När det kommer till att hitta ett bra veganskt proteinpulver så finns det ett antal punkter att begrunda. Men valet är inte särskilt svårt, idag är utbudet så pass stort och återförsäljarna trovärdiga att du kommer hitta veganska proteinpulver som hållet måttet utan större bekymmer. Men det finns fem punkter som vi tycker är viktiga att titta lite närmre på, och som vi till stor del har utgått från när vi utsett vinnare i vårt test.
Proteinhalt
Ju högre proteinhalt desto bättre är en bra tumregel. Men hög proteinhalt följs ofta av ett högre pris. Sikta på en produkt som ligger runt 70-80 % för bästa balans mellan protein och pris. Du kan också sikta på runt 20-30 gram protein per portion. Lägre än så tenderar att resultera i ett pulver som innehåller många andra ingredienser förutom protein, oftast kolhydrater eller fett. Och det är det snarare tal om en gainer för viktuppgång än ett traditionellt proteinpulver.
Aminosyraprofil
En komplett aminosyraprofil är att föredra. Det innebär att proteinpulvret innehåller alla nio aminosyror. Men särskilt viktiga är de grenade aminosyrorna, de så kallade BCAA (branched-chain amino acids). BCAA utgörs av aminosyrorna leucin, valin och isoleucin. Ibland står fördelningen av aminosyror i innehållsförteckningen men inte alltid, om du är särskilt nyfiken så behöver du kontakta återförsäljaren om den informationen. Aminosyraprofilen avgörs till stor del av källan till proteinet i pulvret.
Ingredienser
Övriga ingredienser förekommer sällan i pålitliga produkter. Men det kan vara bra att slänga ett öga på fett- och kolhydrathalten för att se att inget sticker ut. Bortom 10 % fett eller kolhydrater är inte önskvärt, runt 2-6 är rimligare. Kom ihåg att du betalar ju för proteinet och inga andra ingredienser. Färgämnen och smakämnen ska helst vara naturliga, och i övrigt ska inga utfyllnadsämnen förekomma.
Smak och konsistens
Smak och konsistens är ju såklart svårt att ta reda på i förhand. Men konsultera våra recensioner här ovan eller kommentarsfältet hos återförsäljaren. Det brukar ge en bra fingervisning om produkten passar dig eller inte. Smaken är ofta ganska fyllig och inte sällan jordig eller nötig hos veganska proteinpulver. Översöta pulver förekommer men inte lika ofta som hos animaliska proteinpulver. Lösligheten är generellt något sämre, lite mer skum och klumpar får du räkna med, men sällan något som stör aptiten nämnvärt.
Källan till proteinet
Alla växter har inte samma aminosyraprofil, vissa har en komplett profil medan andra saknar vissa essentiella aminosyror. Det är därför viktigt att kombinera växter så att du får ett fullvärdigt protein om du inte väljer någon av de som har en komplett aminosyraprofil. De olika källorna till protein har även andra egenskaper, som varierande innehåll av olika vitaminer och mineraler.
Ärtprotein
Ärtprotein är rikt på protein, fibrer och flera olika vitaminer och mineraler. Det är därför ett vanligt förekommande val av producenter att använda till veganska proteinpulver. Det är ett komplett protein och innehåller alla de nio aminosyror som kroppen själv inte kan producera och är särskilt rikt på de grenade aminosyrorna. Ärtprotein är generellt sett fritt från olika allergener och bryts ner lätt vilket passar dig med känslig mage. Ärtprotein är ett mycket bra val när det kommer till veganska proteinpulver.
Risprotein
Risprotein kommer från vitt eller brunt ris och är ett mycket skonsamt protein. Många väljer risprotein om de upplever att de blir dåliga i magen av vassleprotein just av den anledningen. Risprotein är ett fullvärdigt protein och pulver med risprotein tenderar att vara särskilt låga i fett och kolhydrater.
Sojaprotein
Sojaprotein är bland de mest exklusiva proteinpulver du kan köpa. Det är ett fullvärdigt protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror i ganska riklig mängd. Sojaprotein har i studier kopllats till olika hälsofördelar, bland annat förbättrad hjärthälsa och ökad muskelmassa. Ett överdrivet intag av soja kan dock innebär hormonrubbningar hos män och minskad fertilitet. Så om du väljer ett sojaprotein så bör du se över din kost så att du inte får i dig för mycket soja.
Hampaprotein
Hampa innehåller samtliga nio aminosyror men så pass lite av lysin att det formellt inte anses vara ett komplett protein. Däremot är hampa rikt på fibrer och är ett mättande alternativ som också kan hjälpa till med matsmältningen. Hampa innehåller också flera hälsosamma fetter som omega-3 och omega-6.
Veteprotein
Veteprotein är inte ett fullvärdigt protein men innehåller alla grenade aminosyror. Veteprotein lämpar sig inte för personer med glutenintolerans eller känslig mage. Men är annars ett bra komplement till andra källor tack vare dess unika aminosyraprofil. Veteprotein är rikt på glutamin och arginin, något som andra vegetabiliska proteinkällor saknar.