat och ett magnesium som fungerar till en bred målgrupp.

4. Star Nutrition Ultimate Magnesium
4.3
Gymgrossisten

5. Healthwell QURE Liposomal Magnesium+

4.2
Bästa flytande magnesium

Storlek

250 ml

Bindningsform

Bisglycinat

Magnesium per kapsel

31,25 mg

Elementärt magnesium per kapsel

-

Vegansk

Ja
 • Ett flytande alternativ till kapslarna
 • Innehåller flera andra viktiga mineraler
 • Dyr per portion
 • Kan kännas besvärlig att portionera

Recension

Kapslar och tabletter är de överlägset mest populära formaten hos magnesiumtillskott, Healthwell QURE Liposomal Magnesium+ är dock ett i flytande format som kan passa vissa bättre.

Det flytande magnesiumet i den 250 ml stora flaskan består inte enbart av magnesium, utan innehåller även zink, selen och krom. Halten av de olika ämnena varierar stort men sett till vikt är magnesium den överlägset största. Ser man istället till RDI (rekommenderat dagligt intag) står alla istället för 8%. En portion består av 5 ml och då får man i sig 31,25 mg magnesium.

Det framkommer inte helt om mängden magnesium som framkommer är den totala mängden inklusive bindningsämnena, eller om det är elementärt magnesium som har skrivits ut. Bindningsformen som har använts är bisglycinat som är en av de mer lättupptagliga formerna.

Något som gör det här tillskottet unikt är att näringsämnet har en skyddande hinna runt sig som kallas lipsom. Det här gör att tillskottet inte bryts ner för tidigt i kroppen och innan det har kommit dit där det tas upp som effektivast. Poängen är att även om halten magnesium är lägre, ska kroppen kunna utnyttja en mycket större mängd av det i slutändan.

Healthwell QURE Liposomal Magnesium+ är sammanfattningsvis ett dyrt och exklusivt kosttillskott. Studier har dock visat att efter blodprover har personer som tagit tillskott med lipsomer haft högre halter av de tillskott som har tagits. Huruvida det här magnesiumtillskottet är helt och hållet värt sitt pris är svårt att avgöra, men vill man ha något som är flytande, veganskt och har studier som stöttar tesen med lipsomer kan det vara värt att prova.

5. Healthwell QURE Liposomal Magnesium+
4.2
Svensk hälsokost

6. Body Science Magnesium+

4.2

Storlek

100 kapslar

Bindningsform

Citrat, succinat & malat

Magnesium per kapsel

N/A

Elementärt magnesium per kapsel

148 mg

Vegansk

Nej
 • Flera olika former av magnesium
 • God upptagningsförmåga
 • Enbart mängden elementärt magnesium framgår
 • Sämre prisvärdhet

Recension

Magnesium+ av Body Science är ett magnesiumtillskott som har satsat på magnesium från tre olika källor för att få ett brett spann av alternativ som kroppen kan ta upp.

De tre olika källorna till magnesium som finns i det här tillskottet är citrat, succinat och malat, samtliga som vi förespråkar och som ska vara lite enklare för kroppen att tillgodogöra. Hur fördelningen av de olika källorna ser ut framkommer dock inte.

I burken finns det 100 kapslar och varje kapsel innehåller 148 mg elementärt magnesium, dvs magnesium i den rena formen. Det här är en fullt rimlig nivå, faktiskt en bit över snittet bland magnesiumtillskott. Det hade dock varit intressant att få reda på mängden magnesium med bindningsämnena inkluderade, speciellt nu när man inte får det. Tillskottet är också tillverkat i Sverige vilket vi alltid är förespråkare av eftersom Sverige har goda kontroller när det kommer lagar kring livsmedel och liknande.

En punkt som det här tillskottet klarar sig lite sämre inom är prisvärdhet. Även om mängden elementärt magnesium är högt och källorna flera, är priset procentuellt sett lite för högt för att det helhjärtat ska gå att rekommendera det här alternativet. Det finns helt enkelt billigare alternativ även om till skottet i sig håller en hög nivå.

6. Body Science Magnesium+
4.2
MM Sports

7. Healthwell Magnesiumorotat

4.2

Storlek

90 kapslar

Bindningsform

L-orotat

Magnesium per kapsel

1000 mg

Elementärt magnesium per kapsel

65 mg

Vegansk

Ja
 • Utmärkt upptagningsförmåga
 • Högt pris
 • Lägre andel ren magnesium

Recension

All magnesiumtillskott är bunden till bindningsämnen på något sätt för att kroppen ska kunna ta upp mineralen. Ett av de mer ovanliga bindningsämnena är orotat vilket gör Healthwells Magnesiumorotat till ett magnesiumtillskott som verkligen sticker ut.

Burken innehåller 90 kapslar där varje kapsel innehåller skyhöga 1000 mg magnesiumorotat. Det här är alltså mängden magnesium inklusive bindningsämnen, tar man bort allting förutom magnesium får man istället låga 65 mg magnesium per kapsel. Man ska dock inte bli förskräckt av denna lite lägre siffra, utan mycket handlar i slutändan om hur mycket kroppen kan tillgodogöra sig.

Orotat är känt för göra det mycket lättare för kroppen att ta upp mineraler som är binda till ämnet, vilket gör att en mindre mängd ren mineral kan göra större avtryck hos kroppen än en större mängd mineral bundet till ett sämre ämne. En annan fördel är att det här tillskottet också är veganskt.

Om allting är så bra som det låter borde det här tillskottet vara högre upp på vår topplista, eftersom det hittills faktiskt är en riktigt bra produkt. Det som är mindre bra är det 3-4 gånger högre priset jämfört med ett vanligt magnesiumtillskott. I praktiken kunde vi på inget sätt känna av att tillskottet skulle vara så mycket bättre att det skulle motivera priset, men vill man följa forskningens resultat om vad som ska vara ett riktigt bra alternativ och har lite extra pengar över, tycker vi ändå att det här är ett alternativ att fundera kring.

7. Healthwell Magnesiumorotat
4.2
Svenskt kosttillskott

8. Holistic Magnesium

3.9

Storlek

90 kapslar

Bindningsform

Citrat, malat & laktat

Magnesium per kapsel

120 mg

Elementärt magnesium per kapsel

-

Vegansk

Nej
 • Flera former av magnesium
 • God upptagningsförmåga
 • Högt pris
 • Lägre andel magnesium

9. BioSalma Magnesium brustablett

3.9

Storlek

20 brustabletter

Bindningsform

Citrat

Magnesium per kapsel

187,5 mg

Elementärt magnesium per kapsel

-

Vegansk

Ja
 • Lågt totalpris
 • Vegansk
 • Ett alternativ till alla kapslar och tabletter
 • Lägre prisvärdhet sett till DRI
 • Bara 20 brustabletter

10. WellAware Magnesium

3.9

Storlek

210 tabletter

Bindningsform

Bisglycinat

Magnesium per kapsel

90 mg

Elementärt magnesium per kapsel

-

Vegansk

Nej
 • Väldigt många tabletter
 • Passar bra till de som bara vill ha lite tillskott
 • Lågt innehåll av magnesium

Köpguide Magnesium - Tips för ett lyckat köp

Med vår köpguide vill vi reda ut om ett köp överhuvudtaget är nödvändigt och om det är det, vill vi att köpet ska bli så lyckat som möjligt. Magnesium i form av kosttillskott är ingen avancerad produkt men är det något man kommer att börja använda långsiktigt blir de små skillnaderna stora över tid.

Behovet av magnesium

Huruvida man behöver magnesium som kosttillskott beror till stor del på vilka kostvanor man har. Det snabba svaret är att de flesta vanliga människor faktiskt inte behöver magnesium som kosttillskott, även om man under längre perioder har ett litet underskott av magnesium. Magnesium finns i flera olika livsmedel som många växter och grönsaker, nötter, fisk, kött och mycket mer. Oavsett om man är vegetarian, vegan eller har en annan kosthållning ska man kunna täcka sitt behov utan större svårigheter. Om du tar multivitamintillskott så är sannolikheten stor att du inte behöver ett magnesiumtillskott också. Multivitamin innehåller alla vanliga mineraler och vitaminer som kroppen behöver.

Behovet av magnesium beror till stor del på kön och ålder där det rekommenderade intaget per dag börjar på 80 mg för spädbarn, och sträcker sig upp till 350 mg för vuxna män. Kvinnor rekommenderas istället ett dagligt intag om 280 mg per dag.

Gruppen människor som tränar hårt har ett annorlunda intresse kring magnesium. Hårt tränande personer har till att börja med större omsättning av ämnen vilket gör att även behovet av magnesium kan öka med upp till 20 %. Studier har haft svårt att visa att man skulle få tydliga fördelar inom träning av att få i sig stora mängder magnesium. Det man däremot kunde se var att även mindre brister av magnesium istället kunde ge nackdelar som försämrat immunförsvar och att syresättningen i muskler inte var lika tillfredställande. Därför kan det finnas intresse hos hårt tränande personer att ha ett litet magnesiumöverskott istället för ett litet underskott.

Typer av magnesium

När man köper ett magnesiumtillskott står det inte alltid bara magnesium i innehållsförteckningen. Det står istället magnesium tillsammans med en ändelse som få vet vad det egentligen är, exempelvis magnesiumcitrat. Ändelsen förklarar på vilket sätt magnesiumet är bundet eller i vilken form den är i. Det här är intressant eftersom priset kan skilja mycket mellan olika typer, och de fungerar olika bra i kroppen. Vissa former av magnesiumtillskott tas nästan inte ens upp av kroppen utan passerar bara igenom, medan andra har mycket bättre upptagningsförmåga.

De formerna av magnesium som vi rekommenderar är följande:

 • Magnesiumorotat
 • Magnesiumcitrat
 • Magnesiumtreonat
 • Magnesiummalat
 • Magnesiumlaktat
 • Magnesiumaspartat
 • magnesiumbisglycinat

De formerna av magnesium som vi förhåller oss neutrala till eller försöker undvika är följande:

 • Magnesiumoxid
 • Magnesiumhydroxid
 • Magnesiumglycinat
 • Magnesiumsulfat

De formerna av magnesium som vi försöker undvika behöver inte nödvändigtvis vara skadliga på något sätt, men fyller inte alltid ett givet syfte. Består tillskottet av en mindre del av dessa former och en större andel av de mer gynnsamma formerna kan kosttillskottet fortfarande vara ett väldigt bra kosttillskott.

Eftersom det finns många former av magnesium förekommer ofta även hur mycket elementärt magnesium kosttillskottet innehåller. Man kan säga att elementärt magnesium är ett mått på hur mycket rent magnesium tillskottet innehåller när man tar bort ämnet som binder ihop kosttillskottet. En högre siffra är att föredra.

Prisbild

När man börjar jämföra de till synes oändligt många burkar av magnesium som finns hos återförsäljare ser man att priset på vissa burkar kan vara tre gånger dyrare än den billigaste burken med lika många piller. Kan man säga att den dyrare burken är tre gånger bättre än den billigaste? Ja i vissa fall kan man faktiskt det. De billigaste kosttillskotten av magnesium är oftast de som har de minst gynnsamma formerna av magnesiumet som knappt tas upp av kroppen.

Om man istället bortser från de absolut billigaste burkarna blir innehållet snabbt liknande bland de som återstår, även om priset fortfarande kan skilja en hel del. Får att få ut mest magnesium för pengarna ska man i första hand se att formen på magnesiumet är en av de bättre, och sedan välja den billigaste man kan hitta.

Produktjämförelse

ProduktStorlekBindningsformMagnesium per kapselElementärt magnesium per kapselVegansk
GAAM Health Series Magnesium
4.6
100 kapslarCitrat800 mg200 mgNej
Core Magnesium Citrat
4.4
90 kapslarCitrat792 mg140 mgNej
Healthwell Magnesium Bisglycinat
4.3
90 kapslarBisglycinat855 mg100 mgJa
Star Nutrition Ultimate Magnesium
4.3
90 kapslarCitrat & bisglycinatN/A118 mgNej
Healthwell QURE Liposomal Magnesium+
4.2
250 mlBisglycinat31,25 mg-Ja
Body Science Magnesium+
4.2
100 kapslarCitrat, succinat & malatN/A148 mgNej
Healthwell Magnesiumorotat
4.2
90 kapslarL-orotat1000 mg65 mgJa
Holistic Magnesium
3.9
90 kapslarCitrat, malat & laktat120 mg-Nej
BioSalma Magnesium brustablett
3.9
20 brustabletterCitrat187,5 mg-Ja
WellAware Magnesium
3.9
210 tabletterBisglycinat90 mg-Nej

Vanliga frågor om Magnesium

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.8 / 5 (27 röster)

Läs några av våra liknande artiklar