TestKost
Vilka kosttillskott är de bästa för nybörjare på gymmet?

Vilka kosttillskott är de bästa för nybörjare på gymmet?

Publicerad: 2023-04-19

Innan vi faktiskt går in på vilka kosttillskott någon som är ny inom kost, hälsa och träning bör satsa på är det viktigt att veta vilken roll kosttillskott spelar i det hela. Kosttillskott är inget som magiskt kommer att se till att musklerna börjar växa eller att man omgående får en skillnad i vikt. Grunden är fortfarande densamma som om man inte hade använt kosttillskott.

Kosttillskott är ett komplement

Utan träning, inga resultat. Utan god kost i grunden, sämre resultat. Utan tillräckligt med vila, sämre resultat. Med det sagt är inte kosttillskott något som en nybörjare behöver börja använda dag ett när man besöker gymmet. Det finns flera andra faktorer som kommer att spela in mer innan kroppen faktiskt kan tillgodogöra sig det man får från kosttillskott. Kosttillskott ska främst ses som något som toppar av en redan god grund.

Som ny på gymmet om man inte har tränat tidigare med något annat heller, kommer det att bli en liten chock för kroppen. Musklerna kommer att användas och belastas på ett sätt som tidigare inte har skett. Även små muskler som man kanske inte ens tänker på kommer att jobba. Kroppen kommer i början att lära sig att koppla in fler musklerfibrer samtidigt, som i sin tur generar mer styrka utan att muskeln ens växt.

De första månaderna handlar det främst om rutin och teknik. Få in vanan att träna, lära sig hur olika redskap fungerar och använda redskapen rätt. Först när man kontrollerat kan utföra de främsta basövningarna, och ett flertal repetitioner av dessa kan kosttillskott vara något att fundera på.

Så vilka är de kosttillskott som gör mest nytta för en nybörjare? Vi och forskningen tycker att det är följande:

  • Proteinpulver
  • Kreatin
  • En produkt som innehåller koffein eller annat uppiggande

Proteinet, kreatinet och koffeinet

Protein är den största pelaren när det kommer till att bygga muskler. Det är inte alltid lätt att få i sig de rekommenderade mängderna 0,83 – 1,6 gram per kg kroppsvikt, eller närmare 2,2 g per kilo kroppsvikt för de som tränar riktigt hårt. Genom vanlig kost kan det bli utmanande om man vill ligga på topp och maximera proteinintaget utan att samtidigt få i sig en stor mängd av exempelvis kolhydrater eller fett. Här kan proteinpulver vara ett riktigt stort hjälpmedel.

Kreatin är ett kosttillskott som har studerats intensivt och som bekräftar dess effekt. Kreatin hjälper till att få ut det mesta av rörelseenergin i musklerna. Det här resulterar i att man orkar lyfta lite tyngre, lite fler gånger. Utmärkt för att bli starkare och få musklerna att växa. Man kan dock gå upp något kilo i vikt eftersom kreatin kommer att binda mer vätska i musklerna. Den här vikten blir man av med när man slutar använda kreatin.

Ett tillskott som kan hjälpa till med det mentala och orken är koffein, eller en produkt som innehåller koffein, exempelvis kaffe eller en PWO. Ämnet i sig bygger inte muskler men har man den mentala orken att fortsätta pusha kommer man varje pass kunna utföra några fler repetitioner, som på ett år blir väldigt många fler repetitioner.

Teknik och rutin först, kosttillskott sen

Dessa tre kosttillskott som vi nu har lyft är en utmärkt bas bland alla kosttillskott som existerar. Som vi nämnde i början, inga mirakel kommer att ske men någon som har börjat behärska träningen i sig, kan få en boost med dessa kosttillskott.

Börja alltid med att vänja kroppen först vid träningen och slipandet av teknik, och satsa sedan på kosttillskottet. Mellan två personer där den ena behärskar träningen meden den andra är duktig på kosttillskott, kommer den tränande personen alltid att göra mångfaldigt större framsteg.

Finns det fler kosttillskott som skulle kunna hjälpa till med träning? Definitivt. Men eftersom du har läst igenom hela den här artikeln rekommenderar vi att du tar ett år och börjar med dessa kosttillskott och återvänder sedan!