Med vår köpguide försöker vi hjälpa dig att navigera bland alla de produkter som marknaden erbjuder. Om en produkt skulle vara bäst för alla skulle inga andra produkter existera, men så är inte fallet. De mest uppskattade produkterna brukar fungera för de flesta, men personliga preferenser kan göra att andra produkter kan passa bättre. Nedan utvecklar vi sådant som vi tycker ska kännas till och reflekteras över för att man ska kunna göra ett medvetet val.
Innehållet
Alla BCAA tillskott har en liknande grund som består av de grenade aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin (därav namnet "branched amino acids"). Här tar i vissa fall likheterna slut och sedan är det fritt för tillverkarna att göra lite som de vill. Utöver dessa grenade aminosyror, kan man även hitta stora mängder av annat vilket gör att den rena mängden aminosyror kan variera kraftigt.
I vissa fall består de övriga ämnena också de av aminosyror, men de kan även bestå av vitaminer och mineraler eller prestationshöjande ämnen som tränande individer gärna vill få i sig innan ett tungt pass. Det här betyder att tar man flera olika kosttillskott kan det vara bra att veta vad de faktiskt innehåller för att man inte ska överdosera något som finns i flera kosttillskott.
Förhållandet av BCAA
Något som ofta förekommer bland BCAA tillskott är förhållandet mellan de tre essentiella aminosyrorna L-leucin, L-valin, L-isoleucin. Därför är det inte ovanligt att se saker som 2:1:1, 4:1:1, 6:1:1 eller 8:1:1. Den första siffran anger hur mycket L-leucin det finns i kosttillskottet och de två övriga siffrorna hur mycket det finns av L-valin och L-isoleucin i förhållande till L-leucin. Står det 4:1:1 finns det alltså 4 gånger så mycket av L-leucin än vad det finns av de två övriga.
Vilket förhållande som är bäst är inte helt och hållet klarlagt, men en övervikt av L-leucin är att föredra vilket alla BCAA produkter har. De senaste studierna pekar dock mot att en enorm övervikt av L-leucin inte är så givande som man tidigare trodde, vilket har resulterat i att många BCAA tillskott har tagit sikte på 4:1:1 förhållandet.
De tre byggstenarna i BCAA
L-leucin är aminosyran som tar störst plats oavsett vilket BCAA-tillskott man tittar på och därför kan det vara bra att veta vad för roll L-leucin har i kroppen. Vi ska först dock ta en liten titt på både L-valin och L-isoleucin som även de alltid förekommer.
Båda dessa hjälper till på olika sätt att bygga muskler men har även små skillnader vilket gör att båda behövs. Förutom att bygga muskler hjälper även L-valin till med reglering av blodsockernivåer och används som energi av muskelceller. L-valin kan även hjälpa till med att reducera stressnivåer och därmed öka välbehaget, men kan också påverka humöret och kognitiva funktioner på ett positivt sätt.
L-isoleucin har inte lika många egna uppgifter utan ska mer ses som en aminosyra som höjer effekterna av de övriga aminosyrorna. Tar man bort L-isoleucin och istället ökar mängden av de två andra aminosyrorna får man inte bättre effekt eftersom kroppen inte kan utnyttja de andra aminosyrorna fullt ut om inte L-isoleucin finns med.
L-leucin är alltså den viktigaste av dessa tre i träningssammanhang och är den aminosyran som sätter igång proteinsyntesen. Det är när leucinnivåerna går upp tillräckligt mycket, ett intag om ca 3 gram som kroppen får signalen om att börja bygga muskler.
Något som man dock ska vara medveten om är att aminosyror konkurrerar om upptagningsförmågan i tarmen. Får man alltså i sig flera olika aminosyror kanske man inte alltid får den effekten man är ute efter.
Behovet av BCAA
Behovet av BCAA varierar kraftigt från person till person beroende på vad man har för måltidsvanor, ålder och om man tar andra kosttillskott. Den största effekten i BCAA kommer från leucin även om de andra essentiella aminosyrorna också behövs. Aminosyror finns både i vanlig mat och i proteinpulver. Får man någon effekt av BCAA om man äter mycket mat eller får i sig sina 1,6 gram protein per kg kroppsvikt som brukar vara den gyllene gränsen för att bygga muskler? Man får inte det visar det sig.
Har man fått igång proteinsyntesen kommer man inte att få igång den mer genom att få i sig ännu mer BCAA. Proteinrika måltider och proteinpulver kommer alltså att ta ut effekten av BCAA, men det betyder inte att BCAA är helt verkningslöst. Får man inte i sig tillräckligt med protein per dag, eller äter proteinsnåla måltider kan ett intag av BCAA ge liknande effekt som om man hade fått i sig mycket protein.
Ett alternativ till BCAA är EAA, ett tillskott som innehåller samtliga essentiella aminosyror. Fördelen med EAA är att det täcker upp hela behovet av de livsviktiga aminosyrorna, men med baksidan att de tillskotten sällan är lika rika på de muskeluppbyggande grenade aminosyrorna.
Äldre personer som är över 60 år behöver mer protein för att få igång proteinsyntesen. Ett alternativ är helt enkelt att få i sig mer protein och mat, men stora mängder mat är inte alltid lätt att få i sig. Här kan BCAA förenkla tillvaron rejält.
BCAA tillskott kan komma både som pulver, kapslar eller direkt i dryckesform. Det mest förmånliga och som ger mest effekt sett till pengarna är BCAA i pulverformat. BCAA i kapselformat är egentligen bara kapslar fyllda med pulver. Det här drar upp tillverkningskostnaden vilket gör kapslarna dyra och att koncentrationen per dos antingen är svag, eller att man behöver ta många kapslar för att komma upp i samma halter av aminosyrorna som det är i pulverformat.
BCAA i dryckesform, oftast som kolsyrad i burk kan både vara smidigt, gott och släcka törsten. Ser man dock till mängden aminosyror är halten ofta låg och priset i relation till effekten hög. Om man enbart är ute efter att få i sig essentiella aminosyror till ett förmånligt pris ör BCAA i pulverform att föredra.