Styrketräning har visat sig ha en mängd olika fördelar på människokroppen. Och det är inte så konstigt heller, vi är ju skapta för att röra på oss, för att lyfta, putta och dra. Idag är det ovanligt att man utför några av dessa moment naturligt, få personer behöver flytta något som är tyngre än matkassen en gång i veckan. Och detta märks på allmänhälsan i västvärlden. En rad problem kan idag kopplas till ett inaktivt, stillasittande och viss mening ”onaturligt” liv.
Styrketräning behöver inte bara innebära tunga lyft med en skivstång på ett kommersiellt gym. Styrketräning är all typ av träning som stärker kroppen genom att träna en muskel eller muskelgrupp mot ett externt motstånd. Externt motstånd innefattar fria vikter så som skivstänger och hantlar med viktplattor, gymmaskiner eller den egna kroppsvikten. Det grundläggande konceptet är att applicera en vikt som överbelastar muskeln och därmed tvingar den till att växa och bli starkare. Överbelastning i detta fall innebär att muskeln helt enkelt bryts ner, vilket den måste göra för att växa sig starkare.
Styrketräning har idag blivit en populär träningsform och är inte bara något som bodybuilders och atleter utför. Att styrketräna har en lång rad positiva effekter på kroppen och bör i någon mån utföras av alla. Rätt vald styrketräning kan utföras av såväl unga som gamla. Äldre som tränar bibehåller muskelmassan längre och förebygger därmed en mängd allt vanligare åkommor som ofta kommer med åldern. Styrka och balans minskar också risken för fallolyckor, en stor orsak till skador hos äldre.
Styrketräning kan vid första anblick kännas utmanande och lite skrämmande men se på det mer som att utveckla din förmåga att säkert och effektivt hantera vardagens fysiska utmaningar. Att lyfta på något, bära tunga saker, böja sig ner och plocka upp något från golvet eller att resa sig upp från golvet eller sängen. Det finns flera överförbara egenskaper mellan styrketräning och vardagslivet. Att som vuxen utöva någon form av muskelstärkande träning ett par gånger i veckan under cirka 30-60 minuter räcker långt för att ta del av de flesta fördelarna med styrketräning. Vi dyker nu lite djupare i åtta av dessa olika fördelar som du kan få av styrketräning.
Förbättrad styrka är den främsta anledningen till att många börjar styrketräna. Men även om det inte är ditt primära mål så är det en stor fördel på många sätt. En stark kropp underlättar i princip alla fysiska vardagliga göromål, från att bära på barn till att utföra hushållssysslor och trädgårdsarbete. Styrketräning för styrka kan du utföra antingen som isometrisk eller isotonisk. Isometrisk träning är statisk träning som till exempel plankan eller jägarvila. Isotonisk träning är träning där du flyttar ett föremål som till exempel en viktskiva.
Vid ungefär 30 års ålder så börjar vi tappa muskelmassa, cirka 3-5 procent per tio år. Ju äldre vi blir desto mer tappar vi. Studier har visat på att bara 30 minuter träning ett par gånger i veckan bibehåller muskelmassa i avsevärd mängd högt i åldern. Samma träning ledde också till förbättrad skelettdensitet vilket i sin tur förebygger brott och skelettproblem.
All träningen höjer metabolismen och bidrar till en hälsosam och effektiv kaloriförbränning. Styrketräning kräver mycket energi och är ett lätt sätt att öka förbränningen rejält i kroppen. Ju hårdare träningspass desto mer bränner du. Men ta inte ut dig för mycket och se till att vila en dag eller mer mellan passen. Styrketräning är ett väldigt bra alternativ och komplement till till exempel löpning. Och ju starkare du blir desto hårdare kan du träna och desto mer bränner du.
Styrketräning är inte bara bra för att gå ner i vikt, den hjälper dig även att behålla vikten. Styrketräning håller metabolismen aktiv även efter ett träningspass, och gör detta bättre än aerob träning som löpning eller cykling. Ju mer muskelmassa du har desto mer kommer du att bränna över dygnet. Det beror på att muskler kräver mer bränsle än fettvävnad. Så även under vilodagar så kommer en stark och vältränad kropp att bränna mer än en otränad kropp.
Balans och koordination gynnar alla i vardagen. Att på ett effektivt sätt kunna använda sin kropp förebygger skador och underlättar vid fysiskt arbete. Styrketräning är ett fenomenalt sätt att förbättra koordination och balans på. Detta är lika viktigt för atleter som det är för motionärer. Studier har visat på att äldre som har börjat med styrketräning har förbättrat sin balans (mätt genom minskad fallrisk) avsevärt. Att utmana kroppen att lyfta tungt tvingar fram en bättre koordination och balans och ju bättre du blir på styrketräningen desto roligare är det att lyfta tungt!
Styrketräning har visat sig ha en positiv inverkan på humöret och energinivåerna. Symtom på depression kan behandlas med styrketräning tack vare att träningen frigör endorfiner. Styrketräning har också kopplats till bättre sömnkvalitet vilket i sin tur har en positiv effekt på sinne och kropp. Träning i allmänhet och styrketräning i synnerhet höjer blodcirkulationen vilket får dig att känna dig piggare och gladare. Bättre blodcirkulation ökar också hjärnans prestationsförmåga och har kopplats till vättre minne och koncentrationsförmåga.
Styrketräning förbättrar blodtrycket och stärker hjärtat och det kardiovaskulära systemet. Regelbunden träning under livet gör att blodkärlen i kroppen håller sig friska och hjärtat starkt. Även om konditionsträning som jogging och cykling har större inverkan på kondition och hjärthälsan så är kombinationen av både konditionsträning och styrketräning den bästa.