TestKost
Bästa Proteinpulver - 10 toppval testade och presenterade
TesterProteinpulver

Bästa Proteinpulver - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Proteinpulver är ett av de mest använda kosttillskotten bland personer som tränar. Den givna kopplingen mellan protein och bättre muskeltillväxt har de flesta gjort, något som också har stöd i forskningen. Tar man sin träning på större allvar än andra finns det både bättre resultat att nå och pengar att spara, alla proteinpulver är faktiskt inte likvärdiga. I vårt test har vi provat proteinpulver från etablerade butiker, men även från de lite mindre och mer okända som vi anser håller en hög nivå.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Proteinpulver Bäst i Test 2024

Att det numera finns flera hundra olika produkter av proteinpulver har inte att göra med att de är lika, utan för att de är olika. Med olika produkter kan man också få blandade resultat, men vi är ute efter det bästa resultatet och upplevelsen som går att uppnå med proteinpulver. Därför har testet delats upp i följande undersökningspunkter:

  • Smak – Smaken är högst individuell men det de flesta an vara överens om är att en naturlig smak generellt smakar bättre än en där artificiella ämnen framträder. Hur
  • Konsistens – Ett proteinpulver som klumpar sig eller fastnar i botten på shakern är inte roligt. Hur lätt blandas proteinpulvret och hur är konsistensen när produkten har blandats ut så gott det går?
  • Innehåll – När man väl har hittat något som smakar gott och är lätt att få i sig, ska även innehållet vara rätt. Vad har proteinpulvret för proteinhalt, mängden energi och övrigt innehåll?
  • Prisvärdhet – Vilka proteinpulver är de mest prisvärda i sin kategori? Vissa kommer vara ute efter högsta möjliga proteinhalt medan andra prioriterar smaker, tillverkningsprocess och liknande.

Vi presenterar

Topp 10 bästa Proteinpulver

1. Core Whey Protein

4.5
Bäst i test proteinpulver

Storlek

1 kg

Proteinhalt

80%

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

391 kcal

Smaker

10+
  • God kvot mellan protein och pris
  • Enkel att blanda ut
  • Flertal goda och naturliga smaker att välja bland
  • Lågt innehåll av laktos
  • Finns billigare produkter om man enbart är ute efter höga halter av protein och inte bryr sig om exempelvis smak

Inledning

Core Whey Protein är en långkörare från Svenskt kosttillskott som numera funnits på marknaden lika länge som kosttillskott varit populärt. Receptet har över tid gått igenom mindre ändringar där förpackningen snyggats till och ett flertal nya smaker har lanserat. Grunden har dock inte ändrats varför det här proteinpulvret fortfarande är högst aktuellt.

Förpackning

Core Whey Protein kommer i en påse som så många andra proteinpulver i den här storleken. Förpackningen är enkel att sluta även om små glipor där luft kan ta sig igenom kan uppstå om man stänger påsen hastigt utan att kontrollera hur det blev.

Smak och konsistens

I dagsläget finns närmare 15 smaker, allt ifrån choklad och vanilj till päron och helt naturellt. En smak för alla bör finnas även om det kan vara tråkigt att gå igenom flera smaker innan man hittar rätt. De smaker som vi har testat är chokladboll, vanilj milkshake och cookies & cream.

Pulvret har olika färger beroende på vilken smak man har valt. Smaker med choklad är lite mer bruna, jordgubb röda och så vidare. Färgerna ger en naturlig känsla och hänger bra ihop med smaken. Proteinpulvret blandas väl med både vatten och mjölk. Mindre mängder kan fastna i botten ibland, men dessa kan man allt som oftast skaka loss med lite våld. Konsistensen är lätt och utan klumpar.

Av smakerna vi testade är vi mest nöjda med chokladboll och jordgubb milkskake. Båda har en lätt sötma utan att ta över samtidigt som toner av både choklad och jordgubb kommer tydligt fram. Smaken Cookies & cream föll tyvärr inte oss i smaken riktigt. Att den smakar kakor är helt riktigt men det söta var lite väl sött.

Hög andel protein

Det vi misstänker har gjort Core Whey Protein till en favorit bland många är kombinationen pris, smak och protein. Andelen protein varierar mellan 75 – 80% beroende på vilken smak man har valt. I relation till priset är det fortfarande mycket protein för pengarna. Mängden kalorier per 100 g är 391 kcal vilket ligger i det högre spannet. Sett till mängden protein är nivån fortfarande acceptabel.

Innehållsförteckning för Core Whey Protein

Något vi också kan se med det här proteinpulvret är att man har adderat en mindre mängd viktiga mineraler som tränande personer behöver. Eftersom doserna är låga ser vi det enbart som ett plus. Bättre att få i sig lite extra samtidigt som det från den här produkten inte kan bli för mycket.

Slutsats

Core Whey Protein har lyckats ta förstaplatsen hos oss genom att erbjuda en hög nivå på de flesta parametrar. Vi är särskilt nöjda med mängden protein sett till priset, och att det ständigt tas fram nya smaker gör att det heller inte blir tråkigt i längden med samma smak varje gång. En utmärkt produkt som är värd vår förstaplats.

1. Core Whey Protein
4.5
Svenskt kosttillskott

2. Star Nutrition Whey-100

4.3
Bästa premium proteinpulver

Storlek

1 kg

Proteinhalt

87 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

360 kcal

Smaker

10+
  • Bland de vassleprotein med högst proteinhalt
  • Naturliga smaker
  • Klumpfri och lättblandad
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Högt pris

Inledning

För vissa är produkten i sin helhet viktigare än vad den kan tänkas kosta, och det är i det här segmentet Whey-100 av Star Nutrition försöker hitta sina kunder. Med Whey-100 har Star Nutrition försökt toppa samtliga viktiga aspekter men med ett litet prispåslag jämfört med vanliga proteinpulver.

Förpackning

Förpackningen för proteinpulvret sticker inte ut på något märkvärdigt sätt. Man har valt en svart och cool stil på påsen med en tydlig och stor Whey-100 logga. Beroende på smak ändras en bild i nedre hörnet som symboliserar smaken. Efter att man ha rivit av delen som försluter förpackningen hekt och hållet finns ett zip band som man stänger påsen med.

Enkel blandning och goda smaker

De smaker som vi har valt att prova med det här proteinpulvret är double rich chocolate och jordgubb. Det första som slår oss innan vi hinner prova hur det smakar är lättlösligheten. Det krävs inte många skakningar innan allting är löst, och tar man i lite extra av gammal vana med vanliga proteinpulver kan man vara helt säker på att inte en klump kommer att existera.

Double rich chocolate som var först ut ger ett gott intryck direkt. Smaken känns äkta även om man vet att det inte riktigt är det. Smaken är god med vatten, men vill man öka sötman märkbart och få det lite tjockare är mjölk ett gott alternativ. Även jordgubbssmaken var god. Inte riktigt likt äkta jordgubb men en smak som ändå uppskattas. Blandas denna med mjölk och kanske någon banan har man en milkshake som inte bara smakar gott, men som också är nyttig.

Hög proteinhalt

Det som det här proteinpulvret egentligen ska köpas för är innehållet även om smaken också är viktig. Beroende på vilken smak man väljer landar proteinhalten på hela 85-87 % (med vissa undantag beroende på vald smak) vilket ligger på absoluta toppen bland proteinpulver med vassleursprung.

Innehållsförteckning för Star Nutrition Whey-100. Mindre variationer kan förekomma beroende på vald smak

Det är inte bara mängde protein som imponerar utan även att mängden kalorier inte är orimligt hög heller utan stannar på 360 kcal per 100 g proteinpulver.

Slutsats

Om man enbart ser till själva produkten finns det faktiskt inga dåliga saker att poängtera, utan enbart goda. Proteinpulvret har ett imponerande innehåll samtidigt som både smak och konsistens är mitt i prick. Det är när man blandar in priset i det hela som vissa kommer att avböja och köpa något annat. Produkten är helt klart dyrare än många andra, men vill man få ut det mesta från sina pass och även är strikt med kosten vid sidan av, är det här proteinpulvret ett utmärkt komplement.

2. Star Nutrition Whey-100
4.3
Gymgrossisten

3. GAAM 100% Whey Premium

4.2
Bästa proteinpulver sett till smaker

Storlek

1 kg

Proteinhalt

74 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

400 kcal

Smaker

25+
  • Störst urval av naturliga och goda smaker
  • Lätt att blanda ut
  • Kan användas som en mild gainer
  • Något hög mängd kalorier sett till proteinhalten
  • Något högt pris sett till mängden protein

Inledning

GAAM 100% Whey Premium har gjort som GAAM så ofta gör och fokuserat på smaken. En av de viktigaste aspekterna bland sådant man stoppar i munnen är just hur det smakar, speciellt när proteinpulver historisk inte alltid har smakat så gott, och vissa fortfarande har det i minnet. Hur proteinpulver från GAAM smakar och mycket annat ska vi ta reda på.

Förpackning

Proteinpulvret kommer i en vit påse med zip förslutning och ser i det stora hela ut som de flesta andra förpackningar som proteinpulver brukar komma i. Beroende på vilken smak man väljer ändras en liten färgkodning på framsidan där också smaken på namnet står.

Flertalet smaker

GAAM har byggt en stor del av sitt varumärke genom att erbjuda många, goda smaker på sina kosttillskott. Bland deras Whey proteinpulver går det att räkna sig fram till över 25 smaker, och det kommer ständigt fler. Vissa mindre uppskattade försvinner från sortimentet medan de mest populära får bli kvar.

Av det stora urvalet valde vi att prova på smakerna Delicious vanilla och Banana chocolate, och vi valde inte fel. Banana chocolate smakar just banan och choklad, inte för söt eller sliskig men ändå så att sötman kommer fram på ett naturligt sätt. Det är alltid svårt att få fram en äkta chokladsmak artificiellt men eftersom det även finns en smak av banan med smakar kombinationen förvånansvärt bra.

Av dessa två blev dock Delicious vanilla den stora favoriten, men det kräver nog att man till att börja med gillar vanilj. Smaken känns genuin och påminner något om den gamla sortens glasslådor med smak av äkta vanilj. Den fungerade även utmärkt att göra smoothies med.

GAAM har även lyckats med balansen mellan konsistens och smak. Pulvret tillsammans med 3-4 dl vatten ger en lättdrucken dryck med lagom styrka på smaken. Mindre klumpbildning förekom på botten i vissa fall men inte alltid, själva drycken var dock klumpfri.

Protein och kalorier

GAAM 100% Whey Premium har en acceptabel mängd protein om 74 % men vi hade gärna önskat att mängden kalorier per 100 g varit lite lägre.

Innehållsförteckning för GAAM 100% Whey Premium

Denna siffra landar på 400 kcal vilket är högt. Samtidigt brukar inte en vanlig tränande person många skopor proteinpulver per dag vilket gör att kalorierna från pulvret inte blir så många jämfört med den övriga kosten. Tar man dock sin träning på högsta allvar och vill undvika alla onödiga kalorier kan det här proteinpulvret tyvärr gå bort.

Slutsats

För normalt tränande personer som önskar ett proteintillskott har GAAM lyckats väldigt väl. I dessa fall kommer de extra kalorierna inte att vara i vägen alls med tanke på den totalt sett lilla mängden (30–50 g) proteinpulver som normalt brukas per dag, jämfört med den övriga kosten. Urvalet på smakerna är enormt med flera goda smaker som många gånger påminner om den naturliga råvaran. Priset ligger jämförbart till med andra proteinpulver men om man enbart vill ha mycket protein, och lite kalorier kan valet bli ett annat proteinpulver.

3. GAAM 100% Whey Premium
4.2
Proteinbolaget

4. Aware Vegan Protein

4.1
Bästa veganska proteinpulver

Storlek

0,9 kg

Proteinhalt

74 %

Proteinkälla

Ris & ärta

Kcal per 100 g

336 kcal

Smaker

2
  • Passar många - vegansk men också gluten- och laktosfri
  • Tät förslutning med burk
  • Klumpfri
  • Passar bra som ingrediens i mat
  • Lågt kalorivärde
  • Begränsat antal smaker
  • Kunde haft något högre halter av protein sett till pris

Inledning

Den växande doldisen (numera inte lika okända) Aware Nutrition och deras veganska proteinpulver Aware Vegan protein har lyckats slå sig in på vår lista över bästa proteinpulver. Proteinpulvret har flera intressanta aspekter som vi ska dyka djupare i.

Förpackning

Till att börja med kommer proteinpulvret i en burk vilket har blivit allt ovanliga bland proteinpulver som kommer i mindre mängder än 3 kg. Vi uppskattar burken stort. Det gör det enkelt och snabbt att öppna och stänga, och ger en känsla av premium. En annan aspekt är att det med vanliga påsar kan bli små glipor vid stängning vilket gör att när påsen dunsar ner där den brukar stå kommer en liten pust proteinpulver ut. Efter några månader har det bildats små höga med protein i lådan som kryp kan tycka om, men inte om man har pulvret i en burk!

En liten nackdel som inte ska missas är att burken enbart rymmer 0.9 kg proteinpulver istället för 1 kg som de flesta andra vanliga förpackningar.

Fåtal smaker

Det blir alltid besvärligt när en produkt enbart har ett fåtal smaker och konkurrenterna har fem gånger fler. Awares veganska proteinpulver kommer enbart med två smaker, chokladboll och äpple / kanel. Det har tidigare funnits fler smaker och därför antar vi att antalet smaker kommer att utökas i framtiden.

Tillbaka till de två smaker som finns i dagsläget, chokladboll och äpple / kanel. Som tur är håller dessa två en hög lägstanivå. Smaken chokladboll är tydligt chokladig och blir lagom söt med havremjölk. Sötman går att variera genom att blanda i mer vatten vid behöv. Smaken äpple / kanel håller inte riktigt samma mått som chokladboll. Äpplesmaken känns inte helt naturlig medan kanelen kommer undan. Smaken är dock god men lite mer äkthet hade inte skadat. Blandar man dock proteinpulvret med annat än vatten går det enkelt att dölja de artificiella smakerna.

Vi hade inga problem med klumpbildning varken på botten av shakern eller flytande i drycken.

Lågt kaloriinnehåll

Aware har valt att använda ris- och ärtprotein som källa till proteinet. Ett intressant och något ovanligt val. Detta resulterar faktiskt i relativt goda näringsvärden.

Innehållsförteckning för Aware vegan protein

Proteinhalten på 74 % är högst vanligt medan kalorierna på 336 kcal per 100 g istället är lägre än hos många andra konkurrenter.Detta ger en bra kvot mellan protein och kalorier. Övrigt är innehållet helt vegansk, givetvis.

Slutsats

Att proteinpulvret kommer i burk är glädjande, men att burken inte är på 1 kg utan 0,9 kg samtidigt som priset ligger över snittpriset för 1 kg proteinpulver, gör att prisvärdheten sjunker en del. Det finns få antal smaker vilket gör att man kanske inte hittar sin smak och måste enbart därför avstå. Däremot är vi väldigt nöjda med det låga kalorivärdet och att vi inte hade några problem med klumpar.

4. Aware Vegan Protein
4.1
Aware Nutrition

5. Self Omninutrition Soy Protein

4.1
Bästa höghaltiga proteinpulver

Storlek

1 kg

Proteinhalt

91 %

Proteinkälla

Soja

Kcal per 100 g

377 kcal

Smaker

2
  • Extremt höga halter protein
  • Utmärkt kvot mellan pris och proteinhalt
  • Vegansk
  • Naturligt sötad med stevia
  • Klumpar sig lätt
  • Smakerna varierar från svagt till syntet

Inledning

Veganska proteinpulver har inte haft lika många år på sig att utvecklas som proteinpulver med grund i den animaliska världen. Därför har de ständigt ratats av olika anledningar men med proteinpulvret Soy Protein från Self Omninutrion har man kommit något på spåren.

Förpackning

Proteinpulvret kommer i en svart förpackning från en tidigare vit och grön påse. Påsen kan rivas eller klippas upp och har sedan en zipliknande förslutning som används för att stänga påsen och förhindra luft och fukt från att komma in.

Utseende

Det här proteinpulvret kommer enbart i två olika smaker i dagsläget, choklad och vanilj. Två i vanliga fall väldigt uppskattade smaker när det kommer till proteinpulver. Det har tidigare funnits fler smaker att välja bland vilket vi antar kommer tillbaka i framtiden. Oavsett vilken smak man väljer av choklad och vanilj är båda pulvren ljusbruna i sitt utseende och inte mörkbrunt och vitt som man skulle kunna tro.

Smak och konsistens

Soy Protein är ett lite tyngre proteinpulver än de flesta andra. Det krävs att man skakar det en hel del för att slippa klumpar. Även när drycken är klumpfri är den fortfarande lite tjock vilket gör att man kan få späda ut den med mer vätska.

Smaken är det här proteinpulvrets svagaste punkt. Smakerna i sig är inte äckliga, men de smakar inte särskilt mycket som de smaker som har marknadsförts. Det smakar inte tydligt varken choklad eller vanilj, men istället en hint av sötma. En anledning till att proteinpulvret sticker ut med smaken skulle kunna vara att sötningsmedlet som har använts är stevia och inte aspartam som de flesta andra.

Toppen innehåll

Om vi lämnar proteinpulvrets svagheter bakom oss och tar en titt på innehållet kommer vi till det där proteinpulvret presterar som bäst. Det är få proteinpulver generellt som har över 80 % proteinhalt, här har vi istället ett som har 91 % protein. Proteinpulvret är i sin egen klass när det kommer till proteinhalten, och för att komma upp i liknande värden får man istället byta produktkategori till bcaa eller eaa. Även sett till kalorimängden per 100 g som ligger på 377 kcal ser allting ypperligt ut.

Innehållsförteckning för Self Omninutrition Soy Protein

Ursprunget till proteinet stavas soja, eller mer exakt sojaisolat. Om det är något i tillverkningsprocessen som gör att man kan uppnå dessa nivåer av protein låter vi vara osagt, men imponerande prisvärdhet sett till rent protein är det.

Slutsats

Det är få veganska proteinpulver som idag kan mäta sig med icke veganska alternativ. Soy protein från Self Omninutrion är dock undantaget och ger en av de bästa kvoten mellan protein, pris och kalorier. Däremot finns det fortfarande en del att jobba med när det kommer till smaksättning och konsistens.

5. Self Omninutrition Soy Protein
4.1
Svenskt kosttillskott

6. 100% Whey Gold Standard Vassleprotein

4.1

Storlek

0,9 kg

Proteinhalt

80 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

380

Smaker

10+
  • Högt proteinvärde
  • Riktigt god upptagningsförmåga
  • Enkel förslutning med burk
  • Högt kilopris

Inledning

Optimum Nutrition är ett av de stora märkena inom världen av kosttillskott, inte bara i Sverige men även utanför. Just det här proteinpulvret, 100% Whey Gold Standard har lyckats bli väldigt populärt av olika anledningar, men vi är faktisk inte riktigt lika imponerade som den genomsnittliga konsumenten verkar vara.

Förpackning & storlek

Vi uppskattar att proteinpulvret kommer i en hård burk som de alltid brukade göra på den gamla goda tiden. Det ger ett mer kvalitativt och seriöst intryck samtidigt som burkarna smidigt går att stapla på varandra vilket kan underlätta förvaringen, och förslutningsmöjligheterna tycker vi är bättre. Burken innehåller 0,9 kg proteinpulver men finns även i förpackningar om 2,2 kg och 4,5 kg. Går man upp i förpackningsstorlek blir kilopriset märkbart lägre.

Goda smaker & löses snabbt upp

Det finns ett stort antal olika smaker att välja bland och i vissa fall byts mindre populära smaker mot nya. Allra oftast finns det drygt 10 smaker att välja bland. Vi har som vanligt provat en av chokladsmakerna som i det här fallet blev Double Rich Chocolate, ett utmärkt val kan vi skvallra om redan nu.

Det bruna pulvret ser ut som vilket pulver som helst, men vi tycker att den löstes upp mycket snabbare i vatten än vad andra proteinpulver brukar göra och helt utan klumpar. Chokladsmaken är lagom chokladig utan att varken smaka kemikalisk, för söt eller artificiell. Vill man få det mer krämigt och sött kan man byta ut vattnet mot mjölk.

Utmärkt innehåll

Innehållet vill vi säga är utmärkt. Proteinhalten landar på 75 – 80 % där variationen i vanlig ordning har att göra med vald smak, men de flesta smaker landar närmare 80 % proteinhalt. Kalorierna landar istället inom intervallet 370 kcal till 380 kcal per 100 gram av proteinpulvret, vilket ger ett fint förhållande mellan kalorier och proteinhalt. Proteinpulvret är inte spetsad med några övriga mineraler eller vitaminer.

Innehållsförteckning för Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard Vassleprotein. Mindre variationer kan förekomma beroende på vald smak.

Något som gör att det här proteinpulvret sticker ut mer än andra är formen på vassleproteinet. Proteinet består av hydrolyserade vasslepeptider vilket innebär att proteinet på förhand redan har brutits ner mer än vanligt proteinpulver. Fördelen här är att kroppen inte behöver bryta ner proteinet lika mycket innan det tas upp. Vi är dock skeptiska till om det i praktiken ger några fördelar hos människor med friska kroppar. Har man däremot en känslig mage och tarm kan det här proteinpulvret vara lättare att ta upp utan besvärliga bieffekter.

Undersöker man vad konsumenter har att säga om produkten visar det sig faktiskt att förvånansvärt få upplever några magproblem med det här proteinpulvret.

Slutsats

Man kan fråga sig varför vi trots en fin recensionen hittills inte är helt och hållet nöjda med den här produkten, och anledning är som den brukar, priset. Vi tycker att det är något svårmotiverat att betala nästan dubbelt så mycket för ett proteinpulver som i grunden är väldigt likt hälften så dyra produkter. Bortser man från priset helt och hållet är det här en väldigt fin produkt. Hade det här proteinpulvret bara varit lite dyrare än marknadens andra populära proteinpulver, hade produkten varit nära och nosat topplaceringarna. Är pengarna inga problem, tycker vi att man definitivt ska satsa på 100% Whey Gold Standard av Optimum Nutrition!

6. 100% Whey Gold Standard Vassleprotein
4.1
Gymgrossisten

7. Core Protein

4.0

Storlek

1 kg

Proteinhalt

75 %

Proteinkälla

Vassle & soja

Kcal per 100 g

377 kcal

Smaker

3
  • Utmärkt kvot mellan pris och protein
  • Svår att blanda ut
  • Smaker som tyvärr sticker ut på ett obehagligt sätt
  • För tjock i konsistensen

Inledning

Core Protein från Svenskt Kosttillskott (ska inte förväxlas med deras produkt med det snarlika namnet Core Whey Protein) är ett budgetproteinpulver som verkligen definierar budget på ett utmärkt sätt.

Två skilda produkter med liknande namn och förpackning

Både det här proteinpulvret och Svenskt Kosttillskotts storsäljare Core Whey Protein kommer i snarlika påsar vilket gör att en köpare med bråttom med enkelhet kan förväxla produkterna och köpa fel, vilket skulle vara ett tråkigt misstag när det väl upptäcks. Båda har samma färgkodning och väldigt lika namn.

Få smaker och klumpig

Proteinpulver som har lyckats bli uppskattade brukar ha ett stort urval av olika smaker. Här har vi enbart tre olika val men som tur är finns klassiska smaker som exempelvis choklad som brukar gå hem hos många, och som också är den som vi har provat.

Vi kan direkt konstatera att det finns betydligt godare chokladsmaker bland proteinpulver än den här. Chokladsmaken i sig är väldigt svag, lite sträv och känns mindre och mindre naturlig desto mer man dricker drycken. Vi blandade proteinpulvret med vatten men provade även med mjölk vilket gav ett något bättre resultat, men den svaga chokladsmaken kom vi inte ifrån. Det krävs nästan att man blandar ner banan eller något annat som kan få ta över lite av smaken.

Konsistensen var vi inte heller helt övertygade av. Det bildades klumpar som det ofta gör, men i vanliga fall kan dessa snabbt lösas upp genom att skaka lite extra med shakern, men här tog det både ett, två och tre extraförsök innan de flesta, och största klumparna var borta. Drycken var

Innehållet

Hittills har en del budgetrelaterade skavanker dykt upp, men innehållet är det inget anmärkningsvärd dåligt med överhuvudtaget, det ser faktiskt bra ut. Halten protein ligger på 75 % vilket är fult godkänt, och kalorierna på 377 kcal per 100 gram pulver. Det här är värden man kan hitta hos flera mycket dyrare proteinpulver.

Innehållsförteckning för Core Protein

Den uppmärksamme har vid det här laget märkt att ordet whey inte förekommer i namnet. Det beror på att proteinet inte helt och hållet består av vasselprotein, utan man har även blandat i sojaprotein. Det här skulle kunna vara orsaken till att både smaken och konsistensen avviker en hel del från hur proteinpulver brukar smaka och hur konsistensen brukar vara. Rent sojaprotein brukar ha liknande tendenser som vi nu har sett här.

Något som vi gärna hade fått reda på är hur balansen mellan sojaprotein och vassleprotein ser ut, men det framgår inte. Det hade inte påverkat recensionen nämnvärt, men det hade kunnat göra valet enklare för de som av olika anledningar föredrar den ena proteinbasen över den andra.

Slutsats

Budget var ordet. Proteinpulvret är billigt och man får ganska exakt det man betalar för. Smakerna och konsistensen är inget att hurra över, men vi är glatt överraskade över innehållet som vi är nöjda med. Smakerna har svårt att stå på sina egna ben utan behöver kompletteras med något annat för att det inte ska bli alldeles för svårt att få i sig proteinpulvret. Det kommer nog att finnas en och annan som ändå tycker att smaken är god, och då är det bara att vara glad över att man har hittat ett billigare proteinpulver!

7. Core Protein
4.0
Svenskt kosttillskott

8. Body science Whey 100%

4.0

Storlek

1 kg

Proteinhalt

73 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

381 kcal

Smaker

15+
  • Flertalet god och naturliga smaker
  • Lätt att blanda ut
  • Högt pris sett till proteinhalten
  • Påsen kan vara besvärlig att sluta

9. PureSwe Whey

3.9

Storlek

1 kg

Proteinhalt

74 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

400 kcal

Smaker

4
  • Helt tillverkad i Sverige
  • Få men goda smaker
  • Högt pris
  • Påsen kan vara svår att sluta snabbt utan att få glipor

10. WellAware Whey 80

3.9

Storlek

1 kg

Proteinhalt

60 %

Proteinkälla

Vassle

Kcal per 100 g

310 kcal

Smaker

3
  • God kvot mellan protein och kalorier
  • Fungerar väl till deffande personer som behöver protein
  • Inte allt för högt proteinvärde
  • Högt pris sett till den låga mängden protein

Köpguide proteinpulver – Saker att känna till för ett lyckat köp

Med vår köpguide vill vi att du som konsument själv ska fundera över vilka behov du har och i vilket syfte du tänker använda proteinpulver. En helt vanlig motionär kommer inte behöva ha samma krav på produkten som någon som vill få ut det mesta från sin träning. Vi redogör och utvecklar nedan sådant som hamnar under personliga preferenser och som i slutändan kan förenkla och hjälpa till med ett köp av proteinpulver.

Proteinhalten

Nästan alla proteinpulver har en proteinhalt inom spannet 70 – 85 %. Den naturliga källan där proteinet utvinns ifrån och filtreras ur har mycket lägre grundproteinhalt, se exempelvis bönor och mjölk som innehåller ca 20% respektive 4 % protein. Proteinpulver som har lägre halt protein än 70 % kommer ha en stor mängd tillfyllnadsämnen och riskerar istället att addera en onödigt stor portion kalorier till proteinpulvret. Är man ute efter att öka sitt kaloriintag är det en gainer man vill kika på.

Proteinpulver som istället har en högre mängd protein än spannet ovan kommer att ha haft en hög produktionskostnad och snabbt dra iväg i pris, bara för att få några få procent mer protein. Vill man ha den högsta möjliga dosen protein vill man ta sig en titt på vårt test om aminosyror som EAA och BCAA istället. Annars kan man under dagen istället ta en extra skopa proteinpulver.

Så länge man håller sig inom spannet 70 – 85 % proteinhalt kommer kvoten gram proteinpulver per krona hålla sig inom ett rimligt intervall i de allra flesta fall.

Proteinpulvrets proteinkälla

Det finns flera olika källor när proteinpulver ska framställas. Den stora skillnaden mellan dessa är om källan är animalisk eller vegansk. De vanligaste källorna till proteinpulver med animaliskt ursprung är vassle och kasein. De vanligaste veganska källorna till proteinpulver är hampa, soja, ris och ärtor, som också går att få i form av kosttillskott. De veganska alternativen blir allt fler varje år som går, dels för att det finns en efterfrågan men också för att man har lyckats utvinna protein på nya sätt som i vissa fall varit effektivare och mer lönsamma.

Skillnader i resultat mellan animaliska och veganska proteinpulver som har samma mängd protein har varit svår att påvisa. Det man däremot har kunnat se de senaste åren är att veganska proteinpulver har kommit ner allt mer i pris samtidigt som proteinhalten har gått upp. Denna utveckling som fortfarande inte har stannat upp kommer troligtvis leda till fler som köper veganska proteinpulver oavsett om man är vegan eller inte, utan för att priset kommer att bli lägre och proteinhalten högre.

Övriga ingredienser

Desto lägre proteinhalt ett proteinpulver har, desto mer fyllnadsämnen kommer man att kunna hitta. Majoriteten av dessa ämnen kommer att vara fetter och kolhydrater, men även en mindre mängd mineraler, aminosyror eller vitaminer som kan ha följt med från tillverkningsprocessen eller tillsatts i efterhand för att öka proteinets effekt och upptagningsförmåga.

Konsistens och smak

Tjockleken på proteinpulvret om det har blandats med en vätska går givetvis att ändra genom att ha i mindre eller mer vätska. Däremot om det blir klumpar i själva drycken kan dessa vara svåra att bli av med. Detta är något som aldrig förekommer i produktbeskrivningen av proteinpulvret om hur det ligger till eftersom det av många ses som en negativ aspekt. Ett hjälpmedel för att lösa den frågan är att bläddra bland tidigare kunders omdömen på produktsidan. Ett klumpigt proteinpulver kommer uppmärksammas snabbt bland tidigare köpare.

En annan subjektiv bedömning är smaken. Hur människor tycker att något smakar varierar stort, men de flesta uppskattar när en smak är så lik som möjligt som när den hittas ute i naturen, om den gör det. Även här är tidigare kunders smakupplevelse i kommentarsfältet för produkten till stor hjälp. Där kan man snabbt få reda på om smaken är för stark, svag, onaturlig och liknande.

Skonsamhet för magen

Proteinpulver är ingen naturlig produkt men kommer från naturliga källor. Precis som med naturliga livsmedel kan vissa vara allergiska mot olika ämnen eller känna obehag efter att ha fått i sig dem. Om man mår dåligt på något sätt efter intag av proteinpulver är det ett tydligt tecken på att man ska sluta ta proteinpulvret. En bra aspekt av proteinpulver är att om man byter ut källan av proteinet mot en annan kan man samtidigt få ett bättre mående. Har man utan framgång provat flera olika proteinpulver utan att må bättre ska man helt sluta använda proteinpulver.

Prisvärdhet

Prisvärdheten för ett proteinpulver kommer att vara en blandning av den subjektiva och den objektiva bedömningen. Den subjektiva bedömningen kopplad till proteinets ursprung, smak, konsistens och upplevd effekt går inte att göra mycket åt utan är högst individuell. Den objektiva bedömningen kopplad till proteinhalt, produktens innehåll och storlek kan variera stort mellan olika märken.

Det vi vill att en konsument ska hålla ögonen öppna för lite extra är förpackningens storlek och proteinhalten kontra pris. En vanlig storlek för proteinpulver är 1 kg, men även mindre förpackningar om 500 g och större om närmare 5 kg förekommer.

Säg att man exempelvis har två förpackningar där den ena väger 800 gram och den andra 1 kg, där den lättare även har lägre proteinhalt och kostar lite mer. Då kommer man att få en trippeleffekt av försämringar som vid en snabb överblick kan vara svår att skåda. I slutändan kan man i vissa fall ha råkat betala dubbelt så mycket för samma mängd protein.

Produktjämförelse

ProduktStorlekProteinhaltProteinkällaKcal per 100 gSmaker
Core Whey Protein
4.5
1 kg80%Vassle391 kcal10+
Star Nutrition Whey-100
4.3
1 kg87 %Vassle360 kcal10+
GAAM 100% Whey Premium
4.2
1 kg74 %Vassle400 kcal25+
Aware Vegan Protein
4.1
0,9 kg74 %Ris & ärta336 kcal2
Self Omninutrition Soy Protein
4.1
1 kg91 %Soja377 kcal2
100% Whey Gold Standard Vassleprotein
4.1
0,9 kg80 %Vassle38010+
Core Protein
4.0
1 kg75 %Vassle & soja377 kcal3
Body science Whey 100%
4.0
1 kg 73 %Vassle381 kcal15+
PureSwe Whey
3.9
1 kg74 %Vassle400 kcal4
WellAware Whey 80
3.9
1 kg60 %Vassle310 kcal3

Vanliga frågor om Proteinpulver

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (25 röster)

Läs några av våra liknande artiklar