TestKost
Bästa Kosttillskott för håret - 9 toppval testade och presenterade
TesterKosttillskott för håret

Bästa Kosttillskott för håret - 9 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

För många är håret en definitionsfråga och kan man förbättra sitt hår på något sätt, så gör man gärna det. Det finns ett stort antal kosttillskott som just ska göra håret starkare, tjockare och ge mer liv åt det. Vi har provat dessa kosttillskott och undersökt vad som faktiskt ger effekt, och vad man ska undvika. I vår topplista presenterar vi våra favoriter med Hairlust Hair Formula Tablets som testvinnare år 2024.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Kosttillskott för håret Bäst i Test 2024

Kosttillskott för hår kan innehålla lite allt möjligt visar det sig. Från vanliga vitaminkurer till en stor andel fyllnadsämnen som i slutändan bara är en verkningslös produkt. I vårt test har vi omgående exkluderat tillskott som inte ens i sin innehållsförteckning har något hår-relaterat att erbjuda.

Att prova produkter som ska höja kvaliteten på hår kan vara riktigt utmanande. Eftersom hårets grundförutsättningar skiljer sig stort från person till person med väldigt stora marginaler till att börja med, kommer även effekten att göra det. Vissa kan få tunnare, blekare och mer livlöst hår redan 20 år innan någon annan. Med det sagt kan vårt test sammanfattas med följande punkter:

 • Innehållet – Innehåller produkten till största andel sådant som kan kopplas till håret på ett positivt sätt? Vilka övriga nödvändiga, eller mindre nödvändiga ämnen innehåller produkten och varför?
 • Effekt – Vad säger konsumenterna som har provat produkten en längre period? När och hur kunde skillnader märkas? Förekom några oanade biverkningar och hur vanliga var dessa? Vi har i det här fallet främst använt andra konsumenters erfarenheter i kombination med våra egna för att få ett bredare underlag.
 • Priset – Hur förhåller sig priset på produkten till effekt, mängd, innehåll och andra övriga aspekter som är relevanta?

Topp 9 bästa Kosttillskott för håret

1. Hairlust Hair Formula Tablets

4.6
Bäst i test kosttillskott för håret

Format

Tablett

Storlek

60 st

Portioner

30 st

Biotin per portion

5000 mikrogram
 • God effekt enligt ett stort antal konsumenter
 • Passar veganer
 • Finns även i form av godis
 • Alternativ för män finns också
 • Priset kan tyckas vara högt sett till antalet portioner

Recension

Hair Formula Tablets for Women är ett kosttillskott för hår från ett lite mindre företag vid namn Hairlust som på kort tid bara blivit större och större. Deras tabletter för hår och hårvård var en av deras första, och numera största produkt som de säljer. Den här tabletten finns även i godisform men också för män.

Det här danskbaserade företaget har både haft kvalitet och miljö i åtanke när tabletterna togs fram. Det är veganska ingredienser som har använts och formen ur en kemisk vinkel är god för att få bra upptagningsförmåga i kroppen.

I burken finns det 60 tabletter och en daglig dos består av 2 tabletter. Det här gör att en burk räcker ungefär en månad. Innehållet är väldigt brett och består av hela 14 olika ämnen. Bland dessa kan vi hitta både vitaminer, mineraler, aminosyror och extrakt från bambu.

Det som tabletten innehåller mest av sett till DRI är biotin med sina 5000 mikrogram som motsvarar ett DRI om hela 10 000 %. En hög siffra, men fortfarande inom rimliga gränser. Utöver biotin hittas det även en hel del av vitamin B12, 800 % DRI och pantotensyra 1667 % DRI per portion. De övriga ämnena sticker inte ut nämnvärt utan halterna liknar en multivitamin till stor del spetsad med en mindre mängd aminosyror.

Det intressanta är dock vad tabletten har för effekt. En överväldigande majoritet som har provat produkten är överens om att det kommit både mer och tjockare hår, och att håret fått mer glans efter att produkten använts i ett par månader. En mindre mängd människor har istället haft svårt att se någon tydlig skillnad.

Sammanfattning

Hair Formula Tablets for Women är en tablett fullspäckad med olika ämnen som ska förbättra håret, vilket många tycker att den också gör. Att tabletten även finns i form av godis är ett stort plus. Valet och halterna av ingredienser ser genomtänkt ut och det finns mycket som ska kunna hjälpa håret. Priset kan tyckas vara högt, men fås den effekten som många verkar uppleva kan det vara värt investeringen!

1. Hairlust Hair Formula Tablets
4.6
Hairlust

2. Healthwell Biotin 10000

4.5
Bästa kosttillskott för håret med endast biotin

Format

Kapsel

Storlek

90 kapslar

Portioner

90 st

Biotin per portion

10 000 mikrogram
 • Höga halter av biotin
 • En burk räcker i 3 månader vid dagligt bruk
 • Goda rapporterade effekter

Recension

Biotin 10 000 från Healthwell är nog det enklaste kosttillskottet för hår som vi har med i vårt test. Något som är enkelt behöver dock inte vara dåligt som ni kan se med tanke på placeringen i vår lista.

Det här kosttillskottet innehåller enbart biotin och inget annat. Varje kapsel ger 10 000 mikrogram, eller 10 mg för att sätta det mer i perspektiv med en vanligare enhet. Det här motsvarar 20 000 % DRI och vi förtydligar nu att vi inte har skrivit fel.

Tanken med det här kosttillskottet är att man genom kosten enkelt får i sig det mesta kopplat till ett friskt hår förutom stora mängder av just biotin. Tycker man att halterna är för höga har Healthwell även mildare versioner av kosttillskottet. En portion består av en kapsel vilket gör att en hel burk räcker i 3 månader vilket är imponerande.

Ett par månader efter att ha använt Biotin 10000 verkar de flesta riktigt nöjda. Mer och tjockare hår. En referens som många verkar använda sig av är att det numera är mycket mindre hår i golvbrunnen efter att produkten började användas. Även naglarna har i viss mån fått sig en boost vilket bara är en bonus.

Sammanfattning

Biotin 10 000 är ett potent kosttillskott med väldigt dryga kapslar. Det räcker med en kapsel som i sig självt redan ger riktigt höga halter av biotin. De flesta som har köpt produkten verkar väldigt nöjda och priset ligger bra till. Vi tycker att det hade varit meriterande att hitta några fler ämnen för håret, men det vägs delvis upp av det stora antalet portioner man får per burk. I Slutändan är dock effekten det viktigaste vilken den här produkten också verkar kunna leverera!

2. Healthwell Biotin 10000
4.5
Svensk hälsokost

3. Healthwell Wonderful Hair

4.4
Bästa kosttillskott för håret med naturliga ingredienser

Format

Kapsel

Storlek

90 kapslar

Portioner

90 st

Biotin per portion

250 mikrogram
 • Innehåller ett antal mindre vanliga, men intressanta ämnen
 • Innehåller de viktigaste ämnena
 • Något låga koncentrationer av de mest potenta ingredienserna

Recension

Med Healthwells Wonderful Hair har man gått rakt på sak med vad man vill uppnå med kosttillskottet. Håret ska bli fint och fylligt, likt den söta burken som kapslarna med kosttillskottet kommer i.

En burk kommer med 90 kapslar där en portion är en kapsel, med andra ord klarar man sig i 3 månader om kosttillskottet tas dagligen. Wonderful Hair har ett brett innehåll med de vanligaste ämnena som vi brukar hitta, men även ett par mindre vanliga som kan hjälpa till att förbättra håret på olika sätt.

Till de vanliga ämnena hör bland annat biotin, pantotensyra och ett par antioxidanter. Halterna av biotin på 250 mikrogram är lite lägre än vad vi brukar se medan de övriga ämnena ligger på nivåer som anses normala i dessa sammanhang.

Sedan hittar vi även koppar, MSM och kisel som är ett intressant inslag. Dessa tillsammans kan hjälpa med att stärka både pigmenteringen och se till att håret inte lossnar och bryts av lika lätt. Något som det också satsats stort på är hirs- och bambuextrakt. De här extrakten innehåller delvis ämnen som redan tagits upp och tanken är att upptagningsförmågan ska förbättras när ämnen i mer dess naturliga format förekommer.

Effekterna som rapporteras är i hög grad goda. Effekten verkar dröja minst ett par veckor men sedan tycker många att håret sitter fast mycket bättre och blir en hel del tjockare. Vissa skriver också att naglarna har blivit mycket finare. Ett färre antal har dock svårt att se några som helst skillnader vilket såklart är olyckligt.

Sammanfattning

Healthwells Wonderful Hair har ett gott rykte men flera ämnen som brukar hittas. Det vi inte riktigt gillar är att halterna inte är allt för höga. Tar man istället två kapslar pris priset per portion mycket högre vilket gör det till en mindre prisvärd produkt. Dock är det flera som har haft goda erfarenheter av produkten men vi tänker att om halterna av vissa kärnämnen som biotin och pantotensyra var lite högre skulle ytterligare bättre resultat fås.

3. Healthwell Wonderful Hair
4.4
Svensk hälsokost

4. Stora Hårkuren

4.2
Bästa billiga kosttillskott för håret

Format

Tablett

Storlek

300 tabletter

Portioner

100 st

Biotin per portion

600 mikrogram
 • Riktigt lågt pris
 • Väldigt brett innehåll
 • Utmärkt instegsprodukt
 • Kan ta ett par månader för att märka skillnad
 • En portion består av 3 tabletter

Recension

Kosttillskottet Stora Hårkuren har satsat på ett lite annorlunda spår jämfört med sina konkurrenter. Redan när man har burken i handen får man inte samma ”beauty” känsla som med de flesta andra tillskott för hår. Här är det inte kromade lock med genomskinlig plastburk och snygga piller som gäller, utan här har man försökt efterlikna något som kan kopplas mer till naturen.

Det här är en stor burk med hela 300 tabletter. Dock behöver man ta 3 tabletter per vanlig portion, men fördelen är att det enkelt går att dosera ner om man vill ta lite mindre av kosttillskottet. Det är få kosttillskott för hår som har ett lika brett innehåll som Stora Hårkuren. Ett brett innehåll brukar medföra att koncentrationen av allting är lite lägre och det stämmer in även här.

Grunden är fortfarande biotin som sett till RDI har den största andelen med 600 mikrogram per portion eller 1200 % DRI. Fullt godkända nivåer även om andra kosttillskott brukar ha högre. Sedan hittar vi även en del antioxidanter och ett flertal mineraler som kalcium, fosfor, järn, zink och kisel. Av dessa är det lite lägre halter av förutom zink som kommer upp i 110 % av RDI per portion.

Listan slutar inte här utan vi kan även hitta aminosyrorna metionin och L-lysin, även om halterna är låga. Båda dessa kan hjälpa till med att stärka håret, men även hud och naglar. Slutligen hittar vi även extrakt från åkerfräken och brännässla. Båda dessa har inte en direkt inverkan på att förbättra håret, men kan göra det indirekt genom att stärka den generella hälsan.

Efter den långa listan med innehåll blir det spännande att se vad det stora antalet konsumenter som har provat produkten säger, och det är övervägande positivt. Effekten tar sin lilla tid på ett par månader, men sedan tycker ett flertal att håret växer snabbare och har blivit tjockare. Skillnad i färg eller nyans är det tyvärr inte många som har märkt.

Sammanfattning

Stora Hårkuren är ett av de intressantaste tillskotten i sin prisklass. Den har ett otroligt lågt pris och märker man skillnad med den här produkten kommer man spara mycket pengar i det långa loppet. Det är mindre roligt att behöva svälja 3 tabletter per portion men det kan man kanske stå ut med när hänsyn till priset har tagits. Vi hade gärna sett lite högre koncentrationer på de flesta ämnen, men om tillskottet gör sitt jobb ändå har syftet uppfyllts, och det är det viktiga!

4. Stora Hårkuren
4.2
Svensk hälsokost

5. Hair Beauty Caps

4.1
Bästa kosttillskott för håret med brett innehåll

Format

Kapsel

Storlek

60 kapslar

Portioner

30 st

Biotin per portion

500 mikrogram
 • Brett innehåll av ämnen
 • Gott tillskott i hårets pigmentering
 • Högt pris per dos

Recension

Hair Beauty Caps från Svenskt kosttillskott är en ny serie av produkter med fokus skönhet. Hair Beauty Caps är alltså seriens kosttillskott för bättre hår.

Kapslarna kommer i en snygg burk som skiljer sig från Svenskt Kosttillskotts övriga serier. Burken innehåller 60 kapslar där en vanlig portion består av 2 kapslar, totalt alltså 30 doser.

Innehållet per dagsdos är brett med hela 15 olika ämnen. Grunden består som vanligt av biotin där mängden är 500 mikrogram eller 1000 % av RDI. Inte allt för hög koncentration jämfört med andra kosttillskott för hår. Bland vitaminerna hittar vi en del B-vitaminer och antioxidanter som främst hjälper med det generella välmåendet. Bland mineralerna hittar vi zink, selen och koppar i lagom doser, men även lite aminosyror som de flesta inte skulle känna igen namnet på.

Samtliga aminosyror som förekommer är svavelbärande eller svavelföreningar som förutom ska stärka håret även hjälper till med bindväv, brosk och hud bland annat.

Det mest intressanta i innehållet förutom biotin är silicia och keratin. Silicia är ett finare ord för kisel med ursprung från bambu och keratin är ett protein som finns i hår. Båda dessa ska stärka håret genom att motverka frissighet, mjukare och glansigare.

Eftersom produkten är ny är vårt underlag fortfarande väldigt litet för hur produkten presterar. Våra egna erfarenheter och de konsumenter vi har varit i kontakt med är dock nöjda med förvandlingen efter några månaders användning. Håret har blivit fylligare med starkare färg är de största skillnaderna. En del upplevde också att det inte lossnar lika mycket hår vid borstande.

Sammanfattning

Hair Beauty Caps är definitivt en intressant produkt men den har sina brister. Priset är den största eftersom doserna blir väldigt få i slutändan. Vissa av de vanligare mineralerna hade också kunnat ha lägre koncentration för att istället öka halten av de med starkare koppling till håret. Något vi dock uppskattade stort var att effekten i sig var god och det är få som ger ett lika levande hår med fyllighet och pigment som den här produkten. Hur det faktiskt blir kan dock variera stort från person till person vilket man inte får glömma!

5. Hair Beauty Caps
4.1
Svenskt kosttillskott

6. Protein.se Hårvitaminer

4.0

Format

Godis gummies

Storlek

30 gummies

Portioner

30 st

Biotin per portion

2 500 mikrogram
 • Tillskottet är i godisformat med otroligt god jordgubbssmak
 • Lagom koncentrationer av vitaminer
 • Högt pris sett till antalet portioner

7. WellAware Biotin

4.0

Format

Kapsel

Storlek

240 kapslar

Portioner

240 st

Biotin per portion

1 000 mikrogram
 • Riktigt hög prisvärdhet för den som enbart vill ha biotin, och lägre doser av dessa
 • Stort antal kapslar
 • Finns mer prisvärda produkter för den som vill ha högre koncentrationer av biotin

8. XLNT Sports Beauty

4.0

Format

Kapsel

Storlek

60 kapslar

Portioner

30 st

Biotin per portion

7500 mikrogram
 • Höga halter biotin
 • Extrakt av flera naturliga ämnen
 • Låga halter av alla mineraler som förekommer - kunde skippat dessa helt
 • Något dyr sett till innehållet

9. Holistic Hår Hud Naglar

3.8

Format

Kapsel

Storlek

90 kapslar

Portioner

30 st

Biotin per portion

2 500 mikrogram
 • God fördelning av ämnen
 • Brett innehåll
 • Stor mängd biotin
 • Väldigt högt pris sett till antalet portioner
 • Sämre märkbara effekter
 • Hela 3 kapslar per portion

Köpguide Kosttillskott för håret - Tips för ett lyckat köp

Kosttillskott för hår skiljer sig en del från andra kosttillskott eftersom personer med liknande livsstil kan ha helt olika förutsättningar för sitt hår vilket inte alltid är fallet i andra situationer. Tänk 10 personer som lever och tränar likartat, dessa kommer ha kroppar som till stor del liknar varandras. Ser man sedan till deras hår kan man få se stora skillnader.

På samma sätt kommer effekten från kosttillskott som ska förbättra håret variera i stor grad vilket är viktigt att vara medveten om. Därför är kosttillskott för hår mycket mer besvärligt att undersöka än exempelvis D-vitamin som kommer att ge liknande effekt oavsett person så länge man har behov av vitaminet. Däremot är fördelen att ser man ingen skillnad hos håret, har nog heller ingen skillnad inträffat. Nedan lyfter vi olika saker kopplade till kosttillskott för hår som kommer att hjälpa till att välja en bra produkt.

Behov

Behovet kommer att skilja sig mycket mellan olika personer, men har man sökt om kosttillskott för hår verkar det som att håret i alla fall inte är vad det en gång var. Allas hår kommer att ändras med åldern, men även levnadsvanor kommer att spela in. Viss försämring går nog att rädda, men inte ens kosttillskott kommer att vrida tillbaka klockan 20 år.

Har man fortfarande ett fint, fylligt och levande hår kommer inte ett kosttillskott för hår att i vissa fall märkas av, eller man ska åtminstone inte ha högt ställda förväntningar. De som kan förvänta sig störst skillnad är också de där störst skillnad är möjlig. Har man haft otur med genetiken eller levt på ett sätt som inte direkt främjar hårets väl och ve, kan man få stora skillnader. Det bästa är dock att inte ha för stora förväntningar, eftersom skillnaderna är väldigt individuella oavsett vad återförsäljarna hävdar.

Innehållet

Ett kosttillskott för hår kan innehålla flera olika ämnen. Vi kommer inte att lyfta upp alla eftersom de flesta faktiskt fås i tillräckligt höga doser genom helt vanlig mat. Vi har istället fokuserat på de oftast förekommande som kan hjälpa och varför dessa skulle kunna hjälpa till med håret.

Eftersom det finns så mycket genetiskt som också spelar roll, är inte forskningen alltid helt överens om vad som gäller samtidigt som forskningsunderlaget är svagt till att börja med. Det betyder att vad vissa återförsäljare säger fås ta med en nypa salt ibland. Vi har utgått från hur olika ämnen påverkar håret och inte alla dess funktioner.

Biotin

Biotin är den med marginal oftast förekommande vitaminen i kosttillskott för hår, och även den viktigaste anser vi. Biotin kallas också vitamin B7 och har tidigare kallats för vitamin H. Biotin har flera uppgifter i kroppen men i hårsammanhang anses den viktigaste vara att produktionen av keratin ökar. Keratin i sin tur ser till att hälsan i hårsäckarna bibehålls och det hälsosamma hårsäckar gör har ni kanske redan gissat, producerar hår som mår bättre.

Det finns dock få riktlinjer när det kommer till biotin eftersom det är väldigt vanligt i en stor mängd mat. Därför är brist på biotin högst ovanligt och det finns heller ingen officiell övre gräns som man bör hålla sig under. Livsmedelsverket säger att 40 mikrogram per dag räcker för ett hälsosamt liv, men här har man bara tagit hänsyn till en generell hälsa och inte vad det kan ha för ytterligare effekter i högre doser. Det går att hitta kosttillskott med hela 10 000 mikrogram biotin per portion som följer de svenska regler inom kosttillskott som finns. Enligt vår egna undersökning kunde vi heller inte hitta någon som led av allvarliga bieffekter efter de här doserna.

D-vitamin

D-vitamin hjälper också till med håret, men beroende på säsong i Sverige kan behovet variera en hel del. På sommaren eller perioder när solen är stark och lyser länge finns det inget behov av tillskott i form av D-vitamin, medan det gör det de mörka perioderna. D-vitamin ser till att huden producerar nya hårsäckar. Om ett tillskott som ska hjälpa till med håret tas på sommaren är alltså D-vitamin inget som behöver finnas med.

Zink

Zink har ett stort antal uppgifter i kroppen. De som kan kopplas till håret är exempelvis de körtlar som i hårbotten ska producera olja. Oljan gör att huden inte blir torr och spricker, och motverkar på så sätt håravfall. Zink är också något som i regel inte behövs som kosttillskott eftersom det finns rikligt i många nötter och frön, kött och fisk. Äter man däremot mycket vegetarisk mat kan ett tillskott behövas.

Kisel

Kisel är ett spårämne som hjälper till i produktionen av kollagen och bindväv. Hårcellerna kommer att må bättre och kunna producera starkare hår på ett sådant sätt att hårstråna inte lika lätt bryts av. Håret kan också bli lite mer glänsande och levande.

A-vitamin

A-vitamin har bland annat som uppgift att se till att cellerna växer som de ska, och eftersom även hårceller som producerar håret just är celler kommer dessa också må bra av A-vitamin. Brist på A-vitamin är dock ovanligt i Sverige medan man samtidigt ska vara försiktig med att få i sig för höga doser av A-vitamin. Allt för höga doser av A-vitamin kan istället göra att motståndskraften mot infektioner blir sämre. Därför är det inte alltid helt givet att man behöver ha med vitaminet i ett kosttillskott för hår.

Pantotensyra

Pantotensyra eller vitamin B5 är en vitamin som ofta syns i kosttillskott för hår. Det sägs kunna motverka grått hår vilket det dock inte finns vetenskapliga belägg för. Däremot kan viss håravfall motverkas med tillskott av pantotensyra.

Antioxidanter & andra tillskott

Det finns ett antal fler vitaminer och mineraler som på olika sätt kan hjälpa celler och kroppen generellt, vilket i sin tur också kan hjälpa till med håret. Antioxidanta tillskott och sådana som stöder cellers positiva aktivitet kommer alla delvis också kunna hjälpa att förbättra håret. Det som fortfarande ger bäst effekt i långa loppet jämfört med de generella vitaminerna och mineralerna är att äta variet och hålla sig frisk. Därför kommer ytterligare vitaminer eller mineraler inte lyftas upp eftersom behovet enkelt täcks genom kosten.

Formen på tillskottet

Kosttillskott för hår kan komma både som kapsel, piller, pulver eller faktiskt som godis, eller godisliknande.

Skillnaderna i innehåll skiljer sig inte allt för mycket, och inte heller priset oavsett vad man väljer. Ett bra val här är därför att välja alternativet som smidigast passar in i livet. Är man van vid att svälja en kapsel ibland är det lätt att få in vanan att svälja två. Om man varken brukar svälja kapslar eller blanda ner andra kosttillskott i pulverformat heller brukar det vara få som inte uppskattar godisformat. En godisvitamin efter maten brukar sällan sitta fel!

Produktjämförelse

ProduktFormatStorlekPortionerBiotin per portion
Hairlust Hair Formula Tablets
4.6
Tablett60 st30 st5000 mikrogram
Healthwell Biotin 10000
4.5
Kapsel90 kapslar90 st10 000 mikrogram
Healthwell Wonderful Hair
4.4
Kapsel90 kapslar90 st250 mikrogram
Stora Hårkuren
4.2
Tablett300 tabletter100 st600 mikrogram
Hair Beauty Caps
4.1
Kapsel60 kapslar30 st500 mikrogram
Protein.se Hårvitaminer
4.0
Godis gummies30 gummies30 st2 500 mikrogram
WellAware Biotin
4.0
Kapsel240 kapslar240 st1 000 mikrogram
XLNT Sports Beauty
4.0
Kapsel60 kapslar30 st7500 mikrogram
Holistic Hår Hud Naglar
3.8
Kapsel90 kapslar30 st2 500 mikrogram

Vanliga frågor om Kosttillskott för håret

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.5 / 5 (25 röster)

Läs några av våra liknande artiklar