Q10 - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-04-13

Q10 eller ubikinon som det också kallas är ett vitaminliknande ämne som har flera funktioner och kan hjälpa till på olika sätt i kroppen. Vi har tagit reda på vad Q10 har för uppgifter i kroppen och hur utbudet bland produkter som innehåller Q10 ser ut på marknaden. En topplista med de främsta Q10 produkterna har tagits fram där vi lyfter fram deras för- och nackdelar.

Testets utförande och undersökning

Q10 i sig är inte en komplex formel av flera olika ämnen där helheten mellan produkterna kan variera stort beroende på hur ämnet, eller ämnena är framställda eller vilket format de säljs i. Eftersom Q10 just är Q10 har vårt test istället fokuserat på kringliggande faktorer. Dessa faktorer är följande:

 • Koncentrationen – Vilken koncentration Q10 finns i produkten och hur förhåller sig priset till koncentrationen? Vid vilken koncentration uppnås den högsta prisvärdheten?
 • Formatet – Q10 kan komma som både kapsel, piller, pulver och i flytande format. Skiljer sig produkterna på andra sätt än formatet om de inte kommer som kapslar vilket är det vanligaste idag?
 • Upptagningsförmåga – Har man försökt förstärka upptagningsförmågan på något sätt för att kroppen ska kunna tillgodogöra maximalt av mängden Q10?

Hela topplistan

Bäst i test Q10

1. Healthwell Q10 300

4.6
Storlek
60 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
300 mg
Format
Kapsel

Inledning

Healthwell Q10 300 är en av Healthwells populäraste Q10 produkter, och har även lyckats bli det hos oss eftersom du just nu läser den här texten här. Healthwell har flera olika Q10 produkter där alla andra har en grön etikett, förutom den här som istället fått en blå. Det här är också deras starkaste Q10 tillskott vilket troligen är anledningen till att den får sticka ut.

Innehåll

Q10 300 kommer i en burk om 60 kapslar. Innehållsförteckningen är kort vilket den också brukar vara för kosttillskott som främst fokuserat på ett tillskott, i det här fallet Q10. Förutom Q10 hittar vi även C-vitamin och citrusbioflavonoider.

Halten Q10 per kapsel ligger på 300 mg vilket inte helt kommer som en överraskning med tanke på namnet på produkten. Healthwell har varit smidiga med sin namnsättning där ändelsen efter Q10 anger styrkan även bland deras andra Q10 produkter. Det här är ett av de starkaste tillskotten av det här slaget som vi har haft med i vårt test. En kapsel är en portion och ska inte överskridas.

Halten C-vitamin och citrusbioflavonoider ligger på 40 respektive 20 mg. Det här är inga större doser vilket passar bra i en produkt vars fokus ligger på andra tillskott. Dessa två ämnen jobbar inte på samma sätt som Q10, men hjälper till antioxidant och med immunsystemet som är en stor del av cellers funktionalitet.

Upptagningsförmågan ligger på en relativt normal nivå för den här produkten. Man har tillsatt mindre mängder oljor från kokosnöt för att kroppen enklare ska kunna ta upp ämnena. Q10 är nämligen fettlösligt.

Prisvärdhet utöver det vanliga

Den här burken med kapslar är inte den billigaste som går att hitta. Där prisvärdheten istället kommer in är hur mycket Q10 man kan få per kapsel och peng. På den fronten har vi haft svårt att hitta kandidater som ger ett bättre värde.

Vissa kanske frågar sig varför produkter som erbjuder 30–100 mg Q10 per kapsel överhuvudtaget existerar när det finns produkter med 300 mg som är hälften så dyra sett till halten Q10. Faktum är att det genom kost är svårt att ens få i sig 10 mg Q10 samtidigt som människan har en god tålighet mot höga doser av Q10.

Slutsats

Det finns mycket gott att säga om den här Q10 produkten. Den innehåller höga halter av Q10 som fortfarande är på rimliga nivåer, utan att springa iväg i pris. Priset i sig kan dock kännas högt, men inte i relation till mängden Q10. Man har även spetsat tillskottet med citrusämnen som passar bra med Q10. Den enda nackdelen vi kan komma på är att de som känner att de bara vill ha lite tillskott av Q10 kan hitta betydligt billigare produkter. Vi anser att Healthwells Q10 300 förtjänar starkt sin förstaplats hos oss.

 • Högst prisvärdhet bland högdoserade Q10 tillskott
 • Tillsatt C-vitamin och citrusbioflavonoider
 • God upptagningsförmåga
 • Vegansk
 • För hög dos för vissa

2. Healthwell Q10

4.3
Storlek
60 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
30 mg
Format
Kapsel

Inledning

Q10 från Healthwell med det enkla namnet, Q10, och inget annat är ett av de enklare Q10 tillskotten som finns ute på marknaden. Här har man satsat på att kapa allt som kan ses onödigt för att få ner priset och enbart tillföra det som efterfrågas.

Innehåll

Det här är ett av de där tillskotten med endast en rad i innehållsförteckningen. Den innehåller Q10 och inget annat om man bortser från ingredienser som bygger upp kapseln och liknande. I en kapsel kan man hitta 30 mg vilket är ett av de svagare, rena Q10 tillskotten som vi har testat. Att tillskottet inte har väldigt höga halter av Q10 betyder dock inte att det skulle vara en sämre produkt. Man har helt enkelt satsat på en annan målgrupp.

Som i flera av Healthwells fettlösliga tillskott finns det även i denna låga halter av MCT olja för att det ska bli lättare för kroppen att ta upp Q10 tillskottet. Det här tillskottet är även veganskt som vi alltid ser som en fördel om det inte påverkar pris eller övriga faktorer negativt på något sätt.

Ett Q10 för alla

Det här är inte ett Q10 tillskott som främst riktar sig till äldre vars egna produktion har börjat avta med kraft, utan här vill man istället komma åt alla målgrupper. Det här är även en utmärkt produkt för att prova Q10 om man inte har gjort det innan. Priset för burken är lågt även om halten också är det, men det är helt enkelt mer förmånligt att köpa en billigare burk än en som är 3-4 gånger dyrare. Om man känner att man fick ut det man var ute efter kan man nästa gång köpa ett mer kvalitativt tillskott.

Slutsats

Vi skulle vilja påstå att Q10 från Healthwell är ett tillskott för nybörjare eller de som inte provat Q10 innan. Den är väldigt billig vilket är dess främsta försäljningsargument. Den är dock långt ifrån den mest prisvärda bland Q10 tillskott som har högre halter av Q10, men bland de som har låga halter får man mycket för pengarna. Att den både är vegansk och inte innehåller annat än just Q10 gör det också enklare för den nyfikne att utvärdera dess effekt. Bland de billigare Q10 tillskotten rekommenderar vi denna starkt.

 • Lågt totalpris
 • God upptagningsförmåga
 • Inga onödiga tillsatser
 • Vegansk
 • Finns mer prisvärda produkter om man är ute efter högre koncentrationer

3. Better You Grön Boost

4.2
Storlek
200 g
Storlek på en portion
5 g
Q10 per portion
50 mg
Format
Pulver

Inledning

Grön Boost pulver från Better You är inget rent Q10 tillskott, utan är ett pulver med flera andra ämnen men har samtidigt en tillräckligt hög andel Q10 som är jämförbar rena Q10 produkter. Anledningen till att det här tillskottet ändå får vara med i vår lista är dels den acceptabla mängden Q10 i mixen, men också för att det är ett av de få sätten att få Q10 i pulverformat utan att behöva öppna och tömma kapslar.

Innehåll

I burken på 200 g hittar vi en hel del olika ämnen. En skopa innehåller 5 g vilket resulterar i 40 vanliga portioner. Vi kommer inte att gå igenom alla ämnen som finns, utan kommer att i generella termer gå igenom dess fördelar och främst fokusera på tillskottet Q10.

Innehåll för Better You Grön Boost
Innehåll för Better You Grön Boost

Pulvret består helt klart av flera olika ingredienser som är gröna i verkligheten. Det finns en stor andel extrakt av diverse växter. Dessa ska i sin tur resultera i ett vitamin- och mineraltillskott som inte riktigt går att mäta, men som finns i extraktet eller pulvret.

Det viktiga som vi främst är ute efter är tillskottet av Q10. I en skopa får man 50 mg Q10 vilket resulterar i att tillskottet tillhör bland de lite svagare Q10 tillskotten. Inget konstigt här eftersom det primära egentligen inte är Q10.

Q10 i pulverformat

Den största fördelen med Q10 i pulverformat är de fria tyglarna att enkelt kunna dosera som man vill. Det går lika bra att blanda ner pulvret i maten som i en shaker om man tar ytterligare kosttillskott i pulverformat.

Q10 i sig är fettlösligt vilket betyder att det tas upp som bäst med lite olja eller fett. Det här pulvret innehåller inget sådant vilket betyder att upptaget av just Q10 kan bli lite sämre om man inte tar det tillsammans med exempelvis mat.

Slutsats

Som en Q10 produkt är inte den här bland de främsta, men bland de i pulverformat så är den en av de mest framstående. Trots att den innehåller flera andra ämnen är den fortfarande prisvärd i sin kategori om man enbart ser till Q10. Om man dessutom uppskattar de övriga ämnena som det finns många av, är det här en helt ypperlig produkt. Priset är lite högre jämfört med andra rena Q10 tillskott, men inte allt för mycket. Vi är nöjda med Grön Boost och som en liten sidonotering hoppas vi på att få se Q10 i fler produkter längre fram i tiden.

 • Pulverformat, ett alternativ till tabletterna
 • Goda doseringsmöjligheter
 • Inte en ren Q10 produkt, innehåller flera vitaminer & mineraler
 • Högt pris sett till mängden Q10

4. Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold

4.2
Storlek
150 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
100 mg
Format
Kapsel

Inledning

Bio-Qinon Active Q10 Gold av Pharma Nord är ett Q10 tillskott som direkt när man ser förpackningen sticker ut från mängden. Ingen plastig, steril burk där enbart etiketten är bytt mot en annan beroende på vilket tillskott det handlar om. Här har vi en estetiskt tilltalande förpackning i kartong med gulddetaljer och kapslar som kommer i en karta. Frågan är om tillskottet sticker ut på andra sett än till utseendet.

Innehåll

Det här är en förpackning som innehåller ett stort antal kapslar, hela 150 st. Det är inte ett väldigt svagt tillskott för att man ska behöva ta två kapslar åt gången, utan mängden Q10 ligger på 100 mg per kapsel. Det här kring de här siffrorna som vanliga Q10 tillskott brukar ligga.

Utöver Q10 hittar vi bara ett till ämne i kapseln och det är B2-vitamin. B2 hjälper till på olika sätt, bland annat med att bryta ner olika ämnen i kroppen som fett, kolhydrater och olika proteiner. En vitamin som passar fint tillsammans med Q10.

I kapslarna hittar vi inte pulver som hos de flesta andra tillverkare, utan tillskottet badar i en vegetabilisk olja. Oljan ser till att tillskottet tas upp effektivt av kroppen. Vi har flera gånger sett andra Q10 tillskott som på ett eller annat sätt har en liten mängd olja i sig men det är sällan som hela tillskottet badar i olja. Vi förutsätter att upptagningsförmågan är en hel del bättre än för andra alternativ.

Ett välstuderat Q10 tillskott

Något som det här Q10 tillskottet har som de flesta saknar är en hel del studier, erfarenhet och forskning i ryggen. Det här tillskottet har utvecklats och förbättrats i över 25 år, och har med tiden blivit det mest sålda i Europa. Den långa historiken har också lett till att produkten har blivit den officiella referensprodukten hos ICQA som är en internationell förening som forskar om Q10. 

Det är få Q10 tillskott som kan hävda att man har gjort över 150 studier om deras tillskott, men det kan alltså Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold. I slutändan är det inte omöjligt att kroppen kan tillgodogöra sig mycket mer av Q10 från den här produkten än från flera andra som på pappret har mycket högre koncentrationer av Q10.

Slutsats

Bio-Qinon Active Q10 Gold har ett de högre totalpriserna vi har sett bland Q10 tillskott. Man får dock ett stort antal kapslar i en förpackning, och mycket studier som backar upp dess upptagningsförmåga och effekt samtidigt som halten Q10 inte är orimligt låg. Det här är en produkt för de som med säkerhet vill ha ett av de bästa tillskotten även om det totala priset är högt.

Sett till helheten och per kapsel är det här ett av de mest prisvärda. Hade det funnits mindre förpackningar som skalar linjärt med pris per kapsel hade vi blivit väldigt imponerade. Nu tror vi istället att det höga priset kan skrämma många även om det i långa loppet är en utmärkt produkt.

 • Hög prisvärdhet
 • Riktigt hög biotillgänglighet
 • Ett av världens mest sålda Q10 tillskott
 • Ligger till grund för flera studier
 • Högt totalpris

5. Aurora Liposomal CoQ10/PQQ

4.2
Storlek
480 ml
Storlek på en portion
15 ml
Q10 per portion
300 mg
Format
Flytande

Inledning

Aurora Liposomal CoQ10/PQQ är ett av de få Q10 tillskott som kommer direkt i flytande format i flaskan, utan att vara flytande i en kapsel eller liknande. Aurora Nutrascience är inte allt för välkända i Sverige, men har en del intressanta produkter som exempelvis den vi lyfter fram idag.

Innehåll

Den här flaskan med flytande Q10 innehåller 480 ml av tillskottet. Det är inte ett helt rent Q10 tillskott utan innehåller även mindre mängder PQQ och en lite större mängd C-vitamin. PQQ står för pyrroloquinoline kinon och är en vitaminliknande substans som hjälper till med mitokondriers funktionalitet och effektivitet. PQQ passar således utmärkt tillsammans med ett ämne som Q10.

En portion ur flaskan består av 15 ml vilket ger totalt 32 portioner om man håller sig till måttet. I en portion får man inte mindre än 300 mg Q10. Det här är med andra ord ett av de drygare Q10 tillskotten, och dessutom i helt flytande format.

Utmärkt biotillgänglighet

Priset för produkten ligger lite i överkant även om man får 32 portioner med 300 mg Q10 per portion, och en del PQQ på köpet. Priset är inte högt bara för skojs skulle utan som med flera andra Aurora Nutrascience produkter har man satsat hårt på biotillgänglighet.

Produkten är lipsomal vilket egentligen redan framkommer i namnet på produkten, men för otränade öron kanske det inte säger mycket. Vad det här innebär i praktiken är att näringsämnena är inkapslade i lecitin vilket gör att de inte bryts ner i matsmältningen, samtidigt som det känns igen av kroppen. Resultatet är att istället för att brytas ner i den vanliga matsmältningen kan vissa ämnen redan tas upp i munnen, för att sedan passera matsmältningen utan att brytas ner och sedan tas upp i exempelvis tarmar och transporteras direkt där ämnena gör nytta. Man får alltså en väldigt god upptagningsförmåga av vitaminer, mineraler, och liknande ämnen.

Slutsats

Aurora Liposomal CoQ10/PQQ är ett av de dyrare Q10 tillskotten, men har sin fördel av att vara ett av de få i flytande format. Den största fördelen är dock att tillskottet är lipsomalt vilket är det man egentligen betalar för i det här fallet. Kroppen kommer helt enkelt ha mycket bättre möjlighet att tillgodogöra sig ämnena istället för att de ska brytas ner innan de hinner tas upp effektivt. Vill man vara helt säger på att kroppen kan ta upp stora mängder Q10 är det här ett av tillskotten man bör satsa på.

 • Ett av de fåtal Q10 produkterna i flytande format
 • Enkel att dosera fritt
 • Utmärkt upptagningsförmåga
 • Väldigt dyr

6. Skip Q10

4.1
Storlek
60 tabletter
Storlek på en portion
1 tablett
Q10 per portion
50 mg
Format
Tablett
 • Små kapslar
 • God prisvärdhet för koncentrationen
 • Plastik och tråkig burk
 • Sämre prisvärdhet jämfört med högdoserade Q10 tillskott

7. Great Earth Coenzyme Q10

4.1
Storlek
50 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
120 mg
Format
Kapsel
 • God upptagningsförmåga
 • Extra vitaminer tillsatta
 • Högt pris sett till koncentrationen

8. GAAM Q10

4.1
Storlek
60 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
100 mg
Format
Kapsel
 • Spetsad med ytterligare antioxidanter som C-vitamin och Citrusbioflavonoider
 • God prisvärdhet i prisklassen
 • Sämre prisvärdhet jämfört med de som har högre halter av Q10
 • Burken nästan identisk med andra burkar från GAAM, lätt att blanda ihop

9. Elexir Pharma Coenzyme Q10

4.1
Storlek
60 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
100 mg
Format
Kapsel
 • Innehåller fler antioxidanter än bara Q10
 • Högt totalpris sett till halten Q10

10. Holistic Q10

3.8
Storlek
60 kapslar
Storlek på en portion
1 kapsel
Q10 per portion
60 mg
Format
Kapsel
 • Innehåller även C-vitamin
 • Högt pris med tanke på den låga halten Q10 och få kapslar

Köpguide Q10 - Tips för ett lyckat köp

Mängden Q10 produkter på marknaden har tiofaldigats de senaste 20 åren. Alla produkter är inte lika bra, men de kan vara bra på olika sätt. Vissa lever dock på ett gammalt rykte hos trogna kunder vilket gör att produkterna kan bli mer populära än vad de förtjänar. Med vår köpguide lyfter vi objektivt sådant som är viktigt att känna till för att kunna göra ett medvetet och lyckat val av produkt.

Koncentrationen

Den viktigaste punkten när det kommer till Q10 är hur mycket det faktiskt finns av det i produkten. Det behöver varken vara bättre eller sämre med mycket eller lite Q10 så länge priset hänger med, men generellt brukar en produkt som ger mycket av något ge en bättre priskvot. Det samma gäller även med Q10.

De billigaste produkterna har ett lågt totalpris, men en dubbelt så dyr produkt har oftast 3-4 gånger mer Q10 även om den bara är dubbelt så dyr. Var kan man då hitta ett optimum? Produkter som ger 100 – 200 mg Q10 per portion ger generellt mycket mer valuta för pengarna än de med lägre koncentrationer. Prisvärdheten verkar öka ytterligare med högre koncentrationer men eftersom alla inte vill eller är ute efter den absolut högsta koncentrationen är det tidigare angivna spannet ett gott riktmärke.

Kapsel, pulver eller flytande

Nästan alla Q10 tillskott kommer i form av antingen kapslar eller piller. Dessa är de billigaste och ger samtidigt mest Q10 för pengarna. Q10 går även att hitta i form av rent pulver och i flytande form. Rent effektmässigt behöver det inte vara några större skillnader oavsett vilken form man föredrar, men flytande form och pulver är idag mycket dyrare. De kan vara upp till dubbelt så dyra utan att i vissa fall tillföra något extra till produkten.

Upptagningsförmåga

Som bekant tar inte kroppen upp 100% av ämnen den får i sig, i vissa fall inte ens en bråkdel. Det går att hjälpa kroppen att ta upp ämnena på olika sätt. Det här har tillverkarna gjort i varierande grad. Eftersom Q10 är fettlöslig kommer den också i en enklare fettlösning av exempelvis kokosolja i många fall för att effektivare tas upp.

Ett annat sätt att hjälpa upptagningsförmågan är att kapsla in ämnena på olika sätt för att de inte ska brytas ner på fel ställe inne i kroppen, innan de hamnar där som kroppen som effektivast hade tagit upp ämnet. Ett vanligt ämne att kapsla in tillskott med är lecitin. Sådana tillskott kallas lipsomala och brukar vara mycket dyrare, men har god forskning kring sin förbättrade upptagningsförmåga.

Vad är egentligen Q10 och vad gör den?

Q10 är ett vitaminliknande ämne, men mer exakt är det ett enzym som har till sin främsta uppgift att hjälpa till i cellandningen i människans alla celler. Det här i sin tur resulterar i att cellerna kan producera energi och fungera som tänkt.

Q10 bildas helt naturligt i kroppen och är inget man i yngre ålder behöver ta ett tillskott av. När man blir äldre minskas dock produktionen. Däremot kan den egna produktionen av Q10 stimuleras genom att ta tillskott av Q10. Man får med andra ord dels Q10 genom kosttillskottet men även från sig själv vid intag av extra Q10. Om vi bortser från vad tillskottet har för inverkan på cellnivå finns det en hel del hälsofördelar att nämna. Eftersom Q10 har en så bred uppgift i kroppen är antalet områden där Q10 kan ha ett finger med i spelet många. Forskningen är dock inte helt överens om allt.

Där Q10 haft mest framgång och som kan backas upp med en del forskning är inom hudens åldrande. Man har lyckats få mindre rynkor, starkare och mer elastisk hud hos äldre personer. Q10 har också visat sig att i vissa fall kunna lindra stark huvudvärk.

Sedan talas det om ett flertal områden där Q10 sägs kunna hjälpa till med hälsan, men där forskningen inte riktigt är överens och där det inte med säkerhet har gått att dra några slutsatser om de positiva effekterna. Några av dessa oklara hälsofördelar inom följande områden är:

 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Cancer
 • Fertilitet
 • Diabetes
 • Muskelförtvining

Detta betyder inte att Q10 inte kan ha vissa positiva effekter, men att de kan ha förekommit i mindre specialfall och inte hos en större massa i kliniska studier.

Vanliga frågor om Q10

Hur mycket Q10 behöver man få i sig per dag?

Det finns inga spikade riktlinjer för några specifika mängder. Anledningen till detta är att det genom livsmedel är oerhört svårt att påverka mängden Q10 i kroppen. För att få i sig lika mycket Q10 som finns i en vanlig kapsel av tillskottet skulle man behöva äta flera kilogram av exempelvis nötter och kött.

Människan har klarat sig bra redan innan Q10 kom som kosttillskott, även om Q10 kan ha positiva effekter hos äldre där den egna produktionen har börjat gå ner. Studier har visat att det går att få i sig 1200–2400 mg av Q10 dagligen utan allvarliga bieffekter. Med det sagt ska förpackningens rekommendationer för tillskottet aldrig överskridas eftersom människor kan reagera olika.

I vilka livsmedel finns det mycket Q10?

Som vi nämnde ovan är det svårt att påverka Q10 halterna i kroppen genom att äta rätt. Viss kost innehåller dock mer Q10 än andra och de som är lite rikare på just Q10 är kött, nötter och fisk.

Vad har Q10 för bieffekter?

Det är få som upplever bieffekter när doseringsrekommendationerna följs. De som är känsliga eller tar alldeles för mycket av tillskottet kan uppleva en eller flera av följande bieffekter i varierande grad:

 • Magbesvär
 • Sämre aptit
 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet

Kan gravida äta tillskott med Q10?

Gravida bör prata med en doktor innan man tar kosttillskott som innehåller Q10. Inte tillräckligt många studier har gjorts på gravida för att kunna dra konkreta slutsatser om dess effekt.

Kan Q10 hjälpa till med sjukdomar?

Q10 ska i första hand inte användas för att försöka bekämpa olika sjukdomar. Forskning och studier har haft svårt att komma fram till resultat som visar att Q10 skulle kunna bota eller förkorta sjukdomsförlopp.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.