TestKost
Bästa Proteinbar - 10 toppval testade och presenterade
TesterProteinbar

Bästa Proteinbar - 10 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Proteinbars är ett utmärkt sätt att snabbt få i sig energi och proteiner. Med proteinbars krävs inga förberedelser med shakers och proteinpulver, och proteinbars blir heller inte dåliga i väskan som vissa mellanmål tenderar att bli. Vi har sållat bland utbudet på den svenska marknaden och testat de proteinbars med bäst förutsättningar. Dessa har vi sedan provat och rangordnat i vår lista med de främsta alternativen.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Proteinbar Bäst i Test 2024

Proteinbars används främst som ett enklare medel att få i sig lite mer protein och energi. Det går självklart att äta proteinbars för andra syften med men vi har provat barsen med en tränande persons kriterier i åtanke, och därför också betygsatt proteinbarsen efter meriter kopplade till träning och kost. Det här har resulterat i en punktlista med sådant som har undersökts. I listan finns flera punkter som mynnar ut i personliga preferenser, men även bland personliga preferenser finns det aspekter många vill undvika. Listan ser ut enligt följande:

  • Smak – Alla tycker olika, men många föredrar något som inte smakar kemikalier utan som den äkta råvaran. Hur är smakens äkthet och om det är en påhittad smak, hur är den?
  • Innehåll – Vi föredrar en stor andel protein till en lägre andel kalorier. Hur ser balansen mellan protein och det övriga innehållet ut?
  • Konsistens – Är proteinbarsen för mjuka eller för hårda? Är det en mjuk och len konsistens eller gryniga, hårda bitar?
  • Prisvärdhet – Vilka bars har de bästa egenskaperna sett till priset, och kan det till och med bli mer prisvärt att köpa ett storpack av just den baren?

Topp 10 bästa Proteinbar

1. Core Protein Bar 2.0

4.7
Bäst i test proteinbar

Antal

24 st

Vikt per proteinbar

50 g

Protein

34 %

Energi per 100 g

349 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

8 st
  • Utmärkt innehåll
  • Brett användningsområde
  • Flera goda smaker
  • Hög prisvärdhet
  • Kan upplevas som lite sega i konsistensen

Inledning

Core Protein Bar 2.0 är uppföljaren till den populära proteinbaren som kallats både Core Protein Bar och Core PROBAR Protein bar. Nu när uppföljaren kommit ett par år sedan går det inte längre att få tag på föregångaren. Skillnaderna är dock inte särskilt stora utan det handlar främst om nya smaker, ny design och mindre ändringar i innehåll vars ämnen flyttats med små marginaler åt olika håll. I grunden en likvärd produkt, som likväl måste testas!

Innehåll

Den här proteinbaren har goda värden när det kommer till både protein och kalorier. Varje proteinbar ger 17 g protein och 175 kcal. Procentuellt består en bar av 34 % protein vilket är en godkänd nivå.

Näringsinnehåll hos Core Protein Bar 2.0

Kolhydraterna består till störst del av polyoler vilket gör att man har fått ner mängden kalorier, och lite jämnare fördelning av energi när man väl äter proteinbaren. Det går att hitta både mjölk och ägg i olika former vilket gör att veganer får söka sig till något annat.

Det finns proteinbars där man har lyckats klämma ut lite högre proteinhalt till lägre kalorimängd, men sett till vilket pris dessa bars säljs för får man en riktigt hög prisvärdhet.

Proteinbaren efter träningen

Med tanke på att Core Protein Bar 2.0 varken ger de snabbaste eller långsammaste kolhydraterna tänkte vi att denna skulle passa perfekt som ett snabbt mellanmål efter ett träningspass. Smaken chokladbomb lät som en smak som skulle kunna uppskattas av många och var därför den som provades.

Smaken kan inte riktigt jämföras med en vanlig chokladkaka av uppenbara skäl, men den var lagom söt och smakade tillräckligt med choklad. Vi tror att hade man bytt ut polyolerna mot vanligt socker hade smaken kunnat få en god skjuts, men då hade även kalorierna fått det vilket långt fler inte hade uppskattat. Med tanke på innehållet är vi väldigt nöjda med smaken.

Konsistensen var något seg, inget som störde oss men som kanske inte kommer att falla alla i smaken som vill att proteinbaren ska falla sönder direkt i munnen. Här fick vi jobba med munnen.

Slutsats

Det som lyfter Core Protein Bar 2.0 högt upp är helheten. Man har lyckats på många punkter som smak, innehåll och pris. Där det kan finnas en del tveksamheter handlar det slutligen om personliga preferenser som kan vara svåra att värdera och jämföra. Priset ligger riktigt bra till om man inte köper barsen styckvis, utan väljer ett av de större paketen.

1. Core Protein Bar 2.0
4.7
Svenskt kosttillskott

2. GAAM Protein bar

4.6
Bästa proteinbar sett till smak

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

55 g

Protein

36 %

Energi per 100 g

341 kcal

Kolhydraternas form

Långsamma

Smaker

2 st
  • Kan delas upp i olika smaker
  • God balans mellan protein och kalorier
  • Naturliga ingredienser
  • Riktigt god och naturlig smak och perfekt konsistens
  • Fåtal smaker att välja bland

Inledning

GAAM Protein bar är en proteinbar där smakupplevelsen står i centrum som det ofta gör när det kommer till produkter från GAAM. När man inte bara lyckas med smaken utan även innehållet får man en produkt som kommer intressera många, och det är denna proteinbaren.

Innehåll

Vi hade förväntat oss en lite onyttigare proteinbar eftersom tillverkaren är GAAM, men där hade vi fel. Kalorierna ligger faktiskt i underkant, samtidigt som proteinhalten fortfarande är hög.

Näringsinnehåll hos GAAM Protein bar

Det här är en trevlig överraskning. Med en proteinhalt om 36 % får man i sig 20 g protein per proteinbar. Tittar vi istället på kalorierna ligger de på 341 kcal per 100 g, eller 188 kcal per portion. Allting som ligger under 350 kcal per 100 g så länge även proteinhalten är hög brukar imponera oss.

Kolhydraterna består till största del av lite långsammare kolhydrater. Man har sett till att undvika artificiella sötningsmedel och istället satsat på naturligt socker och naturliga sötningsmedel.

Utmärkt konsistens och smak

En nackdel med dessa bars är att det bara finns två olika smaker att välja mellan i dagsläget. Smaker kommer och går vilket betyder att ibland finns det betydligt fler, och ibland ganska få. Något man däremot kan göra när man väljer smak, är att dela upp smaken i grupper om fyra vilket kan vara riktigt användbart om vi prova något nytt utan att behöva välja samma på alla.

Vi provade smakerna Hazelnut & Nougat och Chocolate & Almond. När det kommer till smak och konsistens är dessa proteinbars i en helt egen klass för sig. Smaken ligger på en sådan nivå att de lika gärna skulle kunna vara vanliga chokladbars. Här har man istället fått med smaken utan att vara lika onyttig, och dessutom innehålla en hel del protein. Smakerna känns naturliga och mättnaden håller i ett bra tag.

Konsistensen är så gott som lagom, eller även här väldigt lik en vanlig chokladbar. Tuggmotstånd finns samtidigt som baren är fast i sin förpackning

Slutsats

GAAM Protein bar är en av våra favoriter. Innehållet håller hög klass vad gäller både råvaror och näringsvärden. Det finns emellanåt tyvärr rätt få smaker att välja bland även om de är goda. Där det kan ta emot i vissa fall är priset. Är man främst ute efter innehåll kan man hitta mer prisvärda bars. Vi tycker dock att priset fortfarande ligger riktigt bra till när man tar hänsyn till helheten, och hade dessa bars varit lite billigare hade de varit överlägsna andra proteinbars.

2. GAAM Protein bar
4.6
Proteinbolaget

3. Goodlife BIG BUY Proteinbars

4.4
Bästa storpack av proteinbar

Antal

90 st

Vikt per proteinbar

50 g

Protein

32 %

Energi per 100 g

383 kcal

Kolhydraternas form

Snabba

Smaker

11 st
  • Hög prisvärdhet
  • Stort urval av smaker
  • God konsistens
  • Passar bäst i anslutning till träning
  • Hade fått ha lite högre andel protein
  • Högt totalpris

Inledning

Goodlife BIG BUY proteinbars är en enorm sats av olika proteinbars. Den största, och egentligen enda anledningen att köpa en enorm sats av bars är priset, och det är därför denna enorma sats har lyckats komma med på vår lista. I det här paketet får man hela 90 normalstora proteinbars i paketet. Frågan är om de kan tävla på andra fronter än enbart pris och prisvärdhet?

Innehåll

Det första vi ser när vi kikar på innehållet är den stora mängden kalorier. Beroende på smak får man mindre variationer, men de flesta ligger runt 400 kcal per 100 g proteinbar. Det här är inte nödvändigtvis dåligt beroende på användningsområdet och mängden protein.

Även proteinet kan variera beroende på smak och här är variationerna en del större. Halten protein kan landa på allt mellan 29,2 % till 33,2 %. Väljer man smaker som har hög andel protein har vi inte mycket att anmärka kring men väljer man de som har under 30 % tycker vi att förhållandet kalorier till protein inte riktigt är där vi önskar.

Näringsinnehåll hos Goodlife Proteinbar. Variationer kan förekomma beroende på vald smak

En förklaring till den höga mängden kalorier är att kolhydraterna till största del består av sockerarter. Vi tycker inte det här är dåligt på något sätt så länge man är medveten om det och använder proteinbaren för dess styrkor och inte svagheter. Socker är som bekant en snabb källa till energi, och där snabb energi gör som mest nytta är precis innan eller efter intensiv träning. Till det syftet fungerar dessa proteinbars perfekt.

Äter man större mängder av dessa proteinbars på vilodagar eller utan att överhuvudtaget träna kommer man främst att bara få massa onödiga kalorier, som kan resultera i en viktuppgång.

Smakerna

Som tur är behöver man inte välja samma smak på alla 90 proteinbars. Man kommer att få 6 separata mindre kartonger med 15 proteinbars i varje, och varje kartong kan man välja en specifik smak på. I dagsläget finns det 11 smaker.

Tendensen verkar vara efter att ha provat ett flertal smaker att de som innehåller nötter, choklad, eller en blandning av båda är de som smakar bäst och mest naturligt. Många av de andra smakerna var även de ätbara, men lite ovanliga kombinationer som exempelvis Creamy birthday cake och Crispy gingerbread.

Konsistensen är lite mer mot det hårdare hållet men inget som känns märkligt eller ovanligt i munnen om man inte äter väldigt många. Då kan det bli tungt för käken.

Slutsats

Goodlife BIG BUY proteinbars är baren späckad med snabba kolhydrater. Den ska helst ätas i anslutning till träning för att snabbt få energi och proteiner, och passar därför sämre som helt vanlig mellanmål pga den stora mängden kalorier. Totalpriset är högt, men när man slår ut det över alla proteinbars blir det inte längre särskilt högt. För den stora konsumenten av proteinbars är det här ett alternativ man starkt bör överväga.

3. Goodlife BIG BUY Proteinbars
4.4
Gymgrossisten

4. Core PROBAR XL

4.4
Bästa proteinbar med mycket protein

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

75 g

Protein

38 %

Energi per 100 g

347 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

1 st
  • Väldigt hög andel protein
  • God prisvärdhet
  • Kan upplevas som lite seg och hård i konsistensen
  • Enbart en smak, choklad

Inledning

Core PROBAR XL är storebror till den populära proteinbaren Core Protein Bar 2.0. Det finns både likheter och skillnader mellan dessa, men den största är storleken. Core PROBAR XL är en stor proteinbar för tillfällen när de vanliga inte längre räcker till.

Innehåll

Där Core PROBAR XL sticker ut mest, inte bara jämfört med sitt syskon Core Protein Bar 2.0 utan mot andra proteinbars med är med sin storlek och den höga andelen protein. Vanliga proteinbars brukar väga 50-55 g medan denna bjässe väger in på hela 75 g. Nog med att den är stor, den innehåller också 38 % protein per 100 g, eller 29 g per proteinbar. Det är den största baren vi har haft med i vårt test.

Näringsinnehåll hos Core PROBAR XL

Man kan tänka sig att den även skulle vara tung på kalorier, men så är faktiskt inte fallet. Den har fler kalorier på grund av sin storlek, men inte justerat för sin vikt. Per 100 g av proteinbaren får man i sig 347 kcal vilket faktiskt är bland de snålare.

Kolhydraterna som vi hittar består nästan uteslutande av polyoler. Dels för att få ner kalorierna något men också priset. Man slipper även stora energispikar och får en lite jämnare fördelning i blodsockret.

Den stora proteinbaren med choklad

Core PROBAR XL kommer i enbart en smak, choklad. Det är oftast en enkel smak att få till och uppskattas av många. Smaken är definitivt god, men inte riktigt som riktig choklad. Det ska sägas att man står sig länge med den här proteinbaren, inget man gärna äter två av efter varandra.

Till konsistensen är denna väldigt lik Core Protein Bar 2.0. Båda är lite segare och hårdare än de flesta konkurrenter. Vi har inget personligen emot det, men det bör noteras för de som uppskattar lite lenare och mjukare bars.

De medelsnabba kolhydraterna gör att den här passar utmärk efter ett tungt träningspass, men även som mellanmål tack vare sin storlek och den stora mängden protein.

Slutsats

Core PROBAR XL fördel av att vara så stor kan även vara dess nackdel. Vissa kommer helt enkelt inte mäkta med att få i sig hela proteinbaren om man inte är väldigt hungrig. Man har också varit smart och lagt sig storleksmässigt där att man är mindre än två vanliga proteinbars, men större än en vanlig. Det gör den här proteinbaren intressant för de som vill ha en lite större mängd, men inte två normalstora.

En styrka som också gör mycket i långa loppet är den höga andelen protein. Priset för den här produkten är dock lite högre, även med hänsyn taget till vikten. Väger man dock in att mängden protein är högre blir det istället lite jämnare. Konsistensen tror vi inte är helt optimal för de flesta, kunde ha fått vara lite mjukare. Totalt sett är det här en intressant produkt för de som vill ha lite mer, och för dessa personer rekommenderar vi den starkt.

4. Core PROBAR XL
4.4
Svenskt kosttillskott

5. Pändy Protein Bar

4.3
Bästa lilla proteinbar

Antal

18 st

Vikt per proteinbar

35 g

Protein

35 %

Energi per 100 g

365 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

3 st
  • Perfekt konsistens
  • Goda smaker
  • Ett alternativ till alla större proteinbars
  • Bra innehåll
  • Få smaker
  • Lite sämre prisvärdhet när hänsyn tas till storleken

Inledning

Pändy protein bar är den lite mindre proteinbaren. Vissa föredrar helt enkelt en mindre bar, men kanske flera gånger per dag och det är det gruppen personer Pändy vill komma åt. En normalstor proteinbar väger oftast 50–55 g medan denna ligger på 35 g. Hur den är övrigt tar vi upp nedan.

Innehåll

Med en lite mindre bar får man helt enkelt i sig lite mindre av allting. Det går inte riktigt att säga att Pändys proteinbar sticker ut på något annat märkvärdigt sätt, utan innehållet är konkurrenskraftigt.

Näringsinnehåll hos Pändy Protein Bar. Mindre variationer kan förekomma beroende på vald smak

Proteinhalten ligger på 35 % vilket resulterar i 12 g protein per bar. Kalorier per 100 g är 365 kcal och äter man en hel bar får man i sig 131 kcal. Fullt normala värden med en proteinhalt som är lite högre än snittet.

Kolhydraterna består till största del av medelsnabbakolhydrater i form av polyoler. Den här proteinbaren är lite billigare än de flesta andra. När man tar hänsyn till att proteinbaren även är mindre blir den faktiskt lite dyrare sett till pris per vikt av produkt.

God smak, perfekt konsistens

När recension skrivs finns det enbart tre smaker att välja bland; Caramel & Sea Salt, Chocolate with Creamy Milk och Nougat. Det har tidigare funnits ytterligare smaker och dessa byts med några års mellanrum ut till nya.

Vi provade Chocolate with Creamy Milk eftersom den bör tilltala de flesta. Smaken var en riktig fullträff! Även om proteinbaren inte innehåller nästan något helt naturligt socker har man fortfarande lyckats få till en fullt naturlig smak. Lagom krämig utan att vara för söt, men med en chokladsmak som kommer fram.

Slutsats

Sett till innehåll och vikt är inte prisvärdheten det den kunnat vara. Även om totalpriset är lågt, hade vi gärna sett att det var något lägre för att kompensera för de lite mindre proteinbarsen. Ser man enbart till innehåll och smak håller Pändy Protein bar en utmärkt nivå. Här finns det faktiskt inget negativt att anmärka kring. Med ett litet prisavdrag och fler smaker hade betyget blivit bland de högsta.

5. Pändy Protein Bar
4.3
Svensk hälsokost

6. Star Nutrition Protein Bar

4.3

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

55 g

Protein

36 %

Energi per 100 g

357 kcal

Kolhydraternas form

Långsamma

Smaker

10 st
  • Hög halt protein
  • Flera smaker
  • Vissa smaker med en flytande, god kärna
  • Glutenfri
  • Högt pris

Inledning

Proteinbaren med det generiska namnet ”Protein Bar” av Star Nutrition är deras mest grundläggande proteinbar som är tänkt för den stora massan. Proteinbaren erbjuder lite av allt, och är således just en sådan proteinbar som borde gå hem hos de flesta.

Innehåll

Näringsinnehållet håller en bra balans av allt. Varken kalorierna är för många eller proteinhalten för låg. Per 100 gram av baren landar kalorierna på 353 kcal och proteinhalten på ca 36 %. Det här resulterar i 194 kcal och 20 g protein per proteinbar, där varje proteinbar väger 55 g.

Näringsinnehåll hos Star Nutrition Protein bar

Baren har varken särskilt mycket fett eller mycket socker, utan sötman kommer från sötningsmedlet maltitol som är en sockeralkohol med mindre energi än vanligt socker. Den här proteinbaren är också glutenfri vilket ger den ett litet plus i kanten. Sedan sticker faktiskt inte innehållet ut på något mer märkvärdigt sätt utan det övriga innehållet ser ut precis som hos alla andra bars.

Goda smaker

Smaker finns det många att välja bland och det är också smakerna som är barens starkaste sida. Bland de runt 10 smakerna kan man hitta många favoriter, men den som vi testade var Choco Brownie.

Baren har ett överdrag av choklad och små chokladbitar på toppen som dock enkelt faller av. Inne i baren finns en chokladmassa och precis i mitten finns en mjuk, rinnande chokladsås som grädde på moset.

Så hur smakar den här proteinbaren med en bas av choklad? Riktigt gott kan man sammanfatta det med. Baren är krämig utan att varken vara för seg eller lös eftersom mycket av krämigheten kommer från såsen som finns inne i mitten. Chokladsmaken är heller inte överdrivet söt utan lite mer mot det mörkare hållet fast med sötma, vilken mörk choklad ibland kan ha alldeles för lite av.

Slutsats

Det här är definitivt en all-around proteinbar med flera goda smaker som egentligen inte sticker ut mer än att den borde passa många. Priset är dock en del högre men om man bortser från det är det här ett säkert kort som inte borde göra många besvikna.

6. Star Nutrition Protein Bar
4.3
Gymgrossisten

7. Star Nutrition Vegan Protein bar

4.3

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

55 g

Protein

34 %

Energi per 100 g

405 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

3 st
  • Vegansk
  • God konsistens & riktigt god smak
  • God proteinhalt
  • Något högt kaloriinnehåll
  • Något högt pris
  • Fåtal smaker

Inledning

Proteinbaren med det enkla namnet Vegan Protein bar av Star Nutrition är en vegansk proteinbar som faktiskt överraskar. Proteinbars med en vegansk grund har av olika anledningar haft det svårt att smakmässigt och i vissa fall innehållsmässigt mäta sig med icke veganska produkter, men här har vi en vass utmanare.

Innehåll

Tittar man igenom vad den här proteinbaren faktiskt innehåller ser man att det som sticker ut mest är faktiskt det höga energiinnehållet av allt.

Näringsinnehåll hos Star Nutrition Vegan Protein bar

Beroende på vald smak kan man komma upp i hela 424 kcal per 100 g av proteinbaren, vilket är en ovanligt hög siffra. Sockerinnehållet är dock riktigt lågt vilket man gärna skyltar med, men eftersom baren innehåller mycket fett blir det ändå många kalorier. Proteinhalten gillar vi dock och denna ligger på 34 %.

Om man istället ser till vad man får i sig när man äter en hel proteinbar som ligger på 55 g blir det 19 g protein och 233 kcal.

Lyckad smak

Något som den här proteinbaren har lyckats med är smaken. Även om sockerhalten är låg och man har satsat på den mindre energigivande ersättaren polyoler kommer flera av smakerna fram på ett naturligt sätt. Hemligheten här tror vi kan ledas tillbaka till den höga halten av fett.

Smaker att välja bland finns det alltid väldigt få av som med jämna mellanrum byts ut till nya smaker. Tråkigt tycker vi när man väl hittat en smak som uppskattas men bra för att få variation. Vid recensionstillfället fanns det 2 smaker men ibland kan alternativen vara upp till 3-4.

Vi provade smaken Raspberry Chocolate och vi blev inte besvikna. Utsidan består av naturligt smakande chokland medan insidan är fylld av en massa med hallonsmak, men även en hallonkräm längst in i mitten på proteinbaren. Hade det inte varit för proteinhalten hade man kunnat klassa den här baren rakt av för godis.

Konsistensen är också precis som vi vill ha det. Det finns lagom med tuggmotstånd utan att varken vara för hård eller alldeles för seg.

Slutsats

De här proteinbaren hör definitivt hemma på en topplista. De smakar gott och tillför protein. Kaloriinnehållet är dock väldigt högt vilket kan få vissa att avstå från att köpa dessa. Att baren är vegansk hade vi vid det här laget nästan glömt bort, och just bland veganska alternativ är det här en av de bästa. Priset är också något högre men fortfarande överkomligt. Söker man efter ett vegansk alternativ och inte har något emot lite extra kalorier kan Star Nutrition Vegan Protein bar verkligen rekommenderas.

7. Star Nutrition Vegan Protein bar
4.3
Gymgrossisten

8. Goodlife Low Sugar

4.2

Antal

15 st

Vikt per proteinbar

50 g

Protein

31 %

Energi per 100 g

339 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

10 st
  • Billig per proteinbar
  • Lågt kalorivärde
  • Låg andel socker
  • Många smaker
  • Hade gärna fått ha högre halter protein

9. Barebells Soft Bar

4.0

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

55 g

Protein

29 %

Energi per 100 g

358 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

5 st
  • Flera ovanliga smaker
  • Bra konsistens
  • Lägre prisvärdhet
  • Lågt proteinvärde

10. XLNT Sports Protein Bar

4.0

Antal

12 st

Vikt per proteinbar

50 g

Protein

30 %

Energi per 100 g

373 kcal

Kolhydraternas form

Medelsnabba

Smaker

2 st
  • Få men goda smaker
  • Lagom mjuka i konsistensen
  • Högt kalorivärde sätt till mängden protein
  • Dyr
  • Hade gärna fått ha högre proteinhalt

Köpguide Proteinbar - Tips för ett lyckat köp

Det finns idag ett enormt utbud av olika sorters proteinbars, och med ett stort utbud kommer också ett stort spann på skillnader. Det finns både pengar att spara, kalorier att kapa och maximera proteinförrådet med rätt proteinbar för ändamålet. Proteinbars går både att använda innan och efter träningen, men även på vilodagar. Beroende på när man främst tänker äta sin proteinbar kan vissa proteinbars passa bättre än andra. Med informationen nedan vill vi förenkla valet av proteinbar.

Innehåll

Innehållet hos proteinbaren är självklart det viktigaste för den långsiktiga effekten. Vi brukar dela upp innehållet i tre viktiga punkter; proteinet, kalorierna och kolhydraterna.

Proteinet

När det kommer till proteinet vill vi alltid ha så mycket som möjligt, inga undantag. Ett vanligt spann som de allra flesta landar inom är 25–40 % protein per bar. En hög proteinhalt brukar snabbt avspeglas i priset men ett optimum ligger någonstans strax under 40 %. Går man upp lite i protein härifrån blir baren snabbt mycket dyrare.

Kalorierna

Bland kalorierna är det tämligen jämt mellan de flesta proteinbars. Inom spannet 350–400 kcal per 100 g produkt kommer majoriteten att landa inom. Sedan finns det specialbars som både har mer och mindre kalorier. Vi tycker inte att man i första hand ska lägga någon större energi på att jämföra mängden kalorier, såvida inte skillnaden mellan två proteinbars börjar närma sig 100 kcal per 100 g. Då kan man i långa loppet faktisk få en märkbar skillnad.

Har man som mål att gå upp i vikt eller maximera muskelbygge från gym bör man satsa på proteinbaren med högt kaloriinnehåll. Är man främst ute efter proteinet utan att vilja gå upp i vikt ska man ta det kalorisnåla alternativet.

Kolhydraterna

Något som i hög grad hänger ihop med kalorierna och som vi tycker är nästan lika viktigt som proteinet, är kolhydraterna. Kolhydraterna i proteinbars kan delas upp i tre grupper, de snabba, de medelsnabba och de långsamma kolhydraterna. När kolhydraterna är snabba kommer det att finnas olika sockerarter som kommer att ge energispikar. När det främst är långsamma kolhydrater hittar vi istället mer stärkelse, kostfibrer och mildare sötningsmedel.

Något som är väldigt populärt bland proteinbars är polyoler. Det här är ett sötningsmedel som fortfarande ger en del energi, ungefär hälften av det som man får från naturligt socker, variationer kan förekommer beroende på typ av polyol. När kolhydraterna består till stor del av polyoler brukar vi kalla proteinabarens kolhydrater för medelsnabba kolhydrater.

Vad man ska välja av dessa tar vi upp i nästa avsnitt.

Innan eller efter träningen, eller på vilodagen

Det är svårt att hitta en proteinbar som funkar perfekt till precis alla tillfällen, eftersom vissa ämnen helt enkelt är varandras motpoler. Vill man dock ha en som fungerar så bra som möjligt till många tillfällen bör den ha en jämn balans mellan snabba och långsamma kolhydrater, eller en stor andel polyoler. Är det svårt att hitta en balanserad produkt är det oftast bättre med lite mindre snabba kolhydrater.

Proteinbars som tas i anslutning till träning på något sätt får gärna innehålla snabba kolhydrater. De snabba kolhydraterna ser till att man får energi och kommer igång innan träningen, och efter träningen hjälper de till med återhämtningen och fyller åter energidepåerna.

Långsamma kolhydrater passar bättre utanför träningssammanhang. I dessa fall vill man oftast ha en jämn fördelning av energi över en lite längre tidsperiod istället för att få toppar och dalar. Långsamma och kaloritunga proteinbars används vid viktuppgång, som till exempel vid bulk. Kombinera då gärna med gainers för en rejäl kaloriboost.

Smaksättning

Det finns naturliga, och mindre naturliga smaker. Vissa kan ha en mer kemisk smaksättning medan andra tillverkare av proteinbars har satsat på äkta råvaror. Något som påverkar sötman i hög grad är de snabba kolhydraterna. Med snabba kolhydrater kan man på ett naturligt sätt få en sötma och en liten sockerkick som många känner igen.

Med sötningsmedel får man inte riktigt samma söta smak, lite som läsk och lightversionerna av läsken. Man tillfredsställer inte suget efter något sött lika mycket samtidigt som smaken ändå är lite söt. Naturliga ingredienser kommer att dra upp priset medan de artificiella oftast är billigare.

Konsistens

Konsistensen kan tillverkare i stort sätt få till precis som de vill. Här handlar det faktiskt helt och hållet om personliga preferenser. Det är på förhand svårt att veta hur konsistensen faktiskt är, alla återförsäljare kommer att säga att just deras produkt är lagom mjuk eller hård. Några som inte är lika vaga med sina beskrivningar är konsumenter som redan har köpt produkten. Om det finns ett kommentarsfält kopplat till produkten kommer det där snabbt framgå om proteinbaren är orimligt mjuk eller hård.

Storpack

En majoritet av proteinbars som säljs styckvis säljs också i storpack. Desto större paket man köper, desto billigare blir det. I många fall är de inte ovanligt att få ner priset med så mycket som 50% per proteinbar om man köper ett paket med runt 24 st. Det här är kanske inget man börjat med att göra innan man är säker på att man uppskattar smaken, men något som sparar mycket pengar i långa loppet om man börjar konsumera proteinbars med jämna mellanrum.

Produktjämförelse

ProduktAntalVikt per proteinbarProteinEnergi per 100 gKolhydraternas formSmaker
Core Protein Bar 2.0
4.7
24 st50 g34 %349 kcalMedelsnabba8 st
GAAM Protein bar
4.6
12 st55 g36 %341 kcalLångsamma2 st
Goodlife BIG BUY Proteinbars
4.4
90 st50 g32 %383 kcalSnabba11 st
Core PROBAR XL
4.4
12 st75 g38 %347 kcalMedelsnabba1 st
Pändy Protein Bar
4.3
18 st35 g35 %365 kcalMedelsnabba3 st
Star Nutrition Protein Bar
4.3
12 st55 g36 %357 kcalLångsamma10 st
Star Nutrition Vegan Protein bar
4.3
12 st55 g34 %405 kcalMedelsnabba3 st
Goodlife Low Sugar
4.2
15 st50 g31 %339 kcalMedelsnabba10 st
Barebells Soft Bar
4.0
12 st55 g29 %358 kcalMedelsnabba5 st
XLNT Sports Protein Bar
4.0
12 st50 g30 %373 kcalMedelsnabba2 st

Vanliga frågor om Proteinbar

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.9 / 5 (23 röster)

Läs några av våra liknande artiklar