TesterMagnesium

Magnesium - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-05

Magnesium är en mineral som kroppen inte kan producera själv och måste därför intas genom kost eller kosttillskott. När det kommer till kosttillskott finns det en uppsjö av olika burkar med piller och pulver. Alla magnesiumtillskott är inte likvärdiga och det går att göra både bra, och mindre bra köp. Vi har testat vad marknaden har att erbjuda och listat de tillskott med magnesium som är de mest potenta och ger ett högt värde för pengarna.

Testets utförande och undersökning

Hade alla magnesiumtillskott varit likvärdiga, hade det inte kunnat finnas en marknad för produkten. Skillnaderna på själva produkterna behöver inte alltid vara enorma, men när även faktorer runtomkring produkten som pris och mängd bakas in i ekvationen börjar olika mönster forma sig. Om man bryter ner de viktigaste punkterna som vi har tagit en närmare titt på kan dessa sammanfattas enligt nedan:

 • Typ av magnesium – Det finns flera olika typer av magnesium och en bred debatt om vilken som tas upp bäst av kroppen. Vilka typer förekommer och hur mycket av så kallat elementärt magnesium finns det?
 • Övrigt innehåll – Innehåller kosttillskottet annat som bör uppmärksammas och som har positiva effekter, eller som enbart finns för att fylla ut produkten?
 • Prisvärdhet – Hur förhåller sig priset till produkten när man tar hänsyn till mängden kosttillskott samt typen och koncentrationen av magnesiumet?

Hela topplistan

Bäst i test magnesium

1. Core Magnesium Citrat+

4.6
Storlek
100 kapslar
Bindningsform
Citrat & glukonat
Magnesium per kapsel
800 mg
Elementärt magnesium per kapsel
140 mg
Vegansk
Nej

Core Magnesium Citrat+ är ett magnesiumtillskott av Svenskt kosttillskott. Det är ett av deras populäraste tillskott av magnesium.

Tillskottet kommer i en burk om 100 kapslar. Det här är en ren magnesiumprodukt utan tillskott av andra mineraler, vitaminer eller annat som ibland kan finnas med. Magnesiumet kommet i from av citrat och glukonat som är två av formerna som vi förespråkar och som kroppen har lite enklare att ta upp.

I varje kapsel finns 800 mg magnesium och bryter man ner detta får man istället 140 mg elementärt magnesium. Det här är inte det starkaste magnesiumet vi har med i vårt test, men i relation till pris och att magnesiumet kommer i mer än ett format är det enligt oss det bäst presterande. Kapslarna är enkla att svälja och sett till helheten finns det inget dåligt med produkten. En välförtjänt förstaplats!

 • Hög prisvärdhet
 • Olika former av magnesium för bättre upptag
 • Inga nämnvärda
Bästa billiga magnesium

2. GAAM Health Series Magnesium

4.4
Storlek
100 kapslar
Bindningsform
Citrat
Magnesium per kapsel
800 mg
Elementärt magnesium per kapsel
200 mg
Vegansk
Nej

GAAM Health Series Magnesium är ett av de billigare kosttillskotten av magnesium som vi har med i vårt test. Burken som kapslarna kommer i, och burkar med vitaminer och mineraler generellt från GAAM är något som vi är mindre nöjda med. Dessa har nästan alltid samma färgsättning och vilken vitamin eller mineral det handlar om står vertikalt under den enorma loggan. Har man flera burkar från GAAM tar det alltid en stund innan man hittar rätt.

Innehållet i kapslarna är det dock inga fel på. Varje kapsel innehåller 800 mg magnesium varav 200 mg är elementärt magnesium. Med det här magnesiumtillskottet har man enbart satsat på en form av magnesium, nämligen magnesiumcitrat. Det här är en av de bättre formerna av magnesium men eftersom upptagningsförmåga kan skilja sig hade vi gärna sett minst en form till.

Höjdpunkten är mängden magnesium sett till pris. Man får oerhört mycket valuta för pengarna med det här tillskottet. Man får inte bara hög koncentration magnesium sett till pris utan också 100 kapslar som bör räcka till drygt 3 månaders användning. Vi rekommenderar GAAM Health Series Magnesium starkt.

 • God mängd elementärt magnesium
 • Lågt pris
 • Endast en form av magnesium
Bästa veganska magnesium

3. Healthwell Magnesium Bisglycinat

4.3
Storlek
90 kapslar
Bindningsform
Bisglycinat
Magnesium per kapsel
855 mg
Elementärt magnesium per kapsel
100 mg
Vegansk
Ja

Healthwells Magnesium Bisglycinat är ett magnesiumtillskott som i första hand kanske inte är tänkt för enbart veganer, men som också är helt vegansk.

Den vitblåa burken med 90 kapslar istället för de vanliga 100 - 120 innehåller en lite högre mängd magnesium än vi brukar se, nämligen 855 mg per kapsel. Däremot är mängden elementärt magnesium en del lägre och landar på enbart 100 mg.

Det här magnesiumets starka sida är formen på magnesiumet. Allt magnesium kommer i formen bisglycinat. Det här är en form som är enkel för kroppen att ta upp och ska även vara lite lindrigare mot magen för de som har magbesvär.

En nackdel med det här kosttillskottet är prisbilden. Den är inte bara rakt av dyrare, utan det är också färre kapslar i burken. Priset går delvis att motivera med att kosttillskottet är vegansk och att det är en gynnsam form på magnesiumet, men vi hade gärna sett att få antingen några fler kapslar eller ett lite lägre pris. Produkten i sig håller dock hög klass.

 • Kan användas av veganer
 • Skonsam mot magen
 • Mycket god upptagningsförmåga
 • Högre pris än andra alternativ med samma mängd magnesium
Bästa mångsidiga magnesium

4. Star Nutrition Ultimate Magnesium

4.3
Storlek
90 kapslar
Bindningsform
Citrat & bisglycinat
Magnesium per kapsel
N/A
Elementärt magnesium per kapsel
118 mg
Vegansk
Nej

Stora Star Nutrition har givetvis även de ett magnesiumtillskott med det coola namnet Ultimate Magnesium. Kosttillskottet kommer i en svart burk vilket hos Star Nutrition brukar betyda att det inte är det vanliga kosttillskottet, utan mer åt premiumhållet. Vanligtvis håller sig Star Nutrition till blåa eller vita förpackningar för standardprodukterna.

I burken kan man hitta 90 kapslar. Vad man dock inte kan hitta är hur mycket vanligt magnesium en kapsel innehåller. Däremot har man presenterat hur mycket elementärt magnesium innehåller vilket är ca 118 mg.

Det som gör det här magnesiumet lite av en premiumprodukt är formen. För att det ska bli så lätt som möjligt för kroppen att ta upp kommer magnesiumet i form av citrat och bisglycinat. En god kombination för att både få mängd och god upptagningsförmåga.

Priset ligger väldigt bra till. Det är en billigare produkt, men burken innehåller också färre kapslar. Vad vi saknar är en mer komplett innehållsförteckning och en lite större mängd magnesium även om formen på magnesiumet är utmärkt. Ultimate Magnesium håller en god nivå på flera punkter även om den inte riktigt är bäst på något. Det gör den till en mångsidig kandidat och ett magnesium som fungerar till en bred målgrupp.

 • Väldigt god upptagningsförmåga
 • Något högt pris sett till mängd och koncentration
Bästa flytande magnesium

5. Healthwell QURE Liposomal Magnesium+

4.2
Storlek
250 ml
Bindningsform
Bisglycinat
Magnesium per kapsel
31,25 mg
Elementärt magnesium per kapsel
-
Vegansk
Ja

Kapslar och tabletter är de överlägset mest populära formaten hos magnesiumtillskott, Healthwell QURE Liposomal Magnesium+ är dock ett i flytande format som kan passa vissa bättre.

Det flytande magnesiumet i den 250 ml stora flaskan består inte enbart av magnesium, utan innehåller även zink, selen och krom. Halten av de olika ämnena varierar stort men sett till vikt är magnesium den överlägset största. Ser man istället till RDI (rekommenderat dagligt intag) står alla istället för 8%. En portion består av 5 ml och då får man i sig 31,25 mg magnesium.

Det framkommer inte helt om mängden magnesium som framkommer är den totala mängden inklusive bindningsämnena, eller om det är elementärt magnesium som har skrivits ut. Bindningsformen som har använts är bisglycinat som är en av de mer lättupptagliga formerna.

Något som gör det här tillskottet unikt är att näringsämnet har en skyddande hinna runt sig som kallas lipsom. Det här gör att tillskottet inte bryts ner för tidigt i kroppen och innan det har kommit dit där det tas upp som effektivast. Poängen är att även om halten magnesium är lägre, ska kroppen kunna utnyttja en mycket större mängd av det i slutändan.

Healthwell QURE Liposomal Magnesium+ är sammanfattningsvis ett dyrt och exklusivt kosttillskott. Studier har dock visat att efter blodprover har personer som tagit tillskott med lipsomer haft högre halter av de tillskott som har tagits. Huruvida det här magnesiumtillskottet är helt och hållet värt sitt pris är svårt att avgöra, men vill man ha något som är flytande, veganskt och har studier som stöttar tesen med lipsomer kan det vara värt att prova.

 • Ett flytande alternativ till kapslarna
 • Innehåller flera andra viktiga mineraler
 • Dyr per portion
 • Kan kännas besvärlig att portionera

6. Body Science Wellness Series Magnesium

4.2
Storlek
100 kapslar
Bindningsform
Citrat, succinat & malat
Magnesium per kapsel
N/A
Elementärt magnesium per kapsel
148 mg
Vegansk
Nej
 • Flera olika former av magnesium
 • God upptagningsförmåga
 • Enbart mängden elementärt magnesium framgår

7. Healthwell Magnesiumorotat

4.2
Storlek
90 kapslar
Bindningsform
L-orotat
Magnesium per kapsel
1000 mg
Elementärt magnesium per kapsel
65 mg
Vegansk
Ja
 • Utmärkt upptagningsförmåga
 • Högt pris
 • Lägre andel ren magnesium

8. Holistic Magnesium

3.9
Storlek
90 kapslar
Bindningsform
Citrat, malat & laktat
Magnesium per kapsel
120 mg
Elementärt magnesium per kapsel
-
Vegansk
Nej
 • Flera former av magnesium
 • God upptagningsförmåga
 • Högt pris
 • Lägre andel magnesium

9. BioSalma Magnesium brustablett

3.9
Storlek
20 brustabletter
Bindningsform
Citrat
Magnesium per kapsel
187,5 mg
Elementärt magnesium per kapsel
-
Vegansk
Ja
 • Lågt totalpris
 • Vegansk
 • Ett alternativ till alla kapslar och tabletter
 • Lägre prisvärdhet sett till DRI
 • Bara 20 brustabletter

10. WellAware Magnesium

3.9
Storlek
210 tabletter
Bindningsform
Bisglycinat
Magnesium per kapsel
90 mg
Elementärt magnesium per kapsel
-
Vegansk
Nej
 • Väldigt många tabletter
 • Passar bra till de som bara vill ha lite tillskott
 • Lågt innehåll av magnesium

Köpguide Magnesium - Tips för ett lyckat köp

Med vår köpguide vill vi reda ut om ett köp överhuvudtaget är nödvändigt och om det är det, vill vi att köpet ska bli så lyckat som möjligt. Magnesium i form av kosttillskott är ingen avancerad produkt men är det något man kommer att börja använda långsiktigt blir de små skillnaderna stora över tid.

Behovet av magnesium

Huruvida man behöver magnesium som kosttillskott beror till stor del på vilka kostvanor man har. Det snabba svaret är att de flesta vanliga människor faktiskt inte behöver magnesium som kosttillskott, även om man under längre perioder har ett litet underskott av magnesium. Magnesium finns i flera olika livsmedel som många växter och grönsaker, nötter, fisk, kött och mycket mer. Oavsett om man är vegetarian, vegan eller har en annan kosthållning ska man kunna täcka sitt behov utan större svårigheter.

Behovet av magnesium beror till stor del på kön och ålder där det rekommenderade intaget per dag börjar på 80 mg för spädbarn, och sträcker sig upp till 350 mg för vuxna män. Kvinnor rekommenderas istället ett dagligt intag om 280 mg per dag.

Gruppen människor som tränar hårt har ett annorlunda intresse kring magnesium. Hårt tränande personer har till att börja med större omsättning av ämnen vilket gör att även behovet av magnesium kan öka med upp till en femtedel. Studier har haft svårt att visa att man skulle få tydliga fördelar inom träning av att få i sig stora mängder magnesium. Det man däremot kunde se var att även mindre brister av magnesium istället kunde ge nackdelar som försämrat immunförsvar och att syresättningen i muskler inte var lika tillfredställande. Därför kan det finnas intresse hos hårt tränande personer att ha ett litet magnesiumöverskott istället för ett litet underskott.

Typer av magnesium

När man köper ett magnesiumtillskott står det inte alltid bara magnesium i innehållsförteckningen. Det står istället magnesium tillsammans med en ändelse som få vet vad det egentligen är, exempelvis magnesiumcitrat. Ändelsen förklarar på vilket sätt magnesiumet är bundet eller i vilken form den är i. Det här är intressant eftersom priset kan skilja mycket mellan olika typer, och de fungerar olika bra i kroppen. Vissa former av magnesiumtillskott tas nästan inte ens upp av kroppen utan passerar bara igenom, medan andra har mycket bättre upptagningsförmåga.

De formerna av magnesium som vi rekommenderar är följande:

 • Magnesiumorotat
 • Magnesiumcitrat
 • Magnesiumtreonat
 • Magnesiummalat
 • Magnesiumlaktat
 • Magnesiumaspartat
 • magnesiumbisglycinat

De formerna av magnesium som vi förhåller oss neutrala till eller försöker undvika är följande:

 • Magnesiumoxid
 • Magnesiumhydroxid
 • Magnesiumglycinat
 • Magnesiumsulfat

De formerna av magnesium som vi försöker undvika behöver inte nödvändigtvis vara skadliga på något sätt, men fyller inte alltid ett givet syfte. Består tillskottet av en mindre del av dessa former och en större andel av de mer gynnsamma formerna kan kosttillskottet fortfarande vara ett väldigt bra kosttillskott.

Eftersom det finns många former av magnesium förekommer ofta även hur mycket elementärt magnesium kosttillskottet innehåller. Man kan säga att elementärt magnesium är ett mått på hur mycket rent magnesium tillskottet innehåller när man tar bort ämnet som binder ihop kosttillskottet. En högre siffra är att föredra.

Prisbild

När man börjar jämföra de till synes oändligt många burkar av magnesium som finns hos återförsäljare ser man att priset på vissa burkar kan vara tre gånger dyrare än den billigaste burken med lika många piller. Kan man säga att den dyrare burken är tre gånger bättre än den billigaste? Ja i vissa fall kan man faktiskt det. De billigaste kosttillskotten av magnesium är oftast de som har de minst gynnsamma formerna av magnesiumet som knappt tas upp av kroppen.

Om man istället bortser från de absolut billigaste burkarna blir innehållet snabbt liknande bland de som återstår, även om priset fortfarande kan skilja en hel del. Får att få ut mest magnesium för pengarna ska man i första hand se att formen på magnesiumet är en av de bättre, och sedan välja den billigaste man kan hitta.

Vanliga frågor om Magnesium

Vad händer vid överskott eller överdosering av magnesium?

Ett stort överskott av magnesium är ovanligt eftersom det i princip är omöjligt att överdosera magnesium genom normal kost. Om man med hjälp av kosttillskott får i sig för mycket magnesium över en längre period brukar diarré vara det första tecknet på att något inte står rätt till.

Hur vet man om man har magnesiumbrist?

Det är faktiskt väldigt svårt att naturligt upptäcka om man har magnesiumbrist eftersom en mildare brist inte ger några tydligt märkbara effekter, och en stor magnesiumbrist är istället högst ovanligt i Sverige. Några symptom som dock kan kopplas till längre tids magnesiumbrist där bristen har varit stor är bland annat mindre ork, trötthet, nedstämdhet och muskelkramper.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.