TesterKreatin

Kreatin - De 10 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-05

Kreatin är ett av de mest välstuderade kosttillskotten och lämpar sig till personer som utövar explosiva sporter och kör hårdare träningspass på gym. Kreatin är ett kosttillskott som i nästan samtliga fall uteslutande består av rent kreatin monohydrat med få tillsatser. Därför skiljer sig resultaten inte särskilt mycket mellan olika märken. Däremot kan det finnas stora skillnader om man bortser från kreatinets effekt, något som vi har tagit reda på med vårt test.

Testets utförande och undersökning

Kreatin är ett väldigt tacksamt kosttillskott att testa eftersom det inte kommer att skilja sig särskilt mycket i effekt mellan olika märken. Trots att skillnaderna kan vara små har vi ändå undersökt kosttillskottet i den mån det går, men även annat som kan vara intressant. Ett flertal testpersoner har fått testa kreatinen i två månader. Betygssättningen har utgått från resultatet av följande punkter:

 • Innehåll – Vi har gått igenom om kreatinet innehåller annat än enbart rent kreatin och formen på kreatinet, men även undersökt syftet med de extra tillskotten av ämnen om sådana har funnits.
 • Blandning & kornstorlek – De flesta kreatintillskott kommer i pulverformat. Vi har testat hur väl ett kreatin blandas med vatten och om kornstorleken har någon större inverkan.
 • Smak –Kreatin blandas ofta tillsammans med andra kosttillskott. Kreatin smakar sällan någonting alls men kan i vissa fall vara smaksatt. Vi undersökte om smaken var naturlig eller artificiell.
 • Effekt - Vi har följt ett antal testpersoner som har fått använda de olika kosttillskotten under två månader och noterat upplevd effekt och träningsresultat från dessa personer.
 • Pris – Vi har undersökt om priset är proportionerligt i förhållande till de övriga punkter som har testats eller undersökts.

Hela topplistan

Bäst i test kreatin

1. Core Creatine

4.8
Storlek
300 g
Förpackning
Påse
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %

Inledning

Ett av de mer populära kreatinen från Svenskt kosttillskott, Core Creatine håller fortfarande en hög standard rakt igenom. Det här kreatinet har funnits länge och är ett så kallat standardkreatin som inte innehåller något annat än just kreatin.

Smak och konsistens

Core Creatine levereras i en återslutningsbar påse. Innehållet är helt vitt och med en väldigt fin kornstorlek, likt ett malet pulver. Kreatinet blandas enkelt ut i vatten utan att klumpa det minsta, och även om man inte kan känna att det är helt rent vatten man dricker går det inte riktigt att uppfatta någon smak utan snarare just att det är ett smaklöst pulver i vattnet. Kreatinet går utmärkt att blanda ut tillsammans med andra kosttillskott.

Innehåll och effekt

Innehållet är som sagt 100 % kreatin vilket gör att om det blandas ihop med andra kosttillskott behöver man inte vara rädd för att överdosera ett flertal ämnen. Man behöver enbart hålla reda på om det andra kosttillskottet också innehåller kreatin eller inte.

Vår testpanel upplevde en god effekt efter två månaders användning med ökade maxresultat om 5-8%. Samtidigt bör det sägas att effekten är svår att mäta och att flera helt rena kreatinprodukter är väldigt likvärdiga. Ett väldigt litet antal användare av detta kreatin har rapporterat om mindre magbekymmer vid användning. Något som vi inte upplevde men som bör tas upp.

Slutsats

Core Creatine är en helt ren kreatinprodukt som vi anser att alla som tränar hårt bör överväga. Det går att notera att de senaste åren har förpackningen krympt från 500 g till 300 g, samtidigt som priset har gått upp. Detta ser vi givetvis som något negativt, men det går också att notera att de flesta andra kreatinprodukter har haft liknande utveckling vilket fortfarande placerar Core Creatin högt bland prisvärda produkter.

 • Hög prisvärdhet
 • Hög koncentration
 • Lättlöslig
 • Blandar sig väl med andra kosttillskott
 • Kan vara svår att försluta påsen
Bästa smak kreatin

2. GAAM Candy Series Creatine

4.8
Storlek
500 g
Förpackning
Påse
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
95 %

Inledning

Kosttillskottsserien Candy Series är en bred serie produkter från välkända GAAM som givetvis även innefattar kreatin. Kreatin brukar som bekant inte har någon särskild smak och därför istället ingå i en cocktail med andra kosttillskott, men GAAM har här istället valt ett annat spår med smaksatta kreatinprodukter.

Smak och konsistens

GAAM Candy Series Creatine brukade bara någon vecka innan denna recension skrevs komma i en burk med lock istället för som idag, i en påse. Vi uppskattar alltid burkar för att effektivare hålla ute fukt från pulver som annars klumpar sig lätt och kan göra produkten obrukbar eller mindre aptitlig.

Konsistensen för kreatinet är som för nästan alla idag, utmärkt. Pulvret blandas utan bekymmer ut utan att bilda klumpar på något sätt. Smakerna som går att välja mellan kommer och går, och ibland introduceras nya. Smakerna har dock en del gemensamt vilket är att basen allt som oftast är mer åt det söta hållet eller det sura hållet. Smakerna vi valde att prova var Watermelon Rocketz och Sour Cola.

Den första smaken, Watermelon Rocketz påminde om en lättsockrad saftdryck med en omsvepande smak av vattenmelon som med glädje åkte ner. Sour Cola var i stället som går att lista ut från namnet, inte lika söt utan istället åt det surare hållet men med tydliga inslag av cola. Styrkan på smakerna går att variera genom att öka eller minska mängden vatten utan att man känner någon skillnad på konsistensen.

En nackdel med smaksatta kreatin är att om alla kosttillskott som man använder ska blandas i samma shaker kan vissa smaker skära sig rätt illa. Använder man GAAMs smaksatta kreatin för sig självt fungerar de dock perfekt och med goda smaker.

Innehåll

Eftersom det här kreatinet är smaksatt innehåller det inte helt rent kreatin enbart. Alla uppskattar inte onödiga tillskott när de inte behövs, men träningsresultaten kommer dock inte behöva lida eftersom mängden kreatin fortfarande är väldigt högt.

Slutsats

GAAM Candy Series Creatine är ett kreatin som passar som bäst för en tränande person som inte tar många andra kosttillskott än just kreatin i samma shaker eftersom smakerna från andra kosttillskott kan gå emot varandra. Vi uppskattar inte riktigt att förpackningen som kreatinet kom i har nyligen bytts från burk till påse, vilket kanske inte stör andra lika mycket som oss. Halten kreatin är fortfarande hög och det är roligt med ett smaksatta alternativ bland alla smakfria.

 • God smak
 • Hög prisvärdhet
 • Inte högsta möjliga koncentration
 • Kan vara svår att blanda med andra smaksatta kosttillskott
Bästa smidiga kreatin

3. Optimum Nutrition Creatine 2500 Caps

4.7
Storlek
250 g / 200 piller
Förpackning
Burk
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
99.9 %

Inledning

Alla kreatin kommer inte i form av löst pulver utan det finns även alternativ som kommer i kapslar. Creatine 2500 Caps från Optimum Nutrition är just ett sådant alternativ, och med på köpet får man ett något missvisande namn som bör redas ut omgående. Även om produkten delvis heter 2500 caps får man alltså inte 2500 piller i förpackningen, utan 200 piller. Däremot väger produktens innehåll 250 gram vilket är likt delen 2500 i namnet.

Smak och konsistens

Creatine 2500 Caps kommer alltså i form av piller vilket gör att det inte finns särskilt mycket att säga om varken smaken eller konsistensen. Vi noterar däremot att dessa piller är en del större än vanliga piller. Har man av någon anledning svårt att svälja piller i den ”vanliga” storleken, kan dessa bli besvärliga. Annars går det utan bekymmer även om det känns annorlunda.

Det som Creatine 2500 Caps får med sig tack vare sitt pillerformat är en smidighet som andra kan sakna. Det är enkelt att stoppa ett piller i munnen och sedan behövs bara en vattenkran. Den här produkten riktar sig inte till de som har flera olika kosttillskott i sin shaker, där det helt enkelt istället blivit väldigt besvärligt med kreatin i pillerformat.

Innehåll

I innehållsförteckningen hittar vi inte särskilt mycket anmärkningsvärt vilket vi heller inte vill eftersom det handlar om en kreatinprodukt. Produkten innehåller rent kreatin till 99.9 %. Kreatinet har tillverkats enligt Creapure teknik för att få ett så rent och fint kreatin som möjligt.

Slutsats

Optimum Nutrition Creatine 2500 Caps är en kreatinprodukt som riktar sig till en lite mindre skara människor. Det är inte helt vanligt att äta kreatin som piller, men tilltalar det av någon anledning är det här en fin produkt. Prisvärdheten är märkbart lägre än hos alternativ som kommer som rent pulver. Renligheten är hög och man har använt en modern tillverkningsteknik. Är inte priset ett hinder och piller är det man vill ha, kan vi inte annat än rekommendera produkten.

 • Hög koncentration kreatin
 • Smidigt om man enbart använder kreatin
 • Något dyr
 • Svår att blanda med andra kosttillskott
Bästa premium kreatin

4. Core Creatine Pro

4.7
Storlek
340 g
Förpackning
Burk
Format
Bisglycinat
Koncentration kreatin
27 %

Inledning

När det kommer till kreatin är det svårt att identifiera direkta premiumprodukter, eftersom det är små skillnader mellan olika sorters kreatin. Istället får man se till vad hela produkten innehåller förutom kreatin som kan ge ett mervärde. Core Creatine Pro från Svenskt kosttillskott är en sådan produkt. Kreatinet i sig är som alla andra, men vad hittar vi förutom kreatin i blandningen?

Smak och konsistens

Kreatinet kommer i en liten burk om 340 g med förvånande nog enbart smaken citron av någon anledning. Att innehållet som vi kommer till senare inte består av enbart kreatin kan spela en roll i det hela. Möjligtvis kan det vara något ämne i mixen som har en bismak men som enkelt går att dölja med citron.

Hur som helst, kreatinet löses utan problem upp i vatten med en mild doft av citron. Smaken citron kan ibland vara en vattendelare, men vi uppskattade smaken stort och det visar sig att många andra som köpt produkten är av samma åsikt. Något söt i smaken om man har lite vatten, men det är bara att dryga ut med mer tills man har hittat en nivå som passar. Smaken citron kanske inte var särskilt illa valt av tillverkarna men det hade inte skadat med ett smaklöst alternativ om det var möjligt.

Innehåll

Skopan som följer med är stor och vid markeringen ska det vara ca 11 g som är en portion. Portionen består inte enbart av kreatin utan en blandning av kreatin, magnesium och L-citrullinmalat i det stora hela, där kreatin utgör ca 3 g per portion. Mängden magnesium per portion är ca 1 g och L-citrullinmalat 4 g.

Med tanke på förhållandet mellan ingredienserna kan man säga att detta egentligen är en L-citrullinmalat produkt med tillsatt kreatin och magnesium. Även om koncentrationen ren kreatin är väldigt låg mättar man ändå behovet av kreatin per portion. Huruvida den här kreatinmixen kommer att passa en användare kommer att koka ner till hur gärna man även vill få i sig L-citrullinmalat som är den största ingrediensen. L-citrullinmalat är ett prestationshöjande medel som kan ge bättre resultat vid intensiv träning.

Slutsats

Core Creatine Pro är egentligen inte en kreatinprodukt tycker vi, utan en produkt för den som vill maximera sina resultat från hård träning. Den rena mängden kreatin är låg, men detta kompenseras med att man också hittar lite magnesium och en stor mängd L-citrullinmalat i burken. En stor skopa täcker dock det dagliga behovet av kreatin, men eftersom halten är låg betalar man ett högt pris om man enbart vill ha kreatin. Är man istället ute efter att prestera på topp är mixen ypperlig, även om priset är högre än för vanligt kreatin.

 • Innehåller magnesium med hög biotillgänglighet
 • God smak
 • Lättlöslig
 • Skonsam för magen
 • Finns enbart med smak av citron
 • Kan vara svårblandad med andra kosttillskott
Bästa hållbara kreatin

5. Aware 100% Creatine

4.6
Storlek
350 g
Förpackning
Burk
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %

Inledning

Helt rent kreatin är standardutförande av kreatinprodukter, och Creatine 100% av Aware Nutrition är just en sådan. Inget konstigt eller speciellt, bara vitt pulver som är kreatin.

Smak och konsistens

Vid blindtest är det nästan omöjligt att särskilja höghaltiga kreatin åt eftersom de inte har någon smak och den kemiska formeln är samma om produkten enbart består av rent kreatin. Kornstorleken kan dock skilja sig vilket gör vissa kreatin mer sträva eller korniga, och andra helt lena. Det här kreatinet är lent även om det går att känna i munnen när man har blandat ner det i vattnet, utan att det stör på något sätt. Smakmässigt går det inte att urskilja något.

Kreatinet blandas enkelt ner i både vatten eller i mixar med andra kosttillskott. Kreatinet kommer i burk vilket är glädjande när de flesta andra tillverkare håller på att gå över till påsar med kosttillskott.

Innehåll

Innehållet består som sagt av helt rent kreatin i formatet monohydrat. Prismässigt ligger inte produkten helt optimalt utan nästan på samma nivå som vissa premiumprodukter som antingen erbjuder mer värde på olika sätt eller mer produkt för pengarna.

Det man istället får med det här kreatinet är en förhoppningsvis mer hållbart tillverkad produkt. Aware nutrition tillverkar sina produkter i Sverige för ökad transparens och är väldigt noga med att följa alla kriterier som finns för hållbarhet.

Slutsats

Aware 100% Creatine presterar identiskt med andra helt rena kreatinpulver. Förpackningen som kommer i burk istället för påse tycker vi om. Priset är lite högre än vad den borde vara, men pulvret är tillverkat i Sverige vilket kan tilltala många i dagens samhälle. Om man istället vill ha mer kreatin för pengarna eller en mer exotisk mix av ingredienser finns det andra alternativ. Vi är dock nöjda, men vi hade enkelt kunnat se den här produkten även som en bästsäljare om priset hade kommit ner vilket vi hoppas att den gör i framtiden, för marginaler finns det.

 • Hög koncentration
 • Enkel förslutning med burk
 • Hållbar tillverkning
 • Finns billigare kreatin med samma koncentration och mängd

6. Holistic Kreatin

4.5
Storlek
400 g
Förpackning
Burk
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %
 • Helt vegansk
 • Helt rent
 • Finns billigare kreatin som inte är veganska

7. SmartSupps Creatine Monohydrate

4.4
Storlek
1 kg
Förpackning
Påse
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %
 • Bra pris
 • Enorm förpackning
 • Inte alltid lätt att försluta påsen snabbt
 • Påsen kan ta en del plats i kosttillskottslådan

8. Body Science Pure Creatine

4.4
Storlek
300 g
Förpackning
Påse
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %
 • Extremt hög renlighet
 • Löser sig lätt
 • Väldigt fint pulver
 • Högt pris sett till mängden

9. Viking Power Kraken

4.3
Storlek
415 g
Förpackning
Burk
Format
8 olika
Koncentration kreatin
31 %
 • Avancerat kreatin recept
 • Flera olika sorters kreatin
 • God smak
 • Ytterligare tillsatta ämnen för att främja träningsresultat
 • Ämnena utöver kreatinet passar inte alla
 • Kan vara svår att blanda ihop med andra kosttillskott pga smaken

10. Swedish Supplements Creatine Monohydrate

4.0
Storlek
250 g
Förpackning
Burk
Format
Monohydrat
Koncentration kreatin
100 %
 • Helt vanligt kreatin
 • Liten och smidig burk
 • Dyr sätt till mängden

Köpguide Kreatin - Tips för ett lyckat köp

I vår köpguide lyfter vi sådant som har med själva köpet att göra och hur man kan göra ett så bra köp som möjligt. Att man vill ha ett kreatin som gör det som kreatin ska göra är givet, men man ska inte glömma att ett köp av kreatin kommer med mer än bara vitt pulver som kreatin består av. Med punkterna nedan har vi lyft sådant som är viktigt att uppmärksamma.

 • Förpackning – De två vanligaste förpackningarna som kreatin kommer i är antingen en burk eller en påse. Beroende på hur man tänker förvara sitt kreatin kan antingen en hård burk eller en mjuk påse vara att föredra. En hård burk kan vara några kronor dyrare ibland på grund av högre materialkostnader, men är bättre på att försluta och hålla fukt och annat ute.
 • Format – Kreatin kommer i antingen pulver- eller kapselformat. Kreatin i pulverformat tenderar att både vara billigare och enklare att blanda med andra kosttillskott. Kreatin i kapselformat brukar vara mycket dyrare sett till hur mycket kreatin man får per krona, men kan vara smidigare om man inte tar andra kosttillskott i pulverformat utan enbart kapslar.
 • Smak – Kreatin som inte är smaksatt smakar ingenting. Av den anledningen är det lätt att blanda ihop med andra kosttillskott utan att man får märklgia kombinationer av smaker. Vill köpa ett kreatintillskott som är smaksatt och ska blanda med andra kosttillskott som också är smaksatta, kan man får märkliga kombinationer av smaker. Ett knep är att använda så många neutrala smaker som möjligt, och ett smaksatt alternativ.
 • Pris – Om man inte har några särskilda preferenser angående kreatin men vill få den explosiva effekten som kreatin kan ge, ska man helt enkelt välja det billigaste alternativet. Även om en produkt kan ge något bättre effekt i studier är skillnaden mellan den rena andelen kreatin i dessa produkter nästan försumbar.

Vanliga frågor om Kreatin

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som återfinns helt naturligt i kroppen men även i olika livsmedel. Kreatinets uppgift är att ge kroppen energi vid rörelse. Kroppen producerar själv ca 2 gram kreatin per dag. Vid extra tillförsel av kreatin kan en ökad explosiv styrka i vissa fall fås.

Är kreatin farligt?

Mindre doser av kreatin under kortare tider har inte påvisat på några skador i de fall individen som har tagit kreatin har varit helt frisk övrigt. Kreatin är ett av de mest studerade kosttillskotten men eftersom kreatin inte har funnits på marknaden mer än i 30 år som en kommersiell produkt, finns det få långtidsundersökningar.

Hur får jag i mig kreatin naturligt?

De två vanligaste livsmedlen som innehåller större mängder kreatin är kött och fisk.

Kan vegetarianer äta kreatintillskott?

Majoriteten av kreatintillskotten framställs syntetiskt vilket innebär att inga animaliska produkter har använts. Undantag kan givetvis förekomma varför vi alltid uppmanar att titta i innehållsförteckningen.

Varför kan man gå upp i vikt av kreatin?

Under tiden som man tar kreatintillskott får man i sig en mycket större mängd kreatin än vad man gör med enkelhet genom kosten. Kreatinet kommer att binda vätska i musklerna vilket gör att man kan gå upp i vikt, upp till några få kilon. När man slutar ta kreatintillskottet kommer man att bli av med vätskan i musklerna, och därmed den extra vikten.

Finns det några bieffekter av kreatin?

I dagsläget har det varit svårt att komma fram till några tillförlitliga resultat angående skadliga bieffekter av kreatin. Vissa har dock rapporterat att de kan ha fått huvudvärk eller blivit dåliga i magen. Vid överkonsumtion kommer njurarna att få arbeta onödigt hårt vilket kan vara skadligt i längden.

Kan man överdosera kreatin?

Vid överdrivet användande av kreatin kan man självklart överdosera kreatin vilket kommer att påfresta levern och njurar. Som med allting annat ska man hålla sig till anvisningarna på förpackningen.

Är kreatin dopingklassat?

Kreatin är inte dopingklassat och det finns även flera elitidrottare som använder kreatin som prestationshöjare.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.