TesterNyponpulver

Nyponpulver - De 9 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-12

Nypon har använts av människor i flera tusen år för sin goda egenskaper. Men det är först i modern tid som vi verkligen har kunnat undersöka och bekräfta att denna frukt är en riktig nyttobomb. Sprängfylld av vitaminer och med antiinflammatoriska egenskaper har nypon fått en permanent plats på hälsokosthyllan i både butiker och hem. Därtill smakar pulvret gott och kan enkelt användas på många sätt. Nypon köps främst som pulver men kan även köpas som kapslar eller olja.

Testets utförande och undersökning

I vårt test av nyponpulver och –kapslar så har vi främst undersökt innehåll och upplevd effekt. Det upplevda effekten är som alltid svår att avgöra när det kommer till hälsokost så effekten kan vara både subtil och yttra sig först på lång sikt. Vi har jobbat nära människor med tillfällig och kronisk ledvärk som fått testa flera av produkterna för att utvärdera effekten. I vår betygsättning har vi utgått från följande kriterier:

 • Innehåll: Nyponpulver innehåller sällan något annat än nypon. Men vi undersöker noga produkterna för att säkerställa att de inte innehåller onödiga tillsatser eller utfyllnadsämnen. I den mån det är möjligt så tredjepartstestar vi produkterna för att säkerställa renheten.
 • Smak och konsistens: Smaken på nyponpulver är i regel något söt och mild. Pulvret kan kännas lite torrt i munnen men det beror ofta på grovheten på kornen. Grovkornigheten är många gången en smakfråga men ju finkornigare desto bättre smak anser vi.
 • Pris: Ett mycket bra pris är runt 250 kr per kilo. Priset varierar kraftigt mellan olika produkter, dels beroende på kvalitet men ibland också bara på grund av varumärke. Kapslar och olja är betydligt dyrare, men har andra fördelar som smidig dosering och intag.

Hela topplistan

Bäst i test

1. Re Fresh Superfood Nypon

4.7
Re-fresh nyponpulver handplockas och soltorkas och hela frukten används.
Re Fresh Superfood Nypon
Storlek
1 kg
Typ
Pulver
Grovhet
Finmalet

Re-fresh Superfood Nypon är ett billigt pulver gjort helt på nypon utan tillsatser och bekämpningsmedel. Hela nyponet används och Re-fresh Nypon är därmed en så kallad rawfood. Den naturliga framställningsprocessen bibehåller näringsämnen och ger en lång hållbarhet.

Nyponen är vildväxande och har handplockats för att sedan soltorkas. Hela processen är alltså mycket naturlig och ingen besprutning eller artificiell bearbetning är involverad. Nyponen plockas runt om i Nordeuropa och delvis i Sverige. Från jord till mun utan onödiga transporter eller processer spar på klimat och hälsa. Nyponen behåller nämligen i princip alla sina näringsämnen när de processeras så pass minimalt

Re-fresh nyponpulver är något grövre än de mest finkorniga varianterna men pulvret är lent och fint. Smaken är neutral med en liten sötma och pulvret passar utmärkt att strös i dryck eller på gröt eller yoghurt.

 • Rawfood
 • Nypon från Skandinavien
 • Naturliga framställningsprocess
Bästa billiga

2. WellAware Nyponpulver

4.6
Ett mycket finmalet pulver med söt, neutral smak till bra pris.
WellAware Nyponpulver
Storlek
1 kg
Typ
Pulver
Grovhet
Finmalet

WellAware har blivit prisat av sina kunder för sitt goda pulver. Det är ett ekologiskt nyponpulver helt utan tillsatser som är lent, sött och gott. Påsen innehåller ett kilo, en generös mängd per förpackning som räcker länge.

Nyponen kommer från Chile vilket är både bra och dåligt. En lång resa hit innebär onödiga utsläpp då vi har gott om nyponen här i Sverige också. Men Chile är faktiskt omtalat för sina potenta nyponen. Frukterna handplockas och ugnstorkas vilket medför att näringsinnehållet består trots den långa resan över Atlanten.

Den omsorgsfulla torkningsprocessen gör att alla de omkring 40 näringsämnena stannar kvar i nyponen. Dessa mals sedan till ett fint pulver. Pulvret är det mest finkorniga som du kan hitta, perfekt att använda i mat eller äta precis som det är. Blanda en rågad matsked om dagen i lämplig mat, till exempel en smoothie.

WellAware är ett innehållsrikt nyponpulver till bra pris. Den enda nedsidan är att nyponen kommer från andra sidan jorden, lite onödigt tycker vi när det finns nypon i var och varannan trädgård här i Sverige. Men WellAware Nyponpulver är ett bra val för dig som vill ha ett gott och billig pulver.

 • Smak som passar till mycket
 • Lågt pris
 • Handplockade ekologiska nypon
 • Nypon har fraktats långt
Bästa nyponkapslar

3. Healthwell Nyponkapslar

4.4
Lättdoserade kapslar med nyponkoncentrat
Healthwell Nyponkapslar
Storlek
150 kaps
Typ
Kapslar
Grovhet
-

Healthwell Nyponkapslar tillverkas och säljas av Svensk Hälsokost, ett företag med fokus på örter, vitaminer och mineraler. De erbjuder många olika hälsotillskott som har hög kvalitet på råvaror och en kompetent sammansättning. Deras nyponkapslar innehåller nyponexktrakt och extra tillsatt vitamin C.

Nyponextraktet som finns i kapslarna har en högre koncentration jämfört med vanligt nyponpulver. På så vis får du i dig fler nyttoämnen per kapsel jämfört med en matsked pulver. Extraktet framställs genom att lösa upp de kemiska föreningarna i nyponen och extrahera alla växtdelar för att få en koncentrerad lösning full med alla polyfenoler, karotenoider och flavonoider som är åtråvärda. Denna process tillför inga kemikalier till den färdiga produkten utan tar bara bort de delar av nyponen som innehåller minst näringsämnen. Tillverkningen följer de internationella riktlinjerna för säker livsmedelsframställning som fastslagits av HACCP.

Att inta nypon i kapselform har några fördelar. Dels så är doseringen och intaget i sig väldigt smidigt. Du behöver inte måtta upp pulver och strö över mat eller dryck utan bara ta den mängd kapslar som passar dig (upp till tre per dag). Kapselform är också att föredra om du har svårt för smaken av nyponpulver.

Healthwell Nyponkapslar är något dyrare än nyponpulver, ungefär 1-2 kr per portion dyrare beroende på vilken produkt man jämför med. Men för runt 200 kr så får du 50 portioner så det är inte något högt pris för att vara kosttillskott. Om du föredrar kapslar före pulver så rekommenderar vi Healthwell Nyponkapslar.

 • Nypon från koncentrat
 • Smidiga kapslar
 • Smaklöst alternativ
 • Dyrare än pulver
Bästa premium

4. Healthwell Nyponpulver EKO

4.3
Ett finmalet och högkvalitativt pulver
Healthwell Nyponpulver EKO
Storlek
200 g
Typ
Pulver
Grovhet
Finmalet

Healthwell erbjuder förutom sina nyponkapslar även nyponpulver. Deras nyponpulver är finmalet och ekologiskt och nyponen plockas i Europa. Hela framställningsprocessen följer strikta EU-direktiv för ekologisk produktion.

Pulvret består av hela nypon som har torkats och malts, inklusive skal och kärnor. På så sätt får du i dig alla nyttigheter som nyponen har. Nyponpulvret klassificeras därmed som en RAW food. Det fina pulvret är lätt att fördela över mat eller dryck. Vi rekommenderar att du löser det i söt dryck för smakens skull. Pulvret har en något mer neutral smak än andra pulver, något som har med finkornigheten att göra. Ett grovkornigt pulver smaker lite mer.

Påsen är återförslutningsbar och enkel att hantera. Den håller pulvret fräscht och torrt länge. Hållbarheten är också mycket lång och näringsämnena i pulvret bibehålls över flera månader. Den rekommenderade doseringen är på 2.5-5 gram om dagen men lättast är att strö en matsked över gröten eller yoghurten, att vara exakt på grammet är inte så noga. Det finns inga kända bieffekter med att få i sig för mycket nyponpulver.

Healthwells nyponpulver är ett finmalet och ekologiskt pulver av hög kvalitet. Prismässigt så ligger det också bra till, du får 80 portioner för ungefär 100 kronor och du kan köpa flera förpackningar samtidigt och få mängdrabatt. Pulvret är uppskattat av många och har riktigt bra kundomdömen.

 • RAW food
 • Smidig förpackning
 • Mycket finmalet pulver
 • Neutral smak
 • Högt pris

5. Rawpowder Nyponpulver

4.2
Ett syrligt och ekologiskt nyponpulver.
Rawpowder Nyponpulver
Storlek
300 g
Typ
Pulver
Grovhet
Mellangrovt

Det ekologiska nyponpulvret från Rawpowder är ett populärt och omtyckt nyponpulver. Hos Bodystore har det erhållit toppbetyg av konsumenter. Men det är egentligen få faktorer som skiljer Rawpowders nyponpulver från övriga produkter. Nyponen handplockas och mals enligt ekologiska riktlinjer. Pulvret skördas i Ukraina och faller därmed under EU:s reglemente.

Pulvret är finmalet och något syrligt istället för sött. Det fina pulvret gör sig bra i all form av dryck och mat. Om du helst dricker det så kom ihåg att röra lite extra precis innan intag för att det inte ska lägga sig på ytan. Den unikt syrliga smaken på Rawpowders pulver gör att det passar extra bra om du föredrar den smaken framför den traditionellt något söta tonen.

Prismässigt ligger Rawpowder något högre i pris. Varje förpackning innehåller bara runt 30 portioner beroende på portionsstorlek, något som är lite snålt tilltaget i vår mening.

 • Ekologiskt pulver
 • Producerat inom EU
 • Något syrligt istället för sött
 • Något dyrare produkt

6. Movo pulver

4.2
Storlek
400 g
Typ
Pulver
Grovhet
Mellan

8. Helhetshälsa Nyponpulver EKO

3.9
Storlek
400 g
Typ
Pulver
Grovhet
Mellan

9. LitoMove Nyponpulver

3.8
Storlek
200 g
Typ
Pulver
Grovhet
Finmalet

Nypon - naturens multivitamin

Nypon har länge ätits av människor och har på senare tid blivit omnämnd som en superfood. Termen är egentligen bara för marknadsföringssyften men det ligger något i den. Nypon innehåller nämligen otroligt många nyttiga ämnen och bär med sig en lång rad hälsofördelar. De viktigaste fördelarna med nypon är följande:

 • Näringsinnehåll - Nyponpulver är sprängfyllt på vitaminer och mineraler. Vitamin C, A, E och K samt mineralerna kalcium, kalium, järn, magnesium och fosfor återfinns i nypon. Därtill innehåller nypon bioaktiva föreningar som polyfenoler och karoteinoider som bland annat har antioxidativa egenskaper. Nypon är därmed rika på flera näringsämnen som är viktiga för oss människor. Så oavsett hur du intar dina nypon så rekommenderar vi starkt att äta nypon då och då.
 • Antiinflammatoriskt – Nypon innehåller naturligt flera antioxidanter, bland annat vitamin C, karotenoider och flavonoider. Antioxidanter är kemiska föreningar som skyddar kroppen från fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan orsaka skada på kroppen genom att binda sig till DNA, proteiner eller liptider. Antioxidanter neutraliserar dessa molekyler och är därmed väldigt viktiga för att bibehålla en god hälsa.
 • Smärtlindrande - Brist på antioxidanter kan leda till flera problem. Dels kan ledsmärta och stelhet påskyndas och det har därför blivit väldigt populärt för människor med ledproblem som till exempel artros att inta nyponpulver och liknande hälsotillskott som smärtlindring. Nyponpulver har inte fullt stöd från forskare som smärtlindrare vid stelhet, studierna som har gjort har helt enkelt inte haft så tydliga svar. Men det finns viss bevisning och gott om anekdotiska framgångsberättelser.
 • Förbättrar matsmältningen – Tack vare nyponpulvrets rika innehåll på prebiotiska fibrer så används det också vis vissa mag- och tarmproblem. Prebiotika kan man säga är föda för bakterierna i tarmen och kan hjälpa till med att bibehålla och öka nivåerna av de hälsosamma bakterierna som sköter en stor del av matsmältningen.
 • Främjar hjärthälsan – Studier har visat att nyonpulver sänker både blodtryck och kolesterolnivåerna i kroppen. En signifikant skillnad kunde uppmätas när testpersoner intog nyponpulver under en 12 veckors period på både blodtryck och kolesterol. LDL-kolesterolet (det ”dåliga kolesterolet) skönk och både det systoliska och diastoliska blodtrycket skönk också. Flera andra hälsoföredelar som direkt eller indirekt kan förknippas med hjärthälsan har också kunnat påvisas.
 • Bra för huden – Även huden drar nytta av nyponpulver. Tack vare sitt höga innehåll av vitamin C så hjälper nyponpulver till att boosta produktionen av kollagen, ett viktigt ämne för hudens struktur. Kollagen bidrar till att hålla huden elastisk och minskar därmed rynkor och fina linjer.

Vanliga frågor om Nyponpulver

Vilket nyponpulver är bäst?

I vårt test har vi utsett Re Fresh Superfood Nypon till bäst nyponpulver 2023. Det är ett gott pulver med näringsriktigt innehåll, en god framställningprocess och rimligt pris.

Hur intar man nyponpulver?

Nyponpulver kan med fördel ströslas över mat. Strö en matsked över gröten eller yoghurten på morgon. Du kan blanda det i det mesta då pulvret har en naturell, lite söt smak. I shakes och smoothies gör det sig perfekt. För den som inte är så kräsen så kan du svälja en matsked direkt med lite vatten.

Hur mycket nyponpulver ska jag ta?

En frisk människor behöver inte nyponpulver, men det är ett bra tillskott med vitaminer och framför allt C-vitamin. Det är därför inte så noga exakt hur mycket du tar eller att du tar pulvret varje dag. Men ett riktmärke är runt 5 g (10 ml, knappt en matsked) om dagen.

Varför ska man ta nyponpulver?

Nyponpulver är rikt på vitamin A, B5, E och C. Nypon har också antiinflammatoriska egenskaper och är ett vanligt tillskott för personer som lider av ledbesvär som artros. Nypon kan man därför se som ett generell hälsotillskott som ger extra näring, ungefär som en multivitamintablett fast nyponpulver är helt naturligt och i princip oprocesserat.

Kan jag göra eget nyponpulver?

Absolut, det är lätt att göra eget nyponpulver. Du behöver bara tillgång till nypon. Nypon kan plockas nästan året om beroende på sort, men vanligast är att de kommer på hösten.

När du har dina nypon så torkar du dem på bakplåtspapper i ugnen på 50 grader i ungefär 8 timmar. När nyponen är helt torra så mixar du dem i en mixer eller blender till önskvärd kornstorlek. Svårare än så är det inte.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.