TesterKasein

Kasein - De 9 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-11

Nedbrytning och uppbyggnad av muskler sker kontinuerligt. Proteinet i kasein tas upp långsamt i kroppen vilket gör att nedbrytning kan motverkas och uppbyggnad av muskler istället kan ske under perioder som kroppen inte får annan föda. Allt kasein är dock inte likvärdigt vilket vi har upptäckt när vi testade de 9 populäraste alternativen som finns ute på marknaden. Läs mer om testet och dess vinnare som 2023 blev GAAM 100% Casein Premium.

Testets utförande och undersökning

Grundtanken hos ett kasein är väldigt lik den hos proteinpulver, båda förser kroppen med protein. Skillnaden med kasein är att upptaget sker mycket långsammare och kan därför passa i flera andra sammanhang än proteinpulver. När de olika märkena av kasein undersöktes och provades var det med följande punkter som underlag:

 • Smak & konsistens – Hur var smaken och konsistensen? Kasein är helt naturligt tjockare i konsistensen än exempelvis proteinpulver. Är kaseinet för tjockt för att det ska bli svårt att dricka, eller går det enkelt att reglera med mer eller mindre vätska?
 • Mättnadskänsla & mående – Hur är måendet efter en portion kasein? Känner man sig mätt och belåten, eller uppsvullen och med gasig mage som resultat?
 • Innehåll – Hur ser innehållsvärdet ut för kaseinet? Är det en hög andel protein som ett kasein egentligen ska ha, eller hittas det även annat som fyller upp produkten men som inte bidrar på något sätt? Hur stor andel är kasein och hur stor andel består av något annat protein?
 • Prisvärdhet – Motsvarar produkten de krav man kan tänkas ha med tanke på priset?

Hela topplistan

Bäst i test kasein

1. GAAM 100% Casein Premium

4.7
Storlek
750 g
Proteinhalt
77 %
Kcal per 100 g
364 kcal
Smaker
10+

Recension

Kosttillskott från GAAM spelar ofta i de högre ligorna och ni som har börjat läsa detta ser redan att deras kasein 100% Casein Premium ligger på en första plats hos oss, och av goda anledningar.

Portionerna ligger på ca 33 g vilket ger totalt 23 portioner när pulvret på 750 g delas ut jämt. Per 100 g av kaseinpulvret får man i sig 77 g protein och 364 kcal. Båda dessa siffror är lagom, varken speciellt mycket eller lite. I likhet med vår testvinnare längre upp är inte kaseinet från GAAM heller spetsad med några vitaminer eller mineraler, utan fokus har enbart legat på långsamt protein och smakerna vilket vi kommer till senare.

En tabell som visar innehållet hos GAAM 100% Casein Premium
Innehåll hos GAAM 100% Casein Premium

Fördelningen av de två sorterna kasein som har använts, micellärt kasein och kalciumkaseinat ligger på 80-20 med den stora delen mot micellärt kasein. En riktigt bra fördelning enligt oss och som det ska vara i ett kasein. Först en mindre mängd snabbverkande protein för sedan dela den stora mängden över en längre tidsperiod. Enligt GAAM fördelas proteinet över 8 timmar vilket vi inte kan styrka och heller inte får någon tydlig källa till.

GAAM är överlag kända för sina otroligt välsmakande smaker, men här stötte vi på ett par som vi inte riktigt höll lika hög nivå även om de var goda, medan de övriga var lyckade av de som testades. De smaker som behöver jobbas på tycker vi är Salted Caramel och Vanilla dream. Båda dessa smakade lite för sött. Konsistensen var inte riktigt lika tjock som kasein brukar ha vilket vi tycker är en fördel, samtidigt som den ändå blev tjock och fast efter att ha stått i kylskåpet ett tag om man tycker om pudding. Annars var mättnadskänslan och måendet på topp efter en skopa.

GAAM 100% Casein Premium är en lyckad produkt efter att man har hittat en smak som passar bra. Priset matchar innehållet och en stor del av proteinet tas upp långsamt vilket inte alltid är fallet med andra kasein. Ett kasein som definitivt förtjänar att kallas bäst i test hos oss.

 • Hög andel micellärt kasein som tas upp långsamt
 • Prisvärd produkt
 • Stort urval av smaker
 • Fåtal smaker lite väl söta

2. Core Casein

4.5
Storlek
750 g
Proteinhalt
80 %
Kcal per 100 g
369 kcal
Smaker
10+

Recension

Core Casein är ett kasein som de flesta inom svängen kosttillskott numera borde känna till, och om man inte känner till deras kasein känner man nog åtminstone deras Core serie. Grunden är väldigt lik deras proteinpulver från Core serien men utöver det långsamma upptaget av protein som fås av kasein hittas även andra skillnader.

En titt i innehållet ger att proteinhalten kommer upp i 80 % vilket är en väldigt bra siffra, och kalorierna per 100 g landar 369 kcal, även det fullt godkänt.

En tabell som visar innehållet hos Core Casein
Innehåll hos Core Casein

En skopa av pulvret resulterar alltså i 20 g protein av den ca 25 g stora portionen. Med Core Casein har man försökt få ner halterna av laktos men även tillsatt laktasenzym för att även de med milda laktosintoleranser ska kunna använda pulvret. Utöver detta sticker inte innehållet ut på något annat märkvärdigt sätt. Inga tillsatta vitaminer eller mineraler går att hitta vilket vi egentligen inte heller saknar.

När vi undersöker typen och balansen av kasein visar det sig att ca 66 % är långsamt verkande kasein, medan resten är av typen vassle och tas upp snabbt. Här kunde en större andel varit av den långsamma typen av protein vilket är poängen med kasein.

När det kommer till hur själva kaseinet är att dricka ur en shake finns det runt 10 smaker att välja bland. Det finns ett flertal olika chokladsmaker men även vanliga smaker som jordgubb och vanilj. Vi har inte testat att blanda ner kaseinet i mat eftersom smaken i dessa fall kan döljas väldigt väl beroende på mat.

Efter att ha tagit en skopa av smaken chokladdröm och blandat ner i en shaker tillsammans med vatten, kan vi direkt konstatera att kaseinet blandas väl samtidigt som det blir till en tjock och fyllig konsistens. Blir den för tjock rekommenderar vi att man tar lite mer vatten. Chokladsmaken var väldigt god och naturlig vilket också bekräftas av ett stort antal av andra köpares kommentarer.

Core Casein bjuder egentligen inte på några stora överraskningar samtidigt som proteinhalten är hög, smakerna goda och priset konkurrenskraftigt. Vi önskar dock att en något större andel av produkten hade varit protein som tas upp långsamt. Produkten i sin helhet är dock ändå väldigt bra sett till andra övriga punkter och fungerar fortfarande som ett bra kasein.

 • Hög proteinhalt
 • Många goda smaker
 • Prisvärd produkt
 • Större andel kunde varit långsamt protein

3. Star Nutrition Supreme Casein

4.4
Storlek
750 g
Proteinhalt
77 %
Kcal per 100 g
350 kcal
Smaker
10+

Recension

Star Nutrition Supreme Casein är ett intressant kasein av den anledningen att effekten kan variera stort beroende på vald smak. Det här gör att vissa smaker kan likna ett vanligt proteinpulver mer än ett vanligt kasein brukar göra, på både gott och ont.

Om vi börjar med att ta en titt vad vi hittar för värden bland innehållet får vi ca 24 g protein och ca 105 kcal per en skopa pulver på 30 g. Det här motsvarar 77 % proteinhalt och per 100 g pulver 350 kcal. Inget märkvärdigt här åt något håll, utan helt och hållet vanliga värden.

En tabell som visar innehållet hos Star Nutrition Supreme Casein
Innehåll hos Star Nutrition Supreme Casein

Kaseinet ska som bekant tas upp långsamt i kroppen för att få ett jämt upptag av protein. Det visar sig att beroende på vilken smak som har valts, ändras balansen av proteiner som tas upp snabbt eller långsamt i hög grad. Hos den naturella smaken består proteinet i sig till 60 % av mjölkproteinkoncentrat som tas upp långsamt, och 40 % av kalciumkaseinatvilket som faktiskt inte tas upp mycket långsammare än vanligt proteinpulver.

Sedan har vi andra smaker som består till 75 % av mjölkproteinkoncentrat vilket är ett betydligt högre värde än hos den naturella smaken, men även smaker där det inte framkommer alls vad det är för balans. Att en del av proteinet inte tas upp långsamt behöver inte vara dåligt om köparen är medveten om det, men här framgår det faktiskt inte särskilt tydligt. Det är alltså stor skillnad på den naturella smakens upptagningshastighet och de övrigas.

Smakerna är vi dock väldigt nöjda med och kan rekommendera. Som med de flesta andra kasein blir även denna krämig och passar utmärkt till pudding om det föredras. Ingen uppsvälldhet eller annat negativt upplevdes heller efter en portion tillsammans med vatten.

Samtidigt som vi gillar Star Nutrition Supreme Casein borde det långsamma proteinets andel tydligt framgå bland alla smaker. De flesta konsumenter kommer tyvärr missa den här punkten vilket gör att man i vissa fall får ett kasein som lite för mycket liknar ett proteinpulver. Innehållet är övrigt bra, även smakerna och priset ligger på en rimlig nivå med dagens mått mätt.

 • Goda smaker
 • Mjuk och fin konsistens
 • Vissa smaker kan innehålla en stor andel snabba proteiner vilket inte alltid framgår

4. Aware Casein

4.4
Storlek
750 g
Proteinhalt
76 %
Kcal per 100 g
359 kcal
Smaker
2

Recension

Kaseinet från Aware Nutrition är ett kasein som tillskillnad från de flesta andra större aktörer på marknaden fortfarande kommer i en plastburk. Det kanske för vissa är en liten detalj, men en trevlig inledande sådan tycker vi.

I burken som hade kunnat rymma mer än de 750 g som annonseras hittar vi det i det här fallet vita kaseinet. Innehållet i sig bjuder inte på några överraskningar utan kan sammanfattas med lite som alla andra. Per 100 g av pulvret fås 76 g protein och 359 kcal, eller per portioner om 30 g blir siffrorna istället 23 g protein och 108 kcal.

En tabell som visar innehållet hos Aware Casein
Innehåll hos Aware Casein

Kaseinet innehåller både micellärt kasein och vassleproteinkoncentrat vilket är det som brukar hittas i vanliga proteinpulver. Vad vi gärna hade fått reda på är balansen mellan dessa. En stor andel protein i vassleformat gör kaseinet mer som ett proteinpulver, medan en stor andel protein i formen micellärt kasein gör det som vi vill att det ska vara, ett protein som tas upp långsamt. Nu kan vi dock inte vara helt säkra på hur det ligger till.

Det finns två smaker som går att välja. Det är inte alltid dessa två utan ibland kommer någon ny, och någon mindre populär får lämna. De som fanns vid recensionstillfället var Toffee Chocolate och Vaniljglass. Toffee Chocolate lyckades vi inte få tag på men Vaniljglass har vi provat. Vaniljsmaken kom fram tydligt utan att bli för sliskig eller söt när pulvret blandades med vatten. Smaken går inte riktigt att likna den gamla sortens vaniljglass, men fortfarande riktigt god. Konsistensen stack heller inte ut, utan den var klumpfri och lite trögflytande som kasein brukar vara.

Aware Casein är ett kasein som erbjuder lite av allt, och en hård burk som pulvret kommer i. Smakerna är få, men den vi smakade var god. Det är något oklart hur fördelningen av snabba och långsamma proteiner ser ut, men hade åtminstone inte mer än hälften av proteinet varit långsamt hade det varit märkligt att kalla produkten för kasein.

 • Pulvret kommer i en burk som är enkel att försluta och förvara
 • Smaken som provades var god och konsistensen som förväntat
 • Oklar fördelning av proteiner som tas upp snabbt och långsamt
 • Få smaker att välja bland

5. Body science Casein

4.3
Storlek
750 g
Proteinhalt
81 %
Kcal per 100 g
366 kcal
Smaker
10+

Recension

Body Science Casein är en kaseinprodukt som länge varit populärt bland konsumenter som använder kosttillskott. Och vi håller med, det finns mycket gott att lyfta.

Om vi börjar med innehållet ser det till en början ut precis som vanligt. När vi sedan bläddrar bland de olika smakerna inser vi att mängden protein faktiskt varierar kraftigt beroende på vald smak. Exempelvis innehåller smaken Apple Pie 81 % protein men väljer man smaken Double Rich Chocolate landar halten endast på 72 %. En stor skillnad med andra ord.

En tabell som visar innehållet hos Body Science Casein med smaken Apple Pie
Innehåll hos Body Science Casein med smaken Apple Pie

Bland kalorierna är det dock desto jämnare och skillnaderna som finns här kan bortses ifrån. Per 100 g av kaseinpulvret fås runt 360 kcal med som sagt mindre variationer beroende på vald smak. Även mindre mängder kalcium och kalium fås per skopa.

Fördelningen av proteinet i den här produkten har balansen 80–20. Det innebär att 80 % består av kaseinprotein och resten av vassleprotein. Det är en balans vi gillar att se och gör att produkten på riktigt liknar ett kasein i hög grad, och inte ett vanligt proteinpulver vilket ibland kan vara ett bekymmer.

Smaken som provades i shakern var Double Rich Chocolate bland de runt 10 stycken som fanns att välja bland. Vi hade lite problem med att pulver fastnade i botten och mindre klumpbildning, men efter ett par hårda skakningar av shakern löstes det mesta upp. Smaken var väldigt krämig och fyllig, och det kändes som att det här kaseinet blev mycket tjockare än andra kasein brukar bli när det blandades med vatten. Chokladsmaken var dock tillfredställande och genuin.

Body Science Casein har sina toppar och dalar. Kaseinet verkar långsamt precis som det ska, men vissa smaker har låg halt av protein och det kan uppstå en del bekymmer med klumpar och liknande. Slipper man klumparna och väljer en smak med hög proteinhalt finns det inte längre många svagheter, men de här sakerna verkar variera mycket.

 • Stor andel protein som tas upp långsamt
 • Goda smaker
 • Halten protein varierar stort beroende på vald smak
 • Viss klumpbildning kan förekomma

6. Chained Nutrition Micellar Casein

4.1
Storlek
1,56 kg
Proteinhalt
77 %
Kcal per 100 g
358 kcal
Smaker
2
 • Få men goda smaker
 • Riktigt hög andel långsamt protein
 • Högt kilopris
 • Något klumpig och grynig

8. Elit Nutrition Casein Protein

4.0
Storlek
750 g
Proteinhalt
82 %
Kcal per 100 g
370 kcal
Smaker
4
 • Stor mängd protein per skopa
 • Underbara smaker och konsistens
 • Väldigt oklar fördelning bland proteintyperna
 • Riktigt högt pris

9. BioTechUSA Micellar Casein

3.9
Storlek
2,27 kg
Proteinhalt
73 %
Kcal per 100 g
350 kcal
Smaker
3

Köpguide Kasein - Tips för ett lyckat köp

Kaseinets uppgift i kroppen är enkelt, den ska tillföra protein till kroppen. Det här proteinet tas dock upp långsamt vilket gör det till ett bra val på kvällen när man under natten sover och inte får i sig någon mat, men det finns även andra tillfällen då kasein kan passa utmärkt. Kaseinprodukter kan skilja sig på olika sätt från varandra och det är dessa skillnader vi tänkte ta upp med vår köpguide.

Smak och konsistens

Smak och konsistens är bland det viktigaste när det kommer till allt som stoppas i munnen. Kasein är inte speciellt svårt att smaksätta vilket har gjort att de flesta olika kasein faktiskt smakar väldigt gott. Något som däremot sticker ut med kaseinpulver är dess konsistens.

Jämfört med flera andra kosttillskott i pulverformat som det tas skopor runt 1 dl av blir kasein mycket tjockare och fylligare. Det har helt enkelt att göra med hur kasein är uppbyggt från grunden. Väldigt tjocka kasein kan vara besvärliga att dricka och istället passa bra i gröt eller blandas ner i annan mat.

Ett sätt att motverka den tjocka konsistensen är att inte hela produkten enbart består av kasein, utan ett annat proteinslag. Därför är det inte ovanligt att se 80-20 blandningar hos kaseinprodukter. I dessa fall brukar den mindre andelen bestå av vassle eller ett annat vanligt proteinslag.

Innehåll

Det viktigaste att söka efter i innehållet hos ett kasein är givetvis halten protein. Ett riktvärde man ska sikta efter är 75–80 % protein. Allting som är över det här värdet är bara bra, och allting som är lägre brukar innehålla en del tillsatser som inte alltid ger speciellt mycket för pengarna. När man har säkerställt att halten protein är högt är kalorierna det näst viktigaste. Har man som mål att gå upp i vikt är det bara att välja ett kasein med högt kalorivärde, annars bör man satsa på så lågt som möjligt för att inte lägga på sig massa i onödan.

Olika sorters kasein

När man har säkerställt att mängden protein är inom rimliga intervaller, är det också viktigt att säkerställa att det är rätt sorts kasein. Hela poängen med kasein är att tillföra protein långsamt till kroppen, men det finns olika sorters kasein där vissa sorter faktiskt är nästan som vanligt proteinpulver.

De olika sorterna av kasein, eller kaseinblandningar som brukar finnas är:

 • Micellärt kasein
 • Kalciumkasein
 • Mjölkproteinkoncentrat

Det man vill se i sitt kasein är i första hand micellärt kasein och i andra hand mjölkproteinkoncentrat. Micellärt kasein är den långsammaste formen av protein som bäst uppfyller ett kaseintillskotts syfte. Mjölkproteinkoncentrat är egentligen inget kasein, men fungerar på ett liknande sätt och tas också upp långsamt.

Kalciumkasein är något man inte vill ha för höga halter av. Det visar sig att den här formen av protein faktiskt tas upp ganska snabbt av kroppen vilket motverkar hela poängen av kasein, speciellt om man tror att proteinet man fick i sig ska tas upp långsamt. Om man istället vill ha ett protein som dels har en snabb och en långsam upptagning är en viss del av kalciumkasein eller vanligt vassleprotein i kaseinblandning bra.

Laktos

Laktos förtjänar en helt egen rubrik eftersom kasein är en ren mjölkprodukt i grunden. Det här betyder att det alltid kommer att finnas lite laktos i kasein även om tillverkarna har gjort sitt bästa med att bli av med det. Vad många tillverkare har gjort är att tillsätta laktasenzym i produkten för att även de som har en mildare laktosintolerans ska kunna äta kaseinet. Det är inte alltid som laktasenzym är tillsatt utan här gäller det att läsa på noga innan ett köp görs om man är lite eller mycket laktosintolerant.

Här kanske vissa tänker att veganskt kasein tar bort laktos helt och hållet. Veganskt kasein existerar tyvärr inte eftersom kasein i grunden kommer från mjölk. Däremot finns det veganskt proteinpulver men dessa är mer lika proteinpulver än kasein. Vill man ha ett långsamt verkande protein är kasein det bästa valet idag.

Vanliga frågor om Kasein

Vad är kasein?

Kasein är en av de två stora sorterna av protein i mjölk. Innan mjölken har gått igenom en förädlingsprocess består 80 % av proteinet i mjölken i form av kasein, medan resten består av vassle.

När ska kasein ätas?

Kasein kan ätas när som helst, men många väljer att äta det vid en tidpunkt där det lämpar sig att få ett långsammare flöde av protein över tid. Sådana tidpunkter skulle exempelvis kunna vara innan man går och lägger sig, eller som ett mellanmål och liknande.

Varför är kasein bättre än proteinpulver?

Det går inte att säga att kasein är bättre än proteinpulver, utan båda är bra på sina egna sätt. Proteinet tas i båda fallen upp bra av kroppen men vanligt proteinpulver ger ett snabbt upptag medan kasein ger ett långsammare upptag. Sett till det övriga innehållet som exempelvis proteinhalt och mängden kalorier är båda likvärdiga.

Kan en laktosintolerant person äta kaseinpulver?

Numera går det oftast bra för laktosintoleranta personer att också äta kaseinpulver. Även om kaseinpulver kan innehålla laktos är halterna låga, och det har många gånger även tillsatts laktasenzym för att hjälpa till med nedbrytningen av laktos.

Hur får man i sig kasein naturligt?

Kasein kommer från mjölk i grunden. Genom att dricka mjölk eller äta olika sorters mejeriprodukter kan man få i sig kasein. Dock kommer halterna att vara mycket lägre vilket gör att man måste äta väldigt mycket för att få i sig samma mängd protein den vägen.

Varför blir jag dålig i magen av kasein?

Är man väldigt känslig mot laktos och har valt ett kasein med mycket laktos i, kommer effekten bli liknande som om man hade druckit mjölk. Det kan även finnas andra orsaker även om laktosen är den vanligaste. Kasein kan även upplevas som lite tjockare och krämigare, vilket gör att det tar en del plats i magen vilket kanske inte uppskattas av alla.

Är kasein eller proteinpulver mest prisvärt?

Om man ser endast till vilka av de två ger mest protein sett till priset, är proteinpulver det mer prisvärda alternativet år 2023.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.