Testets utförande och undersökning
I vårt test av nyponpulver och –kapslar så har vi främst undersökt innehåll och upplevd effekt. Det upplevda effekten är som alltid svår att avgöra när det kommer till hälsokost så effekten kan vara både subtil och yttra sig först på lång sikt. Vi har jobbat nära människor med tillfällig och kronisk ledvärk som fått testa flera av produkterna för att utvärdera effekten. I vår betygsättning har vi utgått från följande kriterier:
- Innehåll: Nyponpulver innehåller sällan något annat än nypon. Men vi undersöker noga produkterna för att säkerställa att de inte innehåller onödiga tillsatser eller utfyllnadsämnen. I den mån det är möjligt så tredjepartstestar vi produkterna för att säkerställa renheten.
- Smak och konsistens: Smaken på nyponpulver är i regel något söt och mild. Pulvret kan kännas lite torrt i munnen men det beror ofta på grovheten på kornen. Grovkornigheten är många gången en smakfråga men ju finkornigare desto bättre smak anser vi.
- Pris: Ett mycket bra pris är runt 250 kr per kilo. Priset varierar kraftigt mellan olika produkter, dels beroende på kvalitet men ibland också bara på grund av varumärke. Kapslar och olja är betydligt dyrare, men har andra fördelar som smidig dosering och intag.
Nypon - naturens multivitamin
Nypon har länge ätits av människor och har på senare tid blivit omnämnd som en superfood. Termen är egentligen bara för marknadsföringssyften men det ligger något i den. Nypon innehåller nämligen otroligt många nyttiga ämnen och bär med sig en lång rad hälsofördelar. De viktigaste fördelarna med nypon är följande:
- Näringsinnehåll - Nyponpulver är sprängfyllt på vitaminer och mineraler. Vitamin C, A, E och K samt mineralerna kalcium, kalium, järn, magnesium och fosfor återfinns i nypon. Därtill innehåller nypon bioaktiva föreningar som polyfenoler och karoteinoider som bland annat har antioxidativa egenskaper. Nypon är därmed rika på flera näringsämnen som är viktiga för oss människor. Så oavsett hur du intar dina nypon så rekommenderar vi starkt att äta nypon då och då.
- Antiinflammatoriskt – Nypon innehåller naturligt flera antioxidanter, bland annat vitamin C, karotenoider och flavonoider. Antioxidanter är kemiska föreningar som skyddar kroppen från fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan orsaka skada på kroppen genom att binda sig till DNA, proteiner eller liptider. Antioxidanter neutraliserar dessa molekyler och är därmed väldigt viktiga för att bibehålla en god hälsa.
- Smärtlindrande - Brist på antioxidanter kan leda till flera problem. Dels kan ledsmärta och stelhet påskyndas och det har därför blivit väldigt populärt för människor med ledproblem som till exempel artros att inta nyponpulver och liknande hälsotillskott som smärtlindring. Nyponpulver har inte fullt stöd från forskare som smärtlindrare vid stelhet, studierna som har gjort har helt enkelt inte haft så tydliga svar. Men det finns viss bevisning och gott om anekdotiska framgångsberättelser.
- Förbättrar matsmältningen – Tack vare nyponpulvrets rika innehåll på prebiotiska fibrer så används det också vis vissa mag- och tarmproblem. Prebiotika kan man säga är föda för bakterierna i tarmen och kan hjälpa till med att bibehålla och öka nivåerna av de hälsosamma bakterierna som sköter en stor del av matsmältningen.
- Främjar hjärthälsan – Studier har visat att nyonpulver sänker både blodtryck och kolesterolnivåerna i kroppen. En signifikant skillnad kunde uppmätas när testpersoner intog nyponpulver under en 12 veckors period på både blodtryck och kolesterol. LDL-kolesterolet (det ”dåliga kolesterolet) skönk och både det systoliska och diastoliska blodtrycket skönk också. Flera andra hälsoföredelar som direkt eller indirekt kan förknippas med hjärthälsan har också kunnat påvisas.
- Bra för huden – Även huden drar nytta av nyponpulver. Tack vare sitt höga innehåll av vitamin C så hjälper nyponpulver till att boosta produktionen av kollagen, ett viktigt ämne för hudens struktur. Kollagen bidrar till att hålla huden elastisk och minskar därmed rynkor och fina linjer.