TestKost
Bästa Vätskedrivande - 10 toppval testade och presenterade
TesterVätskedrivande

Bästa Vätskedrivande - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Att bli av med överflödig vätska är ett snabbt sätt att toppa formen. Du kanske gör dig redo för en tävling eller show, eller kanske bara vill se extra vass ut på solsemestern eller i gymmet? Det finns många anledningar att toppa formen och då hjälper vätskedrivande tillskott. De innehåller olika örter och ämnen som dels driver ut vatten ur kroppen och dels hjälper dig bibehålla energinivåerna. Vätskedrivande tillskott har stark effekt och kan medföra att du känner dig trött, därför ska du bara ta dessa under kortare perioder. Om du vill gå ner i vikt långsiktigt så är inte vätskedrivande tillskott lösningen. Nedan presenterar vi våra favoriter som presterar bäst.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Vätskedrivande Bäst i Test 2024

När vi testat kosttillskott så gör vi alltid ett urval, helt enkelt för att det blir för omfattande att testa alla kosttillskott som finns. Urvalet består av produkter från trovärdiga tillverkare, populära produkter och en och annan intressant utstickare som vi vill titta närmre på. Betygsättning och recensioner är inte påverkade av återförsäljaren utan är helt vår egen subjektiva uppfattning.

 • Naturligt innehåll – Innehållet ska vara helt naturligt, det betyder att det flesta tillskott endast innehåller olika örter. Men även vitaminer och mineraler är viktigt då minskad vätskeretention innebär att kroppen förlorar viktiga ämnen. Vitaminer och mineraler går utmärkt att tillsätta genom kost eller övriga tillskott, så det är inte ett måste att det är inkluderat.
 • Ingredienser – Vi undersöker även tillskotten i större detalj och tittar noga på de enskilda ingredienserna. Det är viktigt att det finns vetenskapligt stöd för åtminstone några av ämnena i produkten. Starkt vetenskapligt stöd återfinns sällan inom kosttillskott, dels för att det är ett knepigt område att studera och dels för att det först är på senare år som området har börjat intressera forskare.
 • Resultat – Vi avslutar testet med att testa produkterna. Under testet följer vi produktens anvisningar och utvärderar resultatet. Vätskedrivande tillskott tas i regel under en eller två veckor och du ska absolut märka skillnad både i vikt och utseendemässigt.

Topp 10 bästa Vätskedrivande

1. Core Waterloss

4.7
Bäst i test

"Snabb och tydlig effekt"

Storlek

120 kapslar

Antal portioner

60 portioner

Kapslar per portion

2 st

Aktivt ämne

Växt- och örtkomplex
 • Mycket effektiv
 • Omfattande innehåll
 • Mycket prisvärd
 • Märkbar skillnad snabbt
 • Viss trötthet kan upplevas

Innehåll

Svenskt kosttillskotts serie Core erbjuder en lång rad kosttillskott till ett mycket bra pris. Serien är inriktad på basala och enkla tillskott för en billig peng. Core Waterloss sticker däremot ut med sin komplexa sammansättning och unika formula. Innehållet består av en lång rad örter och växtextrakt. Därtill har en riklig mängd vitamin C och B6 tillsats för att bibehålla en normal ämnesomsättning vid minskad vätskeretention. Bland ingredienserna hittar du välbeprövade maskrosrot och vindruvekänor som bland annat skyndar på urinproduktionen. Core Waterloss innehåller även extrakt från fikonkaktus som har aptithämmande egenskaper. Detta extrakt är tillsatt för att hjälpa till att hålla dig till din planerade kost under tiden du tar tillskottet.

Tabell över innehåll i Core Waterloss

Resultat

Core Waterloss har en förvånansvärt snabb effekt, redan efter några dagar märkte vi av skillnad. Initialt upplevdes ett energitapp, vi tog det som ett gott tecken och fortsatte träna och ta tillskottet. Efter ytterligare några dagar kunde vi skönja en mer markerad och ”hård” muskulatur. Bristen på energi höll sig kvar, men det är ett väntat resultat av att minska vattenretention i kroppen. Bland de testade tillskotten så gav Core Waterloss absolut tydligast resultat.

Core Waterloss

Sammanfattning

Core Waterloss kombinerar resultat och pris på ett utomordentligt sätt. För runt 200 kronor får du 30 dagsportioner (2 kapslar per portion och 2 portioner per dag). 30 dagar är tillräckligt för att dela upp en burk på två omgångar av vätskeminskning. Detta förmånliga pris och generösa förpackningsstorlek gör att du kan testa Core Waterloss utan att bli ruinerad, dela burken med en kompis om du vill spara ytterligare pengar!

1. Core Waterloss
4.7
Svenskt kosttillskott

2. Water Away

4.6
Bästa billiga

"Utmärkt för långsiktiga mål"

Storlek

180 kapslar

Antal portioner

90 portioner

Kapslar per portion

2 st

Aktivt ämne

Maskros & grönt te
 • Mycket billigt tillskott
 • Stort antal portioner
 • Rik på vitamin B6
 • Bibehållen energi
 • Saknar vitamin C
 • Något långsam effekt

Innehåll

Water Away från Weight World är förmodligen det billigaste vätskedrivande tillskottet som finns i Sverige idag. För cirka 250 kronor får du 90 portioner. Då endast två kapslar tas per dag så räcker burken som innehåller 180 kapslar riktigt länge. Om du använder vätskedrivande tillskott i ett par veckor åt gången och bara vid några tillfällen per år så kommer Water Away att räcka uppåt ett år. Weight World rekommenderar att tillskottet används i 3 månader i sträck, enda anledning till att göra detta är om du har återkommande svullnader.

Tabell över innehåll i Water Away

Water Away är rikt på grönt te, maskros och äppelcidervinäger, bland många andra örter och växter. Grönt te och maskros har visat sig har god effekt på vätskebalansen i kroppen och grönt te skyndar därtill på ämnesomsättningen och höjer därmed din metabolism. Äppelcidervinäger har ett gäng studier i ryggen som påvisar flera olika hälsofördelar, ett ämne som vi tycker att alla borde inta på daglig basis! Water Away har en bred och noga komponerad formula, innehållandes flera populära och effektiv ingredienser. Mängden av respektive ingrediens är också tillräckligt hög för att ge effekt, men vi hade gärna sätt lite större halter av vissa nyckelingredienser.

Resultat

Water Away tar lite tid på sig, vi märkte ingen större skillnad i mående eller fysik efter första veckan. Men därefter smög sig en förändring på. Energin bibehölls förvånansvärt väl under de veckor som vi tog Water Away, det ser vi som ett stort plus. I slutet av testperioden kunde vi märka skillnad på före- och efterbilder, stramare midja och mer tonade muskler.

Sammanfattning

Water Away dröjer lite på sig men du bibehåller energin under tiden och kan därför fortsätta träna och vara aktiv till vardags. Pris, innehåll och storlek ger alla pluspoäng till Water Away men innehållet är något snålt. Du kan prova att ta flera kapslar än två per portion, men var noga med att inte överskrida gränsvärden för dagligt intag per ingrediens.

2. Water Away
4.6
Weight World

3. Solgar Maskrosrot

4.3

"Höjer urinproduktionen och renar kroppen"

Storlek

100 kapslar

Antal portioner

100 portioner

Kapslar per portion

1 st

Aktivt ämne

Maskrosrot
 • Innehåller både extrakt och pulver
 • Stort antal portioner
 • Naturligt rik på vitaminer
 • Inga tillsatta mineraler

Innehåll

Maskros används av flera anledningar och inte bara för sina urindrivande egenskaper. Växten har använts i hundratals år för diverse krämpor och besvär. Bland annat för att rena kroppen genom att verka urindrivande. Idag har forskare kunnat påvisa att växten faktiskt har den funktionen genom att öka gallsekretionen. Det går alldeles utmärkt att äta maskros som den är, både bland och rötter kan tillagas eller ätas råa. Men om du inte är så sugen på att äta maskrosor i din sallad så finns det utmärkte tillskott som innehåller maskor.

Tabell över innehåll i Solgar Maskros

Solgar Maskrosrot innehåller både extrakt och pulver från maskrosrot, det betyder att roten har malts i sin helhet och blandats med koncentrat från maskrosrot. Detta görs för att du ska få så mycket nytta som möjligt av produkten. Maskros är naturligt rik på både vitamin B och C och Solgar Maskrosrot behöver inte kompletteras med andra vitaminer.

Resultat

Initialt märktes ingen större förändring i vikt eller utseende. Men efter några dagar märks en ökad urinproduktionen. Detta kan för vissa upplevas som ett störmoment (du kommer att vakna om nätterna och behöva gå på toa) för vissa och inte för andra. Men det är ett kvitto på att produkten fungerar. Du kommer att bli av med mer vätska än innan samtidigt som maskros naturligt tillför viktiga vitaminer som försvinner i urinen. Visuellt kunde vi inte urskönja någon större skillnad efter testperioden men flera av testpersonerna vittnade om högre energinivåer.

Sammanfattning

Solgar är en tillförlitlig tillverkare som erbjuder flera olika högkvalitativa tillskott. Solgar Maskrosrot innehåller både pulver och extrakt från hela växten. Den är urindrivande men du kommer inte att märka en stor skillnad snabbt, men viss förändring över tid. Vi kan rekommendera att kombinera Solgar Maskrosrot med en annan vätskedrivande period som tas en kort period för snabb effekt, samtidigt som Maskrosrot kan tas löpande över tid.

3. Solgar Maskrosrot
4.3
Svensk hälsokost

4. XLNT Sports Water Cut

4.1

"Koffeinfritt alternativ som verkar snabbt"

Storlek

125 kapslar

Antal portioner

25 portioner

Kapslar per portion

5 st

Aktivt ämne

Mjölon & maskros
 • Innehåller testade ämnen
 • Ger snabbt effekt
 • Rik på vitaminer och mineraler
 • Stort antal kapslar per portion
 • Relativt högt pris

Innehåll

XLNT Sports Water Cut är ett vätskedrivande tillskott från det brittiska företaget XLNT Sports. Innehållet i produkten består av flera växter och örter men även olika mineraler. Främst lutar sig Water Cut på mjölon och maskros. Maskros har som vi tidigare har beskrivit flera goda egenskaper, bland andra urindrivande. Mjölon är ett bär som växter i stora delar av Sverige och har sedan lång tid tillbaka använts inom folkmedicin. Bären är vätskedrivande och har vissa antiinflammatoriska egenskaper. Viss forskning finns på både maskros och mjölon, men det vetenskapliga underlaget är tunt.

Tabell över innehåll i XLNT Sports Water Cut

I övrigt innehåller Water Cut en lång rad vitaminer och mineraler. Detta är särskilt viktigt under en intensiv period av vätskedrivande. Mineral- och vitamininnehållet är brett och relativt högt, så kolla upp noga om du tar andra tillskott med mineraler och vitaminer så att du inte får i dig för mycket.

Resultat

XLNT Sports Water Cut ger effekt redan efter ett par dagar. Urinproduktionen ökar markant och det är viktigt att dricka regelbundet över dagen. Den, för vissa, återkommande känslan av uppblåsthet avtog enligt flera testpersoner och flera vittnade om mer energi i perioder under dagen, men mindre under andra. Att tillskottet är koffeinfritt ansåg de flesta var bra då koffein redan intas i ganska hög grad av många genom kaffe och/eller andra kosttillskott. Den största nackdelen som framträdde var att portionen på fem ganska stora tabletter var bökig att ta.

Sammanfattning

Ett koffeinfritt alternativ rikt på mineraler och vitaminer som enligt våra tester och många recensenter gör vad det ska. Toppbetyg om det inte varit för en stor portionsstorlek och ett högt pris. Som jämförelse ligger Core Waterloss på runt 4,15 kronor per portion och XLNT Sports Water Cut på nästan det dubbla; 7,96 kr.

4. XLNT Sports Water Cut
4.1
MM Sports

5. Retenix Advanced

4.1

"Anti-vätskeretention som hjälper dig behålla formen"

Storlek

60 kapslar

Antal portioner

60 portioner

Kapslar per portion

1 st

Aktivt ämne

Enbär
 • Innehåller flera unika ingredienser
 • Bara en kapsel om dagen
 • Räcker länge
 • Innehåller många nyttoämnen
 • Motverkande snarare än utdrivande
 • Innehåller få tillsatta vitaminer

Innehåll

Retenix Advanced innehåller precis som de flesta produkter på denna lista endast naturliga ämnen i form av örter och växter. Produkten hjälper dig att bli av med ansamlad vätska och bibehålla en hälsosam elektrolynivå. Retenix Advanced innehåller främst maskors, enbär, grönt te och Buccoblad. Maskors, enbär och Buccoblad är alla antiinflammatoriska och urindrivande och grönt te är vida känt för sina många hälsofördelar. Grönt te användas ofta i viktnedgångssyften och detox.

Flera andra växter och örter återfinns i Retenix Advanced som har liknande egenskaper. De flesta extrakt saknar god vetenskaplig grund men har i årtusenden används inom folkmedicin och har gott renommé inom alternativmedicin. I vitaminväg finne vi endast vitamin B6, så ett multivitamintillskott som komplement skadar inte under tiden du tar Retenix Advanced.

Resultat

Retenix Advanced marknadsförs som ”anti-vattenretention” och det är främst detta som produkten gör. Den hjälper dig att bibehålla en sund vätske- och elektrolytbalans i kroppen, men den hjälper tyvärr inte så mycket med att minska befintlig vätskeansamling enligt oss. Vi provade Retenix Advanced enligt rekommenderad dosering men upplevde inte så stor visuell förändring. Men under perioden så upplevde vi heller ingen tillfällig uppblåsthet eller svullnad, så den kan hjälpa dig med att bibehålla en redan god form.

Sammanfattning

Om du vill bibehålla den fysik du har så kan Retenix Advanced hjälpa dig, men räkna inte med några stora förändringar. Det vi gillar är att portionsstorleken är liten, bara en kapsel om dagen. Därtill innehåller kapseln mängder av erkända växt- och örtextrakt som med all sannolikhet ger dig flera andra fördelar utöver den tilltänkta minskningen av vätskeretention. Priset är riktigt bra sett till hur länge en förpackning räcker, och du kan använda tillskottet över lång tid, detta är ingen quick fix som ska tas under en till två veckor, se det snarare som ett hälsotillskott.

5. Retenix Advanced
4.1
Weight World

6. GAAM Health Series Waterloss

4.1

Storlek

90 kapslar

Antal portioner

30 portioner

Kapslar per portion

3

Aktivt ämne

Maskros, mjölon, brännässla & grönt te
 • Stor portion
 • Näringsriktigt innehåll
 • Dyrt sett till fåtal portioner

7. Sportlab Maximum Drain

4.0

Storlek

50 kapslar

Antal portioner

50 portioner

Kapslar per portion

1 st

Aktivt ämne

Maskros, mjölon & brännässla
 • Billigt tillskott
 • Många portioner
 • Innehåller titandioxid

8. Water loss

3.9

Storlek

60 kapslar

Antal portioner

30 portioner

Kapslar per portion

2 st

Aktivt ämne

Maskros, persilja, mjölon, grönt te & buchue
 • Rik på vitaminer & mineraler
 • Naturligt innehåll
 • Högt pris
 • Ganska få portioner

9. BioMedica Uva-Ört

3.9

Storlek

100 tabletter

Antal portioner

50 portioner

Kapslar per portion

2 st

Aktivt ämne

Mjölon, gullris, enbär, åkerfräken & nässla
 • Bra pris
 • Naturligt och beprövat innehåll
 • Ganska mild effekt

10. Self Omninutrition Waterloss

3.8

Storlek

120 kapslar

Antal portioner

20 portioner

Kapslar per portion

6 st

Aktivt ämne

Fikonkaktus, maskros, hallon, mjölon med mera
 • Flera unika och annorlunda ingredienser
 • Mycket dyr
 • Kräver stor mängd kapslar per dag

Köpguide Vätskedrivande - Tips för ett lyckat köp

Vätskedrivande tillskott gör precis vad det låter som, driver ut vätska ur kroppen. Det vanligaste är att kosttillskotten ökar urinproduktionen och på så vis hjälper kroppen att förlora vätska. Att tappa vätska kan vara av intresse både av medicinska själ, som till exempel vid uppblåsthet eller svullnad, eller för att formtoppa kroppen. När du väljer produkt som ska du överväga följande punkter:

Dina behov

Utgå alltid från dina behov när du köper kosttillskott. Det finns en vissa variation på vätskedrivande tillskott, en del är framtagna enbart för att förbättra din fysik, alltså trimma kroppen på vätska för att kunna presentera en slank och hård kropp. Andra vätskedrivande tillskott är till för att sänka blodtrycket. Dessa klassas i regel som läkemedel och används vid svullnader i till exempel ben och fötter. De är mycket effektiva och kallas för diuretika, det är inte dessa du ska använda om du är ute efter en formtoppning i kroppsbyggarsammanhang.

Innehåll

Innehållet består i regel av olika örter samt mineraler och vitaminer. Grönt te, koffein och maskros är populära vätskedrivande örter och ämnen. Undersök och överväg ingrediensernas för- och nackdelar och ta reda på eventuella oönskade bieffekter och allergener. Maskros kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa och enbär har visat sig interagera med vissa mediciner så gör din undersökning noga och ta kontakt med läkare om du har tidigare sjukdomar eller åkommor.

Mineraler och vitaminer är oftast tillsatta för att kroppen ska kunna prestera så bra som möjligt under en period av vätskeminskning. Med vätsketappet som sker så försvinner även en del vitaminer och mineraler så överväg att inta extra tillskott med vitaminer. Vårt test om multivitaminer kan läsas här.

Så lyckas du med att bli av med vätska

Det kan räcka ganska långt att bara ta vätskedrivande tillskott för att formtoppa. Men om du verkligen vill satsa så bör du följa råden nedan. Kom ihåg att denna process ska vara begränsad i tid till ett par, max tre veckor. Det är en stor påfrestning på kroppen att minska vattenretention och du riskerar att åka på biverkningar av processen ju längre du håller på.

Träna regelbundet

Ett hårt träningspass är ett perfekt sätt att minska i vätskevikt. Intervallträning är den mest populära träningsformen i detta sammanhang, men all form av tärning underlättar. Intervallpass är enkla att utföra, kort och gott: ge järnet i 10-20 sekunder och vila sedan runt 30-60 sekunder, sen upprepar du detta tills du är helt slut. Var kreativt och ha roliga med intervallpassen, det är väldigt korta pass som brukar vara lätta att motivera sig till. Kör löpning, cykling, simning eller kroppsviktsövningar, det ska vara enkelt och gå snabbt! Kom ihåg att drick rejält med vatten, det kanske låter kontraproduktivt men du kommer att behöva rikligt med vatten när kroppen gör sig av med lagrad vätska.

Tillskott

Kalium och magnesium är två viktiga mineraler som du behöver tillgodose kroppen med när du tar vätskedrivande tillskott. Kalium reglerar vätskebalansen och motverkar den effekt som salt har på vätskeretentionen i kroppen. Frukt och grönt innehåller rikligt med kalium, så som potatis, aprikoser, spenat och linser. Magnesium är ännu viktigare. Mineralen sköter upp till 600 olika uppgifter i kroppen och är väldigt viktigt vid hård träning. Magnesium har även visat sig motverka naturlig vattenretention. Vi har även testat olika magnesiumtillskott och rankat de bästa alternativen.

Skippa kolhydraterna

Kolhydrater lagras som glykogen. Glykogen i sig är väldigt viktigt, framför allt när du träning hårt eftersom ämnen ger snabb energi vid nedbrytning. Men glykogen lagras i muskler och lever tillsammans med vätska. Så när du inte går inte för att träna stenhårt så bör du minska på ditt kolhydratintag för att tappa ytterligare lite vätska och optimera din minskning av vattenretention. En kolhyratlåg kost medför flera andra hälsofördelar också, men kan leda till ett initialt tapp i energi.

Begränsa ditt saltintag

Vi får idag i oss mer salt än någonsin. Detta beror på att processad mat, snabbmat och halv- respektive helfabrikat är fullpackade med salt för att smaka mycket. Salt är som du säkert vet en nyckelspelare när det kommer till kroppens vätskebalans. Både för mycket och för lite salt kan vara farligt och leda till vätskeansamling i kroppen. Runt 6 gram bordssalt, eller 2.5 gram rent natrium, bör du sikta på, det är säkert lägre än vad du får i dig idag så du kommer att märka skillnad.

Håll proteinintaget högt

För att bibehålla så mycket muskler som möjligt så är det viktigt att ditt proteinintag är fortsatt högt. Detta gäller både vid kort- och långsiktig viktnedgång. 1.5-2 gram protein per kilo kroppsvikt rekommenderas för att lägga på sig muskelmassa, men det räcker gott med runt 1 gram protein på kilo för att bibehålla musklerna vid viktnedgång.

Produktjämförelse

ProduktStorlekAntal portionerKapslar per portionAktivt ämne
Core Waterloss
4.7
120 kapslar60 portioner2 stVäxt- och örtkomplex
Water Away
4.6
180 kapslar90 portioner2 stMaskros & grönt te
Solgar Maskrosrot
4.3
100 kapslar100 portioner1 stMaskrosrot
XLNT Sports Water Cut
4.1
125 kapslar25 portioner5 stMjölon & maskros
Retenix Advanced
4.1
60 kapslar60 portioner1 stEnbär
GAAM Health Series Waterloss
4.1
90 kapslar30 portioner3Maskros, mjölon, brännässla & grönt te
Sportlab Maximum Drain
4.0
50 kapslar50 portioner1 stMaskros, mjölon & brännässla
Water loss
3.9
60 kapslar30 portioner2 stMaskros, persilja, mjölon, grönt te & buchue
BioMedica Uva-Ört
3.9
100 tabletter50 portioner2 stMjölon, gullris, enbär, åkerfräken & nässla
Self Omninutrition Waterloss
3.8
120 kapslar20 portioner6 stFikonkaktus, maskros, hallon, mjölon med mera

Vanliga frågor om Vätskedrivande

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4 / 5 (18 röster)

Läs några av våra liknande artiklar