TestKost
Bästa Omega 3 - 10 toppval testade och presenterade
TesterOmega 3

Bästa Omega 3 - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-06

Att få i sig alla viktiga ämnen som kroppen kräver kan ibland vara svårt. Ett av dessa viktiga ämnen är omega 3. Trots att omega 3 finns i både fisk och matfetter kan en viss kosthållning medföra att man inte får i sig tillräckligt mycket av de rätta fetterna. Vi har undersökt och testat ett stort antal omega 3 tillskott för att kunna presentera de bästa alternativen.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Omega 3 Bäst i Test 2024

Omega 3 kommer nästan alltid i flytande form, där de som kommer i kapslar är i sig fyllda med fettet i flytande form. Att mäta hur olika omega 3 tillskott skiljer sig efter flera månaders användning är otroligt svårt. Därför har testet och undersökningen främst utgått ifrån generella riktlinjer ifrån studier och punkterna nedan:

 • Innehåll – Vad innehåller egentligen tillskottet? Har man inkluderat annat än de viktiga fettsyrorna EPA och DHA?
 • Koncentration – Hur är balansen och koncentrationen av de viktiga fetterna? Är innehållet rätt men i för låga doser?
 • Övrigt – Sticker omega 3 tillskottet ut på något positivt sett? Har man satsat på en skonsam tillverkningsprocess eller är kosttillskottet veganskt?
 • Prisvärdhet – Hur står sig kosttillskottet i förhållande till sitt pris? Ett svagt omega 3 tillskott behöver inte vara sämre om även priset är mycket billigare.

Topp 10 bästa Omega 3

1. Healthwell omega-3 plus

4.6
Bäst i test Omega 3

Storlek

120 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

1000 mg

EPA per portion

330 mg

DHA per portion

220 mg
 • Hög koncentration av EPA och DHA
 • Hög prisvärdhet
 • Miljövänlig tillverkning
 • Finns billigare alternativ om man är ute efter lägre doser per kapsel

Inledning

Omega-3 plus från Healthwell är ett balanserat omega-3 tillskott som inte sticker ut på några exceptionellt märkvärdiga sätt, men som istället lämpar sig till en bred målgrupp och med en god näringsförteckning. De gula kapslarna med fiskolja kommer i en vit, tilltalande burk med en tydlig omega-3 stämpel.

Innehåll

Burken med tillskottet av omega-3 innehåller 120 kapslar där en kapsel innehåller 1000 mg fiskolja, men även en liten mängd om 2 mg av vitamin E. Bryter man ner fiskoljan i mindre beståndsdelar visar det sig att mängden EPA är 330 mg och DHA är 220 mg. Även mängden övriga omega-3 fettsyror redovisas som landar på 50 mg. Vad dessa är exakt är oklart, men det skulle kunna handla om ALA eller helt enkelt en fettsyra som finns i fisk men som inte är kategoriserad.

Man kan snabbt konstatera att dessa kapslar är potenta och innehåller en hög andel DHA och EPA när man jämför med liknande produkter ute på marknaden, även när hänsyn till pris har tagits. Håller man en balanserad kost kommer man undan med att enbart ta en kapsel vilket kan vara skönt eftersom dessa kapslar är, precis som många andra omega-3 tillskott, lite större. Kapslarna innehåller själva oljan i flytande format vilket gör att de inte går att dela upp i mindre delar.

Miljövänlig tillverkning

De mest potenta omega-3 tillskotten kommer från fiskolja vilket skulle kunna lämna ett visst, negativt avtryck om tillverkningen bedrivs på ett dåligt sätt. Healthwells Omega-3 plus har fått en certifiering (Friend of the sea) om att innehålla råvaror som har tagits fram på ett sätt som inte skadar människor eller miljön. Det framgår dock inte exakt vilka råvaror, eller hur stor andel. Vi gör dock antagandet att det gäller hela delen med fiskolja.

Slutsats

Healthwells Omega-3 plus får en given första plats och bäst i test-stämpeln av oss. Det här är ett potent tillskott utan att det varken drar iväg i pris eller innehåller få antal kapslar. Kapslarna är något stora vilket är mer regel än undantag bland omega-3 tillskott.

1. Healthwell omega-3 plus
4.6
Svensk hälsokost

2. Healthwell Isländsk Omega-3

4.4
Bästa flytande omega-3

Storlek

120 portioner

Form

Flytande

Omega 3 per portion

550 mg

EPA per portion

200 mg

DHA per portion

250 mg
 • Ett flytande alternativ till kapslarna
 • Höga halter av DHA
 • Goda halter av EPA
 • Tillsatta vitaminer
 • God prisvärdhet
 • Det flytande formatet kan kännas besvärligt för många

Inledning

Alla omega-3 tillskott som kommer i kapselformat, har flytande oljor inne i kapslarna. Om grunden till kosttillskottet är flytande olja, bör det rimligen också finnas i flytande format utan kapsel. Det är precis vad Healthwells Isländsk Omega-3 är. Tillskottet kommer i en flaska om 300 ml flytande olja.

Innehåll

En portion består av 2.5 ml fiskolja vilket tillsammans med flaskans storlek resulterar i 120 normala portioner. Det intressanta med den här fiskoljan är att mängden omega-3 olja inte är särskilt högt, men det är istället mängden EPA och DHA. Annars brukar man i vanliga fall skylta med en hög andel omega-3 men sedan bristande nivåer av oljorna som faktiskt är viktiga.

Av de viktiga fettsyrorna får vi 200 mg EPA och 250 mg DHA, samt 100 mg av ej specificerade fettsyror. Mängden EPA ligger inom ett normalt intervall medan DHA ligger över de flesta andra omega-3 tillskott på marknaden.

De här tillskottet innehåller även relativt stora mängder A- och D-vitamin. Tar man mycket av det här omega-3 tillskottet samtidigt som man tar andra tillskott som kan innehålla samma vitaminer får man vara noga med att inte få i sig för mycket. Gör man inte det ser vi vitamintillskotten som ett plus.

Flytande möjligheter

Healthwells Isländska Omega-3 kommer faktiskt med en hel del praktiska fördelar för många. Det flytande formatet gör det väldigt lätt att själv dosera tillskottet efter behov. En vanlig kapsel med flytande olja inuti är inget man delar på, för att ta andra halvan senare, utan man får ta en hel kapsel åt gången eller flera. Med den här flytande oljan kan man dosera ner till så små mängder man själv behagar, eller bara ta lite mer än en vanlig dos om så önskas.

Nackdelen hänger självklart ihop med fördelen. Det blir lite mer jobb att behöva dosera själv varje gång och man kommer att behöva känna smaken av oljan om den inte blandas ner i mat eller liknande.

När det kommer till smaken om man tar den direkt från en sked till munnen är det en mild oljig smak som påminner lite om torsk. Om man inte tycker om fisk eller är känslig för sådana smaker kan den upplevas som mindre god. Blandas oljan ner i mat försvinner smaken helt.

Slutsats

Av de flytande alternativen som finns ute på marknaden är Isländsk Omega-3 utan tvekan bland toppvalen, den bästa enligt oss. Sett till innehåll och pris är den precis lika bra som de bästa bland de kapslade motsvarigheterna. Huruvida man uppskattar det flytande formatet med den lilla mängden extrajobb vid dosering, kommer att vara det som bestämmer om valet av omega-3 tillskott landar på denna eller en i kapsel.

2. Healthwell Isländsk Omega-3
4.4
Svenskt kosttillskott

3. Elexir Pharma Vegan Omega-3

4.2
Bästa veganska omega-3

Storlek

120 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

600 mg

EPA per portion

70 mg

DHA per portion

210 mg
 • Veganskt omega-3
 • Hög koncentration av DHA
 • Högt pris
 • Låg koncentration av EPA

Inledning

En vegansk livsstil kan sätta särskilda krav på både kost och kosttillskott. Elexir Pharma Vegan Omega-3 är ett helt veganskt kosttillskott där ursprunget till fettsyrorna inte är fisk, utan alger. Kapslarna kommer i en lite mörkare burk som påminner om naturen.

Innehåll

En nackdel med omega-3 utvunnet från alger är att halten av fettsyrorna inte blir alls lika hög. Ska oljan filtreras flera gånger för att få en högre halt drar istället priset iväg. I en kapsel från Vegan Omega-3 får man 600 mg algolja som i sin tur består av 300 mg omega-3, 210 mg DHA och 70 mg EPA. Mängden DHA är utmärkt och ligger på samma nivå som de bästa andra omega-3 tillskott. Mängden EPA har istället fått lida ordentligt.

När man blandar in pris i det hela ser det inte bättre ut heller. Priset ligger i vissa fall dubbelt så högt om man ser till mängden fettsyror och antal kapslar jämfört med konkurrenterna.

Små veganska kapslar

Höjdpunkten med det här tillskottet är just att det är vegansk, men också att kapslarna är något mindre än vad de brukar vara för omega-3. Tillverkningsprocessen har tyvärr inte kommit lika långt för utvinnandet av omega-3 ur alger vilket gör att ett högt pris inte går att komma ifrån när det handlar om veganskt omega-3.

Slutsats

Elexir Pharma Vegan Omega-3 är ett dyrt men veganskt alternativ till omega-3. Vi uppskattar de mindre kapslarna vilket gör de mycket enklare att svälja samtidigt som det finns ett starkt miljöperspektiv. Priset och den lägre halten av EPA är något vi tror kommer att få många att välja annat. Samtidigt är ett högre pris och en låg andel EPA något som alla veganska omega-3 tyvärr lider av. Bland veganska alternativ är Elixir Pharmas Vegan Omega-3 bland de bästa, men annars blir det svårt att klå konkurrensen.

3. Elexir Pharma Vegan Omega-3
4.2
Proteinbolaget

4. Möllers omega-3

4.1
Bästa lågdoserade omega-3

Storlek

160 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

600 mg

EPA per portion

49 mg

DHA per portion

73 mg
 • Stort antal kapslar
 • Utmärkt om man enbart vill få en liten mängd tillskott av omega 3
 • Inkluderar flera viktiga vitaminer
 • Lägre prisvärdhet om man behöver ta mer än 1 kapsel per dag

Inledning

Kosttillskott ska aldrig ersätta vanlig kost, men kan användas för att toppa av och se till att man inte får för lite av något. Möllers omega-3 tillskott är inte det starkaste som finns ute på marknaden, men kommer istället med ett stort antal kapslar.

Innehåll

Den gröna, genomskinliga burken med norska flaggan på som så ofta kopplas till fisk rymmer hela 160 kapslar med omega-3 olja. Det här tillskottet är ett klassiskt exempel bland omega-3 där varje kapsel innehåller en stor mängd olja, i det här fallet 600 mg men där halterna av EPA och DHA inte är särskilt höga.

Av fiskleveroljan i kapseln får man ut 49 mg EPA och 73 mg DHA. Det här som sagt inte särskilt höga siffror, men det ska sättas i relation till att burken innehåller 160 kapslar istället för de vanliga 120, och att priset inte är särskilt högt. När man har tagit hänsyn till dessa aspekter ser det inte lika illa ut. Man har här istället ett omega-3 tillskott som man i kapselformat kan få lite lägre doser av utan att det slår hårt mot plånboken.

Utöver fiskleveroljan innehåller tillskottet också vitaminerna A, D och E. Vitaminerna A och E kommer i lägre doser och ger enbart en liten grund, medan man får lite mer D-vitamin i sig. Tar man övriga vitamintillskott bör man se över att inget överdoseras.

Hållbar torskleverolja i mindre kapslar

Torskleveroljan i kapslarna kommer från vilda torskar fångade enligt gällande regler för hållbart fiske. Det här är något som i vissa fall kan dra upp priset lite grann men bidrar också till något gott. En annan aspekt som uppskattas med tillskottet är kapselstorleken. Eftersom kapseln inte innehåller särskilt mycket olja, är den märkbart mindre. Mycket behagligare att svälja än mer potenta omega-3 tillskott som kan ha dubbelt så stora kapslar.

Slutsats

Möllers omega-3 i kapselformat är ett milt omega-3 tillskott för de som håller hårt i kostcirkeln men som ibland kan slarva med delen som ger omega-3. Man har tagit hänsyn till miljön vid tillverkningen och inkluderat att par vitaminer i kapslarna. Behöver man bara ett litet tillskott av omega-3 är tillskottet prisvärt. Behöver man dock överstiga en kapsel per dag sjunker prisvärdheten avsevärt eftersom man då lika gärna kunde ha köpt ett mer potent omega-3 som bara är måttligt dyrare. Som lågdoserat omega-3 kan vi starkt rekommendera kosttillskottet från Möllers sett till helheten, men annars finns det bättre alternativ.

4. Möllers omega-3
4.1
Svensk hälsokost

5. Omega-3 Forte

4.1
Bästa billiga omega-3

Storlek

132 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

630 mg

EPA per portion

300 mg

DHA per portion

200 mg
 • Höga koncentrationer av omega-3
 • Bra pris
 • Stor förpackning
 • Stora kapslar

Inledning

Omega 3 Forte av BioSalma är en standardprodukt bland omega 3 tillskotten och som riktar in sig på den stora massan konsumenter. Den här produkten sticker inte ut genom att vara exceptionell på något sådant sätt som gör att en annan grupp inte skulle vilja konsumera produkten, utan lämpar sig mer eller mindre till alla, nästan i alla fall.

Innehåll

Innehållet håller en hög nivå. Omega 3 fetterna kommer från fiskolja vilket gör att gruppen veganer i stort sätt är de enda som inte bör köpa produkten. Varje kapsel innehåller 1000 mg fiskolja som i sin tur resulterar i 630 mg omega 3 fetter.

Av de två vanligaste omega 3 fettsyrorna EPA och DHA finns det 300 mg respektive 200 mg. Det här är tillräckligt höga värden för att man inte ska behöva ta mer än 1-2 kapslar per dag. Även små mängder av den mindre kända fettsyran DPA finns det 30 mg av. Slutligen får man även i sig 100 mg av ospecificerade omega 3 fettsyror.

Stora kapslar

Något som Omega 3 Forte sticker ut med är att kapslarna är hyfsat stora. Nästan alla omega 3 kapslar är större än vanliga piller och kapslar, men just dessa är ytterligare något större. Vi har dock inga problem med att svälja kapslarna, men vi vet att det kan medföra obehag och problem för andra.

Eftersom innehållet är flytande går det inte riktigt heller att dela på kapseln genom att på så sätt svälja två mindre delar istället.

Slutsats

Det här är en prispressad produkt som trots det lyckas hålla ett imponerande innehåll. Källan till fetterna är fisk och vad vi kan se har man inte satsat på tillverkning som tar någon särskild hänsyn till miljön, vilket bidrar till att pressa priset ytterligare. Kapslarna är något stora men om man vill ha en billig produkt med ett fint innehåll har vi här definitivt en sådan.

5. Omega-3 Forte
4.1
Gymgrossisten

6. BioSalma Omega-3 + D-vitamin Tuggisar Barn

4.1
Bästa smak hos omega-3

Storlek

100 portioner

Form

Godisliknande

Omega 3 per portion

183 mg

EPA per portion

36 mg

DHA per portion

137 mg
 • Väldigt god smak
 • Lätt för barn att uppskatta
 • Lägre nivåer av omega-3
 • Något lägre prisvärdhet om man behöver mer omega 3 per portion

Inledning

Omega-3 tillskottet av BioSalma är ett omega-3 tillskott som i första hand riktar sig mot barn men som fungerar precis lika bra för vuxna. Kosttillskottet är dolt som godis för att smaka bättre och är heller inte vansinnigt stora som omega-3 kapslar ibland kan vara, vilket gör dem väldigt svåra att svälja för barn.

Innehåll

Dessa små godisliknande kapslar kommer i en barnvänlig förpackning med glada animerade fiskar som symboliserar oljans ursprung. Godiskapslarna innehåller inte särskilt stora mängder fiskolja per kapsel och därför består en dagsdos av två kapslar. En kapsel innehåller 500 mg fiskolja. Denna kan man bryta ner till 183 mg omega-3 som i sin tur består av 137 mg DHA och 36 mg EPA.

Eftersom tillskottet i första hand har barn som målgrupp är inte dosen riktigt lika hög. Barn behöver helt enkelt inte lika mycket omega-3 som vuxna. Istället har man satsat på att det ska smaka gott och vara enkelt att få i sig, vilket det är.

Tuttifruttismaken som kapslarna kommer i är goda men det går att urskilja en svag fisksmak om man försöker. Något som ett barn i första hand troligen inte kommer att göra, utan istället fokusera på det söta.

Kapslarna innehåller också både D- och E-vitamin. Mängden vitamin E är liten medan en kapsel av omega-3 tillskottet innehåller hela 8 μg D-vitamin. Detta motsvarar ca 160 % av RDI av vitaminet.

Slutsats

BioSalmas Omega-3 har överlägset godast smak. Halterna av omega-3 är inte höga men passar målgruppen barn. Med det här tillskottet behöver man heller inget ytterligare tillskott av D-vitamin som det finns rikligt av. Prisvärdheten beror helt på vem som ska äta tillskottet. För gruppen barn duger tillskottet men för vuxna har man betalat en hel del extra för egenskaper som främst är till för barn. Vi rekommenderar produkten till gruppen barn som behöver mer omega-3 och som i vanliga fall har svårt att få i sig traditionella kapslar.

6. BioSalma Omega-3 + D-vitamin Tuggisar Barn
4.1
Apohem

7. Body Science Omega-3

3.9

Storlek

33 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

1050 mg

EPA per portion

540 mg

DHA per portion

360 mg
 • Lågt totalpris
 • Svagare koncentrationer
 • Få portioner

Inledning

Omega 3 tillskott är relativt enkla kosttillskott där de största skillnaderna hittas i pris, koncentrationen och om källan är vegansk eller inte. Omega-3 från Body Science har tagit fram en produkt som inte riktigt når upp till förväntningarna.

Innehåll

En burk innehåller 100 kapslar och en rekommenderad portion ligger på 3 kapslar. Det här ger 33 portioner. En portion ger 540 mg EPA, 360 mg DHA och 150 mg övriga omega 3 fettsyror. Det här är bra och höga värden. Något som är mindre bra är att om antalet kapslar efterlevs räcker burken bara till 33 portioner, och tar man färre kapslar blir istället halterna väldigt låga.

Siffrorna ovan måste givetvis sättas i relation till priset, och när detta görs inser man att priset blir riktigt hög i relation till antalet portioner och koncentrationen, även om totalpriset för en burk inte är särskilt högt.

Omotiverat högt pris

Vi tänker att det givetvis måste finnas något speciellt som drar upp priset, men vi kan faktiskt inte hitta något som sticker ut på ett positivt sätt. Allting ser precis ut som hos övriga omega 3 kosttillskott bara att här är priset högre och koncentrationerna lägre.

Slutsats

Det här är ett dyrt omega 3 tillskott. Bortsett från priset är det fortfarande ett bra kosttillskott, men vi kan egentligen inte komma på någon annan anledning att köpa just det här kosttillskottet jämfört med andra annat än att man vill lägga hela sin beställning med övriga kosttillskott i samma butik. Ska man enbart köpa omega 3 gör man bäst i att välja ett annat alternativ.

7. Body Science Omega-3
3.9
MM Sports

8. MEDS Omega-3 Forte

3.9

Storlek

90 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

1000 mg

EPA per portion

330 mg

DHA per portion

220 mg
 • Goda halter Omega 3
 • Bra prisvärdhet
 • Märklig bismak när man stoppar kapseln i munnen

9. Swedish Supplements Omega 3

3.8

Storlek

120 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

400 mg

EPA per portion

180 mg

DHA per portion

120 mg
 • Många kapslar
 • Innehåller även vitamin-E
 • Lite lägre koncentrationer

10. XLNT Sports Omega-3

3.6

Storlek

60 portioner

Form

Kapsel

Omega 3 per portion

110 mg

EPA per portion

60 mg

DHA per portion

28 mg
 • Hållbar utvinning
 • Utmärkt upptagningsförmåga
 • Innehåller även antioxidanter
 • Ett av de renare Omega-3 ute på marknaden
 • Kan användas av gravida
 • Högt pris
 • Väldigt låga halter av omega-3

Köpguide Omega 3 - Tips för ett lyckat köp

Omega 3 tillskotten skiljer sig inte åt allt för mycket sett till innehållet. De flesta innehåller liknande saker och ibland kan det ha tillsatts några ytterligare ämnen som på ett eller annat sätt kan höja effekten av omega 3 tillskottet. Lägger man däremot ihop alla små skillnader blir det i slutänden en stor skillnad någonstans, antingen i plånboken eller i själva tillskottet. Vi reder ut det mest betydelsefulla att känna till inför köpet.

De viktiga fetterna

På förpackningarna till omega 3 tillskotten dyker olika förkortningar upp, de vanligaste är DHA och EPA. DHA står för dokosahexaensyra och EPA för eikosapentaensyra. Dessa två långa fettsyror kan kroppen inte producera själv och måste fås via näring eller kosttillskott. En annan fettsyra, den korta fettsyran ALA som står för alfalinolensyra kan också förekomma ibland. Problemet med ALA är att kroppen måste bryta ner den här fettsyran som sedan omvandlas till DHA och EPA, men det har varit svårt att avgöra hur mycket av DHA och EPA kan tillgodogöras när de först måste omvandlas från ALA.

Om det står att en kapsel exempelvis innehåller 1000 mg omega 3 fettsyror förtydligas oftast hur stor mängd av dessa är DHA och EPA vilket är det man vill åt. Vi rekommenderar att mängden EPA och DHA är över 200 mg per dos såvida man inte är ute efter veganska alternativ. Veganska alternativ utvinns ofta ur alger där halten tyvärr blir lägre och priset högre. En lägre halt behöver inte vara sämre så länge priset också är det.

Behovet

Det finns ingen större mening att äta kosttillskott om man faktiskt har en varierad kost som fyller de rekommenderade dagliga behoven. Äter man fisk två till tre gånger i veckan kommer man i stort sätt täcka behovet. Alla kan dock inte äta fisk av olika skäl, i dessa fall kan man istället försöka få i sig 1–2 matskedar rapsolja per dag. I rapsoljan hittar man dock inte DHA och EPA, utan ALA som i sin tur får brytas ner till DHA och EPA. Att få i sig rapsoljan varje dag är inte helt givet och då borde man överväga omega 3 tillskott.

Källan

Det finns ett antal vanliga källor att utvinna omega 3 fetter ur. DHA och EPA kan utvinnas ur många feta fiskar och en del alger. ALA kan man få ifrån rapsolja och valnötter. Oavsett om man exempelvis är vegetarian eller liknande finns det alltid någon källa som bör fungera. När det kommer till omega 3 som kosttillskott är det fortfarande billigast att utvinna kosttillskottet ur fiskar. Därför får man i vissa fall räkna med nästan en fördubbling av pris om man ska komma åt DHA och EPA fettsyrorna i vegetarisk format.

Produktjämförelse

ProduktStorlekFormOmega 3 per portionEPA per portionDHA per portion
Healthwell omega-3 plus
4.6
120 portionerKapsel1000 mg330 mg220 mg
Healthwell Isländsk Omega-3
4.4
120 portionerFlytande550 mg200 mg250 mg
Elexir Pharma Vegan Omega-3
4.2
120 portionerKapsel600 mg70 mg210 mg
Möllers omega-3
4.1
160 portionerKapsel600 mg49 mg73 mg
Omega-3 Forte
4.1
132 portionerKapsel630 mg300 mg200 mg
BioSalma Omega-3 + D-vitamin Tuggisar Barn
4.1
100 portionerGodisliknande183 mg36 mg137 mg
Body Science Omega-3
3.9
33 portionerKapsel1050 mg540 mg360 mg
MEDS Omega-3 Forte
3.9
90 portionerKapsel1000 mg330 mg220 mg
Swedish Supplements Omega 3
3.8
120 portionerKapsel400 mg180 mg120 mg
XLNT Sports Omega-3
3.6
60 portionerKapsel110 mg60 mg28 mg

Vanliga frågor om Omega 3

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.4 / 5 (23 röster)

Läs några av våra liknande artiklar