Det finns idag ett enormt utbud av olika sorters proteinbars, och med ett stort utbud kommer också ett stort spann på skillnader. Det finns både pengar att spara, kalorier att kapa och maximera proteinförrådet med rätt proteinbar för ändamålet. Proteinbars går både att använda innan och efter träningen, men även på vilodagar. Beroende på när man främst tänker äta sin proteinbar kan vissa proteinbars passa bättre än andra. Med informationen nedan vill vi förenkla valet av proteinbar.
Innehåll
Innehållet hos proteinbaren är självklart det viktigaste för den långsiktiga effekten. Vi brukar dela upp innehållet i tre viktiga punkter; proteinet, kalorierna och kolhydraterna.
Proteinet
När det kommer till proteinet vill vi alltid ha så mycket som möjligt, inga undantag. Ett vanligt spann som de allra flesta landar inom är 25–40 % protein per bar. En hög proteinhalt brukar snabbt avspeglas i priset men ett optimum ligger någonstans strax under 40 %. Går man upp lite i protein härifrån blir baren snabbt mycket dyrare.
Kalorierna
Bland kalorierna är det tämligen jämt mellan de flesta proteinbars. Inom spannet 350–400 kcal per 100 g produkt kommer majoriteten att landa inom. Sedan finns det specialbars som både har mer och mindre kalorier. Vi tycker inte att man i första hand ska lägga någon större energi på att jämföra mängden kalorier, såvida inte skillnaden mellan två proteinbars börjar närma sig 100 kcal per 100 g. Då kan man i långa loppet faktisk få en märkbar skillnad.
Har man som mål att gå upp i vikt eller maximera muskelbygge från gym bör man satsa på proteinbaren med högt kaloriinnehåll. Är man främst ute efter proteinet utan att vilja gå upp i vikt ska man ta det kalorisnåla alternativet.
Kolhydraterna
Något som i hög grad hänger ihop med kalorierna och som vi tycker är nästan lika viktigt som proteinet, är kolhydraterna. Kolhydraterna i proteinbars kan delas upp i tre grupper, de snabba, de medelsnabba och de långsamma kolhydraterna. När kolhydraterna är snabba kommer det att finnas olika sockerarter som kommer att ge energispikar. När det främst är långsamma kolhydrater hittar vi istället mer stärkelse, kostfibrer och mildare sötningsmedel.
Något som är väldigt populärt bland proteinbars är polyoler. Det här är ett sötningsmedel som fortfarande ger en del energi, ungefär hälften av det som man får från naturligt socker, variationer kan förekommer beroende på typ av polyol. När kolhydraterna består till stor del av polyoler brukar vi kalla proteinabarens kolhydrater för medelsnabba kolhydrater.
Vad man ska välja av dessa tar vi upp i nästa avsnitt.
Innan eller efter träningen, eller på vilodagen
Det är svårt att hitta en proteinbar som funkar perfekt till precis alla tillfällen, eftersom vissa ämnen helt enkelt är varandras motpoler. Vill man dock ha en som fungerar så bra som möjligt till många tillfällen bör den ha en jämn balans mellan snabba och långsamma kolhydrater, eller en stor andel polyoler. Är det svårt att hitta en balanserad produkt är det oftast bättre med lite mindre snabba kolhydrater.
Proteinbars som tas i anslutning till träning på något sätt får gärna innehålla snabba kolhydrater. De snabba kolhydraterna ser till att man får energi och kommer igång innan träningen, och efter träningen hjälper de till med återhämtningen och fyller åter energidepåerna.
Långsamma kolhydrater passar bättre utanför träningssammanhang. I dessa fall vill man oftast ha en jämn fördelning av energi över en lite längre tidsperiod istället för att få toppar och dalar. Långsamma och kaloritunga proteinbars används vid viktuppgång, som till exempel vid bulk. Kombinera då gärna med gainers för en rejäl kaloriboost.
Smaksättning
Det finns naturliga, och mindre naturliga smaker. Vissa kan ha en mer kemisk smaksättning medan andra tillverkare av proteinbars har satsat på äkta råvaror. Något som påverkar sötman i hög grad är de snabba kolhydraterna. Med snabba kolhydrater kan man på ett naturligt sätt få en sötma och en liten sockerkick som många känner igen.
Med sötningsmedel får man inte riktigt samma söta smak, lite som läsk och lightversionerna av läsken. Man tillfredsställer inte suget efter något sött lika mycket samtidigt som smaken ändå är lite söt. Naturliga ingredienser kommer att dra upp priset medan de artificiella oftast är billigare.
Konsistens
Konsistensen kan tillverkare i stort sätt få till precis som de vill. Här handlar det faktiskt helt och hållet om personliga preferenser. Det är på förhand svårt att veta hur konsistensen faktiskt är, alla återförsäljare kommer att säga att just deras produkt är lagom mjuk eller hård. Några som inte är lika vaga med sina beskrivningar är konsumenter som redan har köpt produkten. Om det finns ett kommentarsfält kopplat till produkten kommer det där snabbt framgå om proteinbaren är orimligt mjuk eller hård.
Storpack
En majoritet av proteinbars som säljs styckvis säljs också i storpack. Desto större paket man köper, desto billigare blir det. I många fall är de inte ovanligt att få ner priset med så mycket som 50% per proteinbar om man köper ett paket med runt 24 st. Det här är kanske inget man börjat med att göra innan man är säker på att man uppskattar smaken, men något som sparar mycket pengar i långa loppet om man börjar konsumera proteinbars med jämna mellanrum.