TestKost
Bästa EAA - 9 toppval testade och presenterade

Bästa EAA - 9 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2024-04-11

Kosttillskott med EAA är ett smidigt och populärt sätt att få i sig de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan producera själv. Det visar sig dock att flera kosttillskott inte alltid ens innehåller alla 9 av dessa essentiella aminosyror utan kan innehålla helt andra saker. Vi har testat flera storsäljande EAA kosttillskott och presenterat våra favoriter.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

EAA Bäst i Test 2024

När vi jämförde och testade de olika EAA tillskotten var det främst deras innehåll som stod i fokus. Smaken är viktig även den, men det är många tillverkare idag som inte har några problem med att smaksätta en produkt för att den ska bli tillräckligt god för att förtäras, även om smaken inte är någon favorit. I testet har inte kosttillskottens praktiska effekt jämförts utan deras teoretiska effekt, det vill säga hur borde kosttillskotten prestera gentemot varandra beroende på innehållet. Hela testet kan sammanfattas med punkterna nedan:

 • Innehåll - till skillnad från BCAA tillskott ska EAA tillskott innehålla alla, eller näst intill alla essentiella aminosyror. Förekommer alla av dessa aminosyror eller fattas vissa? Hittar vi andra ämnen som kan passa i ett EAA tillskott?
 • Smak och konsistens – Smakar kosttillskottet naturligt om tanken är att efterlikna en naturlig smak, eller kryper kemiska bismaker fram?
 • Övrigt – Sticker kosttillskottet ut på några speciella sätt? Har kosttillskottet någon miljöaspekt, riktar sig till en särskild grupp eller annat positivt eller negativt?
 • Värde för pengarna – Innehåller kosttillskottet det viktigaste som ett EAA tillskott ska innehålla, och hur reflekteras helheten i kostnaden för produkten?

Topp 9 bästa EAA

1. Aware EAA

4.5
Bäst i test EAA

Storlek

330 g

Portionen storlek

11 g

Antal portioner

30 st

Essentiella aminosyror

9

Övriga aminosyror

-

Övriga ämnen

-

Halten aminosyror per portion

68 %
 • Innehåller alla 9 essentiella aminosyror
 • Innehåller bara essentiella aminosyror
 • God koncentration av de viktigaste aminosyrorna
 • Riktigt goda smaker
 • Finns lite fyllnads- och smakämnen per skopa som kanske tar mer plats än vad de borde

Recension

Aware EAA är kosttillskottet för den som vill ha alla 9 essentiella aminosyror, och inget mer. Sett till näringsämnena är det här en väldigt ren produkt. Aware EAA är ett kosttillskott som bara funnits några få år på marknaden men har tack vare ett lyckat recept blivit uppskattat hos många.

Aware EAA

Innehåll

Som vi nämnde i inledningen är det här en väldigt ren form av EAA tillskott. Det vi hittar är just de 9 essentiella aminosyrorna, och inget mer. Balansen av aminosyrorna kan ses enligt tabellen endan.

Innehållet hos Aware EAA

Som vanligt dominerar flera av ämnena som även finns med i populära BCAA produkter. De tre största sett till mängden är leucin, valin och lysin med den största övervikten mot leaucin. En skopa innehåller 11 g av EAA mixen, men lägger man ihop vikten hos alla aminosyror landar vi enbart på 7,5 g. Även om näringsämnena alltså enbart består av exakt det vi vill ha, består en stor andel av vikten av annat än aminosyror, högst troligt smakämnen och liknande. Burkens storlek ligger på 330 g vilket ger 30 normalstora portioner om man följer doseringsförslaget.

Smakerna

Det finns enbart tre smaker att välja bland vid recensionstillfället, men vissa smaker har bytts ut sen vi senast tittade till produkten. Med andra ord kommer och går smaker som ofta brukar vara fallet med kosttillskott för att hålla produkten intressant. Det finns både söta och sura smaker, alla på något sätt mot frukt eller godishållet.

Smaken som vi provade var Sour Cola och den som gillar den sortens smak kommer inte att bli besviken! En vanlig cola smak där det direkt efter dyker upp en sur arom i balanserade toner.

Aware EAA pulver

Slutsats

Något som vi verkligen uppskattar med Aware EAA är just att man inte får något extra förutom det man faktiskt vill ha i termer om näringsämnen. Det gör det lätt att inte få för mycket av något ämne som kan förekomma i andra kosttillskott också. Det vi dock hade önskat var att man hade haft en större och högre koncentration av aminosyror för att det inte ska bli lika mycket vikt per skopa som går till smakämnen.

Vi är mycket nöjda med det här EAA tillskottet. Priset står kanske lite högt sett till burkens storlek, men smakerna är goda, innehållet går lätt att kombinera med andra kosttillskott och man får med alla 9 essentiella aminosyror.

1. Aware EAA
4.5
Aware Nutrition

2. Chained Nutrition EAA Hardcore

4.4
Bästa EAA för hårt tränande personer

Storlek

360 g

Portionen storlek

12 g

Antal portioner

30 st

Essentiella aminosyror

9 st

Övriga aminosyror

3 st

Övriga ämnen

2 st

Halten aminosyror per portion

88 %
 • Hög halt av aminosyror
 • God balans av aminosyror
 • Fungerar även lite som en PWO
 • Passar sämre på kvällen

Recension

Chained Nutrition EAA Hardcore är EAA tillskottet som riktar sig främst till de mest seriöst tränande personerna. Halten aminosyror är skyhög och man har försökt minimera mängden sådant som kanske inte tillför allt för mycket eller som rentav fås tillräckligt genom vanlig kost.

Innehåll

Den medelstora svarta burken rymmer 360 g av EAA mixen som med skopans storlek om 12 g ger 30 portioner. Produkten marknadsförs som att varje skopa på 12 g ger 10,3 g essentiella aminosyror, men det här är inte helt korrekt. I den här siffran har man även inkluderat exempelvis citrullinmalat och arginin där arginin inte är essentiell för vuxna, och citrullinmalat inte är essentiell överhuvudtaget, även om båda är aminosyror. Ser man enbart till essentiella aminosyror hamnar halten på 74 % vilket fortfarande är riktigt högt och imponerande.

Innehållet hos Chained Nutrition EAA Hardcore

Från tabellen med innehåll kan vi se att de främst förekommande aminosyrorna är även de som vi ofta hittar i BCAA produkter vilket är glädjande, och som det ska se ut. Dessa är alltså leucin, valin och isoleucin där leucin med sina 3500 mg per skopa är den tyngst viktade. Vi kan sedan hitta varierande mängder av de övriga essentiella aminosyrorna om nivåer inom det rimliga spannet.

Likheterna med PWO

Något som gör att den här produkten med små steg även närmar sig en PWO är ämnena citrullinmalat, arginin och beta-alanin. Det är beta-alanin som ger de där härliga stickningarna och som i bästa fall ser till att man orkar köra lite till innan mjölksyran tar över. Citrullinet och argininet ger den kända pumpkänslan i kroppen och förhoppningsvis några fler reps.

Hade även koffein funnits med hade vi istället haft en blandnings av en PWO och en EAA, men även om koffeinet fattas vill man kanske inte ta den här produkten på kvällen eftersom pumpet och stickningarna kan försvåra sömnen för vissa.

Smaker

När det kommer till smak och förtäring finns det för tillfället när recensionen skrivs 5 smaker att välja bland, där alla har en ton av frukt på något sätt. Smakerna är söta och goda, men smaken Lemon Lime smakade något märkligt och onaturligt. Smaken var lite sliskig och det var många i testpanelen som hade svårt för den.

Som det nämndes tidigare finns det vissa PWO ingredienser i denna EAA, och beroende på toleransgrad kan vissa av dessa effekter komma fram även om halterna inte är de högsta. Vissa av oss mer rutinerade kände inte den effekten allt för mycket, men andra som provade produkten kunde snabbt få en känsla av stickningar och en liten pump när vikter pressades på gymmet.

Slutsats

Chained Nutrition EAA Hardcore är sammanfattningsvis en blandning av en mild PWO och en högklassig EAA produkt. Vi får med alla essentiella aminosyror i tillräckliga halter men även sådant som omgående kan ge bättre effekt på gymmet. Priset ligger väl till i förhållande till innehållet och smakerna är generellt sett goda. Något man dock ska undvika är att ta denna EAA på kvällen för att inte påverka sömnen på ett negativt sätt.

2. Chained Nutrition EAA Hardcore
4.4
Gymgrossisten

3. Core EAA Powder

4.3
Bästa EAA med lågt totalpris

Storlek

400 g

Portionen storlek

11 g

Antal portioner

36 st

Essentiella aminosyror

8 st

Övriga aminosyror

2 st

Övriga ämnen

1 st

Halten aminosyror per portion

83 %
 • Höga halter av leucin
 • Mycket aminosyror för priset
 • Inte en optimal balans av essentiella aminosyror

Recension

EAA Powder från Svenskt kosttillskotts är en EAA produkt ur Core serien vilket innebär en oftast prispressad produkt ur grundutbudet. Många produkter ur Core serien har optimerats över en lång tid vilket även stämmer för deras EAA tillskott. Trots det kan vi ändå se vissa saker som skulle kunna förbättras.

Innehåll

Produkten kommer i den klassiska vita burken med en blå logga där det står vad det handlar om för produkt. Mängden pulver kan vägas till 400 g som kommer att räcka till 36 portioner om 11 g var. Om vi direkt hoppar till själva innehållet ser det ut enligt tabellen nedan.

Innehållet hos Core EAA Powder

Som vanligt dominerar leucin med en god marginal om 3905 mg per skopa. Sedan avtar det ganska drastiskt vilket är ovanligt att se. I vanliga fall brukar leucinet följas upp med rikliga mängder av både valin och isoleucin men så är inte fallet här. Av dessa två får man 448 mg per skopa vilket vi tycker är aningen lågt. En siffra närmare 1000 mg hade varit mer acceptabelt för att få en liknande grund som finns hos de mer avskalade BCAA produkterna som i sin tur valt ut de effektivaste essentiella aminosyrorna.

Fortsätter vi längre ner i listan med aminosyror kan vi se att av de essentiella förekommer 8 stycken och inte 9 som det ska finnas enligt tillverkarna. Den essentiella aminosyran som fattas är tryptofan, vilket också brukar vara den som inte finns med om man har valt att exkludera någon.

Ett par vanliga aminosyror som vi också hittar är alanin och glycin. Alanin kan ge de där kända stickningarna i kroppen medan glycin är en vanlig byggsten i protein. Märkligt nog är det glycin som det finns näst mest av i den här mixen, 1350 mg.

Smaker

När det kommer till smaker roteras dessa årligen och det burkar finnas 4-5 st att välja bland. Nästan alla smaker har en överton av sötma som inte kommer att falla alla i smaken. Sötman går givetvis att reglera genom att späda ut med mer vatten, men resulterar då i att man istället får dricka en hel del för att få i sig allt. Våra två favoriter bland smakerna var Sura Cola Nappar som inte var översöt och Solmogna Apelsiner med en tydlig, men söt smak av apelsin.

Slutsats

Core EAA Powder sticker ut från övriga EAA tillskott på marknaden. Den höga halten leucin uppskattas, men inte på bekostnad av samtliga övriga essentiella aminosyror. Även om leucin är den viktigaste i dessa sammanhang, hade vi gärna sett att mer utrymme gavs till både valin och isoleucin. En av fördelarna som finns är den höga halten av aminosyror totalt sett per skopa i relation till priset. Tycker man om söta smaker kan det här EAA tillskottet trots allt bli ett bra alternativ.

3. Core EAA Powder
4.3
Svenskt kosttillskott

4. Better You Amino Tabletter

4.1
Bästa EAA i kapselformat

Storlek

90 tabletter

Portionen storlek

3 tabletter

Antal portioner

30 st

Essentiella aminosyror

8 st

Övriga aminosyror

10 st

Övriga ämnen

-

Halten aminosyror per portion

74 %
 • Ett stort antal olika aminosyror
 • Smidiga att ha med sig
 • Sämre värde för pengarna
 • Låga halter av de viktigaste essentiella aminosyrorna

Recension

Nästan alla EAA tillskott kommer i form av pulver, men sedan har vi ett fåtal undantag och Better You Amino Tabletter är ett av dessa undantag. Som det framgår av namnet är det inte ett pulver som hittas i burken utan tabletter. EAA i tablettform har sina tydliga för- och nackdelar som även stämmer in bra på just dessa tabletter.

De som använt kosttillskott tidigare vet ungefär hur mycket en matsked av ett pulver är vilket brukar vara ett vanligt mått för EAA tillskott. Skulle man istället göra tabletter av samma mängd pulver skulle det bli ett riktigt stort antal tabletter. Det vi menar är att man kommer att behöva göra en avvägning mellan att antingen äta ett stort antal tabletter, eller nöja sig med lägre halter av aminosyror.

Innehåll

I den här burken hittar vi 100 tabletter där en portion består av 3 tabletter. En snabb titt i innehållsförteckningen ger att med 3 tabletter får man i sig följande ämnen nedan.

Innehållet hos Better You Amino Tabletter

Man kan direkt se att det är betydligt lägre halter av nästan alla ämnen jämfört med vad vi brukar se. Ämnen som det i vanliga fall finns lite av finns det dock nästan lika mycket av som vanligt, exempelvis tryptofan och metionin. Av det som vi däremot vill se mycket av är halterna väldigt låga. Av leucin, isoleucin och valin som är bland de viktigaste essentiella aminosyrorna i en EAA är halterna ungefär 5-10 lägre än normalt.

Allting är dock inte nackdelar. Av de 9 essentiella aminosyrorna har man fått med 8, men utöver dessa har man även inkluderat 10 icke-essentiella aminosyror. Profilen i sig är väldigt bred även om halterna är låga. Den största fördelen som man nog köper det här tillskottet för, är smidigheten. EAA tillskott kan i vissa fall både smaka, lukta och ge riktigt dålig andedräkt. Allt sådan slipper man med kapslarna som dessutom är enkla att ta med och förtäras vid behov.

När det kommer till priset i relation till mängden aminosyror ser det dock sämre ut. Man betalar mycket för smidigheten, och mindre för att faktiskt få mycket produkt för pengarna.

Slutsats

Better You Amino Tabletter är ett tillskott som passar en lite mindre skara människor, men just den skaran kommer att uppskatta produkten väldigt mycket. Är man inte ute efter det högsta koncentrationerna av aminosyror och prioriterar smidighet över prestanda, är de här EAA tabletterna de bästa man kan hitta.

4. Better You Amino Tabletter
4.1
Svenskt kosttillskott

5. XLNT Sports EAA

4.1

Storlek

500 g

Portionen storlek

14 g

Antal portioner

35 st

Essentiella aminosyror

8 st

Övriga aminosyror

2 st

Övriga ämnen

2 st

Halten aminosyror per portion

68 %
 • Stor burk
 • Lagom söta smaker
 • Innehåller de viktigaste essentiella aminosyrorna
 • Få smaker
 • Innehåller inte tryptofan

Recension

XLNT Sports EAA är en av storsäljarna när det kommer till EAA produkter och har lyckats hålla sig fast vid tronen en lång tid nu. En skopa innehåller inte bara essentiella aminosyror utan även annat som tränande individer gärna får i sig.

Innehåll

De vita, estetiskt tilltalande burkarna som ändrar färg och symbol beroende på vald smak, innehåller hela 500 g av EAA. Det här är en av de större burkarna bland de mest populära EAA produkter som går att hitta. Man kan därför tro att även priset är en hel del högre, men sett till den stora mängden är faktiskt priset en del lägre. Skopans storlek är 14 g vilket totalt ger ca 35 portioner

Innehållet hos XLNT Sports EAA

Kikar man igenom innehållet ser man att 8 av de 9 essentiella aminosyrorna för vuxna förekommer. Det som fattas är tryptofan. Det här är faktiskt den aminosyran bland de essentiella som brukar fattas om det är någon som inte finns med. I de fall den finns med är det väldigt låga halter. Samtidigt som vi gärna hade sett att den fanns med påverkar det inte produkten nämnvärt.

Om vi istället tittar på de essentiella aminosyror som förekommer hittar vi mest av leucin, 3000 mg per skopa. Av de övriga essentiella aminosyrorna får vi 200-1000 mg per skopa, med undantag av histidin som det finns 100 mg av. Något vi också hittar mycket av är det aminosyraliknande ämnet betain, 2000 mg per skopa. Betain ska kunna hjälpa till med både styrka och explosivitet, och kan kopplas ihop med kreatin. Även vitamin C och B6 fås i rikliga mängder per skopa.

Halten av de olika essentiella aminosyrorna tycker vi har balanserats väl för att inte leda till ett ogynnsamt upptag av mindre viktiga aminosyror, som sedan kan resultera i sämre träningsresultat på sikt.

Smakerna

Det finns relativt få smaker att välja bland som då och då byts ut. Antalet smaker brukar vara kring 5, men att en eller två är slut för tillfället är inte ovanligt. Smakerna har alla en tydlig sötma eller beska. Vid det aktuella testtillfället var vår favorit Sour Strawberry medan vi tyckte minst om smaken Orange. Den senare smakade lite för sött och syntetiskt även om den gick ner.

Slutsats

XLNT Sports EAA erbjuder en utmärkt balans mellan prestanda och pris. Att man inte har fått med tryptofan bekymrar oss inte mycket, och vägs samtidigt upp av den för tränande personer viktiga betain. Smakerna är få men mestadels väldigt goda. Det här är en optimal EAA för tränande personer men är något dyr.

5. XLNT Sports EAA
4.1
MM Sports

6. Viking Power Sleipner EAA

4.1

Storlek

400 g

Portionen storlek

19,8 g

Antal portioner

21 st

Essentiella aminosyror

9 st

Övriga aminosyror

4 st

Övriga ämnen

9 st

Halten aminosyror per portion

73 %
 • Innehåller alla essentiella aminosyror
 • Brett innehåll av andra gynnsamma kosttillskott för hårt tränande personer
 • Stor standarddosering vilket resulterar i få portioner
 • Väldigt få smaker att välja mellan

7. GAAM Candy Series EAA

4.0

Storlek

400 g

Portionen storlek

13 g

Antal portioner

30 st

Essentiella aminosyror

9 st

Övriga aminosyror

3 st

Övriga ämnen

-

Halten aminosyror per portion

70 %
 • Ett stort antal smaker
 • Hög andel aminosyror
 • Vissa smaker kan upplevas något kemiska

8. SSN EAA+

3.9

Storlek

300 g

Portionen storlek

15 g

Antal portioner

20 st

Essentiella aminosyror

9 st

Övriga aminosyror

1 st

Övriga ämnen

4 st

Halten aminosyror per portion

80 %
 • Passar utmärkt innan träningen
 • Innehåller alla 9 essentiella
 • Högt pris
 • En väldigt stor andel av aminosyrorna består av citrullinmalat

9. Better You Premium EAA

3.9

Storlek

480 g

Portionen storlek

19 g

Antal portioner

25 st

Essentiella aminosyror

8 st

Övriga aminosyror

1 st

Övriga ämnen

3 st

Halten aminosyror per portion

56 %
 • Goda halter av de viktigaste essentiella aminosyrorna
 • En stor del av portionerna består av rödbetspulver
 • Låg andel aminosyror per skopa
 • Högt pris

Köpguide EAA - Tips för ett lyckat köp

De flesta som köper kosttillskott som heter något med EAA vill just att kosttillskottet ska innehålla essentiella aminosyror, helst alla. Vad som faktiskt hittas i tillskottet varier mycket mellan tillverkare, men en likhet som de flesta har är att halten av L-leucin är högre än halten av övriga ämnen aminosyror.

Innehåll

Anledningen att L-leucin får ett större utrymme bland aminosyrorna är för att många studier har kunnat koppla just den aminosyran till att ge störst fördelar kopplat till proteinsyntes och muskelbyggande.

Man brukar säga att det finns 8-10 essentiella aminosyror. Det här beror på att vissa aminosyror inte är essentiella för vuxna, men är det för barn. Forskningen är inte alltid helt överens om den här saken men numera brukar man säga att det finns 9 essentiella aminosyror för vuxna, och 10 för barn.

Det händer dock att inte alla essentiella aminosyror alltid förekommer i en EAA-produkt. Anledningen är att även om aminosyran är essentiell, behöver det inte betyda att den är svår att få i sig genom vanlig kost. Då har man valt att ta bort den för att istället satsa på något annat, eller göra produkten billigare. I de allra flesta fall har man valt ta ta med 8 av de 9 essentiella aminosyrorna för vuxna i EAA-produkter.

Den kompletta listan av essentiella aminosyror för vuxna ser ut enligt följande:

 • Leucin
 • Valin
 • Isoleucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Fenylalanin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Histidin

För barn brukar man även inkludera aminosyran arginin.

Många gånger ser man att bokstaven L återfinns framför aminosyran, och i vissa fall även D, exempelvis L-Leucin. Det här är inget som en vanlig konsument behöver bry sig om allt för mycket utan har att göra med hur atomerna är vridna i sammansättningen på kemisk nivå.

Som det nämndes i inledningen av artikeln kan man hitta allt möjligt i en EAA produkt, och då ställer sig nog många frågan, hur ser en optimal EAA blandning ut? Svaret är att det är ingen som vet. Därför finns det så många alternativ, däremot finns det en del riktlinjer att följa.

Om vi tittar på syskonprodukten BCAA hittar vi alltid de tre essentiella aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin i blandningen. Är man enbart intresserad av dessa tre, kan vårt test om just BCAA tillskott vara att föredra. Det här är en riktigt god grund att börja ifrån. Vi föredrar när ett EAA tillskott ser ut som ett BCAA tillskott, men sedan innehåller även de övriga 6 essentiella aminosyrorna.

Balansen mellan aminosyrorna är något som inte heller är helt klarlagt. Det brukar rekommenderas åtminstone 3000 – 4000 mg av L-leucin för att få igång proteinsyntesen som är det viktigaste, och runt 1000 mg av L-valin och L-isoleucin. De övriga essentiella aminosyrorna spelar inte riktigt lika stor roll som dessa tre, men förekommer ändå i flera olika uppgifter i kroppen varför man även vill få med dem.

Ta reda på vad du får för pengarna

Det finns flera faktorer som kan dra upp priset på en EAA produkt. Det som påverkar pris om vi bortser från märke och rykte, är om kosttillskottet kommer i from var pulver, kapsel eller en färdig dryck. Pulver är alltid det billigaste medan kapslar och färdig dryck kan ha liknande priser sett till innehållet.

Var noggrann vad kosttillskottet faktiskt innehåller. Vissa produkter kan vara dyra och samtidigt innehålla flera utfyllnadsämnen vilket gör att halten essentiella aminosyror i slutändan faktiskt inte är så högt. Det går att hitta vitaminer och mineraler men sett till vikten tar dessa sällan någon plats från aminosyrorna, och kan därför istället ses som en fördel så länge man inte kommer nära nivåer av att överdosera för att man tar flera kosttillskott med liknande innehåll.

Produktjämförelse

ProduktStorlekPortionen storlekAntal portionerEssentiella aminosyrorÖvriga aminosyrorÖvriga ämnenHalten aminosyror per portion
Aware EAA
4.5
330 g11 g30 st9--68 %
Chained Nutrition EAA Hardcore
4.4
360 g12 g30 st9 st3 st2 st88 %
Core EAA Powder
4.3
400 g11 g36 st8 st2 st1 st83 %
Better You Amino Tabletter
4.1
90 tabletter3 tabletter30 st8 st10 st-74 %
XLNT Sports EAA
4.1
500 g14 g35 st8 st2 st2 st68 %
Viking Power Sleipner EAA
4.1
400 g19,8 g21 st9 st4 st9 st73 %
GAAM Candy Series EAA
4.0
400 g13 g30 st9 st 3 st-70 %
SSN EAA+
3.9
300 g15 g20 st9 st1 st4 st80 %
Better You Premium EAA
3.9
480 g19 g25 st8 st1 st3 st56 %

Vanliga frågor om EAA

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.4 / 5 (23 röster)

Läs några av våra liknande artiklar