Testets utförande och undersökning
Att det numera finns flera hundra olika produkter av proteinpulver har inte att göra med att de är lika, utan för att de är olika. Med olika produkter kan man också få blandade resultat, men vi är ute efter det bästa resultatet och upplevelsen som går att uppnå med proteinpulver. Därför har testet delats upp i följande undersökningspunkter:
- Smak – Smaken är högst individuell men det de flesta an vara överens om är att en naturlig smak generellt smakar bättre än en där artificiella ämnen framträder. Hur
- Konsistens – Ett proteinpulver som klumpar sig eller fastnar i botten på shakern är inte roligt. Hur lätt blandas proteinpulvret och hur är konsistensen när produkten har blandats ut så gott det går?
- Innehåll – När man väl har hittat något som smakar gott och är lätt att få i sig, ska även innehållet vara rätt. Vad har proteinpulvret för proteinhalt, mängden energi och övrigt innehåll?
- Prisvärdhet – Vilka proteinpulver är de mest prisvärda i sin kategori? Vissa kommer vara ute efter högsta möjliga proteinhalt medan andra prioriterar smaker, tillverkningsprocess och liknande.
Köpguide proteinpulver – Saker att känna till för ett lyckat köp
Med vår köpguide vill vi att konsumenten själv ska fundera över vilka behov man har och i vilket syfte man tänker använda proteinpulver. En helt vanlig motionär kommer inte behöva ha samma krav på produkten som någon som vill få ut det mesta från sin träning. Vi redogör och utvecklar nedan sådant som hamnar under personliga preferenser och som i slutändan kan förenkla och hjälpa till med ett köp av proteinpulver.
Proteinhalten
Nästan alla proteinpulver har en proteinhalt inom spannet 70 – 85 %. Den naturliga källan där proteinet utvinns ifrån och filtreras ur har mycket lägre grundproteinhalt, se exempelvis bönor och mjölk som innehåller ca 20% respektive 4 % protein. Proteinpulver som har lägre halt protein än 70 % kommer ha en stor mängd tillfyllnadsämnen och riskerar istället att addera en onödigt stor portion kalorier till proteinpulvret. Är man ute efter att öka sitt kaloriintag är det en gainer man vill kika på.
Proteinpulver som istället har en högre mängd protein än spannet ovan kommer att ha haft en hög produktionskostnad och snabbt dra iväg i pris, bara för att få några få procent mer protein. Vill man ha den högsta möjliga dosen protein vill man ta sig en titt på aminosyror som EAA och BCAA istället. Annars kan man under dagen istället ta en extra skopa proteinpulver.
Så länge man håller sig inom spannet 70 – 85 % proteinhalt kommer kvoten gram proteinpulver per krona hålla sig inom ett rimligt intervall i de allra flesta fall.
Proteinpulvrets proteinkälla
Det finns flera olika källor när proteinpulver ska framställas. Den stora skillnaden mellan dessa är om källan är animalisk eller vegansk. De vanligaste källorna till proteinpulver med animaliskt ursprung är vassle och kasein. De vanligaste veganska källorna till proteinpulver är hampa, soja, ris och ärtor. De veganska alternativen blir allt fler varje år som går, dels för att det finns en efterfrågan men också för att man har lyckats utvinna protein på nya sätt som i vissa fall varit effektivare och mer lönsamma.
Skillnader i resultat mellan animaliska och veganska proteinpulver som har samma mängd protein har varit svår att påvisa. Det man däremot har kunnat se de senaste åren är att veganska proteinpulver har kommit ner allt mer i pris samtidigt som proteinhalten har gått upp. Denna utveckling som fortfarande inte har stannat upp kommer troligtvis leda till fler som köper veganska proteinpulver oavsett om man är vegan eller inte, utan för att priset kommer att bli lägre och proteinhalten högre.
Övriga ingredienser
Desto lägre proteinhalt ett proteinpulver har, desto mer fyllnadsämnen kommer man att kunna hitta. Majoriteten av dessa ämnen kommer att vara fetter och kolhydrater, men även en mindre mängd mineraler, aminosyror eller vitaminer som kan ha följt med från tillverkningsprocessen eller tillsatts i efterhand för att öka proteinets effekt och upptagningsförmåga.
Konsistens och smak
Tjockleken på proteinpulvret om det har blandats med en vätska går givetvis att ändra genom att ha i mindre eller mer vätska. Däremot om det blir klumpar i själva drycken kan dessa vara svåra att bli av med. Detta är något som aldrig förekommer i produktbeskrivningen av proteinpulvret om hur det ligger till eftersom det av många ses som en negativ aspekt. Ett hjälpmedel för att lösa den frågan är att bläddra bland tidigare kunders omdömen på produktsidan. Ett klumpigt proteinpulver kommer uppmärksammas snabbt bland tidigare köpare.
En annan subjektiv bedömning är smaken. Hur människor tycker att något smakar varierar stort, men de flesta uppskattar när en smak är så lik som möjligt som när den hittas ute i naturen, om den gör det. Även här är tidigare kunders smakupplevelse i kommentarsfältet för produkten till stor hjälp. Där kan man snabbt få reda på om smaken är för stark, svag, onaturlig och liknande.
Skonsamhet för magen
Proteinpulver är ingen naturlig produkt men kommer från naturliga källor. Precis som med naturliga livsmedel kan vissa vara allergiska mot olika ämnen eller känna obehag efter att ha fått i sig dem. Om man mår dåligt på något sätt efter intag av proteinpulver är det ett tydligt tecken på att man ska sluta ta proteinpulvret. En bra aspekt av proteinpulver är att om man byter ut källan av proteinet mot en annan kan man samtidigt få ett bättre mående. Har man utan framgång provat flera olika proteinpulver utan att må bättre ska man helt sluta använda proteinpulver.
Prisvärdhet
Prisvärdheten för ett proteinpulver kommer att vara en blandning av den subjektiva och den objektiva bedömningen. Den subjektiva bedömningen kopplad till proteinets ursprung, smak, konsistens och upplevd effekt går inte att göra mycket åt utan är högst individuell. Den objektiva bedömningen kopplad till proteinhalt, produktens innehåll och storlek kan variera stort mellan olika märken.
Det vi vill att en konsument ska hålla ögonen öppna för lite extra är förpackningens storlek och proteinhalten kontra pris. En vanlig storlek för proteinpulver är 1 kg, men även mindre förpackningar om 500 g och större om närmare 5 kg förekommer.
Säg att man exempelvis har två förpackningar där den ena väger 800 gram och den andra 1 kg, där den lättare även har lägre proteinhalt och kostar lite mer. Då kommer man att få en trippeleffekt av försämringar som vid en snabb överblick kan vara svår att skåda. I slutändan kan man i vissa fall ha råkat betala dubbelt så mycket för samma mängd protein.