TesterBCAA

BCAA - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-12

Bland de som tränar på en lite högre nivå eller tar sin träning på större allvar har BCAA blivit en allt vanligare syn i vardagen. Numera är utbudet på BCAA tillskott stort och skillnaderna i innehåll och pris likaså. Vi har sållat och testat bland ett stort antal BCAA tillskott för att kunna presentera en topplista med de främsta BCAA tillskotten för tränande personer.

Testets utförande och undersökning

BCAA är ett kosttillskott som sällan ger någon omedelbar kännbar effekt eftersom proteinsyntes inte är något som varken syns eller känns. Däremot är BCAA något som över tid har möjlighet att hjälpa till med muskeluppbyggandet. Det vårt test därför har utgått ifrån är hur olika BCAA tillskott smakar vid intagstillfället och vad BCAA blandningen faktiskt innehåller. Testet kan sammanfattas med följande punkter:

 • Innehåll – Hur mycket och vilket förhållande av L-leucin, L-valin, L-isoleucin har BCAA produkten? Innehåller produkten ytterligare ämnen som tillför något av värde?
 • Smak – Hur smakar BCAA produkten om produkten kommer i form av pulver som blandas i vätska, eller som färdig dryck?
 • Form – BCAA kan komma som både pulver, färdig dryck och i kapslar. Hur skiljer sig dessa åt och är ett av formen generellt bättre än de andra även om de andra kan ha sina egna fördelar?
 • Prisvärdhet – Vilket BCAA ger mest för pengarna med tanke på punkterna ovan? Vilka produkter är de bästa i sin egna prisklass?

Hela topplistan

Bäst i test BCAA

1. GAAM Candy Series BCAA

4.5
Storlek
400 g
En portion
13 g
Förhållande
6:1:1
L-leucin
6000 mg
L-valin
1000 mg
L-isoleucin
1000 mg
Övriga ämnen
2 st
Form
Pulver

Recension

GAAM Candy Series BCAA kommer med en arsenal av olika smaker som GAAM många gånger brukar göra, och den här BCAA produkten är alltså inget undantag. Förhållandet i den här blandningen är 6:1:1 men det är inte det enda vi hittar i blandningen. Vad som gömmer sig i den här burken och mer ska vi ta reda på.

Det här är en relativt ren BCAA produkt som inte innehåller alltför mycket mer i antal ämnen än de tre essentiella aminosyrorna. Av den mest potenta aminosyran L-leaucin i muskelsammanhang får vi 6000 mg per skopa vilket enligt 6:1:1 förhållandet ger 1000 mg av både L-valin och L-isoleucin.

Skopans storlek ligger på 13 g vilket ger totalt ca 31 portioner. Från skopans storlek märker man att aminosyrorna inte fyller upp hela mängden på 13 g, alltså måste det finnas en hel del av någonting mer, och det gör det. Varje skopa ger även 4000 mg glutamin. Glutamin är den vanligaste aminosyran i kroppen och har som uppgift att både ge energi, agera antiinflammatorisk och se till att tarmen mår bra. Med andra ord en aminosyra som passar fint i en BCAA produkt. Utöver glutaminet hittas även en liten mängd B6 vitamin.

I dagsläget finns det runt 15 smaker. De flesta smaker är åt det sötare hållet och passar alldeles utmärkt med en liten isbit som snarare gör drycken till en drink istället för något som tas i träningssammanhang. Utöver de söta smakerna finns även ett par sura smaker för de som föredrar det, exempelvis sour pops och sour cola.

GAAM har lyckats väl med sin mest populära BCAA produkt. Priset ligger bra till och grunden i innehållet består av det som en BCAA produkt ska innehålla. Huruvida man istället föredrar 4:1:1 förhållandet är en smaksak som i praktiken inte kommer göra någon större skillnad. Vi har inga som helst invändningar mot den här produkten och kan stolt ge den en förstaplats hos oss!

 • Riktigt hög prisvärdhet
 • Ett stort antal smaker att välja bland
 • Tillsatt glutamin
 • Inga nämnvärda nackdelar
Bästa miljövänliga BCAA

2. Core BCAA Powder

4.4
Storlek
400 g
En portion
12 g
Förhållande
4:1:1
L-leucin
5400 mg
L-valin
1350 mg
L-isoleucin
1350 mg
Övriga ämnen
2 st
Form
Pulver

Recension

Core BCAA Powder är en långkörare till BCAA tillskott och har funnits i över 10 år. Dock har receptet ändrats då och då över tid med kontinuerliga förbättringar i både smak och innehåll, där den senaste ändringen gjordes 2019. Det här är ett populärt BCAA tillskott som fortfarande står sig stark idag och vi ska ta reda på varför.

Core BCAA Powder är ett tillskott där man har låtit bli att blanda ner stora mängder andra ämnen än just de tre aminosyrorna som alltid finns hos BCAA. Det händer att vissa tillskott bara består av ca 50 % av rena BCAA ämnen men så är inte fallet här. Förhållandet ligger på 4:1:1 vilket resulterar i 5400 mg L-leucin och 1350 mg av L-valin och L-isoleucin vardera när man tar en skopa på 12 g av tillskottet.

Det här är dock inte allt vi hittar bland innehållet utan man har även inkluderat 1860 mg L-glycin per skopa. L-glycin är en icke-essentiell aminosyra som har flera roller i kroppen. Den här aminosyran kan bland annat verka antiinflammatorisk, hjälpa till med sömn och reducera trötthetskänslor. Utmärkta egenskaper för tränande personer. Även en större mängd vitamin B6 hittats i tillskottet. En skopa ger 150 % av RDI av vitaminet.

Något vi också hittar hos den här produkten är en positiv miljöaspekt. Till att börja med är tillskottet helt veganskt, men sedan är inte burkarna av vanlig hårdplast. Burkarna är tillverkade av bioplaster som kan skapas av sockerbetor. Även dessa burkar har ett visst utsläpp vid tillverkning, men utsläppet är lägre än den från traditionella källor.

När det kommer till smaker finns det runt 10 att välja ifrån. Som vanligt när det kommer till BCAA tillskott är det främst söta och sura smaker med frukttoner som dominerar. Här hittas allt från citrus till vattenmelon. Vissa smaker kan vara lite för söta men det går att reglera efter smak genom att fylla på med mer eller mindre vätska. På det här sättet kunde nästan alla smaker bli riktigt goda men äpplesmaken hade vi svårt för, smakade alldeles för artificiellt.

Summasummarum är Core BCAA Powder ett bra tillskott. Eftersom inte mycket onödigt har blandats i tillskottet får man mycket rent BCAA för pengarna. Det är inte det billigaste tillskottet på marknaden men heller inte särskilt dyrt. Sett till att man får mycket av det som man vill ha i ett BCAA tillskott är produkten fortfarande prisvärd. Flera goda smaker och ett pulver som lätt löses upp i vatten. Ett litet plus i kanten för miljöaspekten vill vi också ge.

 • Vegansk
 • Stort antal smaker
 • Få onödiga ämnen
 • Mindre konkurrenskraftigt pris
Bästa BCAA som färdig dryck

3. NOCCO BCAA

4.3
Storlek
24 burkar
En portion
330 ml
Förhållande
4:1:1
L-leucin
2000 mg
L-valin
500 mg
L-isoleucin
500 mg
Övriga ämnen
7 st
Form
Kolsyrad dryck

Recension

Nocco BCAA är självklart en het kandidat på vår lista, och en av de främsta inom kategorin färdiga BCAA drycker. Det är få som numera inte känner till Nocco som har tagit hela träningsvärlden med storm med alla sina olika drycker.

Den här drycken är faktiskt väldigt intressant. Man kan tänka sig att sätta BCAA på etiketten enbart är ett marknadsföringstrick men så är det inte helt. Drycken innehåller faktiskt en del BCAA. Förhållandet man har satsat på är 4:1:1. Med varje burk får man i sig 2000 mg L-leucin och 500 mg av L-valin och L-isoleucin. Det är inte de högsta koncentrationerna, men långt ifrån värden som inte skulle göra någon nytta alls. Sett till aminosyror slutar det här, men sedan hittar vi en hel del annat intressant.

Nocco BCAA kommer både innehållandes koffein men även som en koffeinfri variant. När den innehåller koffein får man 180 mg, motsvarande ca 2 kaffekoppar. Utöver BCAA och koffein hittar vi flera B vitaminer i drycken, närmare bestämt vitamin B3, B6, B7 och B12. Dessa är alla intressanta ur ett träningsperspektiv men inte slutar det här heller, utan det fortsätter med vitamin D och folsyra. Halten av ämnen som inte är BCAA eller koffein ligger alla på nivån 100 % av RDI.

Det är många som inte dricker Nocco för dess effekter, utan för att det är gott, och det är något som Nocco verkligen har lyckats med. Det är få drycker som är helt sockerfria men ändå lyckas få till genuina smaker. Det finns runt 13 smaker där vissa mindre populära försvinner med tiden medan andra får stanna kvar. Allt ifrån frukter till sötare smaker kopplade till sommaren.

Nocco BCAA är inte bara ett bra sätt att få i sig lite BCAA utan även en perfekt törstsläckare när den är kall. Koncentrationen av BCAA kunde ha varit högre, men det hade nog även dragit upp priset en del. För den som bara vill få i sig BCAA är inte Nocco det billigaste alternativet, men jämfört med läsk är den här drycken både nyttig och god, och kräver inga förberedelser. Som färdig dryck är Nocco BCAA överlägsen sina konkurrenter.

 • Många riktigt goda smaker
 • Innehåller flera andra träningsrelaterade näringsämnen
 • Ingen förberedning eller blandning krävs
 • Finns både med och utan koffein
 • Högre pris om man enbart är ute efter BCAA
Bästa BCAA i kapselformat

4. Optimum Nutrition BCAA 1000

4.2
Storlek
200 kapslar
En portion
2 kapslar
Förhållande
2:1:1
L-leucin
500 mg
L-valin
250 mg
L-isoleucin
250 mg
Övriga ämnen
-
Form
Kapsel

Recension

Alla BCAA tillskott kommer inte som pulver även om det är det mest förekommande. Ett av de andra alternativen är kapslar vilket är precis det Optimum Nutrition BCAA 1000 är. Det här är en stor burk med hela 200 kapslar av en BCAA mix.

BCAA tillskott i form av kapslar har sina tydliga för- och nackdelar. Det går helt enkelt snabbare att svälja ett par kapslar med vatten och så är man klar, istället för att blanda ner pulver i vätska och sedan dricka en större eller mindre mängd av blandningen. Uppskattar man heller inte hur BCAA tillskott brukar smaka är det en till anledning att välja kapslar. Men sedan finns även nackdelarna.

Kapslarna i sig brukar innehålla just BCAA pulver vilket även är fallet här. Ett till steg i tillverkningsprocessen för att kapsla pulvret gör att produkten blir dyrare, och det här tillskottet har ett märkbart högre pris just av den anledningen.

Förhållandet man har valt för blandningen är 2:1:1. Det här ger per 2 kapslar 500 mg L-leaucin och 250 mg av de två andra ämnena, dvs L-valin och L-isoleaucin. Sedan hittar vi faktiskt inga andra ämnen vilket gör det här till en riktigt ren BCAA produkt. Renligheten är glädjande, man får enbart det man betalar för, men koncentrationen är väldigt låg vilket den nästan måste vara för att inte få enorma kapslar. Alternativet här blir alltså att svälja väldigt många kapslar om man ska komma upp i samma halter av BCAA som man kan få i pulverformat.

Produkten i sig är det faktiskt inget som helst fel på, och vi är väldigt nöjda med den. Däremot är priset riktigt högt när man börjar jämföra hur mycket essentiella aminosyror som faktiskt fås per krona. Man betalar en hög premie för att få BCAA i kapselform. Det kommer att tilltala vissa, men inte andra.

 • Smidigt med kapslar
 • Lägre koncentrationer av BCAA
 • Högt pris

5. XLNT Sports BCAA

4.2
Storlek
500 g
En portion
15 g
Förhållande
4:1:1
L-leucin
4000 mg
L-valin
1000 mg
L-isoleucin
1000 mg
Övriga ämnen
7 st
Form
Pulver

Recension

XLNT Sports BCAA är en BCAA produkt som innehåller en större mix av ämnen förutom de tre traditionella essentiella aminosyrorna. Det här är en bit ifrån de renare BCAA tillskotten men behöver för den sakens skull inte vara sämre. Vilka de övriga ämnena är, och hur produkten är i sin helhet ska vi undersöka.

Man har valt det populära förhållandet 4:1:1 i den här mixen. En skopa på 15 g ger 4000 mg L-leucin och enligt förhållandet blir det sedan 1000 mg av både L-valin och L-isoleucin. Koncentrationen är tillräcklig men här har man bara kommit upp i totalt 6000 mg medan skopan är 15 000 mg. Det finns alltså en hel del annat gömt i den här produkten.

Det som gömmer sig är fler aminosyror. Dessa aminosyror är taurin, L-lysin, L-alanin och glycin. Av dessa är det 1000 mg vardera. Alla kan starkt kopplas till träning och muskler på olika sätt. Vi hittar även lite betain och vitamin C och B6. En cocktail av både essentiella och icke essentiella aminosyror.

Vi har inget emot fler ämnen i en BCAA produkt, men när inte ens hälften av innehållet sett till vikten består av BCAA betalar man mycket för att få helt andra saker. De som specifikt är ute efter de övriga ämnena kommer att bli nöjda medan andra får saker på köpet man kanske inte önskade.

Det finns inte särskilt många smaker att välja bland, runt 5 stycken. Vi antar att man har satsat mycket på smakämnen eftersom innehållet inte kommer upp i de utlovade 15 g per skopa, utan snarare närmare 11 g. Övriga 4 gram per skopa vet vi inte riktigt vad det är, men gott smakar det i alla fall. Fräscha och något söta smaker, men en smak som stack ut på ett negativt sätt var sour cola. Lite för sur och kemisk smak.

Vi uppskattar blandningen i den här BCAA produkten men vi gillar inte riktigt att många andra som bara vill ha en vanlig BCAA produkt kommer betala för mycket annat. Koncentrationen av BCAA sett till priset är inte helt optimalt, men råkar produkten vara på rea tycker vi man definitivt ska slå till.

 • Optimal blandning för tränande personer
 • Stora portioner
 • Få smaker

6. Chained Nutrition BCAA Hardcore

4.0
Storlek
264 g
En portion
10 g
Förhållande
2:1:1
L-leucin
2450 mg
L-valin
1225 mg
L-isoleucin
1225 mg
Övriga ämnen
2 st
Form
Pulver
 • Utmärkt mix om man tar större portioner
 • Väldigt liten burk utan att priset är justerat särskilt mycket
 • Stor andel andra ämnen i förhållande till BCAA
 • Krävs större portioner för att få tillräckligt med de viktiga aminosyrorna

7. Holistic BCAA

4.0
Storlek
300 g
En portion
6 g
Förhållande
4:1:1
L-leucin
4000 mg
L-valin
1000 mg
L-isoleucin
1000 mg
Övriga ämnen
-
Form
Pulver
 • Hög andel BCAA
 • Högt pris sätt till mängden.
 • Förvirrande innehållsförteckning. En skopa är 6 g medan skopan i innehållsförteckningen är 7 g.

8. Womens Best BCAA Amino

3.9
Storlek
200 g
En portion
5 g
Förhållande
2:1:1
L-leucin
1250 mg
L-valin
625 mg
L-isoleucin
625 mg
Övriga ämnen
-
Form
Pulver
 • Innehåller bara BCAA - inget extra eller onödigt
 • Vegetabilisk grund
 • Väldigt höt pris sett till mängden
 • Marknadsförs för kvinnor men innehåller inget extra jämfört med vanliga BCAA

9. Body Science BCAA 4-1-1

3.9
Storlek
400 g
En portion
10 g
Förhållande
4:1:1
L-leucin
6666 mg
L-valin
1667 mg
L-isoleucin
1667 mg
Övriga ämnen
-
Form
Pulver
 • Riktigt hög prisvärdhet
 • Utmärkt innehåll
 • Flera smaker alldeles för beska och sura

10. Olimp BCAA Xplode

3.8
Storlek
500 g
En portion
10 g
Förhållande
2:1:1
L-leucin
3000 mg
L-valin
1500 mg
L-isoleucin
1500 mg
Övriga ämnen
2 st
Form
Pulver
 • Goda smaker
 • Högt totalpris, men stor burk
 • Något hög andel valin och isoleucin

Köpguide BCAA - Tips för ett lyckat köp

Med vår köpguide försöker vi hjälpa dig att navigera bland alla de produkter som marknaden erbjuder. Om en produkt skulle vara bäst för alla skulle inga andra produkter existera, men så är inte fallet. De mest uppskattade produkterna brukar fungera för de flesta, men personliga preferenser kan göra att andra produkter kan passa bättre. Nedan utvecklar vi sådant som vi tycker ska kännas till och reflekteras över för att man ska kunna göra ett medvetet val.

Innehållet

Alla BCAA tillskott har en liknande grund som består av aminosyrorna L-leucin, L-valin, L-isoleucin med en övervikt av L-leucin. Här tar i vissa fall likheterna slut och sedan är det fritt för tillverkarna att göra lite som de vill. Utöver dessa essentiella aminosyror, dvs aminosyror som kroppen inte kan producera själv, kan man även hitta stora mängder av annat vilket gör att den rena mängden aminosyror kan variera kraftigt.

I vissa fall består de övriga ämnena också de av aminosyror, men de kan även bestå av vitaminer och mineraler eller prestationshöjande ämnen som tränande individer gärna vill få i sig innan ett tungt pass. Det här betyder att tar man flera olika kosttillskott kan det vara bra att veta vad de faktiskt innehåller för att man inte ska överdosera något som finns i flera kosttillskott.

Förhållandet av BCAA

Något som ofta förekommer bland BCAA tillskott är förhållandet mellan de tre essentiella aminosyrorna L-leucin, L-valin, L-isoleucin. Därför är det inte ovanligt att se saker som 2:1:1, 4:1:1, 6:1:1 eller 8:1:1. Den första siffran anger hur mycket L-leucin det finns i kosttillskottet och de två övriga siffrorna hur mycket det finns av L-valin och L-isoleucin i förhållande till L-leucin. Står det 4:1:1 finns det alltså 4 gånger så mycket av L-leucin än vad det finns av de två övriga.

Vilket förhållande som är bäst är inte helt och hållet klarlagt, men en övervikt av L-leucin är att föredra vilket alla BCAA produkter har. De senaste studierna pekar dock mot att en enorm övervikt av L-leucin inte är så givande som man tidigare trodde, vilket har resulterat i att många BCAA tillskott har tagit sikte på 4:1:1 förhållandet.

De tre byggstenarna i BCAA

L-leucin är aminosyran som tar störst plats oavsett vilket BCAA tillskott man tittar på och därför kan det vara bra att veta vad för roll L-leucin har i kroppen. Vi ska först dock ta en liten titt på både L-valin och L-isoleucin som även de alltid förekommer.

Båda dessa hjälper till på olika sätt att bygga muskler men har även små skillnader vilket gör att båda behövs. Förutom att bygga muskler hjälper även L-valin till med reglering av blodsockernivåer och används som energi av muskelceller. L-valin kan även hjälpa till med att reducera stressnivåer och därmed öka välbehaget, men kan också påverka humöret och kognitiva funktioner på ett positivt sätt.

L-isoleucin har inte lika många egna uppgifter utan ska mer ses som en aminosyra som höjer effekterna av de övriga aminosyrorna. Tar man bort L-isoleucin och istället ökar mängden av de två andra aminosyrorna får man inte bättre effekt eftersom kroppen inte kan utnyttja de andra aminosyrorna fullt ut om inte L-isoleucin finns med.

L-leucin är alltså den viktigaste av dessa tre i träningssammanhang och är den aminosyran som sätter igång proteinsyntesen. Det är när leucinnivåerna går upp tillräckligt mycket, ett intag om ca 3 gram som kroppen får signalen om att börja bygga muskler.

Något som man dock ska vara medveten om är att aminosyror konkurrerar om upptagningsförmågan i tarmen. Får man alltså i sig flera olika aminosyror kanske man inte alltid får den effekten man är ute efter.

Behovet av BCAA

Behovet av BCAA varierar kraftigt från person till person beroende på vad man har för måltidsvanor, ålder och om man tar andra kosttillskott. Den största effekten i BCAA kommer från leucin även om de andra essentiella aminosyrorna också behövs. Aminosyror finns både i vanlig mat och i proteinpulver. Får man någon effekt av BCAA om man äter mycket mat eller får i sig sina 1,6 gram protein per kg kroppsvikt som brukar vara den gyllene gränsen för att bygga muskler? Man får inte det visar det sig.

Har man fått igång proteinsyntesen kommer man inte att få igång den mer genom att få i sig ännu mer BCAA. Proteinrika måltider och proteinpulver kommer alltså att ta ut effekten av BCAA, men det betyder inte att BCAA är helt verkningslöst. Får man inte i sig tillräckligt med protein per dag, eller äter proteinsnåla måltider kan ett intag av BCAA ge liknande effekt som om man hade fått i sig mycket protein.

Äldre personer som är runt 60 år behöver mer protein för att få igång proteinsyntesen. Ett alternativ är helt enkelt att få i sig mer protein och mat, men stora mängder mat är inte alltid lätt att få i sig. Här kan BCAA förenkla tillvaron rejält.

Formatet

BCAA tillskott kan komma både som pulver, kapslar eller direkt i dryckesform. Det mest förmånliga och som ger mest effekt sett till pengarna är BCAA i pulverformat. BCAA i kapselformat är egentligen bara kapslar fyllda med pulver. Det här drar upp tillverkningskostnaden vilket gör kapslarna dyra och att koncentrationen per dos antingen är svag, eller att man behöver ta många kapslar för att komma upp i samma halter av aminosyrorna som det är i pulverformat.

BCAA i dryckesform, oftast som kolsyrad i burk kan både vara smidigt, gott och släcka törsten. Ser man dock till mängden aminosyror är halten ofta låg och priset i relation till effekten hög. Om man enbart är ute efter att få i sig essentiella aminosyror till ett förmånligt pris ör BCAA i pulverform att föredra.

Vanliga frågor om BCAA

Vad är BCAA?

BCAA står för branched-chain amino acids och består av de tre essentiella grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin. Förenklat skulle man kunna säga att det här är proteiner i dess mest nedbrutna form. Att de kallas för essentiella betyder att det är något som kroppen inte kan producera själv, utan måste få i sig genom födan på olika sätt.

Är BCAA tillskott farligt eller vad finns det för bieffekter?

BCAA är inte farligt om man följer de rekommenderade doserna för varje produkt. Det är få som upplever bieffekter av att använda BCAA tillskott men något som har rapporterats förekomma är bekymmer med magen. Vissa kan bli uppblåsa, gasiga eller få ont i magen. Andra åkommor är väldigt ovanliga.

Hur skiljer sig BCAA och proteinpulver om båda består av protein?

BCAA består av aminosyror som slipper en nedbrytningsprocess av kroppen. Proteiner och proteinpulver behöver först brytas ner till aminosyror innan man kan likställa dessa med varandra. Det betyder att kroppen tar hand om och tillgodogör BCAA snabbare än proteinpulver.

Vad står L för hos aminosyror som exempelvis L-Leucin?

L framför en aminosyra betyder att aminosyran är vriden åt vänster ur ett symmetriskt perspektiv i den kemiska sammansättningen. Skulle aminosyran istället ha ett D framför skulle den istället vara spegelbilden på höger sida.

Ett exempel är höger och vänster hand som är varandras spegelbilder, men första fingret räknat från vänster per hand är inte samma utan lillfingret på vänsterhanden, och tummen på högerhanden.

Vad betyder fullvärdigt protein?

Fullvärdigt protein betyder att en källa innehåller alla de essentiella aminosyrorna men också i tillräckligt hög grad för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig aminosyrorna. Att aminosyrorna är essentiella betyder att kroppen inte själv kan producera aminosyrorna utan dessa måste komma från föda.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.