TestKost
Bästa Crosstrainer - 7 toppval testade och presenterade
TesterCrosstrainer

Bästa Crosstrainer - 7 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Crosstrainers återfinns idag på nästan alla gym, det är ett populärt och effektivt träningsredskap som passar många målgrupper. Det har också blivit allt mer populärt att privat köpa en crosstrainer. Det är ett både roligare och effektivare träningsredskap än att sitta på en motionscykel eftersom crosstrainern aktiverar hela kroppen.

Vi kommer i artikeln att recensera de bästa crosstrainers som går att köpa just nu, från billigare alternativ upp till mer exklusiva modeller. Artikeln är baserad på egna tester, tredjeparts oberoende tester och konsumentrecensioner. Vi avslutar artikeln med grundläggande träningstips och –upplägg för crosstrainern samt en köpguide om vad du ska tänka på för att välja rätt crosstrainer.

Jonas J
Jonas JExpert inom nutrition och träning

Crosstrainer Bäst i Test 2024

Vi har testat flera olika crosstrainers, primärt crosstrainers för hemmabruk men även flera kommersiella. Stor vikt läggs vid den generella träningsupplevelsen men även många andra aspekter väger in innan produkten får sitt slutgiltiga betyg. Vi undersöker bland annat följande aspekter.

 • Anpassningar – Crosstrainern ska vara enkel att anpassa så att träningen blir så individuell som möjligt, detta innefattar bland annat motståndsnivåer, lutning på fotplattor och manuella träningsprogram.
 • Svänghjulet – Vi undersöker vikten på svänghjulet och hur det presterar. En bra svänghjul ska leda till friktionsfri träning där rytmen är konstant och jämn.
 • Träningsdator – Vi tittar närmre på datorns funktioner och display. Texten ska vara tydlig och läsbar även i svag belysning. Datorn ska också vara intuitiv och lätt att navigera.
 • Kvaliteten - God kvalitet innebär för oss en robust maskin, inget ska glappa eller kännas klent byggt. Alla rörliga delar ska med lätthet kunna förflyttas och alla utlovade funktioner ska fungera enligt förväntan.
 • Övrigt – Övriga punkter som garantivillkor, bluetooth, pulsmätning, appar och övrigt tar vi också hänsyn till.

Topp 7 bästa Crosstrainer

1. Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer

4.8
Bäst i test

"Högkvalitativ crosstrainer som är effektiv och skonsam"

Vikt

70 kg

Mått

166 x 56 cm

Motståndsnivåer

16 st

Träningsprogram

15 st

Drift

Framhjulsdrift

Svänghjulsvikt

9 kg

Steglängd

46 cm

Max användarvikt

148 kg
 • Mycket skarp skärm
 • Pulsstyrda träningsprogram
 • Transporthjul
 • Skonsam svängaxel
 • Saknar bluetooth

Recension

Xterra Fitness FS3.9E är en amerikansk crosstrainer av högsta kvalitet. Det är ett fenomenalt träningsredskap som erbjuder effektiv och skonsam träning. Maskinen väger 70 kg och står stabilt och säkert, i kombination med en robust design får du en crosstrainer som håller länge och presterar lika bra dag ett som efter flera år.

Framhjulsdrift, en steglängd på 46 cm och ett svänghjul på 9 kg erbjuder en naturlig och rytmisk rörelse som påminner mycket om längdskidåkning. Det är därför lätt att fortsätta att ligga på när du kommit upp i hastighet. Fotplattorna har också några få graders inåtlutning för att avlasta knäna. Framhjulsdriften bidrar också till att fötterna kommer närmre varandra vilket ytterligare bidrar till skonsam träning för knän och leder.

Med hela 15 träningsprogram och 16 motståndsnivåer får du en crosstrainer som går att anpassa väldigt väl. Crosstrainern är magnetbromsad och motståndet känns väldigt jämnt. Träningsprogrammen inkluderar allt ifrån intervaller till långpass. Xterra Fitness FS3.9E har också pulsstyrda program för optimal träning, ett väldigt uppskattat tillägg. Handpulssensorer är inkluderade och pulsbälte kan köpas till. Program och motstånd styrs från en utmärkt träningsdator som är lättanvänd och har stor dubbel LCD-skärm med skarpa färger och bra belysning.

Xterra Fitness FS3.9E erbjuder allt som kan önskas hos en crosstrainer, och till ett överkomligt pris. Den är enkel att montera ihop och du kommer snabbat att komma igång med din träning.

1. Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer
4.8
Träningspartner

2. Hammer Cross Motion BT

4.6
Bästa billiga crosstrainer

"Billig crosstrainer som erbjuder allt du behöver"

Vikt

40 kg

Mått

123 x 53 cm

Motståndsnivåer

16 st

Träningsprogram

22 st

Drift

Bakhjulsdrivft

Svänghjulsvikt

20 kg

Steglängd

37 cm

Max användarvikt

130 kg
 • Pulsstyrd träning
 • Jämn rörelse
 • Lätt att använda
 • Kan kopplas till app
 • Kort steglängd
 • Saknar hållare för vattenflaska

Recension

Hammer Sport Cross Motion Bt är en lite enklare crosstrainer men som har det mesta som behövs för enkel och effektiv hemmaträning. Den har bakhjulsdrift, är liten och smidig och har en mycket tystgående motor.

Hammer Sport Cross Motion Bt väger bara 40 kg och är ganska kompakt. Den gör sig därför bra i hemmagymmet med lite mindre plats, eller när du behöver flytta undan den efter avslutat träningspass. Två hjul framtill gör att crosstrainern är mycket enkel att flytta på. Den är också smidig att montera, du kan packa upp och börja använda crosstrainern inom en halvtimme.

Steglängden är något kort, på 37 cm. Men det kompenseras väl med ett tungt svänghjul på hela 20 kg som skapar harmoni i rörelsen. Det gör att Hammer Sport Cross Motion Bt känns väldigt lik löpning, snarare än skidåkning. Lite kortare steg men bra takt helt enkelt.

Crosstrainern är full med träningspotential, hela 22 stycket olika träningsprogram är förprogrammerade. Den har 12 olika backprofiler för mer utmanande träning och du kan koppla träningsdatorn till en app för ännu mer kontroll och anpassning. Motståndet styrs genom EMS vilket skapar friktionsfria och lättjusterade motståndsnivåer. Det finns stöd för pulsstyrd träning och möjlighet att koppla i pulsbälte.

Vi rekommenderar Hammer Sport Cross Motion Bt åt dig som vill ha billig crosstrainer med grundläggande funktioner. Hammer Sport Cross Motion Bt räcker långt som träningsredskap, det är sällan men behöver investera i en dyrare produkt. Crosstrainern har en stor variation på träningsprogram, pulsstyrd träning, flera motståndsnivåer och en stadig konstruktion.

2. Hammer Cross Motion BT
4.6
Träningsmaskiner

3. Abilica Journey BT

4.4
Bäst funktioner

"Crosstrainer i mellanklassen med unika funktioner och genomtänkt design"

Vikt

61 kg

Mått

145x58 cm

Motståndsnivåer

32 st

Träningsprogram

12 st

Drift

Bakhjulsdrift

Svänghjulsvikt

8 kg

Steglängd

40 cm

Max användarvikt

150 kg
 • Högkvalitativ design
 • iConsole-kompatibel
 • Smidig och lättförvarad
 • Något lätt svänghjul
 • Lite kort svängrum

Recension

Abilica Journey BT är en crosstrainer i mellanskiktet prismässigt men har många smidiga funktioner som gör den väl värd sin kostnad. Den är utrustad med bluetooth, kalori- och pulsmätare och har stadiga fotplattor som är tättplacerade för att vara på en bakhjulsdriven crosstrainer.

Displayen är relativt liten men ändå tydlig, men bra kontraster och upplösning. På startskärmen ser du distans, förbränning, tidsåtgång, puls och liknande information. På skärmen väljer du också enkelt vilket träningsprogram du ska utföra samt vilken motståndsnivå du vill ha.

Med 14 olika träningsprogram så erbjuder Abilica Journey BT en stor variation på träning. Därtill kan du välja mellan hela 32 olika motståndsnivåer, ett antal som möjliggör väldigt individuellt anpassad träning. Motståndet styrs av EMS, det jämnaste och enligt oss bästa bromssystemet. Ett roligt tillägg är att Abilica Journey BT är kompatibel med appen iConsole som gör att du ansluta dig till Goggle Streetview. På så sätt kan du färdas fram genom valfri stad eller landskap, ett häftigt sätt att förbättra träningsupplevelsen på.

Steglängden på 40 cm och svänghjulets vikt på 8 kg ger crosstrainern en fin rytm men svängrummet är lite får kort för att vara optimalt. Rörelsen känns dock väldigt naturlig och skonsam. Abilica Journey BT håller genomgående hög kvalitet och hela maskinen upplevs som robust och genomtänkt. Det är en crosstrainer som passar perfekt för hemmagymmet. Med många funktioner, stilren design och genomgående skön träningsupplevelse kniper Abilica Journey BT en tredje plats i vårt test.

3. Abilica Journey BT
4.4
Träningspartner

4. Abilica Crosstrainer Premium FC BT

4.3
Bäst premium crosstrainer

"En premiummodell som håller hög nivå och förhöjer träningsglädjen"

Vikt

84 kg

Mått

170 x 65 cm

Motståndsnivåer

32 st

Träningsprogram

14 st

Drift

Framhjulsdrift

Svänghjulsvikt

9 kg

Steglängd

51 cm

Max användarvikt

200 kg
 • Mycket ergonomisk
 • Stabil och robust
 • Många anpassningsmöjligheter
 • Otymplig att flytta på

Recension

Abilica är ett norskt företag som tillverkar alla möjliga olika träningsredskap. Det är ett mycket omtyckt märke och deras produkter tenderar att vara både prisvärda och högkvalitativa.

Abilica Crosstrainer Premium FC BT är en crosstrainer av premiumkvalitet. Den erbjuder alla funktioner du kan tänkas behöva och ergonomin och kvaliteten är perfekt. Men framhjulsdrift, tungt svänghjul och lång steglängd så skapas en mycket harmonisk och jämn takt.

Tack vare bluetooth-funktionen kan du koppla upp telefonen och appar mot Abilica Crosstrainer Premium FC BT, även pulsbältet kan kopplas direkt mot crosstrainern. Du kan till exempel koppla dig direkt mot Google Maps och planera in en rutt och se den framför dig i Google Streetview. Men 14 träningsprogram och 32 EMS-styrda motståndsnivåer så har du all variation du kan tänkas behöva.

Abilica Crosstrainer Premium FC BT väger 86 kg så den står stabilt på golvet vilket underlättar avsevärt under intervall- och backpass. Den höga kvaliteten är genomgående och alltifrån handtag och fotplattor till bildskärm och dator överträffar förväntningarna. Fotplattorna kan justeras i lutning för att maximera komfort för fotleder och knän.

Monteringen tar lite längre tid jämfört med andra modeller och det är bökigt att få crosstrainern på plats. Du kommer säkert behöva ta hjälp för att få ordning på den initiala installationen. Bygg ihop crosstrainern där den sedan ska stå för även om den har transporthjul och handtag som underlättar förflyttning så är 86 kg ingen enkel sak att flytta runt på.

Abilica Crosstrainer Premium FC BT är en riktigt premium-crosstrainer som har allt och lite till. Den har mängder av anpassningsmöjligheter för att träningen ska bli perfekt och du kan följa statistik i appen kopplad direkt mot crosstrainern. Nackdelen är det höga priset och att den är mycket tung. Men om du vill ha ett rejält träningsredskap som du kan använda i många år framöver så rekommenderar vi varmt Abilica Crosstrainer Premium FC BT.

4. Abilica Crosstrainer Premium FC BT
4.3
Gymgrossisten

5. Titan Life C65 Crostrainer

4.1

"Billig, lätt och smidig crosstrainer"

Vikt

45 kg

Mått

156 x 78 cm

Motståndsnivåer

16 st

Träningsprogram

10 st

Drift

Bakhjulsdrift

Svänghjulsvikt

6 kg

Steglängd

40 cm

Max användarvikt

130 kg
 • Låg Q-faktor
 • Liten och smidig
 • Drive Force System-teknik
 • Ganska lätt motstånd
 • Inte kompatibel med pulsbälte

Recension

Titan Life Crosstrainer C65 är en enklare men effektiv crosstrainer. Det är en bakhjulsdriven crosstrainer men 40 cm steglängd, svänghjulet väger bara 6 kg men känns tyngre tack vare en unik teknik som kallas för Drive Force System. Titan Life är en stor internationell aktör som erbjuder mängder av olika träningsmaskiner och –redskap. Bland deras crosstrainers så fastnade vi för C65 tack vare ett överkomligt pris utan att några viktiga funktioner saknas.

Titan Life Crosstrainer C65 har en låg Q-faktor, ett mått som anger fötternas placering i sidled, alltså hur långt i sär fötterna är fram varandra. C65 har en lägre Q-faktor än många andra crosstrainers vilket medför en mer behaglig och ergonomisk träningsupplevelse, framför allt om du har knäproblem.

10 olika träningsprogram följer med Titan Life Crosstrainer C65 vid inköp, men du kan programmera in upp till 11 egna. Programmen varierar i intensitet och du bestämmer själv längd på varje träningspass. Det finns möjlighet till pulsstyrd träning men det saknas tyvärr kompabilitet med pulsbälte. Det innebär att du behöver hålla i pulsmätarna vid skärmen under träningspasset, något som gör att du inte kan använda svängarmarna. Motståndet utgörs av 16 olika lägen som styrs av magnetbroms.

Låg vikt, små dimensioner och två transporthjul medför enkel förflyttning och förvaring. Men den står inte lika stabilt som andra, tyngre crosstrainers. Om du har mycket träningsvana så kommer C65 förmodligen vara för lätt för dig, vi rekommenderar den därför till nybörjare eller motionärer som tränar lågintensivt. Längre steglängd för bättre anpassning till längre personer hade varit önskvärt, det samma gäller belysning av displayen, den är svår att se i vissa lägen.

Titan Life Crosstrainer C65 är perfekt för dig som inte har stora krav på din crosstrainer, och med stora så menar vi möjligheten till riktigt tung och krävande träning. Steglängden är ganska kort, svänghjulet är lätt och konstruktionen lite klen. Men den lämpar sig väldigt bra till nybörjare eller glada vardagsmotionärer.

5. Titan Life C65 Crostrainer
4.1
Gymgrossisten

6. Masterfit TP500

4.0

Vikt

51 kg

Mått

165 x 62 cm

Motståndsnivåer

16 st

Träningsprogram

12 st

Drift

Bakhjulsdrift

Svänghjulsvikt

9 kg

Steglängd

40 cm

Max användarvikt

135 kg
 • Lång steglängd för priset
 • EMS-broms
 • Liten skärm
 • En kompatibel med pulsbälte

7. Casall XT100

3.8

Vikt

45 kg

Mått

142 x 62 cm

Motståndsnivåer

12 st

Träningsprogram

12 st

Drift

Bakhjulsdrift

Svänghjulsvikt

6 kg

Steglängd

38 cm

Max användarvikt

150 kg
 • Mycket bra pris
 • Enkel att förvara och transportera
 • Lätt svänghjul
 • Lämpar sig inte för tyngre träning

Köpguide Crosstrainer - Tips för ett lyckat köp

En crosstrainer erbjuder skonsam och effektiv träning för hela kroppen. De kan användas av både äldre och yngre och passar för både aerob och anaerob träning. Men köp inte bara första bästa crosstrainer utan ta en funderare över vad du verkligen vill ha innan. Vi har sammanställt en lista över aspekter som är värda att överväga innan köp.

Drift

En crosstrainer kan vara fram- eller bakhjulsdriven. Detta påverkar mycket hur träningen upplevs. En framhjulsdriven crosstrainer ger en planare gångstil, det påminner om belastningen vid längdskidåkning. Det är ett skonsamt val men belastningen blir lägre och träningen lite lugnare. Välj framhjulsdrift om du har problem med fotleder, knän eller höfter. För maximal komfort ska du välja en framhjulsdriven crosstrainer med svänghjulet framtill.

Bakhjulsdrift är tyngre och känns lite längre, eller mer oval. Stegen blir mer utmanande och bakhjulsdrivna crosstrainers är lättare att ta ut sig snabbt på. Välj bakhjulsdrift om du vill ha en extra tuff utmaning och tycker om att träna explosivt och snabbt snarare är lågintensivt och länge.

Kom ihåg att alla crosstrainers har inställningar för stegkänslan genom att vinkla och justera fotplattan men driften spelar absolut roll för träningsupplevelsen.

Program

Antalet träningsprogram är en ganska individuell preferens. Men vi uppskattar ett större utbud, då kan du lättare anpassa din träning och variera den över tid. Träningsprogrammen är förinställda och erbjuder många olika träningsvarianter som till exempel intervaller, fettförbränning eller backträning. Vi rekommenderar att en crosstrainer har minst 4 program för att ge ett tillräckligt utbud av förprogrammerad träning. Vissa modeller erbjuder även möjligheten för dig att lägga in egna program.

Funktionalitet

En bra crosstrainer ska tydligt visa hastighet, förbränning och puls. Det är information som många av oss gärna ser direkt för att kunna anpassa träningen så bra som möjligt. Pulskontroll är en funktion som vi värderar mycket högt. Det innebär att träningen på crosstrainern är baserad på din puls. Då kan du träna i olika pulszoner, en träningstyp som visat sig vara väldigt effektiv för att utveckla konditionen. Vissa crosstrainers har en speciell anpassning för backträning, ta ställning till om det är något som är viktigt för dig eller inte. Anpassningar av olika slag är också viktigt. Framför allt är det viktigt att kunna reglera fotplattan i både vinkel och längd.

Motstånd

Motståndet regleras på två olika sätt på crosstrainers; manuellt genom att vrida på en ratt eller elektroniskt genom att trycka på en knapp på skärmen. Motståndet förändrar ansträngningsnivån och medför stor möjlighet att anpassa träningsintensiteten. Endast de absolut billigaste crosstrainers har idag en manuell motståndsreglering. Vi rekommenderar elektronisk reglering, det är mycket smidigare och du ser direkt vilken nivå du ligger på.

Motståndet sker genom att crosstrainern bromsas och detta kan också ske på två olika sätt; antingen elektromagnetiskt (EMS) eller genom servo magnetbromsar (SERVO). EMS-bromsning återfinns oftare på dyrare modeller, det är ett motstånd dom både är kraftigare men också mjukare och jämnare. SERVO-bromsning kan innebära lite mer hackigt motstånd och crosstrainern slits även mer om den har SERVO än EMS. En EMS-bromsad crosstrainer är också betydligt tystare än en SERVO-bromsad.

Antalet motståndsnivåer är också en viktig aspekt att kika på. Vi anser att fler är bättre än färre. Många motståndsnivåer medför större anpassningsmöjlighet för användaren. Många nivåer innebär inte att crosstrainer har möjlighet till tyngre motstånd, utan enbart att stegen mellan lägsta och högsta är fler.

Steglängd

Steglängden varierar på olika modeller och typer av crosstrainers. Steglängd innebär avståndet från hälen på den bakre foten till tån på den främre. Bakhjulsdrivna har generellt en kortare steglängd, på omkring 40 cm och framhjulsdrivna har en längre på runt 50 cm. Ju längre du är desto längre steglängd behöver du för att kunna träna bekvämt. Om du är över 170 cm lång så ska du inte köpa en crosstrainer med steglängd på under 40 cm, hellre uppåt 50 cm.

Svänghjulets vikt

Svänghjulets uppgift är att lagra rörelseenergi och hålla vevaxeln igång, det leder till att hastigheten blir jämnare och träningen mer behaglig. En tungt svänghjul innebär kapacitet till större motstånd och jämnare steg. Ett för lätt svänghjul gör att intensiv träning kan bli lite ryckig och det är svårt att komma upp i tungt motstånd. Mellan 5 och 10 kg väger de flesta svänghjul på crosstrainers för hemmabruk. Vi rekommenderar närmare 10 kg för bäst känsla. En mer avancerad maskin har oftare ett tyngre svänghjul.

Pris

Priset kan variera ganska mycket på crosstrainers. Det är ett relativt dyrt inköp även om du siktar på att hitta en crosstrainer i det nedre prisskiktet.

 • Budget 5 000 – 10 000 kronor
  Ofta är det här man hamnar om man letar efter en crosstrainer för hemmabruk. I den lägre prisklassen kan du absolut få en bra crosstrainer som duger gott till hemmaträningen. Vad som präglar crosstrainers i budgetkategorier är färre inställningar och val, oftast ett begränsat antal träningsprogram och motståndsnivåer. Svänghjulet brukar vara lättare och den övergripande kvaliteten är inte lika gedigen som hos de dyrare varianterna. Med det sagt så finns det gott om prisvärda alternativ även i denna prisklass.
 • Mellan 10 000 – 15 000 kronor
  Här närmar vi oss de crosstrainers som gymmen oftast köper in. Kvaliteten är bättre och konstruktionen är mer robust. Program och motståndsnivåer utökas generellt men inte alltid. Prisklassen passar utmärkt för dig som vill ha en crosstrainer i hemmet, du får här ett träningsredskap som håller i många år framåt och som du kommer att kunna sälja i framtiden.
 • Premium 15 000 +
  I premiumklassen återfinns de riktigt gymmaskinerna. Dessa är rejält stabila, tysta och robusta. De har ofta unika träningsprogram och motståndsnivåer som kan anpassas individuellt. Dessa crosstrainers passar dig som tränar nästan dagligen, eller om ni är flera i hushållet som tränar. Det är maskiner som är till för att användas och som erbjuder en tuffare och mer anpassad träning. Välskötta crosstrainers i premiumklassen behåller också sitt värde under många år framåt.

Produktjämförelse

ProduktViktMåttMotståndsnivåerTräningsprogramDriftSvänghjulsviktSteglängdMax användarvikt
Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer
4.8
70 kg166 x 56 cm16 st15 stFramhjulsdrift9 kg46 cm148 kg
Hammer Cross Motion BT
4.6
40 kg123 x 53 cm16 st22 stBakhjulsdrivft20 kg37 cm130 kg
Abilica Journey BT
4.4
61 kg145x58 cm32 st12 stBakhjulsdrift8 kg40 cm150 kg
Abilica Crosstrainer Premium FC BT
4.3
84 kg170 x 65 cm32 st14 stFramhjulsdrift9 kg51 cm200 kg
Titan Life C65 Crostrainer
4.1
45 kg156 x 78 cm16 st10 stBakhjulsdrift6 kg40 cm130 kg
Masterfit TP500
4.0
51 kg165 x 62 cm16 st12 stBakhjulsdrift9 kg40 cm135 kg
Casall XT100
3.8
45 kg142 x 62 cm12 st12 stBakhjulsdrift6 kg38 cm150 kg

Vanliga frågor om Crosstrainer

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.2 / 5 (19 röster)

Läs några av våra liknande artiklar