TestKost
Bästa Clear Whey - 8 toppval testade och presenterade
TesterClear Whey

Bästa Clear Whey - 8 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-09

Clear whey är det största nyheten i kosttillskottsvärlden just nu. Proteinpulver har alltid varit nära milkshakes i smak och konsistens, med smaker som choklad och vanilj som första val för många. Nu introduceras clear whey som uppfriskande och lättdrucket alternativ. Glöm trögflytande shakes med klumpar och vänj dig istället vid saftliknande smak och konsistens. Det är svårt att tro att det är proteinpulver du dricker när du blandar till en clear whey, en helt ny upplevelse som är här för att stanna. Vi berättar allt du behöver veta om clear whey och listar de bästa valen just nu.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Clear Whey Bäst i Test 2024

Innan vi presenterar våra rekommendationer så kan du läsa här om vilka faktorer som vi har tagit hänsyn till i vår bedömning och betygsättning.

 • Proteinhalt – Förmodligen det första som många tittar på är proteinhalten. Den ligger riktigt högt när det kommer till clear whey, ofta över 80 %. Det är viktigt att halten är hög, för ultrafiltreringen som clear whey utsätts för resulterar i den höga halten. Vid lägre halter så kan man misstänka att något inte står rätt till.
 • Aminosyraprofil – Aminosyraprofilen ska vara fullvärdig, det innebär att du får i dig alla essentiella aminosyror i pulvret. Ett fullvärdigt proteinpulver vittnar om god råvarukvalitet.
 • Smaker – Just nu så är urvalet på smaker ganska litet, men ju fler desto bättre. Då är det lättare att hitta en smak man tycker om. En god smaken ska vara fräsch och uppfriskande utan att vara översötad eller smaka artificiellt.
 • Konsistens – Clear whey ska ha en mycket lätt och vattnig konsistens, ungefär som saft. Pulvret ska lösa sig lätt och vara fritt från klumpar redan efter några omskakningar.
 • Pris – Ett bra pris är runt 650 kr/kg. Mycket högre än så ska du inte behöva betala. Priset väger vi mot produktens övriga kvalitet vilket innebär att både billiga och dyra produkter kan få höga betyg.

Topp 8 bästa Clear Whey

1. Aware Clear Whey

4.7
Bäst i test

"Fantastisk smak, kalorisnål och bra pris gör Clear Whey Aware till ett toppval."

Storlek

500 g

Proteinhalt

88 %

Kcal per 100 g

356 kcal

Smaker

2
 • Hög halt protein
 • Väldigt hög prisvärdhet
 • Lättdrucken & törstsläckande, utan att kännas tjock och mättande
 • Få men goda smaker
 • Fler smakalternativ hade inte skadat

Recension

Clear Whey från Aware Nutrition är ett svenskt proteinpulver som smakar som saft. Det är ett helt unikt proteinpulver vars konsistens och smak verkligen imponerar. Du kan köpa Clear Whey Aware i två smaker och priset ligger strax under marknadens genomsnittliga pris.

Smakerna jordgubb eller ananas levereras i en smidig återförslutningsbar påse som är både enkel att ta med sig och att förvara. Jordgubbssmaken smakar identiskt med jordgubbssaft, ett av de absolut godaste clear whey som vi har smakat. Ananas är fräschare och smakar mer som iste, båda är lättdruckna och passar perfekt efter ett intensivt träningspass.

För cirka 550 kr/kg får du 25 portioner. Portionerna går givetvis att minska om du vill ha mindre smak eller om du vill att pulvret ska räcka längre. Varje portion innehåller 22 g protein, så även en halv portion ger dig en proteinboost.

Vatten är den enda vätskan som vi rekommenderar att blanda pulvret med. Utöver proteinet innehåller en portion knappt 1 g kolhydrater och 0 g fett. Det gör att en shaker med 25 g pulver bara innehåller 89 kalorier. Smakerna är sötade med sukralos, ett ämne som aldrig bryts ner av kroppen och därför inte tillför varken kalorier eller energi. Det gör Awares clear whey ännu mer kalorisnål.

Clear Whey Aware innehåller 86 % protein, smakar helt fantastiskt och står sig väldigt bra prismässigt. Det ultrafiltrerade vassleisolatet resulterar i ett mycket fint pulver som löser upp sig omgående till en dryck som är för god för att inte sluka direkt.

1. Aware Clear Whey
4.7
Aware Nutrition

2. Core Clear Whey 90

4.5
Bästa proteinhalt

"Med rekordhöga 92 % protein fördelat på 92 kcal levererar Svenskt Kosttillskott den cleanaste proteinshaken på marknaden."

Storlek

400 g

Proteinhalt

92 %

Kcal per 100 g

368 kcal

Smaker

2
 • Få som har högre halt protein än denna
 • Pulvret kommer i en smidig burk som ger premiumkänsla
 • Goda smaker
 • Något högre pris och mindre burk ger sämre prisvärdhet om hänsyn främst tas till mängden protein per krona
 • Behöver skakas en hel del för att få helt klumpfri

Recension

Clear Whey 90 är Svenskt Kosttillskotts egna clear whey-produkt. Den är likt andra clear whey ett ultrafiltrerat vassleisolat som nästan enbart innehåller protein och är lätt i konsistens och fräsch i smak. Clear Whey 90 ligger något högt i pris men har rekordhög proteinhalt och lättdruckna smaker.

Smakerna du kan välja mellan är jordgubb & hallon och citronlemond. Båda smakar mer som sportdryck än saft. Den något syntetiska smaken balanseras väl av en lagom stark sötma. Smakerna är ganska lika varandra, den ena är mer bärig och den andra lite syrlig. Båda smakerna är lättdruckna och goda. Clear Whey 90 är sötad med sukralos för att vara helt fri från kolhydrater och därmed mycket kalorisnål.

Proteinhalten ligger på hela 92 % vilket toppar listan med flera procentenheter. Så om du verkligen vill maximera ditt proteinintag så har du hittat rätt. Varje portion innehåller 23 g protein och 0 g fett och kolhydrater. Clera Whey 90 är därmed en mycket lean produkt som hjälper dig genom en clean bulk eller en kontrollerad deff. I övrigt innehåller pulvret ingenting, endast vassle, smakaromer och sötningsmedel. Helt fri från konstigheter och utfyllnadsämnen.

Konsistensen är precis som vatten eller saft, men det krävs lite tid att komma dit. Pulvret löser inte upp sig omgående utan kräver lite skakande och du ska helst låta shakern stå nån minut innan du dricker den för att undvika klumpar. Blanda och skaka din Clear Whey innan till exempel duschen så är den perfekt efteråt.

Priset är högre än likvärdiga produkter. Det beror på att du för ungefär samma pris bara får 400 g istället för det mer vanliga 500 g. Dessa 400 g räcker till ungefär 16 portioner men vi rekommenderar att dryga ut pulvret genom att ta lite mindre, det räcker gott med runt 20 g protein per portion vilket ger dig några portioner extra per förpackning. Förpackningen i sig är en burk med skruvlock som är lätt att skopa ur men lite skrymmande att ta med sig.

Om du vill maximera protein per kalori så är Clear Whey 90 helt rätt väg, eller om du bara vill testa en ny intressant och unik produkt. Men för vardagstränaren så finns det billigare alternativ som upprätthåller samma kvalitet.

2. Core Clear Whey 90
4.5
Svenskt kosttillskott

3. BodyLab Clear Whey

4.4

Storlek

500 g

Proteinhalt

86 %

Kcal per 100 g

350 kcal

Smaker

5
 • God prisvärdhet
 • Flera olika smaker
 • Hög proteinhalt
 • I vissa fall lite "kemisk" sötma

Recension

BodyLab Clear Whey innehåller 86 % protein fördelat på 109 kcal per portion. Precis som ett clear whey ska vara så är proteinhalten hög och konsistensen likt sportdryck. BodyLab erbjuder fyra olika uppfriskande smaker som alla är laktosfria, kalorisnåla och tillverkade här i norden.

Varje portion innehåller 27 g protein, nära noll g kolhydrater och inget fett. Med 27 g protein så får du antingen en riktigt rejäl mängd protein per shake eller så kan du dela upp portionen över dagen. Smakerna inkluderar äpple, aprikos, apelsin, lime och hallon. Vi kan varmt rekommendera lime och äpple, två goda och lagom söta smaker. Apelsin, aprikos och hallon är något sötare. Samtliga smaker är sötade med sukralos och acesulfam k, två syntetiska ämnen som inte tas upp av kroppen och därmed inte tillför några kalorier.

Kaloriantalet per portion ligger på 109 kcal, högre än flera andra clear whey men det beror bara på att proteinhalten är så pass hög. Eftersom protein innehåller cirka 4 kalorier per gram så kommer alla clear whey-produkter innehåller ungefär fyra gånger så mycket kalorier som protein.

Proteinet kommer från vassle och har hydrolyserats till ett mycket fint pulver som nästan löser upp sig själv. Men för att bli av med vissa klumpar så behöver du skaka drycken och gärna låta den stå ett tag för att pulvret helt ska lösas upp.

BodyLab Clear Whey ligger bra till prismässigt, erbjuder ett stort smakutbud och har högt kundomdöme. Baksidan är den något aspartamliknande eftersmaken, ungefär som light saft.

3. BodyLab Clear Whey
4.4
Svenskt kosttillskott

4. Fairing Clear Vegan Protein

4.4
Bästa vegansk clear whey

"Veganskt clear whey är här för att stanna, oemotståndlig smak och unik aminosyraprofil."

Storlek

500 g

Proteinhalt

82 %

Kcal per 100 g

330 kcal

Smaker

1
 • Ett veganskt alternativ
 • Bara en, men väldigt god mango smak
 • Väldigt len konsistens
 • Väldigt högt pris

Recension

Fairing Clear Vegan Protein är ett av få veganska clear whey som kommit hittills. Traditionella veganska proteinpulver är inte kända för sin goda smak, de är lite tyngre i konsistens och smak och har en lite ”jordig” bismak. Men när det kommer till clear whey så är det nått helt annat! Fairing Clear Vegan Protein löser sig snabbt och är utsökt god, till den grad att det är svårt att tro att man dricker ett veganskt proteinpulver.

Fairing Clear Vegan Protein innehåller 82 % protein med en bred aminosyraprofil på hela 18 av de totalt 20 olika aminosyror som du behöver. Samtliga aminosyror kommer från vegansäkra källor. Pulvret är helt fritt från kolhydrater och fett vilket gör att alla kalorier består av protein, resultatet är endast 80 kcal per portion.

Konsistens och upplösning är helt fantastisk. Vi vet alla att veganskt proteinpulver kräver en del skakande och även då så är det trögflytande och innehåller ofta klumpar men veganskt clear whey är en game changer på flera plan. Det löser sig helt i vatten, skaka lite grann och låt sen drycken vila några minuter så är den precis som vatten eller saft i konsistens. Smaken är helt unik för att vara vegansk. Den är lätt och fräsch, varken översötad eller smaklös. Just mangosmaken som Fairing erbjuder just nu är något sötsur, helt perfekt för att släcka törsten efter träningspasset.

Priset ligger något högre än de billigaste ickeveganska alternativen men jämfört med veganska alternativ så ligger Fairing Clear Vegan Protein bra till. Varje förpackning innehåller 20 portioner om 20 g protein varderas. Vi rekommenderar varmt Fairing Clear Vegan Protein och ser fram emot att testa fler veganska clear whey i framtiden. Utbudet kommer säkerligen att växa och veganskt clear whey kan mycket väl komma att ta över traditionella veganska proteinpulver.

4. Fairing Clear Vegan Protein
4.4
Gymgrossisten

5. Clear Whey av Protein.se

4.4
Bäst premium clear whey

Storlek

300 g

Proteinhalt

87-90 %

Kcal per 100 g

353 kcal

Smaker

4
 • Hög halt protein
 • Väldigt goda smaker
 • Lättdrucken
 • Relativt liten förpackning utan att priset är särskilt mycket lägre

Recension

Clear Whey från Protein.se är ett lika effektivt som gott clear whey. Men noga balanserat innehåll, juiceliknande smaker och hög proteinhalt så är det ett clear whey som vi gott kan rekommendera. Den kristallklara konsistensen och genuina smaken gör att Protein.se Clear Whey sticker ut från mängden.

Red berries, lemon lime, mango peach och tropical fruits är smakerna som går att köpa just nu. Samtliga smaker mer som färsk juice än som saft (som många andra clear whey gör). Det gör protein.se clear whey till en unik produkt. Vi rekommenderar särskilt mango peach, den är så pass god att du kan dricka den till maten, fikat eller när som helst. Lemon lime och tropical fruits lämpar sig för dig som vill ha en mer syrlig smak. Sötast är red berries.

Proteinet kommer från vassleisolat och är som alla clear whey ultrafiltrerat. Det innebär att i princip alla kalorier består av protein, du får 22 g protein fördelat på 88 kcal per portion. Den exakta procenten protein per 100 g varierar något med smakerna. Det lättupptagliga och skonsamma innehållet gör att clear whey passar för alla. Och den goda smaken där till gör att det är lätt att dricka.

Snygga förpackningar, snabba och smidiga leveranser och en hjälpsam kundsupport kännetecknar Protein.se. Det är kanske inte det som avgör ett köp, men det gör att kunder återkommer, det är en smidig butik där kundlojalitet premieras. Deras clear whey ligger något högre i pris men allt med produkten är perfekt i övrigt, vi rekommenderar Protein.se Clear Whey speciellt till dig som vill ha ett supergott proteinpulver och där smaken är extra viktig.

5. Clear Whey av Protein.se
4.4
Protein.se

6. Applied Nutrition Clear Whey

4.3

Storlek

875 g

Proteinhalt

85 %

Kcal per 100 g

361 kcal

Smaker

5
 • Flertal olika smaker
 • Kan bildas lite klumpar om man inte skakar ordentligt
 • Inte helt optimal prisbild

7. Leader Performance Whey Clear

4.3

Storlek

600 g

Proteinhalt

83 %

Kcal per 100 g

340 kcal

Smaker

1
 • Bara en smak men som smakar väldigt gott
 • Hade fått ha något högre proteinhalt
 • Lite lätt klumpbildning

8. Body Science Clear Whey

4.0

Storlek

500 g

Proteinhalt

70 %

Kcal per 100 g

344 kcal

Smaker

3
 • Väldigt mycket produkt för pengarna
 • Riktigt låg proteinhalt jämfört med konkurrenter
 • Sötman känns inte naturlig och tar över lite väl mycket

Köpguide Clear Whey - Tips för ett lyckat köp

Clear Whey har snabbt tagit fitnessvärlden med storm. I princip över en natt kom tillskottet och det etablerade sig snabbt. Alla stora och seriösa återförsäljare erbjuder nu en clear whey och kvaliteten och smaken kommer med all sannolikhet bara bli bättre framöver. Det stora skillnaden mellan traditionellt proteinpulver och clear whey är att den sistnämnda är betydligt mindre lik en milkshake, alltså inte lika trögflytande och inte samma mjölkiga och tjocka smak. Men det finns fler skillnader och vi kommer här gå in på allt du behöver veta om nykomlingen.

Smak

Smaken på clear whey går att jämföra med PWO eller aminosyratillskott som EAA och BCAA, eller i vissa fall med saft. Det är alltså en helt annan upplevelse att dricka clear whey istället för vanligt proteinpulver. Smakalternativen är oftast fruktiga som ananas, jordgubb och aprikos men även sura smaker finns som sur cola och hallon. Om du gillar lättdrycker och iste så kommer du älska clear whey.

Konsistens

Konsistensen är den främsta skillnaden mellan clear whey och vanligt proteinpulver. Istället för tjock milkshake-konsistens får du här en dryck som kan liknas vid vatten. Det gör clear whey lättdrucken och aptitlig. Clear whey passar därmed utmärkt för dig som har svårt för klassiskt proteinpulver, och framför allt om du ogillar klumpar. Clear whey löser sig nämligen snabbt och effektivt och vi har inte stött på någon produkt som klumpar sig.

Hög proteinhalt

När clear whey framställs så blir i princip bara proteinet kvar. Det beror på att vasslen utsätts för hydrolys, en process där man kan säga att proteinet filtreras fram. Det resulterar i ett fint pulver som nästan enbart består av protein. Det är därför inte ovanligt med halter uppåt 90 % protein. En bra clear whey ska innehålla minst 80 % protein för att vara värd pengarna.

Låg kolhydrathalt

Clear whey baseras på vassleisolat istället för -koncentrat. Det innebär att mängden protein per kalorier är högre. Clear whey innehåller väldigt lite kolhydrater till följd av att vara nästan helt fria från socker. Det medför att kalorimängden per shake är mycket låg. Det är inte sällan att kcal/portion ligger under 100, något som aldrig förekommer hos vanligt proteinpulver.

Produktjämförelse

ProduktStorlekProteinhaltKcal per 100 gSmaker
Aware Clear Whey
4.7
500 g88 %356 kcal2
Core Clear Whey 90
4.5
400 g92 %368 kcal2
BodyLab Clear Whey
4.4
500 g86 %350 kcal5
Fairing Clear Vegan Protein
4.4
500 g82 %330 kcal1
Clear Whey av Protein.se
4.4
300 g87-90 %353 kcal4
Applied Nutrition Clear Whey
4.3
875 g85 %361 kcal5
Leader Performance Whey Clear
4.3
600 g83 %340 kcal1
Body Science Clear Whey
4.0
500 g70 %344 kcal3

Vanliga frågor om Clear Whey

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 5 / 5 (7 röster)

Läs några av våra liknande artiklar