Testets utförande och undersökning
Grundtanken hos ett kasein är väldigt lik den hos proteinpulver, båda förser kroppen med protein. Skillnaden med kasein är att upptaget sker mycket långsammare och kan därför passa i flera andra sammanhang än proteinpulver. När de olika märkena av kasein undersöktes och provades var det med följande punkter som underlag:
- Smak & konsistens – Hur var smaken och konsistensen? Kasein är helt naturligt tjockare i konsistensen än exempelvis proteinpulver. Är kaseinet för tjockt för att det ska bli svårt att dricka, eller går det enkelt att reglera med mer eller mindre vätska?
- Mättnadskänsla & mående – Hur är måendet efter en portion kasein? Känner man sig mätt och belåten, eller uppsvullen och med gasig mage som resultat?
- Innehåll – Hur ser innehållsvärdet ut för kaseinet? Är det en hög andel protein som ett kasein egentligen ska ha, eller hittas det även annat som fyller upp produkten men som inte bidrar på något sätt? Hur stor andel är kasein och hur stor andel består av något annat protein?
- Prisvärdhet – Motsvarar produkten de krav man kan tänkas ha med tanke på priset?
Köpguide Kasein - Tips för ett lyckat köp
Kaseinets uppgift i kroppen är enkelt, den ska tillföra protein till kroppen. Det här proteinet tas dock upp långsamt vilket gör det till ett bra val på kvällen när man under natten sover och inte får i sig någon mat, men det finns även andra tillfällen då kasein kan passa utmärkt. Kaseinprodukter kan skilja sig på olika sätt från varandra och det är dessa skillnader vi tänkte ta upp med vår köpguide.
Smak och konsistens
Smak och konsistens är bland det viktigaste när det kommer till allt som stoppas i munnen. Kasein är inte speciellt svårt att smaksätta vilket har gjort att de flesta olika kasein faktiskt smakar väldigt gott. Något som däremot sticker ut med kaseinpulver är dess konsistens.
Jämfört med flera andra kosttillskott i pulverformat som det tas skopor runt 1 dl av blir kasein mycket tjockare och fylligare. Det har helt enkelt att göra med hur kasein är uppbyggt från grunden. Väldigt tjocka kasein kan vara besvärliga att dricka och istället passa bra i gröt eller blandas ner i annan mat.
Ett sätt att motverka den tjocka konsistensen är att inte hela produkten enbart består av kasein, utan ett annat proteinslag. Därför är det inte ovanligt att se 80-20 blandningar hos kaseinprodukter. I dessa fall brukar den mindre andelen bestå av vassle eller ett annat vanligt proteinslag.
Innehåll
Det viktigaste att söka efter i innehållet hos ett kasein är givetvis halten protein. Ett riktvärde man ska sikta efter är 75–80 % protein. Allting som är över det här värdet är bara bra, och allting som är lägre brukar innehålla en del tillsatser som inte alltid ger speciellt mycket för pengarna. När man har säkerställt att halten protein är högt är kalorierna det näst viktigaste. Har man som mål att gå upp i vikt är det bara att välja ett kasein med högt kalorivärde, annars bör man satsa på så lågt som möjligt för att inte lägga på sig massa i onödan.
Olika sorters kasein
När man har säkerställt att mängden protein är inom rimliga intervaller, är det också viktigt att säkerställa att det är rätt sorts kasein. Hela poängen med kasein är att tillföra protein långsamt till kroppen, men det finns olika sorters kasein där vissa sorter faktiskt är nästan som vanligt proteinpulver.
De olika sorterna av kasein, eller kaseinblandningar som brukar finnas är:
- Micellärt kasein
- Kalciumkasein
- Mjölkproteinkoncentrat
Det man vill se i sitt kasein är i första hand micellärt kasein och i andra hand mjölkproteinkoncentrat. Micellärt kasein är den långsammaste formen av protein som bäst uppfyller ett kaseintillskotts syfte. Mjölkproteinkoncentrat är egentligen inget kasein, men fungerar på ett liknande sätt och tas också upp långsamt.
Kalciumkasein är något man inte vill ha för höga halter av. Det visar sig att den här formen av protein faktiskt tas upp ganska snabbt av kroppen vilket motverkar hela poängen av kasein, speciellt om man tror att proteinet man fick i sig ska tas upp långsamt. Om man istället vill ha ett protein som dels har en snabb och en långsam upptagning är en viss del av kalciumkasein eller vanligt vassleprotein i kaseinblandning bra.
Laktos
Laktos förtjänar en helt egen rubrik eftersom kasein är en ren mjölkprodukt i grunden. Det här betyder att det alltid kommer att finnas lite laktos i kasein även om tillverkarna har gjort sitt bästa med att bli av med det. Vad många tillverkare har gjort är att tillsätta laktasenzym i produkten för att även de som har en mildare laktosintolerans ska kunna äta kaseinet. Det är inte alltid som laktasenzym är tillsatt utan här gäller det att läsa på noga innan ett köp görs om man är lite eller mycket laktosintolerant.
Här kanske vissa tänker att veganskt kasein tar bort laktos helt och hållet. Veganskt kasein existerar tyvärr inte eftersom kasein i grunden kommer från mjölk. Däremot finns det veganskt proteinpulver men dessa är mer lika proteinpulver än kasein. Vill man ha ett långsamt verkande protein är kasein det bästa valet idag.