TestKost
Uteträning i Göteborgsområdet

Uteträning i Göteborgsområdet

Publicerad: 2023-10-31

När man själv är i hälso-, tränings- och kosttillskottsbranschen händer det då och då att man stöter på andra som gör något liknande. När vi var ute efter inspiration landade vi på en hemsida som heter Motionskicken.

Motionskicken erbjuder olika sorters gruppträning i Göteborgsområdet men har en nisch som gör att de sticker ut. Istället för att erbjuda själlösa pass med lite variation i samma svettiga lokaler, har man istället satsat på att alltid vara ute oavsett årstid. Dessa gruppträningspass utomhus är till för alla oavsett ålder eller form, men det finns också pass efter mer specifika behov som exempelvis träning med barn och seniorpass.

När det kommer till träning generellt, har de flesta nog märkt att gemenskap och träning i grupp är något som ofta lyfter allas prestationer. När det här sedan kombineras med utomhusmiljö får man plötsligt en arena som ständigt ändras inför varje träning. Vi på Testkost är stora förespråkare av att träna utomhus när det väl går, och specifikt i grupp. Det här verkar Motionskicken har utnyttjat maximalt och med goda resultat med tanke på de fina betygen de har fått från deltagare av olika pass.

Så vad finns det för fördelar med att träna utomhus och att göra det i grupp?

Det är sällan man hör någon säga att de mådde dåligt av att komma ut, tvärtemot. Utomhusluften är ofta den friskaste och det spelar ingen roll hur mycket eller hur många som svettas, det kommer alltid att vara friskt. Utomhusträning ger också oändligt med variation, både för kropp och sinne. En brant stig kommer aldrig att vara helt lik en annan brant stig. Lutningen kan skilja, underlaget kan vara ett annat, men sedan har vi även aspekten med miljö och väder. Enformighet i träning kan vara förödande, men det är något som utomhusträning råder bot på.

Kombinationen utomhusträning i grupp är något som ytterligare höjer stämningen för många. Det blir naturligt att både hjälpa och pusha andra i gruppen. Att sitta på en svettig motionscykel bjuder inte in till samarbete riktigt lika mycket som att hjälpa någon i gruppen att komma upp för en stor sten som man behöver ta sig över för att kunna fortsätta träningen. Interaktion och samarbete kan göra att det snabbt glöms bort att det faktiskt handlar om träning, för att det helt enkelt är roligt att göra saker tillsammans. När något blir roligt, blir det lätt också och motiverande.

Motionskicken har för varje år växt sedan sin start 2015 och består numera av ett flertal instruktörer som ständigt verkar bli fler. Vi har fått tag på Marie Persson som har startat Motionskicken och som har lovat att svara på ett par frågor som vi på Testkost är nyfikna att få svar på!

-Hur och varför startades egentligen Motionskicken och var tanken samma då som vad Motionskicken nu har utvecklas till idag?

Motionskicken startades eftersom jag gillar att sprida träningsglädje och är övertygad om att alla kan röra på sig, även om man från början inte tror man gillar att träna. Idén att jobba med träning och hälsa hade jag haft länge, men att verkligen ta steget och satsa mer på det hände först sommaren 2013 när min kära kollega kom till mig "Du är ju så duktig på att motivera folk att träna, du borde jobba med det."

Det var pricken över i:et! - Under mina löprundor och träningspass utformade jag min idé och började hösten 2014 läsa till hälsocoach, för att sedan starta Motionskicken under min första föräldraledighet. Då började jag med 2 pass i veckan och hade som mål att få fyllda grupper. Att Motionskicken blev så stort som det är nu var inte planen då, men många roliga saker har hänt under åren och en pandemi med kom emellan där intresset för utomhusträning ökade.

Mitt största mål, och även drivkraft, är att förmedla att träning kan vara rolig utan krav på prestation eller fokus på utseende, utan bara att få komma ut, njuta av naturen och träffa likasinnade. Det händer att deltagare kommer till passen och säger: "Jag har haft en jobbig dag och kommer ta det lugnt, men är bara glad att jag är här".

-Träningsbranschen verkar bara bli svårare och svårare med all konkurrens som finns, men ni verkar växa hela tiden. Vad tror du det beror på att just ni verkar vara mer uppskattade än andra?

Det kan mycket väl vara så. Vi erbjuder en lite annorlunda typ av träning. Vi tränar funktionell styrka blandad med kondition utan redskap och har grupper på 10-20 deltagare där instruktörerna går runt och coachar och peppar deltagarna. Övningarna visas och kan utföras på flera olika nivåer vilket gör att alla kan vara med utefter sina egna förutsättningar. Deltagarna tränar en eller flera fasta dagar i veckan vilket gör att de tränar ihop i samma grupp och lär känna varandra. Det i sin tur gör att det inte bara är träningen, men även att träffa de andra deltagarna, som gör att man längtar till nästa pass.

En annan aspekt är att träningen sker utomhus nära bostadsområden för att hålla tröskeln att komma iväg till träningen låg. Vi tränar året om, vilket är ett härligt sätt att uppleva årets alla årstider. Det är ett grymt sätt att ta del av vår vackra natur, samtidigt som man får frisk luft efter en dag på kontoret istället för att gå in på gymmet och vara inomhus igen. Speciellt på vinterhalvåret, när det annars är svårt att komma iväg på egen hand, så ger gruppen både trygghet i mörkret.

-Finns det några planer på att expandera till andra städer eller områden i framtiden?

Det finns inga konkreta planer just nu, men vi får löpande in ansökningar från intresserade instruktörer och när det passar och känns rätt så kan det bli nya orter framöver. Det vi har fokuserat mer på under senare tid är att öka utbudet till att omfatta fler målgrupper på redan existerande orter, där vi till exempel har startat koncept som NatureWorkout Basic, en lugnare grupp utan hopp och löpning för att passa de personer som inte annars hade gått och tränat. I år har vi även utökat vår barnvagnsträning för föräldralediga mammor och pappor till fler träningsorter och även startat NatureWorkout Senior för att ge seniorer möjligheten att träna, bygga och behålla styrkan upp i hög ålder. Utöver det så har vi kompletterat vår familjeträning med en grupp för ungdomar, NatureWorkout Teens, för att nå det åldersspannet och skapa ett forum och en träningsplats för ungdomar som inte gillar lagidrott eller som vill fysträna som komplement utöver sin lagidrott.

-Vad är ditt bästa tips för att komma igång med träningen för de som aldrig har tränat, eller haft ett långt uppehåll?

Mitt tips är att testa olika träningsformer/träningsprogram för att hitta det som du själv tycker är roligt att göra, då blir det lättare att det blir av. Gå inte från noll till 100 på en gång utan börja med t.ex. 2 träningspass i veckan eller flera korta tillfällen på t.ex. 15 minuter så att det är lätt att det blir av. Ett annat tips är att boka in en fast tid i veckan helst med en kompis eller en träningsgrupp för att få in rutinen och träningen att bli av. Det är bl.a. därför våra träningar hålls i kursform vilket har fördelen att träningsdagarna är spikade, istället för drop-in pass där valfriheten bland alla pass är så stor att det kanske i slutändan inte blir något tränat alls.

Avslutningsvis vill vi tacka Marie Persson för hennes tid och ge en stor tumme upp till hennes engagemang med Motionskicken som vi tycker främjar träning och hälsa på precis rätt sätt!