TestKost
Bästa Veganskt proteinpulver - 10 toppval testade och presenterade
TesterVeganskt proteinpulver

Bästa Veganskt proteinpulver - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Tycker du om vegansk kost och brinner för träning? Då rekommenderar vi veganskt proteinpulver. Men utbudet har länge dominerats av mjölkbaserade produkter. Men de senaste året har de veganska proteinpulvren verkligen slagit igenom. De var tidigare oaptitliga och snudd på oätbara men har idag utvecklats snabbt och det finns ett stort utbud med proteinpulver från många olika veganska eller vegetariska källor. Vi har undersökt och testat en mängd olika veganska proteinpulver för att hitta de som håller bäst kvalitet gällande både innehåll och smak. Nedan presenterar vi de 10 bästa veganska proteinpulvren 2024.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Veganskt proteinpulver Bäst i Test 2024

Innan en produkt recenseras på topplistan så har den genomgått en extensiv undersökning och testperiod. Vi vill förvissa oss om att pulvret inte bara smakar bra och är billigt utan även innehåller allt som ett komplett proteinpulver ska innehålla.

 • Innehåll - Ett veganskt proteinpulver ska huvudsakligen innehålla protein, men även fett- och kolhydrathalten är viktig. Proteinhalten ligger i regel på runt 70-80 % och fetthalten och kolhydraterna ligger på runt 1-6 %. Det är viktigt att produkten inte innehåller onödiga biprodukter eller utfyllnadsämnen.
 • Smak & konsistens – Det här är en viktig punkt för alla kosttillskott, men framför allt för veganskt proteinpulver. Smaken har tidigare varit ganska dålig och det finns fortfarande produkter som inte har gått framåt särskilt mycket på den fronten. Vi testar flera smaker och kontrollerar noga konstistensen och lättlösligheten i shakern för varje produkt.
 • Tillverkning – Vi söker veganska proteinpulver vars hela produktionslinje vittnar om miljömedvetenhet; från ekologisk odling och hållbar förädling till klimatsmart logistikkedja och återförsäljning. Råvarorna som används ska komma från så närodlade områden som möjligt och helst följa riktlinjer för EU-ekologisk märkning.

Topp 10 bästa Veganskt proteinpulver

1. Core Plant Protein

4.6
Bästa billiga veg proteinpulver

"Proteinrik, näringsriktig och billig"

Storlek

1 kg

Proteinhalt

80 %

Proteinkälla

Ärta, havre & ris

Kcal per 100 g

396 kcal
 • Enkelt och korrekt innehåll
 • Bra pris
 • God smak och len konsistens
 • Saknar viktiga mineraler och vitaminer

Recension

Core Plant Protein är en blandprodukt med flera proteinkällor som är framtagen att tas i samband med träning. Proteinhalten är relativt hög och fett- och kolhydrathalterna är rimliga. Ingenting har tillsats till detta pulver, förutom smakämnen. Priset ligger bra till och har överlevt den senaste tidens kraftiga prisuppgång på kosttillskott.

Innehåll

Med en blandning av ärtor, ris och havre uppnår Core Plant Protein en fullvärdig aminosyraprofil, rik på flera viktiga aminosyror. 70 % består av ärtproteinisolat, 20 % av risprotein och 10 % av havreprotein. Det är en balanserad mängd av de olika ingredienserna då ärtprotein är det mest näringsrika och havre egentligen bara behövs för sitt rika innehåll av lysin.

Proteinpulvret saknar tyvärr extra mineraler och vitaminer. Ärtprotein är visserligen rikt på olika vitaminer och mineraler i sig självt, men vi hade gärna sett vitaminer och mineraler som veganer i regel behöver extra av, till exempel B2, B12, selen och kalcium.

Smak och konsistens

Smaken är bra för att vara ett veganskt proteinpulver. Den är inte lika god som vasslepulver, men det är inte så konstigt, veganska proteinpulver ligger ju efter ett tiotal år i utvecklingen. Konsistensen är len och fin, något bubblig om du skakar i en shaker med galler. Stevia alternativt aspartam står för smaksättningen och du kan köpa pulvret i antingen vanilj- eller chokladsmak.

Slutsats

Core Plant Protein är billigt, gott och näringsriktigt. Det är inte så mycket att klaga på här, förutom bristen på tillsatta mineraler och vitaminer. Det gör att om du tränar mycket och håller dig till en veg-kost så bör du komplettera med ett lämpligt multivitamin-tillskott. Ärtor, ris och havre är samtliga skonsamma för både mage och allergiker så pulvret passar alla.

1. Core Plant Protein
4.6
Svenskt kosttillskott

2. Healthwell Vegan Protein

4.5
Bästa naturella veg proteinpulver

"Helt naturellt proteinpulver, rikt på mineraler och vitaminer"

Storlek

400 g

Proteinhalt

74 %

Proteinkälla

Havre, ärta & ris

Kcal per 100 g

407 kcal
 • Tre proteinkällor
 • Tillsatta vitaminer och mineraler
 • Formula anpassad för veganer
 • Tråkigt smak om du dricker den rent

Recension

Healthwell Proteinpulver innehåller protein från ärta, havre och ris och vissa vitaminer och mineraler. Proteinpulvret har en bra blandning av proteinkällor och ett näringsriktigt och rikt innehåll. Pulvret är inte smaksatt och saknar därför smakämnen och färgämnen. Ett mycket naturligt altnerativ för dig som vill blanda egna shakes eller gärna använder proteinpulver i smoothies eller gröt.

Innehåll

Innehållet består som sagt av ärta, havre och ris. Det är en kombination som tillsammans innehåller alla essentiella aminosyror och är särskilt rik på de grenade aminosyrorna. Havre har tillsats för att komplettera med sitt rika lysin- och tryptofaninnehåll, två aminosyror som finns i ganska lite utsträckning i vegetabiliska proteinkällor. Ärta och ris är snälla mot matsmältningssystemet och både ärta och havre är rika på fibrer vilket ytterligare stöttar matsmältningen och tarmhälsan.

Flera vitaminer (B2, B6, B12 och D3) har tillsats tillsammans med jod och selen. Dessa vitaminer och mineraler är särskilt viktiga för dig med en vegetarisk eller vegansk kosthållning. Samtliga vitaminer har ett vegetabiliskt ursprung. Fettinnehållet är ganska högt, på nästan 10 % och kolhydrathalten ligger på knappt 5 %. Med en proteinhalt på 74 % så får du ett mättande proteinpulver, men som inte är helt optimerat för fettsnål muskelbyggande.

Slutsats

Smaken i sig är ganska tråkig, men det gör sig väldigt bra i kombination med smoothies eller i gröten. Pulvret mättar mycket och passar perfekt för kalorisnåla dieter eller vid deff. Den höga mättnadskänslan gör att proteinpulvret också passar utmärkt som mellanmål. Konsistensen är len och lättupplöst, pulvret blandar sig bra i alla drycker samt i mat som gröt eller pannkakssmet.

Healthwell Proteinpulver är ett bra alternativ för dig som vill ha ett proteinrikt mellanmål, blanda egna shakes eller bara ha ett helt vegetabiliskt proteinpulver helt fritt från tillsatsämnen. 

2. Healthwell Vegan Protein
4.5
Svensk hälsokost

3. GAAM Life Series Vegan Protein

4.5

"Mycket smak som passar perfekt till smoothies och gröt"

Storlek

908 g

Proteinhalt

70 %

Proteinkälla

Ärta, ris & hampa

Kcal per 100 g

390 kcal
 • Rik på alla aminosyror
 • Flera smaker att välja på
 • Len konsistens
 • Innehåller artificiella sötningsmedel

Recension

GAAM Life Series Vegan Protein är ett blandprotein som innehåller ärta, ris och hampa. Tre bra källor som tillsammans utgör ett fullvärdigt proteinpulver. GAAM Life Series Vegan Protein är ett stabilt val sett till både pris, smak och innehåll. Ingenting sticker ut som särskilt dåligt men heller inte stålande bra.

Innehåll

Proteinhalten ligger på 70 %,det resulterar i cirka 20 gram protein per portion. Proteinhalten hade absolut kunnat vara högre men portionsstorleken är tillräcklig. Kolhydrat- och fetthalten landar på 6 respektive 8.6 % vilket inte är några häpnadsväckande siffror åt något håll. Proteinet kommer främst från ärta men en viss del kommer från ris och hampa. Samtliga proteinkällor är snälla mot magen och innehåller alla essentiella aminosyror. Glutamin, alanin och lysin har tillsats för att balansera upp det annars fattiga innehållet av just dessa tre aminosyror.

Tyvärr innehåller GAAM Life Series Vegan Protein både aspartam och acesulfam K, två stycken artificiella sötningsämnen. De är såklart godkända av Livsmedelsverket men vi föredrar alltid naturligt innehåll.

Smak och konsistens

Smaken är mycket söt och lite nötig eller ”jordig” som veganska proteinpulver brukar smaka. Det är en god smak men om man är känslig för sötma så rekommenderar vi att välja en annan produkt. Chocolate-smaken är något bättre en vanilj när det kommer till sötma, men samtliga smaker har en bismak av artificiell sötma. Pulvret blandar sig väl med vatten, oavsett om du kör en shake eller blandar i fler ingredienser för att göra gröt eller smoothie.

Slutsats

GAAM Life Series Vegan Protein är en skonsam produkt som har en bred aminosyraprofil. Smakerna är söta men kommer i stor variation. Pulvret är sötat med sötningsmedel (vilket tyvärr märks på smaken) men i övrigt innehåller proteinpulvret bara rätt saker; ärta, ris och hampa samt berikad med aminosyror. GAAM:s veganska proteinpulver är ett bra val om du vill ha mycket smak, till exempel för smoothies, och flera proteinkällor. Prismässigt ligger pulvret i nedre mellanklassen.

3. GAAM Life Series Vegan Protein
4.5
Proteinbolaget

4. Self Omninutrition Soy Protein

4.5
Bäst proteinhalt

"Naturlig smak och mycket hög proteinhalt"

Storlek

1 kg

Proteinhalt

91 %

Proteinkälla

Soja

Kcal per 100 g

377 kcal
 • 27,2 g protein per portion
 • Enbart naturliga råvaror
 • Naturell och len smak
 • Konsistensen är inte den bästa
 • Få smaker att välja mellan

Recension

Self Omninutrition Soy Protein är ett veganskt sojaisolatprotein. Det kommer i två smaker; choklad och vanilj, och innehåller bara naturliga råvaror. Sojaproteinet har en proteinhalt på hela 91 % och kostar inte mer än konkurrerande alternativ, ett bra val för många helt enkelt.

Innehåll

Innehållet består som sagt bara av naturliga råvaror vilket är en klar fördel. Pulvret är sötat med stevia och smaksatt med kakao (om du väljer choklad) och naturliga aromer. Proteinkällan är soja och kommer från sojaisolat. Soja anses vara ett förstaklassigt val av proteinkälla, det innehåller alla essentiella aminosyror och tas enkelt upp av kroppen. Suffixet –isolat innebär att sojan har blivit renad från fett och fytoöstrogener. Det är genom isoleringsprocessen som sojan når sina höga proteinnivåer på hela 91 %.

Soja äts i stor utsträckning av många veganer och vegetarianer. Var uppmärksam på att ett högt sojaintag kan innebära vissa nackdelar rent hälsomässigt. Soja innehåller fytinsyror som försvårar för kroppen att ta upp livsviktiga mineraler. Så om du har en sojatung kost så bör du välja ett proteinpulver med annan proteinkälla för variationens skull.

Om du väljer vaniljsmaken så noterar den uppmärksamma på att riboflavin förekommer i innehållsförteckningen. Det är ett viktigt vitamin men har förmodligen tillsats för sin färgförstärkande egenskap. Kolhydrat- och fettinnehållet är otroligt lågt vilket bidrar till att hålla nere kalorimängden per portion.

Smak & konsistens

Smaken är söt men inte översötad, en bismak av havre förekommer men det är inte något som stör. Tyvärr så är inte smakerna choklad och vanilj särskilt framträdande så pulvret passar inte jättebra i smoothies och gröt om du vill ha extra smak. Konsistensen är inte den bästa, men långt ifrån den sämsta. Pulvret kräver en del skakande för att lösas upp helt och det är lätt att det klumpar sig i galler på shakern, vi råder att hälla ner det i omgångar och skaka för bästa resultat.

Sammanfattning

Self Omninutrition Soy Protein är sammantaget ett mycket bra val, innehållande 91 % protein, låga fett- och kolhydratvärden samt ett pris som står i paritet med liknande produkter på marknaden. Välj Self Omninutrition Soy Protein om du inte redan äter mycket sojaprotein eller om du vill ha ett ganska naturellt smakande veganskt proteinpulver som inte är översötat.

4. Self Omninutrition Soy Protein
4.5
Svenskt kosttillskott

5. Core Soy Protein

4.4

"Krämigt och lite tjockare proteinpulver"

Storlek

1 kg

Proteinhalt

86 %

Proteinkälla

Soja

Kcal per 100 g

347 kcal
 • Rik på vitaminer och mineraler
 • Mycket kalorisnål
 • Kan upplevas som grynig och för tjock

Recension

Core Soy Protein är ett sojaproteinisolat med flera tillsatta vitminer och mineraler för att ge dig som vegan eller vegetarian bättre förutsättningar att lyckas med träningen. Proteinhalten är hög, på hela 86 % och det ger dig runt 21 gram protein per portion. Sojaprotein är fullvärdigt och har en komplett och bra aminosyraprofil.

Innehåll

Med bara 1 g fett respektive 1.2 g kolhydrater så är Core Soy Protein ett av de absolut mest slimmade proteintillskott som vi har provat. Kaloriinnehållet per protion ligger därför bara på 87 g, varav 86 g är kalorierna i proteinet. Choklad och vanilj innehåller artificiella sötningsmedel men äppelsmaken är helt naturligt smaksatt. Sen går det att välja naturellsmak som såklart bara innehåller naturligt ingredienser.

Pulvret är rikt på kalcium och magnesium, viktiga mineraler för dig som inte äter animaliska produkter. Det samma gäller B12, som Soy Protein innehåller flera varationer av. Vitamin- och mineralkomplexet i proteinpulvret är unikt och innehållsrikt vilket ger ett bra tillskott utöver proteinet.

Smak och konsistens

Core Soy Protein är ett tjockt och krämigt proteinpulver och som kanske inte passar alla. I testgruppen fick vi ganska blandade betyg, vissa tyckte om det och andra inte. Smakerna fick genomgående goda betyg, inte för söta och inte för påtagliga utan välbalanserade och passande i både smoothies och shakes. Vi rekommenderar att du mixar pulvret i blander, eller blandar i det i en smoothie för att få lite lenare konsistens, pulvret i sig är lite grynigt. Men om man inte är känslig för konsistens så är Core Soy Protein ett gott proteinpulver.

Sammanfattning

Hög proteinhalt, mängder av tillsatta vitaminer och mineraler och ett nästintill obefintligt kalorivärde gör Core Soy Protein till ett mycket bra val. Det som drar ner betyget är konsistensen och att det är lite svårdrucket i sig självt, men det gör sig väl i gröt och smoothies. Prismässigt ligger Soy Protein bra till, på runt 250 kronor kilot.

5. Core Soy Protein
4.4
Svenskt kosttillskott

6. Aware Vegan Protein

4.3

Storlek

1 kg

Proteinhalt

74 %

Proteinkälla

Ris- och ärtprotein

Kcal per 100 g

336 kcal
 • Väldigt goda och framträdande smaker
 • Bra pris
 • Kan upplevas som för söt

7. Heey! Veganskt Protein

4.2

Storlek

500 g

Proteinhalt

88 %

Proteinkälla

Ärta & soja

Kcal per 100 g

366 kcal
 • Protein från sojaisolat
 • Fylliga och rund smak
 • Hög proteinhalt
 • Högt kilopris
 • Tenderar att klumpa sig

8. Star Nutrition Vegan Blend

4.1

Storlek

1 kg

Proteinhalt

67.6 %

Proteinkälla

Ärta & quinoa

Kcal per 100 g

423 kcal
 • Stor och smidig förpackning
 • Bra pris
 • Inte god med vatten
 • Få smaker

9. Pureness Vegan Protein

4.1

Storlek

600 g

Proteinhalt

77 %

Proteinkälla

Ris & ärta

Kcal per 100 g

382 kcal
 • Rik på EAA
 • 100 % naturligt innehåll
 • Relativt låg proteinhalt
 • Typiskt "jordig" smak

10. Holistic Hampaprotein

3.6

Storlek

400 g

Proteinhalt

52.4

Proteinkälla

Hampa

Kcal per 100 g

352 kcal
 • Innehåller enbart malda hampafrön
 • Minst processade alternativet
 • Enbart naturell smak
 • Svår att späda ut bra
 • Dyr

Köpguide Veganskt proteinpulver - Tips för ett lyckat köp

När det kommer till att hitta ett bra veganskt proteinpulver så finns det ett antal punkter att begrunda. Men valet är inte särskilt svårt, idag är utbudet så pass stort och återförsäljarna trovärdiga att du kommer hitta veganska proteinpulver som hållet måttet utan större bekymmer. Men det finns fem punkter som vi tycker är viktiga att titta lite närmre på, och som vi till stor del har utgått från när vi utsett vinnare i vårt test.

Proteinhalt

Ju högre proteinhalt desto bättre är en bra tumregel. Men hög proteinhalt följs ofta av ett högre pris. Sikta på en produkt som ligger runt 70-80 % för bästa balans mellan protein och pris. Du kan också sikta på runt 20-30 gram protein per portion. Lägre än så tenderar att resultera i ett pulver som innehåller många andra ingredienser förutom protein, oftast kolhydrater eller fett. Och det är det snarare tal om en gainer för viktuppgång än ett traditionellt proteinpulver.

Aminosyraprofil

En komplett aminosyraprofil är att föredra. Det innebär att proteinpulvret innehåller alla nio aminosyror. Men särskilt viktiga är de grenade aminosyrorna, de så kallade BCAA (branched-chain amino acids). BCAA utgörs av aminosyrorna leucin, valin och isoleucin. Ibland står fördelningen av aminosyror i innehållsförteckningen men inte alltid, om du är särskilt nyfiken så behöver du kontakta återförsäljaren om den informationen. Aminosyraprofilen avgörs till stor del av källan till proteinet i pulvret.

Ingredienser

Övriga ingredienser förekommer sällan i pålitliga produkter. Men det kan vara bra att slänga ett öga på fett- och kolhydrathalten för att se att inget sticker ut. Bortom 10 % fett eller kolhydrater är inte önskvärt, runt 2-6 är rimligare. Kom ihåg att du betalar ju för proteinet och inga andra ingredienser. Färgämnen och smakämnen ska helst vara naturliga, och i övrigt ska inga utfyllnadsämnen förekomma.

Smak och konsistens

Smak och konsistens är ju såklart svårt att ta reda på i förhand. Men konsultera våra recensioner här ovan eller kommentarsfältet hos återförsäljaren. Det brukar ge en bra fingervisning om produkten passar dig eller inte. Smaken är ofta ganska fyllig och inte sällan jordig eller nötig hos veganska proteinpulver. Översöta pulver förekommer men inte lika ofta som hos animaliska proteinpulver. Lösligheten är generellt något sämre, lite mer skum och klumpar får du räkna med, men sällan något som stör aptiten nämnvärt.

Källan till proteinet

Alla växter har inte samma aminosyraprofil, vissa har en komplett profil medan andra saknar vissa essentiella aminosyror. Det är därför viktigt att kombinera växter så att du får ett fullvärdigt protein om du inte väljer någon av de som har en komplett aminosyraprofil. De olika källorna till protein har även andra egenskaper, som varierande innehåll av olika vitaminer och mineraler.

Ärtprotein

Ärtprotein är rikt på protein, fibrer och flera olika vitaminer och mineraler. Det är därför ett vanligt förekommande val av producenter att använda till veganska proteinpulver. Det är ett komplett protein och innehåller alla de nio aminosyror som kroppen själv inte kan producera och är särskilt rikt på de grenade aminosyrorna. Ärtprotein är generellt sett fritt från olika allergener och bryts ner lätt vilket passar dig med känslig mage. Ärtprotein är ett mycket bra val när det kommer till veganska proteinpulver.

Risprotein

Risprotein kommer från vitt eller brunt ris och är ett mycket skonsamt protein. Många väljer risprotein om de upplever att de blir dåliga i magen av vassleprotein just av den anledningen. Risprotein är ett fullvärdigt protein och pulver med risprotein tenderar att vara särskilt låga i fett och kolhydrater.

Sojaprotein

Sojaprotein är bland de mest exklusiva proteinpulver du kan köpa. Det är ett fullvärdigt protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror i ganska riklig mängd. Sojaprotein har i studier kopllats till olika hälsofördelar, bland annat förbättrad hjärthälsa och ökad muskelmassa. Ett överdrivet intag av soja kan dock innebär hormonrubbningar hos män och minskad fertilitet. Så om du väljer ett sojaprotein så bör du se över din kost så att du inte får i dig för mycket soja.

Hampaprotein

Hampa innehåller samtliga nio aminosyror men så pass lite av lysin att det formellt inte anses vara ett komplett protein. Däremot är hampa rikt på fibrer och är ett mättande alternativ som också kan hjälpa till med matsmältningen. Hampa innehåller också flera hälsosamma fetter som omega-3 och omega-6.

Veteprotein

Veteprotein är inte ett fullvärdigt protein men innehåller alla grenade aminosyror. Veteprotein lämpar sig inte för personer med glutenintolerans eller känslig mage. Men är annars ett bra komplement till andra källor tack vare dess unika aminosyraprofil. Veteprotein är rikt på glutamin och arginin, något som andra vegetabiliska proteinkällor saknar.

Produktjämförelse

ProduktStorlekProteinhaltProteinkällaKcal per 100 g
Core Plant Protein
4.6
1 kg80 %Ärta, havre & ris396 kcal
Healthwell Vegan Protein
4.5
400 g74 %Havre, ärta & ris407 kcal
GAAM Life Series Vegan Protein
4.5
908 g70 %Ärta, ris & hampa390 kcal
Self Omninutrition Soy Protein
4.5
1 kg91 %Soja377 kcal
Core Soy Protein
4.4
1 kg86 %Soja347 kcal
Aware Vegan Protein
4.3
1 kg74 %Ris- och ärtprotein336 kcal
Heey! Veganskt Protein
4.2
500 g88 %Ärta & soja366 kcal
Star Nutrition Vegan Blend
4.1
1 kg67.6 %Ärta & quinoa423 kcal
Pureness Vegan Protein
4.1
600 g77 %Ris & ärta382 kcal
Holistic Hampaprotein
3.6
400 g52.4Hampa352 kcal

Vanliga frågor om Veganskt proteinpulver

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.3 / 5 (27 röster)

Läs några av våra liknande artiklar