En crosstrainer erbjuder skonsam och effektiv träning för hela kroppen. De kan användas av både äldre och yngre och passar för både aerob och anaerob träning. Men köp inte bara första bästa crosstrainer utan ta en funderare över vad du verkligen vill ha innan. Vi har sammanställt en lista över aspekter som är värda att överväga innan köp.
Drift
En crosstrainer kan vara fram- eller bakhjulsdriven. Detta påverkar mycket hur träningen upplevs. En framhjulsdriven crosstrainer ger en planare gångstil, det påminner om belastningen vid längdskidåkning. Det är ett skonsamt val men belastningen blir lägre och träningen lite lugnare. Välj framhjulsdrift om du har problem med fotleder, knän eller höfter. För maximal komfort ska du välja en framhjulsdriven crosstrainer med svänghjulet framtill.
Bakhjulsdrift är tyngre och känns lite längre, eller mer oval. Stegen blir mer utmanande och bakhjulsdrivna crosstrainers är lättare att ta ut sig snabbt på. Välj bakhjulsdrift om du vill ha en extra tuff utmaning och tycker om att träna explosivt och snabbt snarare är lågintensivt och länge.
Kom ihåg att alla crosstrainers har inställningar för stegkänslan genom att vinkla och justera fotplattan men driften spelar absolut roll för träningsupplevelsen.
Program
Antalet träningsprogram är en ganska individuell preferens. Men vi uppskattar ett större utbud, då kan du lättare anpassa din träning och variera den över tid. Träningsprogrammen är förinställda och erbjuder många olika träningsvarianter som till exempel intervaller, fettförbränning eller backträning. Vi rekommenderar att en crosstrainer har minst 4 program för att ge ett tillräckligt utbud av förprogrammerad träning. Vissa modeller erbjuder även möjligheten för dig att lägga in egna program.
Funktionalitet
En bra crosstrainer ska tydligt visa hastighet, förbränning och puls. Det är information som många av oss gärna ser direkt för att kunna anpassa träningen så bra som möjligt. Pulskontroll är en funktion som vi värderar mycket högt. Det innebär att träningen på crosstrainern är baserad på din puls. Då kan du träna i olika pulszoner, en träningstyp som visat sig vara väldigt effektiv för att utveckla konditionen. Vissa crosstrainers har en speciell anpassning för backträning, ta ställning till om det är något som är viktigt för dig eller inte. Anpassningar av olika slag är också viktigt. Framför allt är det viktigt att kunna reglera fotplattan i både vinkel och längd.
Motstånd
Motståndet regleras på två olika sätt på crosstrainers; manuellt genom att vrida på en ratt eller elektroniskt genom att trycka på en knapp på skärmen. Motståndet förändrar ansträngningsnivån och medför stor möjlighet att anpassa träningsintensiteten. Endast de absolut billigaste crosstrainers har idag en manuell motståndsreglering. Vi rekommenderar elektronisk reglering, det är mycket smidigare och du ser direkt vilken nivå du ligger på.
Motståndet sker genom att crosstrainern bromsas och detta kan också ske på två olika sätt; antingen elektromagnetiskt (EMS) eller genom servo magnetbromsar (SERVO). EMS-bromsning återfinns oftare på dyrare modeller, det är ett motstånd dom både är kraftigare men också mjukare och jämnare. SERVO-bromsning kan innebära lite mer hackigt motstånd och crosstrainern slits även mer om den har SERVO än EMS. En EMS-bromsad crosstrainer är också betydligt tystare än en SERVO-bromsad.
Antalet motståndsnivåer är också en viktig aspekt att kika på. Vi anser att fler är bättre än färre. Många motståndsnivåer medför större anpassningsmöjlighet för användaren. Många nivåer innebär inte att crosstrainer har möjlighet till tyngre motstånd, utan enbart att stegen mellan lägsta och högsta är fler.
Steglängd
Steglängden varierar på olika modeller och typer av crosstrainers. Steglängd innebär avståndet från hälen på den bakre foten till tån på den främre. Bakhjulsdrivna har generellt en kortare steglängd, på omkring 40 cm och framhjulsdrivna har en längre på runt 50 cm. Ju längre du är desto längre steglängd behöver du för att kunna träna bekvämt. Om du är över 170 cm lång så ska du inte köpa en crosstrainer med steglängd på under 40 cm, hellre uppåt 50 cm.
Svänghjulets vikt
Svänghjulets uppgift är att lagra rörelseenergi och hålla vevaxeln igång, det leder till att hastigheten blir jämnare och träningen mer behaglig. En tungt svänghjul innebär kapacitet till större motstånd och jämnare steg. Ett för lätt svänghjul gör att intensiv träning kan bli lite ryckig och det är svårt att komma upp i tungt motstånd. Mellan 5 och 10 kg väger de flesta svänghjul på crosstrainers för hemmabruk. Vi rekommenderar närmare 10 kg för bäst känsla. En mer avancerad maskin har oftare ett tyngre svänghjul.
Pris
Priset kan variera ganska mycket på crosstrainers. Det är ett relativt dyrt inköp även om du siktar på att hitta en crosstrainer i det nedre prisskiktet.
- Budget 5 000 – 10 000 kronor
Ofta är det här man hamnar om man letar efter en crosstrainer för hemmabruk. I den lägre prisklassen kan du absolut få en bra crosstrainer som duger gott till hemmaträningen. Vad som präglar crosstrainers i budgetkategorier är färre inställningar och val, oftast ett begränsat antal träningsprogram och motståndsnivåer. Svänghjulet brukar vara lättare och den övergripande kvaliteten är inte lika gedigen som hos de dyrare varianterna. Med det sagt så finns det gott om prisvärda alternativ även i denna prisklass. - Mellan 10 000 – 15 000 kronor
Här närmar vi oss de crosstrainers som gymmen oftast köper in. Kvaliteten är bättre och konstruktionen är mer robust. Program och motståndsnivåer utökas generellt men inte alltid. Prisklassen passar utmärkt för dig som vill ha en crosstrainer i hemmet, du får här ett träningsredskap som håller i många år framåt och som du kommer att kunna sälja i framtiden. - Premium 15 000 +
I premiumklassen återfinns de riktigt gymmaskinerna. Dessa är rejält stabila, tysta och robusta. De har ofta unika träningsprogram och motståndsnivåer som kan anpassas individuellt. Dessa crosstrainers passar dig som tränar nästan dagligen, eller om ni är flera i hushållet som tränar. Det är maskiner som är till för att användas och som erbjuder en tuffare och mer anpassad träning. Välskötta crosstrainers i premiumklassen behåller också sitt värde under många år framåt.