TestKost
Den stora prisuppgången på kosttillskott i allmänhet och proteinpulver i synnerhet

Den stora prisuppgången på kosttillskott i allmänhet och proteinpulver i synnerhet

Publicerad: 2023-03-31

Det är få som har missat förra årets massiva prisuppgång på kosttillskott. Det här kan givetvis härledas till den stora inflationen och Rysslands krig. Vi kommer inte att titta närmare på alla kosttillskott utan istället fokusera på det populäraste kosttillskottet som aktiva träningsfantaster lägger mest pengar på, nämligen proteinpulver.

De 4 populäraste proteinpulvrens prisändring över två år

Går man tillbaka 1-2 år i tiden var det inte ovanligt att kunna köpa 1 kg proteinpulver för ca 100 kr om man lyckades tajma in kampanjer som ständigt tycktes komma och gå. De som köpte en större bulk av proteinpulver och sedan inte köpte på ett tag fick vid första kvartalet av 2022 komma tillbaka till priser om ca 150 kr per kg proteinpulver. Ytterligare ett år senare, det vill säga första kvartalet 2023 stod priserna i närmare 250 kr per kg proteinpulver.

Vi har följt prisutvecklingen hos 4 av de vanligaste och mest populära proteinpulvren från välkända återförsäljare, proteinpulvren kallar vi A, B, C och D. Samtliga ä proteinpulver är av vassle som är den överlägset vanligaste källan till proteinpulver.

Vi har sammanställt en tabell nedan och listat priserna 2021-03-27, och sedan två år senare när denna artikel börjades skriva, 2023-03-27.

Prisutveckling av 4 av de populäraste proteinpulvren på den svenska marknaden

Den största ökningen i pris har proteinpulver A med 78 % och den med lägst ökning är proteinpulver B med 54 %. Här har vi alltså inte tagit hänsyn till mängden protein, smaker, konsistens eller annat som kan göra en produkt bättre eller sämre än en annan, utan enbart jämfört kilopriset rakt av för att få en enkel överblick.

Den här prisökningen kan jämföras med inflationen i februari 2023 som låg på 9,4 % (KPIF), eller de ökade priserna av livsmedel och dagligvaror mars 2023 som på ett år blivit 15,2–17,8 % dyrare enligt SVT.

Hur kommer det sig att just kosttillskott, och mer specifikt proteinpulver har en procentuell prisuppgång som är mångdubbelt gånger större än andra varor?

Orsaker

Vassle är egentligen en biprodukt vid osttillverkning men det är den här biprodukten som efter flera steg blir till vassleproteinpulver. Vi kommer inte att dyka djupare i tillverkningsprocessen men det går att ana att mjölken kan ha något att göra med prisuppgången på proteinpulver.

Priset på mjölk steg med 36 % 2022, och går grundråvaran upp i pris kan det inte resultera i annat än att även slutprodukten gör det. Att priset på mjölk har stigit mycket förklaras av att inflationen har slagit hårt mot landets alla mjölkbönder.

En mjölkbonde förbrukar stora mängder el och diesel i sin verksamhet, och priserna på energi och drivmedel är något som inflationen har slagit allra hårdast mot. Olyckligtvis nog blev också priset på foder och gödsel högre redan innan inflationen började gå upp vilket ytterligare förvärrade situationen för mjölkbönderna. När även räntan sedan stack iväg var det inte bara i ett led som det hade blivit dyrare i mjölkproduktionen, utan i flera.

Men kan hela prisuppgången förklaras av dessa orsaker? Vi anser inte att så är fallet. Återförsäljare vill fortfarande behålla sina marginaler och göra vinst precis som alla andra företag vilket resulterar i att slutkunden får betala lite mer än nödvändigt.

Vi tog faktiskt kontakt med följande jättar inom branschen och frågade hur saker låg till; MMSports, Gymgrossisten, proteinbolaget och Svenskkosttillskott. Vi fick tyvärr inte svar av alla men något som bekräftades av de övriga var just att grundråvaran gått upp i pris och detta i kombination med ökade energi- och bränslekostnader har gjort produkterna dyrare. Även andra anledningar i form av ökad efterfrågan hos vissa återförsäljare har lett till att det har behövts mer av särskilda råvaror som i sin tur gått upp i pris när även andra har velat få tag på dessa.

Hur ser framtiden ut?

Det finns fortfarande ingen tydlig trend hos just proteinpulver att priset är på väg ner, men hos andra kategorier av produkter har prisuppgången avstannat för tillfället och vissa sänkningar av priser har även skådats.

Av de fyra proteinpulver som vi har följt ser tvåårsgrafen ut enligt bilden nedan.

Prisgrafer från Prisjakt på de 4 proteinpulvren som vi har följt.

Här finns det som sagt inget som pekar på att priset är på väg ner utan nya toppar nås ständigt. Så länge priset på mejeriprodukter är högt kommer även proteinpulver att vara det. De förhoppningsvis temporärt höga priserna av proteinpulver är ingen anledning till oro, utan när priset på mejeriprodukter går ner utan att proteinpulver gör det är det dags att höja på ögonbrynen.

Det här är dock något vi inte tror kommer att ske eftersom det skulle öppna upp för en konkurrent att enkelt ta marknadsandelar genom att sänka priset på sin egna produkt när tillverkningskostnaderna återgår till det normala.

Situationen med höga priser är inget som är unikt för Sverige, utan samma sak har skett i övriga norden och i Europa.

Proteinpulver som inte är av vassle

Man kan tro att proteinpulver med veganska källor inte har blivit påverkade eftersom grunden inte kommer från mjölk, men så är inte riktigt fallet. Det är sant att veganska proteinpulver en period blev billigare än proteinpulver av vassle, men alla har blivit påverkade av inflationen. En annan bidragande faktor till att även veganska alternativ blev dyrare är att utbudet inte har varit lika stort och efterfrågan mindre, men när vassleprotein blev dyrt vart det många som samtidigt började snegla på vegansk proteinpulver vilket drev upp priserna mer än vanligt.

Proteinpulver fortfarande en billigare källa till protein

När priserna når nya höjder hos proteinpulver är det allt fler som börjar snegla på livsmedel med hög proteinhalt. Ett av de mest prisvärda alternativen brukar bli kyckling. Bland de absolut billigaste märkena landar 1 kg kycklingfilé på ca 80 kr. Proteinhalten hos kycklingfilé kan variera något men ligger i snitt runt 24 % jämfört med närmare 80 % hos proteinpulver. Det här innebär att proteinpulver fortfarande ger mer protein per krona, och lägg sedan till att det i många fall är enklare att kort efter träningen att ta en shake istället för att ta med en stor bit kyckling.

I dagsläget verkar det fortfarande inte finnas bättre alternativ sätt till pris och proteinhalt, än just proteinpulver. Vi är dock optimistiska om framtiden och tror att pristoppen kommer att nås det här året för att sedan sakta återgå till det vanliga.