TestKost
Bästa Kollagen - 10 toppval testade och presenterade
TesterKollagen

Bästa Kollagen - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-25

Kollagen är ett livsviktigt ämne och en viktig beståndsdel när det kommer till vår hud, våra ben och muskler och leder. Kroppen producerar själv kollagen men allt eftersom vi åldras så avtar produktionen. Därför är det viktigt att äta mat som är rik på kollagen eller att ta kosttillskott med kollagen. Kollagen har även en positiv inverkan på hår och naglar och är en bra källa till protein. Vi har undersökt flera olika kollagenprodukten i vår strävan att hitta de mest prisvärda och högkvalitativa.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Kollagen Bäst i Test 2024

När vi undersöker kollagenprodukter så tar vi hänsyn till flera aspekter. Vi försöker få en rättvis bild över hur pris och kvalitet förhåller sig mellan olika kosttillskott för att kunna betygsätta produkterna. Vi tittar framför allt närmre på följande punkter:

 • Form – Kollagen kommer i många olika former; pulver, kapslar, tuggbitar eller tabletter. Men kollagenet i sig kommer generellt sett i tre olika former; kollagenpeptider, gelatin eller obehandlat kollagen. Formen på kollagenet påverkar kvaliteten på slutprodukten och du kan läsa mer om de olika formerna längre ner i artikeln.
 • Innehåll – Kollagenprodukter innehåller sällan mer än bara kollagen och vitaminer. Det finns blandprodukter som innehåller ämnen som MSM eller mineraler men vi föredrar rena kollagentillskott. Läsa innehållsdeklarationen noga så att du får vad du betalar för.
 • Smak - Smaken på kollagen kan vara svår för många. Därför lägger vi ganska stor vikt vid smaken, smaksatta alternativ är att föredra men det finns flera naturella smaker som fungerar bra.

Topp 10 bästa Kollagen

1. Core Collagen Pro

4.8
Bäst i test

"Premiumprodukt till mycket överkomligt pris"

Form

Pulver

Storlek

340 g

Portionens storlek

11.3 g

Kollagen / portion

7 500 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Bovint
 • Hydrolyserat kollagen
 • Rik på MSM
 • Hög dos kollagen per portion
 • God smak av citron
 • Förhållandevis dyr

Recension

Core Collagen Pro är ett populärt kollagentillskott från Svenskt Kosttillskott. Tillskottet är mycket högkoncentrerat och innehåller även MSM, kondroitin och vitamin C. Kollagenet är hydrolyserat vilket innebär att det snabbt och enkelt tas upp av kroppen. Kollagenet har bovint ursprung och lämpar sig därför inte för vegetarianer.

Kombinationen kondroitin och kollagen är ganska vanligt. Båda ämnena stärker kroppens leder, brosk och benstomme. MSM förekommer också ofta i led- och skelettrelaterade kosttillskott, det är en kemisk förening som innehåller sulfur. Sulfur är mycket viktigt för att kroppen ska kunna producera kollagen och glukosamin. Du får 7.5 gram högkvalitativt kollagen per portion.

Tabell över innehållet i Core Collagen Pro

Pulvret löser sig enkelt i kalla drycker och smakar lätt av citron och är ganska sött. Sötman kan nästan vara lite väl påtaglig, men mycket hellre det än kollagenets naturliga smak. Kör helst pulvret i en shaker så att du undviker klumpar, det borde inte bli många med det förekommer alltid nån liten klump oavsett hur bra lösligheten i pulvret är.

Att förena MSM, vitamin C och kondroitin med en rejäl mängd kollagen ger dig ett tillskott som är utmärkt för ledbekymmer av olika slag. Med Core Collagen Pro kan du förebygga skador och upprätthålla hälsosamma leder och ligament. Portionspriset på 10 kronor är ganska högt men det är värt det med tanke på vad du får. Svenskt Kosttillskott erbjuder ofta en förmånlig mängdrabatt.

1. Core Collagen Pro
4.8
Svenskt kosttillskott

2. Healthwell Collagen Pulver

4.6
Bäst pris

"Billigt och rent kollagenpulver"

Form

Pulver

Storlek

204 g

Portionens storlek

Kollagen / portion

5 000 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Marint
 • Billigt kollagen
 • Hög halt kollagen
 • Hög biotillgänglighet
 • Inte så god smak

Recension

Healthwell Collagen Pulver innehåller nästan enbart kollagen till hög kvalitet. Ett lågt pris i kombination med naturliga och bra råvaror gör Healthwell Collagen Pulver till en av våra favoriter. Nackdelen är att pulvret smakar som kollagen, och det är inte en särskilt god smak. Du kan förhindra att smaken tar över för mycket genom att blanda pulvret i en söt dryck som juice.

Innehållet består nästan enbart av kollagen. Det är såklart hydrolyserat kollagen och det har marint ursprung. Hydrolyserat kollagen är förspjälkat kollagen som utan problem tas upp av kroppen. Marint ursprung innebär att kollaget kommer från fisk och skaldjur. Framför allt fiskskinn är rikt på kollagen. Utöver kollagen så har vitamin C tillsats som i många andra kollagen produkter. Vitamin C är viktigt för bindvävens ämnesomsättning.

Pulvret är något svårlösligt, det beror förmodligen på att det enbart innehåller kollagen och askorbinsyra (vitamin C) och inga tillsatser av något slag, varken smak- eller konsistensämnen. Använd en shaker för bästa resultat och låt det lösta pulvret stå ett tag så försvinner viss smak. Vi blandade främst med juice men kollagensmaken märks ändå av i bakgrunden. Så om du är känslig för doft och smak så ska du nog välja en annan produkt.

2. Healthwell Collagen Pulver
4.6
Svenskt kosttillskott

3. Collagen Beauty

4.6
Bäst kapslar

"Kollagen specifikt framtaget för hudhälsan"

Form

Kapslar

Storlek

90 kaps

Portionens storlek

3 kaps

Kollagen / portion

2 500 mg

Typ

Peptider

Källa till kollagen

Bovint
 • Små & lättsvalda kapslar
 • Högkvalitativt kollagen
 • Unik & patenterad formula
 • Högt antal kapslar / portion

Recension

Vitaprana är ett populärt hälsokostmärke som erbjuder tillskott som är fria från tillsatser. Deras produkter präglas av ett helthetstänk från tillverkning till konsumtion. Vitaprata Collagen Beauty innehåller kollagenpeptider (hydrolyserat kollagen) och vitamin C. Kapslarna är små och enkla att svälja och du får ungefär en månadsranson per burk.

Kollagenpeptiderna i Vitaprana Collagen Beauty är särskilt utvalda och faller under den varumärkesskyddade ingrediensen Verisol. Verisol är ett välstuderat ämne som består av utvalda kollagenpeptider särskild inkluderade för sina skönhetsorienterade egenkskaper. I studier har verisol haft en god inverkan på huden. Färre rynkor, mer elastisk hud och färre celluliter är några av Verisols fördelar. Kollagenhalten är något lägre gentemot andra kollagenprodukter men kvaliteten på kollagenet är desto bättre. Även här finns vi vitamin C tillsatt.

Ett mycket bra näringsvärde gör Vitapranas kollagen till en produkt som är värd pengarna. Portionspriset på 10 kronor är relativt högt, men inte så farligt. Om du söker efter ett kollagentillskott för hudens skull så rekommenderar vi starkt Vitaprana Collagen Beauty.

3. Collagen Beauty
4.6
Gymgrossisten

4. Hår, hud & naglar

4.5
Bäst för hud & hår

"Flera sammverkande ämnen som ger håret ett lyft"

Form

Kapslar

Storlek

60 kaps

Portionens storlek

Kollagen / portion

100 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Marint
 • Rik på kollagen typ I & III
 • Rik på MSM & kondroitin
 • Låg halt kollagen / portion

Recension

Protein.se erbjuder ett sortiment inriktat på skönhet och träning. Deras kollagen är särskilt inriktat på hårhälsan men även naglar och hud. Det innehåller en variation av stärkande ämnen som alla är bra för hår, hud, naglar och allmänhälsa. Du kan ta tillskottet om du till exempel tränar mycket eller om du vill ge ditt hår en extra näringsboost.

MSM, kondroitin och kiseldioxid har alla en viktig roll att spela för skelettet, leder, naglar, hår och hud. Kiseldioxid förekommer ganska sparsamt i vår kost så det är ett viktigt ämne att få i sig tillräckligt av. Kollagenet i sig har marint ursprung, det kommer alltså från fisk och tillskottet är i övrigt fritt från animaliska produkter.

Portionspriset på dryga 6 kronor är väldigt bra sett till bredden av nyttiga ämnen du får per portion. Portionerna på två kapslar per dag är lätt att få i sig, och vi har inte märkt någon eftersmak eller bieffekt i samband med att vi tagit produkten.

4. Hår, hud & naglar
4.5
Protein.se

5. Healthwell Collagen Beauty Shot

4.4
Bäst kollagen i flytande form

"Högkoncentrerat kollagentillskott i flytande form"

Form

Flytande

Storlek

500 ml

Portionens storlek

Kollagen / portion

10 000 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Bovint
 • Mycket hög halt av kollagen
 • Innehåller hyaluronsyra
 • Endast tio portioner per flaska
 • Inte så god smak

Recension

Healthwell Collagen Beauty Shot är ett flytande alternativ till pulver och kapslar. Om du har svårt att svälja kapslar och inte tycker om smaken av naturligt kollagen så erbjuder Healthwell en kollagenshot med hallonsmak. Innehållet förutom kollagen även hyaluronsyra och vitamin C.

Med 10 gram kollagen per portion så är Collagen Beauty Shot en högdoserad produkt. Det är mycket svårt att uttala sig om upptaget pulver kontra flytande då det helt enkelt saknas tillförlitlig forskning på området. Högst troligen så skiljer sig inte upptaget åt då kollagenpeptidernas form inte har ändrats. Hyaluronsyra har tillsats för sin positiva effekt på brosket, framför allt broskväven. Det är ett intressant tillägg som vi inte har sett så mycket av i liknande produkter.

Collagen Beauty Shot är smaksatt med erytritol och steviaglykosider, naturliga ämnen med mycket låg kalorihalt. Viss forskning visar på att en överkonsumtion av ämnena kan leda till magproblem, men de är generellt sett mycket säkra att inta och är definitivt bättre än socker eller artificiella sötningsmedel.

Smaken är inte den bästa om vi ska vara ärligt. Den går ner men det är inget vi njöt av. Det är långt bättre än naturlig kollagen som har en väldigt märklig smak och en eftersmak som sitter i länge. Så jämfört med naturligt kollagen så är Healthwells hallon-shot "god". Men 5 cl går ner ganska Vienkelt och det känns lättare att skvimpa i sig än att ta flera kapslar. Vi rekommenderar inte Healthwells shot i första hand men som flytande alternativ anser vi att det är det bästa.

5. Healthwell Collagen Beauty Shot
4.4
Svenskt kosttillskott

6. Better You Kollagen

4.3

Form

Kapslar

Storlek

120 kaps

Portionens storlek

2 kaps

Kollagen / portion

1 200 mg

Typ

-

Källa till kollagen

Marint
 • Stor förpackning
 • Innehåller MSM & nyponextrakt
 • Rik på kollagen typ I
 • Något högt pris

7. Ultimate Collagen Powder

4.3

Form

Pulver

Storlek

400 g

Portionens storlek

7,5 g

Kollagen / portion

5100 mg

Typ

Peptider

Källa till kollagen

Bovint
 • Hydrolyserat kollagen
 • Dyrt tillskott
 • För stark smak (lemonade)

8. Elexir Pharma Kollagen

4.2

Form

Kapsel

Storlek

120 kaps

Portionens storlek

4 kaps

Kollagen / portion

2600 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Marint / bovint
 • Kollagen i smidig tablettform
 • Smakfritt alternativ
 • Innehåller kollagen typ 1, 2 & 3
 • Dyr produkt

9. Body Science Kollagen

4.1

Form

Kapslar

Storlek

90 kaps

Portionens storlek

3 kaps

Kollagen / portion

1 500 mg

Typ

Peptider

Källa till kollagen

Bovint
 • Unika formula
 • Innehåller peptan
 • Högt pris
 • Stor portion

10. Weightworld Marine Collagen

3.9

Form

Kapsel

Storlek

60 kapslar

Portionens storlek

2 kapslar

Kollagen / portion

1170 mg

Typ

Hydrolysat

Källa till kollagen

Marint
 • Bra pris för att vara kapslar
 • Marint alternativ
 • Innehåller endast kollagen typ 1

Köpguide Kollagen - Tips för ett lyckat köp

Kollagen förekommer i stor utsträckning i kroppen och är en viktig beståndsdel för många processer. Ungefär en tredjedel av allt protein i kroppen består av kollagen och ämnet är viktigt som stödjevävnad, till exempel i senor, blodkärlsväggar, ben och hud. Tack vare kollagenets unika struktur är det segt och starkt. Kollagen har formen av en trippelhelix, som kan liknas vid ett rep, något som gör ämnet särskilt lämpat för att ge stadga och elasticitet åt vävnader i kroppen. Kollagen är alltså ett komplext ämne som förekommer i många former och har med många processer i kroppen att göra.

Typ

Kollagen finns i olika typer, det har med kollagenets kemiska struktur att göra. Hela 28 olika typer finns det, där typ I står för mer än 90 % av allt kollagen i kroppen. Det är typ I som förekommer i hud, hår, naglar, ben, senor och ligament. Därför är typ I det vanligaste att ta som tillskott. Men även typ II är populärt då denna förekommer i leder och brosk. Övriga typer förekommer i varierad utsträckning och återfinns i till exempel olika vävnader, vätskor och celler.

Form

Formen på kollagenet handlar kort om hur ämnet har behandlats för att bli tillskott. Kollagen i tillskott förekommer i tre former; hydrolysat, gelatin och rått. Hydrolysat och kollagenpeptider är det bästa. Det är i princip samma sak och innebär att kollagenet är förspjälkat till peptider, en form av kollagen som enkelt tas upp av kroppen. Kollagen som utvinns ur en råvara under långsam uppvärmning kommer att ändra form till gelatin, ett nyttigt ämne som kan ge många hälsofördelar men som tas upp långsammare än peptider. Slutligen kan kollagen förekomma rått och obehandlat, något som är mycket ovanligt.

Övrigt innehåll

Kollagenprodukter innehåller ofta vitamin C. Vitamin C hjälper kroppen att upprätthålla en normal kollagenproduktion. Men även olika mineraler, MSM och kondroitinsulfat kan förekomma. Kondroitinsulfat och MSM är två ämnen som bevarar brosk, leder och senor. Dessa ämnen gör sig utmärkt tillsammans med kollagen. Var vaksam på produkter som innehåller låga doser av kollagen och är rika på andra ämnen som inte tycks fylla någon funktion. Mängden kollagen som en portion innehåller kan variera mellan 500 mg och 8 000 mg, beroende på vilken form kollagenet har och om det säljs som pulver eller kapsel.

Kollagenets ursprung

Kollagen är en animalisk produkt som framställs av ben, hud, leder, ligament och inälvor från kor, grisar, kyckling eller fisk. Tillskott som säljs ska därför tydligt vara märkta med bovint respektive marint kollagen beroende på varifrån kollagenet kommer. Om du är allergisk mot fisk så bör du undvika marint kollagen och konsultera en läkare om du tar blodsockersänkande medicin som insulin då marint kollagen kan sänka blodsockret. Kollagen är ett animaliskt ämne och det finns därför inga vegetariska kollagenprodukter, däremot förekommer vegetariska ”kollagen boosters”, produkter som innehåller ämnen som ökar kroppens egna produktion av kollagen.

Produktjämförelse

ProduktFormStorlekPortionens storlekKollagen / portionTypKälla till kollagen
Core Collagen Pro
4.8
Pulver340 g11.3 g7 500 mgHydrolysatBovint
Healthwell Collagen Pulver
4.6
Pulver204 g-5 000 mgHydrolysatMarint
Collagen Beauty
4.6
Kapslar90 kaps3 kaps2 500 mgPeptiderBovint
Hår, hud & naglar
4.5
Kapslar60 kaps-100 mgHydrolysatMarint
Healthwell Collagen Beauty Shot
4.4
Flytande500 ml-10 000 mgHydrolysatBovint
Better You Kollagen
4.3
Kapslar120 kaps2 kaps1 200 mg-Marint
Ultimate Collagen Powder
4.3
Pulver400 g7,5 g5100 mgPeptiderBovint
Elexir Pharma Kollagen
4.2
Kapsel120 kaps4 kaps2600 mgHydrolysatMarint / bovint
Body Science Kollagen
4.1
Kapslar90 kaps3 kaps1 500 mgPeptiderBovint
Weightworld Marine Collagen
3.9
Kapsel60 kapslar2 kapslar1170 mgHydrolysatMarint

Vanliga frågor om Kollagen

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.3 / 5 (48 röster)

Läs några av våra liknande artiklar