TesterOmega 3

Omega 3 - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-05

Att få i sig alla viktiga ämnen som kroppen kräver kan ibland vara svårt. Ett av dessa viktiga ämnen är omega 3. Trots att omega 3 finns i både fisk och matfetter kan en viss kosthållning medföra att man inte får i sig tillräckligt mycket av de rätta fetterna. Vi har undersökt och testat ett stort antal omega 3 tillskott för att kunna presentera de bästa alternativen.

Testets utförande och undersökning

Omega 3 kommer nästan alltid i flytande form, där de som kommer i kapslar är i sig fyllda med fettet i flytande form. Att mäta hur olika omega 3 tillskott skiljer sig efter flera månaders användning är otroligt svårt. Därför har testet och undersökningen främst utgått ifrån generella riktlinjer ifrån studier och punkterna nedan:

 • Innehåll – Vad innehåller egentligen tillskottet? Har man inkluderat annat än de viktiga fettsyrorna EPA och DHA?
 • Koncentration – Hur är balansen och koncentrationen av de viktiga fetterna? Är innehållet rätt men i för låga doser?
 • Övrigt – Sticker omega 3 tillskottet ut på något positivt sett? Har man satsat på en skonsam tillverkningsprocess eller är kosttillskottet veganskt?
 • Prisvärdhet – Hur står sig kosttillskottet i förhållande till sitt pris? Ett svagt omega 3 tillskott behöver inte vara sämre om även priset är mycket billigare.

Hela topplistan

Bäst i test Omega 3

1. Healthwell omega-3 plus

4.6
Storlek
120 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
1000 mg
EPA per portion
330 mg
DHA per portion
220 mg

Inledning

Omega-3 plus från Healthwell är ett balanserat omega-3 tillskott som inte sticker ut på några exceptionellt märkvärdiga sätt, men som istället lämpar sig till en bred målgrupp och med en god näringsförteckning. De gula kapslarna med fiskolja kommer i en vit, tilltalande burk med en tydlig omega-3 stämpel.

Innehåll

Burken med tillskottet av omega-3 innehåller 120 kapslar där en kapsel innehåller 1000 mg fiskolja, men även en liten mängd om 2 mg av vitamin E. Bryter man ner fiskoljan i mindre beståndsdelar visar det sig att mängden EPA är 330 mg och DHA är 220 mg. Även mängden övriga omega-3 fettsyror redovisas som landar på 50 mg. Vad dessa är exakt är oklart, men det skulle kunna handla om ALA eller helt enkelt en fettsyra som finns i fisk men som inte är kategoriserad.

Man kan snabbt konstatera att dessa kapslar är potenta och innehåller en hög andel DHA och EPA när man jämför med liknande produkter ute på marknaden, även när hänsyn till pris har tagits. Håller man en balanserad kost kommer man undan med att enbart ta en kapsel vilket kan vara skönt eftersom dessa kapslar är, precis som många andra omega-3 tillskott, lite större. Kapslarna innehåller själva oljan i flytande format vilket gör att de inte går att dela upp i mindre delar.

Miljövänlig tillverkning

De mest potenta omega-3 tillskotten kommer från fiskolja vilket skulle kunna lämna ett visst, negativt avtryck om tillverkningen bedrivs på ett dåligt sätt. Healthwells Omega-3 plus har fått en certifiering (Friend of the sea) om att innehålla råvaror som har tagits fram på ett sätt som inte skadar människor eller miljön. Det framgår dock inte exakt vilka råvaror, eller hur stor andel. Vi gör dock antagandet att det gäller hela delen med fiskolja.

Slutsats

Healthwells Omega-3 plus får en given första plats och bäst i test-stämpeln av oss. Det här är ett potent tillskott utan att det varken drar iväg i pris eller innehåller få antal kapslar. Kapslarna är något stora vilket är mer regel än undantag bland omega-3 tillskott.

 • Hög koncentration av EPA och DHA
 • Hög prisvärdhet
 • Miljövänlig tillverkning
 • Finns billigare alternativ om man är ute efter lägre doser per kapsel
Bästa flytande omega-3

2. Healthwell Isländsk Omega-3

4.4
Storlek
120 portioner
Form
Flytande
Omega 3 per portion
550 mg
EPA per portion
200 mg
DHA per portion
250 mg

Inledning

Alla omega-3 tillskott som kommer i kapselformat, har flytande oljor inne i kapslarna. Om grunden till kosttillskottet är flytande olja, bör det rimligen också finnas i flytande format utan kapsel. Det är precis vad Healthwells Isländsk Omega-3 är. Tillskottet kommer i en flaska om 300 ml flytande olja.

Innehåll

En portion består av 2.5 ml fiskolja vilket tillsammans med flaskans storlek resulterar i 120 normala portioner. Det intressanta med den här fiskoljan är att mängden omega-3 olja inte är särskilt högt, men det är istället mängden EPA och DHA. Annars brukar man i vanliga fall skylta med en hög andel omega-3 men sedan bristande nivåer av oljorna som faktiskt är viktiga.

Av de viktiga fettsyrorna får vi 200 mg EPA och 250 mg DHA, samt 100 mg av ej specificerade fettsyror. Mängden EPA ligger inom ett normalt intervall medan DHA ligger över de flesta andra omega-3 tillskott på marknaden.

De här tillskottet innehåller även relativt stora mängder A- och D-vitamin. Tar man mycket av det här omega-3 tillskottet samtidigt som man tar andra tillskott som kan innehålla samma vitaminer får man vara noga med att inte få i sig för mycket. Gör man inte det ser vi vitamintillskotten som ett plus.

Flytande möjligheter

Healthwells Isländska Omega-3 kommer faktiskt med en hel del praktiska fördelar för många. Det flytande formatet gör det väldigt lätt att själv dosera tillskottet efter behov. En vanlig kapsel med flytande olja inuti är inget man delar på, för att ta andra halvan senare, utan man får ta en hel kapsel åt gången eller flera. Med den här flytande oljan kan man dosera ner till så små mängder man själv behagar, eller bara ta lite mer än en vanlig dos om så önskas.

Nackdelen hänger självklart ihop med fördelen. Det blir lite mer jobb att behöva dosera själv varje gång och man kommer att behöva känna smaken av oljan om den inte blandas ner i mat eller liknande.

När det kommer till smaken om man tar den direkt från en sked till munnen är det en mild oljig smak som påminner lite om torsk. Om man inte tycker om fisk eller är känslig för sådana smaker kan den upplevas som mindre god. Blandas oljan ner i mat försvinner smaken helt.

Slutsats

Av de flytande alternativen som finns ute på marknaden är Isländsk Omega-3 utan tvekan bland toppvalen, den bästa enligt oss. Sett till innehåll och pris är den precis lika bra som de bästa bland de kapslade motsvarigheterna. Huruvida man uppskattar det flytande formatet med den lilla mängden extrajobb vid dosering, kommer att vara det som bestämmer om valet av omega-3 tillskott landar på denna eller en i kapsel.

 • Ett flytande alternativ till kapslarna
 • Höga halter av DHA
 • Goda halter av EPA
 • Tillsatta vitaminer
 • God prisvärdhet
 • Det flytande formatet kan kännas besvärligt för många
Bästa veganska omega-3

3. Elexir Pharma Vegan Omega-3

4.2
Storlek
120 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
600 mg
EPA per portion
70 mg
DHA per portion
210 mg

Inledning

En vegansk livsstil kan sätta särskilda krav på både kost och kosttillskott. Elexir Pharma Vegan Omega-3 är ett helt veganskt kosttillskott där ursprunget till fettsyrorna inte är fisk, utan alger. Kapslarna kommer i en lite mörkare burk som påminner om naturen.

Innehåll

En nackdel med omega-3 utvunnet från alger är att halten av fettsyrorna inte blir alls lika hög. Ska oljan filtreras flera gånger för att få en högre halt drar istället priset iväg. I en kapsel från Vegan Omega-3 får man 600 mg algolja som i sin tur består av 300 mg omega-3, 210 mg DHA och 70 mg EPA. Mängden DHA är utmärkt och ligger på samma nivå som de bästa andra omega-3 tillskott. Mängden EPA har istället fått lida ordentligt.

När man blandar in pris i det hela ser det inte bättre ut heller. Priset ligger i vissa fall dubbelt så högt om man ser till mängden fettsyror och antal kapslar jämfört med konkurrenterna.

Små veganska kapslar

Höjdpunkten med det här tillskottet är just att det är vegansk, men också att kapslarna är något mindre än vad de brukar vara för omega-3. Tillverkningsprocessen har tyvärr inte kommit lika långt för utvinnandet av omega-3 ur alger vilket gör att ett högt pris inte går att komma ifrån när det handlar om veganskt omega-3.

Slutsats

Elexir Pharma Vegan Omega-3 är ett dyrt men veganskt alternativ till omega-3. Vi uppskattar de mindre kapslarna vilket gör de mycket enklare att svälja samtidigt som det finns ett starkt miljöperspektiv. Priset och den lägre halten av EPA är något vi tror kommer att få många att välja annat. Samtidigt är ett högre pris och en låg andel EPA något som alla veganska omega-3 tyvärr lider av. Bland veganska alternativ är Elixir Pharmas Vegan Omega-3 bland de bästa, men annars blir det svårt att klå konkurrensen.

 • Veganskt omega-3
 • Hög koncentration av DHA
 • Högt pris
 • Låg koncentration av EPA
Bästa lågdoserade omega-3

4. Möllers omega-3

4.1
Storlek
160 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
600 mg
EPA per portion
49 mg
DHA per portion
73 mg

Inledning

Kosttillskott ska aldrig ersätta vanlig kost, men kan användas för att toppa av och se till att man inte får för lite av något. Möllers omega-3 tillskott är inte det starkaste som finns ute på marknaden, men kommer istället med ett stort antal kapslar.

Innehåll

Den gröna, genomskinliga burken med norska flaggan på som så ofta kopplas till fisk rymmer hela 160 kapslar med omega-3 olja. Det här tillskottet är ett klassiskt exempel bland omega-3 där varje kapsel innehåller en stor mängd olja, i det här fallet 600 mg men där halterna av EPA och DHA inte är särskilt höga.

Av fiskleveroljan i kapseln får man ut 49 mg EPA och 73 mg DHA. Det här som sagt inte särskilt höga siffror, men det ska sättas i relation till att burken innehåller 160 kapslar istället för de vanliga 120, och att priset inte är särskilt högt. När man har tagit hänsyn till dessa aspekter ser det inte lika illa ut. Man har här istället ett omega-3 tillskott som man i kapselformat kan få lite lägre doser av utan att det slår hårt mot plånboken.

Utöver fiskleveroljan innehåller tillskottet också vitaminerna A, D och E. Vitaminerna A och E kommer i lägre doser och ger enbart en liten grund, medan man får lite mer D-vitamin i sig. Tar man övriga vitamintillskott bör man se över att inget överdoseras.

Hållbar torskleverolja i mindre kapslar

Torskleveroljan i kapslarna kommer från vilda torskar fångade enligt gällande regler för hållbart fiske. Det här är något som i vissa fall kan dra upp priset lite grann men bidrar också till något gott. En annan aspekt som uppskattas med tillskottet är kapselstorleken. Eftersom kapseln inte innehåller särskilt mycket olja, är den märkbart mindre. Mycket behagligare att svälja än mer potenta omega-3 tillskott som kan ha dubbelt så stora kapslar.

Slutsats

Möllers omega-3 i kapselformat är ett milt omega-3 tillskott för de som håller hårt i kostcirkeln men som ibland kan slarva med delen som ger omega-3. Man har tagit hänsyn till miljön vid tillverkningen och inkluderat att par vitaminer i kapslarna. Behöver man bara ett litet tillskott av omega-3 är tillskottet prisvärt. Behöver man dock överstiga en kapsel per dag sjunker prisvärdheten avsevärt eftersom man då lika gärna kunde ha köpt ett mer potent omega-3 som bara är måttligt dyrare. Som lågdoserat omega-3 kan vi starkt rekommendera kosttillskottet från Möllers sett till helheten, men annars finns det bättre alternativ.

 • Stort antal kapslar
 • Utmärkt om man enbart vill få en liten mängd tillskott av omega 3
 • Inkluderar flera viktiga vitaminer
 • Lägre prisvärdhet om man behöver ta mer än 1 kapsel per dag
Bästa smak hos omega-3

5. BioSalma Omega-3 + D-vitamin Tuggisar Barn

4.1
Storlek
100 portioner
Form
Godisliknande
Omega 3 per portion
183 mg
EPA per portion
36 mg
DHA per portion
137 mg

Inledning

Omega-3 tillskottet av BioSalma är ett omega-3 tillskott som i första hand riktar sig mot barn men som fungerar precis lika bra för vuxna. Kosttillskottet är dolt som godis för att smaka bättre och är heller inte vansinnigt stora som omega-3 kapslar ibland kan vara, vilket gör dem väldigt svåra att svälja för barn.

Innehåll

Dessa små godisliknande kapslar kommer i en barnvänlig förpackning med glada animerade fiskar som symboliserar oljans ursprung. Godiskapslarna innehåller inte särskilt stora mängder fiskolja per kapsel och därför består en dagsdos av två kapslar. En kapsel innehåller 500 mg fiskolja. Denna kan man bryta ner till 183 mg omega-3 som i sin tur består av 137 mg DHA och 36 mg EPA.

Eftersom tillskottet i första hand har barn som målgrupp är inte dosen riktigt lika hög. Barn behöver helt enkelt inte lika mycket omega-3 som vuxna. Istället har man satsat på att det ska smaka gott och vara enkelt att få i sig, vilket det är.

Tuttifruttismaken som kapslarna kommer i är goda men det går att urskilja en svag fisksmak om man försöker. Något som ett barn i första hand troligen inte kommer att göra, utan istället fokusera på det söta.

Kapslarna innehåller också både D- och E-vitamin. Mängden vitamin E är liten medan en kapsel av omega-3 tillskottet innehåller hela 8 μg D-vitamin. Detta motsvarar ca 160 % av RDI av vitaminet.

Slutsats

BioSalmas Omega-3 har överlägset godast smak. Halterna av omega-3 är inte höga men passar målgruppen barn. Med det här tillskottet behöver man heller inget ytterligare tillskott av D-vitamin som det finns rikligt av. Prisvärdheten beror helt på vem som ska äta tillskottet. För gruppen barn duger tillskottet men för vuxna har man betalat en hel del extra för egenskaper som främst är till för barn. Vi rekommenderar produkten till gruppen barn som behöver mer omega-3 och som i vanliga fall har svårt att få i sig traditionella kapslar.

 • Väldigt god smak
 • Lätt för barn att uppskatta
 • Lägre nivåer av omega-3
 • Något lägre prisvärdhet om man behöver mer omega 3 per portion

6. Omega3 Forte

4.1
Storlek
132 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
1000 mg
EPA per portion
300 mg
DHA per portion
200 mg
 • Höga koncentrationer av omega-3
 • Bra pris
 • Stor förpackning
 • Något stora kapslar

7. Body Science Omega-3

4.1
Storlek
100 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
350 mg
EPA per portion
180 mg
DHA per portion
120 mg
 • Lågt totalpris
 • Svagare koncentrationer

8. MEDS Omega-3 Forte

4.1
Storlek
90 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
1000 mg
EPA per portion
330 mg
DHA per portion
220 mg
 • Goda halter Omega 3
 • Bra prisvärdhet
 • Märklig bismak när man stoppar kapseln i munnen

9. Swedish Supplements Omega 3

4.0
Storlek
120 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
400 mg
EPA per portion
180 mg
DHA per portion
120 mg
 • Många kapslar
 • Innehåller även vitamin-E
 • Lite lägre koncentrationer

10. XLNT Sports Omega-3

3.7
Storlek
60 portioner
Form
Kapsel
Omega 3 per portion
110 mg
EPA per portion
60 mg
DHA per portion
28 mg
 • Hållbar utvinning
 • Utmärkt upptagningsförmåga
 • Innehåller även antioxidanter
 • Ett av de renare Omega-3 ute på marknaden
 • Kan användas av gravida
 • Högt pris
 • Väldigt låga halter av omega-3

Köpguide Omega 3 - Tips för ett lyckat köp

Omega 3 tillskotten skiljer sig inte åt allt för mycket sett till innehållet. De flesta innehåller liknande saker och ibland kan det ha tillsatts några ytterligare ämnen som på ett eller annat sätt kan höja effekten av omega 3 tillskottet. Lägger man däremot ihop alla små skillnader blir det i slutänden en stor skillnad någonstans, antingen i plånboken eller i själva tillskottet. Vi reder ut det mest betydelsefulla att känna till inför köpet.

De viktiga fetterna

På förpackningarna till omega 3 tillskotten dyker olika förkortningar upp, de vanligaste är DHA och EPA. DHA står för dokosahexaensyra och EPA för eikosapentaensyra. Dessa två långa fettsyror kan kroppen inte producera själv och måste fås via näring eller kosttillskott. En annan fettsyra, den korta fettsyran ALA som står för alfalinolensyra kan också förekomma ibland. Problemet med ALA är att kroppen måste bryta ner den här fettsyran som sedan omvandlas till DHA och EPA, men det har varit svårt att avgöra hur mycket av DHA och EPA kan tillgodogöras när de först måste omvandlas från ALA.

Om det står att en kapsel exempelvis innehåller 1000 mg omega 3 fettsyror förtydligas oftast hur stor mängd av dessa är DHA och EPA vilket är det man vill åt. Vi rekommenderar att mängden EPA och DHA är över 200 mg per dos såvida man inte är ute efter veganska alternativ. Veganska alternativ utvinns ofta ur alger där halten tyvärr blir lägre och priset högre. En lägre halt behöver inte vara sämre så länge priset också är det.

Behovet

Det finns ingen större mening att äta kosttillskott om man faktiskt har en varierad kost som fyller de rekommenderade dagliga behoven. Äter man fisk två till tre gånger i veckan kommer man i stort sätt täcka behovet. Alla kan dock inte äta fisk av olika skäl, i dessa fall kan man istället försöka få i sig 1–2 matskedar rapsolja per dag. I rapsoljan hittar man dock inte DHA och EPA, utan ALA som i sin tur får brytas ner till DHA och EPA. Att få i sig rapsoljan varje dag är inte helt givet och då borde man överväga omega 3 tillskott.

Källan

Det finns ett antal vanliga källor att utvinna omega 3 fetter ur. DHA och EPA kan utvinnas ur många feta fiskar och en del alger. ALA kan man få ifrån rapsolja och valnötter. Oavsett om man exempelvis är vegetarian eller liknande finns det alltid någon källa som bör fungera. När det kommer till omega 3 som kosttillskott är det fortfarande billigast att utvinna kosttillskottet ur fiskar. Därför får man i vissa fall räkna med nästan en fördubbling av pris om man ska komma åt DHA och EPA fettsyrorna i vegetarisk format.

Vanliga frågor om Omega 3

Hur skiljer sig omega 3 och omega 6, och vad är de bra för?

Man skulle kunna säga att omega 3 och omega 6 är lite av varandras motpoler även om de används till samma uppgifter som till exempel cellers utveckling och reparation. Båda dessa fleromättade fetter behövs för att kroppen ska fungera som den ska och utvecklas normalt, men man brukar säga att omega 3 hämmar vissa av de sämre effekterna som kan komma av att få i sig för mycket omega 6. Omega 6 finns rikligt i många matoljor.

Hur mycket omega 3 finns det i lax eller andra fiskar?

Halten av EPA och DHA varier kraftigt beroende på typ av fisk men 100 gram av lax innehåller ca 940 mg EPA och 420 mg DHA. Kollar man istället på torsk innehåller 100 gram ca 100 mg EPA och 10 mg DHA.

Hur mycket omega 3 behöver barn och vuxna?

Det finns inga särskilda riktlinjer för hur mycket omega 3 barn behöver, utan man brukar ange samma mått som för vuxna. Det här måttet ligger på ca en procent av den dagliga energin man får i sig. Det i sin tur mot svarar 2,5 – 3 gram fett av omega 3 per dag.

Vad händer om man får för mycket omega 3 i sig?

Det är väldigt svårt att överdosera omega 3 genom enbart kosten, men däremot kan man göra det genom att äta över de rekommendera doserna av omega 3 som kosttillskott. Det som kan hända då är bland annat att blodet tunnas ut och koagulerar sämre, diarré, lågt blodtryck och sämre blodsockervärden.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.