Vår köpguide har som syfte att hjälpa till i valet av yogamatta bland alla de olika alternativ som förekommer. Även om yogamattan bara är en matta som rullas ut i slutänden, finns det flera skillnader som kan påverka upplevelsen på olika sätt. Med våra tips nedan kommer man att ha lärt sig allt det viktiga som finns att veta om yogamattor.
Materialval
Yogamattor kommer i flera olika material. Det går inte säga att säga att ett av materialen är överlägsen alla andra, utan det handlar om att överväga deras för- och nackdelar. Vi kommer inte att lyfta upp exakt alla material som finns, men de som står för över 95 % av alla yogamattor. Dessa är följande:
- PVC – PVC står för polyvinylklorid och är en form av plast. Det här är det vanligaste materialet som yogamattor är tillverkade i och anledningen är att den både är billig att tillverka och slitstark. Några av nackdelarna är att materialet inte alltid anses så miljövänligt och kan kännas svettig mot huden.
- Naturgummi – Naturgummi är precis som det låter, gummi från naturen. Det här är ett miljövänligt alternativ som känns mjukt och kan brytas ner av miljön. Materialet har helt naturligt även ett bra grepp mot golvet och goda allergivänliga egenskaper. Nackdelen är att den kan vara lite dyrare.
- Kork – Kork är ett naturmaterial med många intressanta egenskaper. Korken ger ett utmärkt grepp och är ett naturmaterial som också är antibakteriellt. Den erbjuder även hög bekvämlighet genom att vara mjuk och genom att kunna suga upp en del svett som sedan kan avdunsta naturligt. Nackdelen är som vanligt priset som brukar vara en hel del högre.
- Bomull – Bomull är de flesta vana vid från kläder och har därmed liknande egenskaper som kläder brukar ha. Yogamattor av bomull andas bra och är mjukt. De har en hög nivå av bekvämlighet. De är dock inte alltid riktigt lika slitstarka och kan glida runt en del om inte ett halkskydd har sytts på undersidan. Yogamattor av bomull brukar kunna rengöras lättare eftersom de i många fall kan köras i tvättmaskin. Priset brukar vara högre än för andra material eftersom det går åt mycket bomull för att få en slitstark yogamatta.
- Ull – Ull kommer från djur tillskillnad från bomull som kommer från växter, annars har både ull och bomull flera likheter i grunden. Ull är mer elastiskt i grunden och suger inte åt sig riktigt lika mycket vätska som bomull. Ull ger goda förutsättningar till en yogamatta men som vanligt är nackdelen är priset blir en hel del högre jämfört med flera andra alternativ.
Greppytan
Greppytan är väldigt viktig när det kommer till yogamattor. När det talas om greppytan är det både greppet mellan yogamatta och golv, och yogamatta och användaren som är intressant.
I vissa positioner kommer det vara direkt farligt om man skulle tappa greppet om sin yogamatta. De flesta material har ett bra grepp mot händer och fötter när allting är torrt, men det kan ändras när det börjar bli svettigt. Material som trotts mycket svettande brukar ge ett bra grepp är kork och bomull.
Material som ger ett gott grepp mot golv är i första hand gummi av olika slag och PVC material. Vissa yogamattor av kork och tyger kan ha svårt att greppa mot ett slätt golv, men det brukar ha lösts genom att undersidan består av ett annat material än ovansidan.
Tjocklek
Tjockleken på yogamattan är främst en bekvämlighetsfaktor men påverkar även hållbarheten och kan dämpa belastningen på kroppen beroende på vilka övningar som utförs. En minsta rekommenderad tjocklek enligt oss är 4 mm för att få det bästa från alla världar. Att det blir bekvämare om det är tjockare är naturligt för de flesta, men en tjockare yogamatta kommer också att hålla längre. Det finns mer material som håller ihop matten och det tar längre tid att nöta ut ytorna.
Förutom att en tjockare yogamatta är bekvämare kan det också reducera nötning av ben och leder vid vissa övningar, särskild hos äldre eller mer sköra personer. Det här gäller dock bara i övningar där man hoppar. När man sedan landar dämpas fallet mer om yogamattan är tjockare, och därmed mjukare.
Storlek
Det finns fall där man brukar säga ”less is more”, men det gäller inte yogamattor. En liten yogamatta kommer inte vara särskilt mycket mindre i ihoprullat tillstånd och kommer verkligen inte underlätta när yogamattan väl ska användas. En stor yogamatta kommer inte att vara lika begränsande med var man kan röra sig och ställa ner fötter och händer. Priset brukar inte heller påverkas allt för mycket av storleken, utan har främst att göra med den generella kvalitén på yogamattan och vilket material den är tillverkad i. Därför kan det vara givande att undvika de lite mindre yogamattorna och istället satsa på de lite större.
Skötsel
För de flesta kommer yogamattan bli svettig då och då, eller varje gång den används. En yogamatta kommer aldrig ta skada av svetten men beroende på främst materialet kommer skötseln att se annorlunda ut. Yogamattor av tyg kan ofta tvättas i maskin medan de som är gjorda av plast eller vissa ömtåligare naturmaterial brukar må bättre av handtvätt. Bara genom att torka av yogamattan med en trasa vid behov efter ett pass, kommer se till att yogamattan inte kommer att behöva en rejäl tvätt särskilt ofta. Vill man dock kunna tvätta yogamattan i maskin är det viktigt att ta en noggrann titt bland egenskaperna eftersom stora variationer förekommer.
Tillbehör
De två vanligaste tillbehören som kan följa med är en påse eller en bärrem till yogamattan. Båda dessa underlättar både förvaringen men också transporten. Påsen kommer även att skydda bättre vid frakt och transport. Skulle man av någon anledning inte få med en av dessa tillbehör går det lika bra att använda valfri rem, men här är det viktigt att remmen inte är för tunn. Om den är för tunn kan den skära in i yogamattan och skada den om den spänns åt för mycket.