TesterProbiotika

Probiotika - De 8 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-10

Bäst probiotika hittar du i produkter med syrabeständiga kapslar och som består av synbiotika. Synbiotika innebär att produkten är en blandning och pre- och probiotika. Denna kombination tillför nya bakterier samt mat till befintliga bakterier. Vi har i vårt test tittat närmre på olika probiotika-produkters innehåll, bakteriemängd, antal stammar och hur länge bakterierna förväntas överleva. Nedan hittar du vår topplista på probiotikatillskott som vi tycker är bäst just nu.

Testets utförande och undersökning

Probiotika är ett mycket individuellt tillskott och det är mycket svårt att veta hur olika personer reagerar på olika probiotika. Därför har vi i detta test fokuserat främst på att undersöka bakteriestammarna i produkterna och noga läsa de studier som gjorts. Det ger oss en tydlig bild av innehållet och vilka specifika hälsofördelar respektive bakteriestam har blivit testad för. Mängden bakterier och antalet bakteriestammar spelar mindre roll, utan det gäller att hitta rätt tillskott för just dig. Och tack vare en bra koll på vilka symtom de olika bakteriestammarna lindrar så kan vi hjälpa dig att hitta rätt.

Priset tar vi alltid hänsyn till, men det är svårt att uttala sig om egentligen. Eftersom probiotika kan tas under en kort, intensiv period eller utdraget över längre tid så varierar portionspriset mycket. Men billigt är alltid en fördel såklart!

CFU är måttet på antalet bakterier i en probiotikaprodukt. Det står för Colony Forming Units och anger helt enkelt antalet levande och aktiva mikroorganismer i ett tillskott eller produkt. Vi undersöker att antalet är i tillräcklig mängd för att förmodas klara sig hela vägen fram till tarmen och göra nytta där. Låga CFU-tal och icke-magsyraresistenta kapslar är lika med bortkastade pengar, då dör bakterierna innan de ens kommit fram dit de ska.

Hela topplistan

Bäst i test

1. Healthwell Probiotic Vital

4.8
"Flera stammar, syrasäkrad och billig"
Healthwell Probiotic Vital
Storlek
90 kapslar
Antal portioner
90 portion
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
7 stammar
Antal bakterier / portion
10 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

Recension

Probiotic Vital tillverkas av Svensk Hälsokost som har lång erfarenhet av liknande produkter. Probiotic Vital innehåller sju olika bakteriestammar förpackade i syraresistenta kapslar. Varje kapsel innehåller även prebiotika i from av inulin och FOS.

Sju bakteriestammar

Bakteriestammarna är uppdelade på tre släkten; streptokocker och mjölksyrabakteriesläktena Lactobacillus och Lactococcus. Streptokocker förknippas ofta med sjukdomsalstrande bakterier men så är inte alltid fallet. Arten Streptockocker Thermophilus som finns i Probiotic Vital används som probiotika för att hjälpa kroppen med matsmälning, näringsupptagning och stärka immunförsvaret.

Inom mjölksyrabakteriesläktena återfinner vi artera plantarum, paracasei, lactis, casei, rhamnosus och acidophilus. Acidophilus har vi nog allt hört om, bakterien är nämligen väldigt vanlig inom komersiellt fermenterad mat. Övriga arter återfinns också i mejeriprodukter och fermenterad mat och samtliga har liknande egenskaper; de hjälper till med matsmälning och absorbering av näringsämnen. Om du är intresserad av de exakta arternas egenskaper så ska du söka på bakteriens fullständiga namn, alltså till exempel ”Lactobacillus Plantarum LP 90” för att få rätt på exakt rätt art.

Sammanfattning

Probiotic Vital är en probiotika med en hög koncentration av bakterier; hela 10 miljarder per portion, uppdelat på sju stammar. Detta kombinerat med en syrasäkrad kapsel gör att bakterierna kommer hela vägen fram dit de ska. För cirka 200 kronor får du 90 portioner vilket du kan fördela på kortare perioder om du upplever magbesvär, eller ta kontinuerligt i tre månader. Ett billig pris för ett så pass välkomponerat tillskott.

 • Innovativ kapsel som tål magsyra mycket bra
 • Bakteriestammar för matsmältningen
 • Räcker länge
 • Innehåller prebiotika
Bästa premiumvalet

2. Healthwell Probiotic Premium

4.7
Fullproppade pro- och prebiotikakapslar
Healthwell Probiotic Premium
Storlek
60 kapslar
Antal portioner
60 portion
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
16 stammar
Antal bakterier / portion
20 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

Recension

Healthwell Probiotic Premium är fullkomligt sprängfylld med mjölksyrabakterier. Hela 20 miljarder bakterier från 16 olika stammar har Svensk Hälsokost lyckas få in i sina syrabeständiga kapslar. Det som skiljer Premium-varianten från Healthwells vanliga Probiotiktillskott är både antalet bakterier och typen av bakterier. I övrigt är tillskotten väldigt lika, båda är synbiotika, de innehåller alltså prebiotika och kommer i kapslar som är särskilt magsyraresistenta.

Innehåll

I Probiotic Premium finns fyra släkten fördelade på 16 stammar och lika många arter. Probiotic Premium innehåller alla bakteriestammar som återfinns i Probiotic Vital (Healthwells orginalprodukt) och i flera fall i större mängd. Utöver de sju stammarna som finns i Probiotic Vital hittar vi nio till, framför allt från släktet Bifidobacterium. Bakterier från detta släkte har ett unika sätt att bryta ner och fermentera kolhydrater på som visat sig effektiva mot vissa autoimmuna inflammatoriska sjukdomar. Bakterierna hjälper, som många andra mjölksyrabakterier, till med att bibehålla balansen i tarmfloran och försvara kroppen mot främmande organismer.

Prebiotikan i Probiotic Premium består av inulin och fruktooligosackarider, precis som i Probiotic Vital. Inulin är ett kostfiber som ger näring åt de bakterier som du redan har i tarmen. Unikt för Probiotic Premium är att riboflavin har tillsats, tidigare kallat vitamin B2, ett ämne som bland annat hjälper kroppen att ta hand om sina slemhinnor. Något som kan vara gynnsamt om du har olika mag- och tarmbesvär.

Sammanfattning

Probiotic Premium är som vi kan gissa oss till något dyrare. Här ligger priset på drygt 6.50 kronor per portion jämfört med Probiotics Vital på 2.20 kronor per portion. Priset är alltså avsevärt högre men du får också en absolut betydande mängd mer probiotika för priset. Det är svårt att säga rent objektivt om det är värt pengarna men priset är, sett till många andra produkter, inte så högt och innehållet är fenomenalt. Vi rekommenderar därför Probiotic Premium.

 • 16 bakteriestammar
 • 20 miljarder bakterier per kapsel
 • Med riboflavin och prebiotika
 • Relativt högt pris

3. Holistic lactovitalis pro

4.5
Storlek
30 kapslar
Antal portioner
30 portioner
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
12 stammar
Antal bakterier / portion
20 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

Recension

Lactovitalis från Holistic är snarlik Probiotic Premium från Healthwell. Den största skillnaden är att vissa arter inom de olika stammarna skiljer sig åt. I övrigt innehåller Lactovitalis prebiotika i form av fruktoligosackarider (FOS), vitamin C samt riboflavin. Kapseln är syrabeständig och består likt nästan alla probiotikatillskott av det lättuttalade ämnet hydroxipropylmetylcellulosa, kortfattat cellulosa som är kemiskt framställt och som inte är nedbrytbart av magsyra.

Innehåll

Samtliga bakteriestammar i Lactovitalis hittar vi även i Probiotic Premium och flera i Probiotic Vital, men arterna varierar. Arten anges med siffror och bokstäver efter stammen. Till exempel finns bakteriestammen L. rhamnosus i båda tillskotten men arten i Lactovitalis (L. rhamnosus GG 107) har studerats mer extensivt. Med det sagt så kan man inte säga att en art är direkt bättre än en annan, det finns för många individuella faktorer som spelar in för att göra den differentieringen.

Det är värt att notera att arterna i Lactovitalis är noga utvalda och tenderar att vara de med mest forskning i ryggen. Lactovitalis är ett ärligt och genuint framtaget tillskott med din hälsa i åtanke på riktigt.

Halten av vitamin C och riboflavin är något lägre i Lactovitalis men i tillräckliga mängder för att göra nytta. Vitamin C tillsätts för sina generella hälsofördelar, bland annat stärker vitaminet immunförsvaret, skyddar cellerna mot oxidativ stress och upprätthåller en normal energiomsättning.

Sammanfattning

Innehållet håller god kvalitet, flera bakteriestammar som har studerats noga finns i tillskottet och som har en bevisad god hälsoeffekt. Prebiotika är tillsatt och kapseln består av magsyraresistent cellulosa. Priset per portion ligger på omkring 10 kronor beroende på återförsäljare och eventuella rabatter. Det är ett ganska genomsnittligt pris men det finns billigare alternativ. Holistic är ett prisat och tillförlitligt svenskt företag med en sund filosofi och som stöttar flera välgörenhetsorganisationer.

 • Välstuderade bakteriearter
 • Innehåller FOS
 • Prisat och vida omtyckt produkt
 • Högre pris än snarlika produkter
Bästa högdoserade

4. Dr Mercola Complete Probio

4.4
Extremt högdoserad probiotika
Dr Mercola Complete Probio
Storlek
30 kapslar
Antal portioner
30 portioner
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
10 stammar
Antal bakterier / portion
70 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

Recension

Dr Mercola Complete Probio är probiotikatillskottens tungviktare. 70 miljarder aktiva mikroorganismer per dosering innehåller tillskottet vilket med råge gör det till det mest koncentrerade probiotikatillskottet som vi har testat, kanske på hela marknaden. Detta kanske låter superbra men det är inte alls säkert att mer är bättre när det kommer till probiotika. Höga halter kan leda till uppblåsthet, gasig mage och diarré. Höga halter är ett diffust begrepp, men bortom 50 miljarder CFU bör man vara lite försiktig.

Innehåll

Dr Mercola Complete Probio innehåller inga unika bakteriestammar, samtliga återfinns i flera andra probiotikatillskott. Men arterna varierar en del, vissa arter har studerats mer än andra. Till exempel så är acidophilus-arten DDS-1 som Mercola har valt att inkludera en av de mest välstuderade acidophilusarterna idag. Arten har visat sig ha god effekt på flera mag- och tarmbesvär samt stärka immunförsvaret.

Bakterierna i Dr Mercola Complete Probio kommer från tio olika stammar, vilket betyder att med en CFU på 70 miljarder så får du mycket höga doser av flera bakteriearter. Tyvärr går det inte att få tag på exakt information om uppdelningen av antalet bakterier mellan stammarna. Men sett till andra tillskott så är fördelningen relativt jämn, med andra ord runt 7 miljarder bakterier per stam. I de flesta probiotikatillskott ligger antalet runt 1-2 miljarder per stam.

Dr Mercola Complete Probio är helt fri från soja, mjölk, jäst, gluten, nötter och ägg och är därmed mycket allergivänlig.

Sammanfattning

Det mycket höga CFU-värdet gör Mercolas probiotika mycket potent men inte helt riskfritt. Vissa individer kan reagera negativt på den stora tillförseln av bakterier. Om du har testat andra probiotikatillskott och inte känt att de hjälpt så kan Mercolas probiotika vara ett bra alternativ, det du behöver är kanske en rejäl tillskjutning av bakterier. Men vi rekommenderar inte produkten till förstagångsanvändare av probiotika. Priset ligger därtill mycket högt, upp till 16 kronor per dosering gör att du bara använder Dr Mercola Complete Probio när det verkligen behövs.

 • Ett alternativ om inga andra tillskott hjälper
 • Välstuderade bakteriestammar
 • Allergivänlig
 • Höga CFU-värden kan leda till biverkningar
 • Ett högt doseringspris

5. Lactiplus VSL3

4.1
Storlek
10 dospåsar
Antal portioner
10 portioner
Kapslar / portion
1 dospåse
Antal bakteriestammar
8 stammar
Antal bakterier / portion
450 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

6. Probi Original 40 kapslar

3.9
Storlek
40 kapslar
Antal portioner
40 portioner
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
1 stam
Antal bakterier / portion
10 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

7. Probioplex

3.8
Storlek
150 kaps
Antal portioner
150 portioner
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
5 stammar
Antal bakterier / portion
2 miljarder
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

8. GAAM Probiotika

4.1
Storlek
90 kapslar
Antal portioner
90 portioner
Kapslar / portion
1 kapsel
Antal bakteriestammar
Sex stammar
Antal bakterier / portion
200 miljoner
Synbiotika
Ja
Syrbeständig
Ja

Skillnaden på probiotika och prebiotika

Kort sagt är probiotika ett samlingsnamn över levande bakterier som har en uppvisad hälsoeffekt och prebiotika är tillförseln av näring till de bakterier som redan finns i kroppen. Bakterier finns i överflöd i kroppen, det finns till och med fler bakterier än celler, väldigt mycket mer bakterier till och med, omkring 10 gånger så många. Dessa bakterier finns utspridda i hela kroppen, till och med utvändigt på huden. Men de allra flesta huserar i mag- och tarmkanalen och sysselsätter sig med nedbrytning av mat. Det är dessa bakterier som vi i vardagligt tal kallar för tarmfloran.

Utan dessa bakterier så skulle vi inte överleva. Och vid brist på bakterier så får kroppen snabbt svårt med flera viktiga funktioner, bland annat produktion av olika vitaminer, upprätthållande av immunförsvaret och utvinnande av fettsyror. Att ha en hälsosam tarmflora är med andra ord väldigt viktigt för att må bra.

Att tillföra probiotika genom tillskott eller mat är utmärkta alternativ för att få en bättre och mer hälsosam tarmflora. För att bakterierna ska trivas och överleva så behöver de i sin tur näring. I vår mat förekommer något som kallas för prebiotika, det är långsamt eller icke-nedbrytbara kolhydrater som tar sig hela vägen till tjocktarmen. Kroppen tar alltså inte hand om prebiotika särskilt bra (eller över huvud taget) men bakterierna älskar det! Det är helt enkelt deras mat. Därför bör ett probiotikatillskott även innehålla prebiotika, så att både de nya och gamla bakterierna får bra näring och överlever längre i tarmen.

Bakteriestammar

Probiotiska bakterier förekommer inom flera olika släkten av bakterier. Inom de olika grupperna finns flera olika arter, som i sin tur delas in i stammar. Lactobacillus och bifidobakterier är exempel på två vanligt förekommande stammar i olika former av probiotika.

Olika stammar kan ha väldigt olika egenskaper och alla bakterier i ett släkte behöver inte vara ”goda bakterier”. Mjölksyrabakterier är ett ord vi ofta hör och förknippar med probiotika. Men mjölksyrabakterier är ett helt släkte mikroorganismer som bryter ner socker till mjölksyra. Det finns flera stammar inom mjölksyrasläktet som inte klassas som probiotika. Men det är väldigt vanligt att probiotikatillskott innehåller stammar från mjölksyrasläktet.

Probiotikatillskott är ibland uppbyggda av en enda stam och ibland av flera. Det är svårt att på rak arm säga vilken variant som är bäst eftersom dina individuella behov kan variera mycket. För att säga något om en stams effekt så är det viktigt att du läser på tillskottets innehållsbeskrivning. Där kan du se den exakta stammen och utifrån det ta reda på vilken studie den stammen förekommit i och vilken hälsoeffekt den påvisat.

Balans i tarmfloran

Mikroorganismerna i tarmen är väldigt känsliga och kan påverkas av allt möjligt. Det är inte bara vad du stoppar i dig som påverkar bakterierna, utan även hur du lever i övrigt.

 • Antibiotika – antibiotikabehandling kan rubba din tarmflora rejält. Antibiotika används för att döda en viss typ av bakterier, men det skadar ofta de goda bakterierna också. I samband med antibiotikabehandling är det därför extra viktigt att inta både pro- och prebiotika.
 • Alkohol, rökning och socker – Överkonsumtion av dessa tre kan leda till en obalanserad tarmflora vilket i sin tur kan leda till en rad hälsoproblem.
 • Stress – Stress som varar länge eller är synnerligen hög påverkar kroppen på en rad olika sätt. Det är inte sällsynt att uppleva fysiska symtom som ett resultat av stress. Både kort- och långvarig problematik med mage och tarm kan bero på stress.
 • Inaktivitet – Både brist på träning och mycket stillasittande har visat sig ha en negativ inverkan på tarmfloran. Men även sömnbrist och ojämn dygnsrytm verkar kunna påverka mikroorganismerna i tarmen negativt.

Att återställa balansen i tarmfloran är väldigt viktigt. Som sagt så handlar det inte bara om kost, utan även om vardagsrutiner och livsstil. Att leva ett hälsosamt, aktivt liv är förmodligen det bästa man kan göra för sin kropp. En tarmflora i balans medför en lång rad hälsofördelar.

 • Lugn mage – En lång rad magproblem förebyggs om din tarmflora är i balans. Från sjukdomar som IBS och Crohns till lindrigare åkommor som uppblåsthet och magont.
 • Lugnt sinne – Det bedrivs idag mycket forskning på tarmhälsan och dess inverkan på den mentala hälsan. Det finns förvånansvärt många kopplingar mellan tarmen och hjärnan. Uppmärksamhetsstörning, nedstämdhet, depression och autism har dels kunnat kopplats till inflammation i tarmen.
 • Vikt i kontroll – Övervikt och tarminflammation har visat sig vara tätt sammanlänkade. Ett frisk matsmältningssystem leder till att du lättare kan bibehålla en hälsosam vikt. Även sänkt blodtryck följer av ett högre intag av probiotika.
 • Friskare kropp – Tarmfloran är en stor del av kroppens immunförsvar, och en hälsosam tarmflora förhindrar därför en mängd sjukdomar. Även allergier kan förebyggas med en hälsosam tarm, framför allt matallergier. Hudbesvär som eksem och akne kan bero på inflammation i tarmen, inte helt oväntat så sitter flera system i kroppen ihop, och om ett är i obalans så påverkar det andra negativt också. Så håll din tarmflora frisk!

Vanliga frågor om Probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som ger en gynnsam hälsoeffekt. Denna gynnsamma hälsoeffekt ska vara mätbar och replikerbar, samma mängd av en viss typ bakterier ska alltså ge samma resultat. Det är därför viktigt att kolla upp det exakta namnet på bakterierna i en probiotikaprodukt och förvissa sig om att de har genomgått studier.

Vilka fördelar har probiotika?

Intaget av probiotisk mat har minskat under de senaste 50 åren. Vi äter inte längre lika mycket fermenterad mat, utan vi äter processerad och steril mat och detta påverkar bakteriebalansen i kroppen hos många. Även antibiotika och antibakteriella ämnen i mat, skönhets-, hudvårds- och hälsoprodukter har bidragit till att rubba balansen i tarmen. Probiotika kan bland annat hjälpa dig få ett starkare immunförsvar, lindra magproblem, minska allergier, förbättra näringsupptaget och många fler hälsofördelar.

Har probiotika några bieffekter?

Probiotika kan i mycket sällsynta fall orsaka infektioner. Det är viktigt att du är frisk när du börjar med en ny probiotikakur, om du har någon sjukdom sedan tidigare så ska du rådgöra med läkare innan. Lindriga biverkningar som kan förknippas med probiotika är huvudvärk, matsmältningsproblem och orsaka allergiska reaktioner.

Kan jag äta probiotika under graviditet?

Ja, det går utmärkt att äta probiotika när du är gravid. Det är gynnsamt för immunsystemet, tarmen och allmänhälsan. Men läs ändå noga på produkten om den är säker för gravida och rådfråga alltid läkare vid tvivel.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.