TestKost
Bästa Löpband - 7 toppval testade och presenterade
TesterLöpband

Bästa Löpband - 7 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Vi har testat ett stort antal både kända, men även lite mindre kända märken av löpband som efter en noggrann utrensningsfas har fått gå vidare till våra praktiska tester. Vi har med våra tester och resultat som grund sammanställt en gedigen topplista med de alternativ vi anser presterar bäst i olika prisklasser. Löpbandet som vi hittills år 2024 blev mest imponerade över var Titan Life Athlete T73.

Mikael H
Mikael HExpert inom kost, hälsa & träning

Löpband Bäst i Test 2024

Innan de praktiska testerna påbörjades sammanställdes en lista med de 40 bäst presterande alternativen enligt specifikationer i förhållande till pris. Sedan valdes 15 kandidater och av dessa har vi presenterat 7 alternativ som håller måttet efter de praktiska testerna. Det som ligger till grund för topplistan är följande punkter:

  • Praktiska upplevelsen – Hur upplevs löpbandet när den väl används? Känns löpytan rymlig och rullar allting på smidigt?
  • Kvalitet – Är konstruktionen robust och fungerar funktioner som det är tänkt? Finns det delar som redan kort efter inköp börjar visa tecken på slitage eller något som inte fungerar så bra som det hade kunnat fungera?
  • Funktioner – Vad har löpbandet för funktioner och inställningar, och hur brett är spannet på det som går att ställa in?
  • Prisvärdhet – Både dyra och billiga produkter kan vara prisvärda, det handlar helt och hållet vad man får för priset. Hur prisvärd är löpbandet i förhållande till det som erbjuds?

Topp 7 bästa Löpband

1. Titan Life Athlete T73

4.6
Bäst i test löpband

Mått (LxBxH)

194 x 88 x 144 cm

Löpyta (L x B)

140 x 51 cm

Högsta effekt motor

3 hk

Högsta hastighet

22 km/h

Högsta lutning

20 %

Vikt

79 kg

Högsta användarvikt

130 kg

Förinställda program

24 st

2. Sole F63 löpband

4.4
Bäste premium löpband

Mått (LxBxH)

208 x 89 x 145 cm

Löpyta (L x B)

152 x 51 cm

Högsta effekt motor

3 hk

Högsta hastighet

20 km/h

Högsta lutning

15 %

Vikt

115 kg

Högsta användarvikt

148 kg

Förinställda program

10 st

3. Gymstick Treadmill GT1.0

4.4
Bästa billiga löpband

Mått (LxBxH)

145 x 69 x 121 cm

Löpyta (L x B)

120 x 40 cm

Högsta effekt motor

1,25 hk

Högsta hastighet

12 km/h

Högsta lutning

-

Vikt

45 kg

Högsta användarvikt

100 kg

Förinställda program

9 st

4. Titan Life ST690 II

4.3

Mått (LxBxH)

192 x 89 x 145 cm

Löpyta (L x B)

140 x 52 cm

Högsta effekt motor

3,5 hk

Högsta hastighet

20 km/h

Högsta lutning

20 %

Vikt

99 kg

Högsta användarvikt

130 kg

Förinställda program

-

5. Titan Life Treadmill Amroc A5.0

4.1

Mått (LxBxH)

176 x 80,5 x 129 cm

Löpyta (L x B)

140 x 48 cm

Högsta effekt motor

2,75 hk

Högsta hastighet

20 km/h

Högsta lutning

15 %

Vikt

73 kg

Högsta användarvikt

130 kg

Förinställda program

24 st

6. NordicTrack EXP 10i

4.0

Mått (LxBxH)

180 x 99 x 151 cm

Löpyta (L x B)

152 x 51 cm

Högsta effekt motor

4 hk

Högsta hastighet

22 km/h

Högsta lutning

12 %

Vikt

104 kg

Högsta användarvikt

136 kg

Förinställda program

24 st

7. Gymstick GT4.0 löpband

3.9

Mått (LxBxH)

171 x 82 x 139 cm

Löpyta (L x B)

142 x 50 cm

Högsta effekt motor

2,5 hk

Högsta hastighet

18 km/h

Högsta lutning

15 %

Vikt

79,5 kg

Högsta användarvikt

120 kg

Förinställda program

36 st

Köpguide Löpband - Tips för ett lyckat köp

Det finns ett stort antal löpband där ingen är helt och hållet identisk med en annan. Alla är inte i behov av den dyraste och finaste modellen med flest funktioner, utan många vill ha en prisvärd modell som uppfyller de egna kraven. Våra tips som vi lyfter upp nedan kommer att förklara det viktigaste som man behöver känna till för att kunna göra ett bra individuellt val av löpband.

Löpbandets motor

Alla löpband där man kan variera hastigheten kommer att komma med en motor. En svagare motor kommer sällan att prestera bättre än en starkare motor, men inte alla behöver den starkaste motorn. Motorns effekt brukar anges i hästkrafter (hk eller hp). Om man håller sig till spannet 2-3 hk kommer det krävas mycket för att en rutinerad löpare inte ska bli nöjd. En starkare motor kommer att kunna få bandet att snurra snabbare i kombination med en högre vikt på användaren.

Hur snabbt löpbandet kommer att kunna snurra och till vilken maxvikt kommer alltid att framgå. Varför man bör undvika de svagare motorerna även om man håller sig under maxvikten beror på att bandet kan i vissa fall stanna upp momentant när foten sätts i om det blir för tungt. Det leder till en obehaglig och onaturlig löpupplevelse. Att motorn inte riktigt orkar med kan ske om maxeffekten ligger runt 1 hk och man är en tung löpare.

Löpytans betydelse

Vi anser att löpytans betydelse många gånger är underskattad. Det känns lätt att tänka sig att det enbart handlar om en snurrande yta som man kommer att springa på, men skillnaden mellan en liten löpyta och en stor är enorm.

Med en stor löpyta har man friheten att kunna röra sig lite i olika led och både kunna trampa lite snett och fel utan att det ska uppstå bekymmer. Det är få som klarar av att springa på en liten yta en längre period. Desto snabbare och större steg som tas, desto viktigare blir också löpytans storlek.

En liten löpyta kapar av marginalerna stort för hur man kan röra sig. Det är lätt att man slår i ramen vid sidan vilket kan resultera i en ganska obehaglig olycka, och det går heller inte att röra sig för mycket framåt innan man slår i, eller bakåt för då ramlar man av.

En stor löpyta ger mer variation i rörelsen och en naturligare upplevelse samtidigt som skaderisken minimeras. Vi rekommenderar löpytans längd till minst 140 cm och bredd till 40 cm. Kan man få tag på en större löpyta för ett liknande pris är det att föredra.

Löpbandets hastighet

De flesta löpband oavsett prisklass har snarlika spann på den maximala hastigheten, med jämna steg upp till den hastigheten. Den maximala hastigheten man brukar kunna ställa in landar på 18-20 km/h vilket få kommer att orka springa långa perioder. Det viktigaste att lyfta upp med hastigheten är vilken hastighet det kommer att kunna gå att springa bekvämt i. Alla löpband som inte har en användare kommer utan bekymmer att kunna komma upp i maxhastigheten, men skillnaden mellan olika löpband när det väl ska springas snabbt kan vara stort.

Här spelar dels motorns roll in som vi lyfte upp i avsnittet tidigare, men även själva konstruktionen på ytan under bandet, bandets kvalitet och användarens vikt. Om det är mindre friktion mellan bandet och själva löpbandet, kommer det att bli mindre belastning på motorn. Det är bland annat det här som skiljer vissa billigare och dyrare modeller åt. Den här saken är tyvärr också något som kan vara svårt att undersöka, men löpband vars band inte orkar glida smidigt brukar snabbt ratas bland befintliga kunder.

Löpbandets lutning

Att kunna öka löpbandets lutning är ett smidigt sätt att kunna höja belastning utan att för den delen behöva gå, jogga eller springa snabbare. De löpband som har lutningsfunktionen brukar kunna ha en maximal lutning om 12-15 %. Hur själva funktionen i sig fungerar kan dock variera en del. Vissa löpband kan öka och sänka lutningen mitt i de färdiga programmen som brukar finnas, eller så kan man justera det manuellt samtidigt som man springer. De billigaste modellerna kan i vissa fall kräva att man hoppar av när lutningen ska ändras.

Dämpning

Löpning på mjukt underlag är skonsammare mot kroppen, fötter, leder med mera. Därför har det länge varit populärt med dämpande skor och att försöka undvika hårda underlag som asfalt. Det här har löpband försökt ta tillvara på. Själva löpytan är sällan särskilt dämpad eftersom det hade försämrat och förstört mekaniken i maskinen, men däremot kan ramen mot golvet vara det eller delen där löpytan är kopplad till löpbandets ram.

Att löpbandet har en dämpningsfunktion är inte bara skonsamt mot användaren, men kan också hjälpa att både själva löpbandet inte slits lika snabbt och heller inte ytan som den står på. Andra fördelar är att ljudnivån kan bli något lägre när stötljudet från stegen kan tas upp av dämpmaterialet.

Löpbandets träningsdator

Det finns idag få löpband som inte har någon som helst träningsdator. Det är med träningsdatorn man allt som oftast ställer in alla inställningar går. Med andra ord brukar det finnas få fysiska rattar eller spakar som mekaniskt ser till att en ändring sker.

Det är stor skillnad mellan de olika träningsdatorerna när det kommer till hur moderna de är och vilka möjligheter som finns. Det finns dock modeller som kan se utdaterade ut men där man har uppgraderat funktionaliteten utan att putsa till hur det ser ut på utsidan. Det går att dela in funktionerna i två grupper, de grundläggande funktionerna och de avancerade funktionerna.

Till de grundläggande funktionerna hör följande till:

  • Hastighet
  • Tid
  • Distans
  • Förbrukning av kalorier
  • Pulsmätning
  • Enkel svart-vit display

Det här är högst grundläggande funktioner eller information som nästan alltid finns med och kan visas på displayen. Förbrukningen av kalorier ska man ta med en stor nypa salt eftersom löpandets dator sällan vet något om användaren, utan använder generella formler för hur mycket en genomsnittsperson skulle ha förbrukat.

Pulsmätningsfunktionen kräver dock någon sorts koppling mellan träningsdator och användaren. Den vanligaste formen av pulsmätning är att det finns en särskild greppyta längst fram eller vid sidorna som läser av pulsen. Den här är inte alltid speciellt noggrann och kan visa fel med vanligtvis 10-20 slag per minut. De mer avancerade löpbanden kan ibland istället ha ett band som fäst runt bröstet eller midjan som är mycket noggrannare.

Sedan har vi de mer avancerade funktionerna:

  • Färdiga träningsprogram
  • Bluetooth & appar som kan kopplas upp till
  • Modern och tydlig färgdisplay med hög upplösning
  • Träningsprofiler

Färdiga träningsprogram är en stor bekvämlighet enligt vissa och något som inte behövs överhuvudtaget enligt andra. Bekvämligheten kommer från att man kan ställa in hur variationen ska bli under löppasset och sedan drömma sig bort i en annan värld och bara se till att löpstegen tas. En annan fördel är att det kan finnas optimerade program för specifika syften som kan vara svårare att känna till för orutinerade löpare.

Det här kan exempelvis vara intervaller, program som ska vara lite effektivare på att bränna fett, förbättra konditionen eller en kombination av alla tillsammans med eller utan lutning. Möjligheterna är många.

Möjligheten att koppla upp sin mobil eller annan enhet med bluetooth mot löpbandet eller ladda ner en app som direkt är kopplad till löpbandet är något som kan göra det riktigt enkelt att följa utvecklingen. Den största fördelen här är att man i apparna kan spara data och få det plottat i grafer över tid. Man kan följa utvecklingen utifrån ett stort antal olika parametrar som ofta även går att modifiera efter smak.

Produktjämförelse

ProduktMått (LxBxH)Löpyta (L x B)Högsta effekt motorHögsta hastighetHögsta lutning ViktHögsta användarviktFörinställda program
Titan Life Athlete T73
4.6
194 x 88 x 144 cm140 x 51 cm3 hk22 km/h20 %79 kg130 kg24 st
Sole F63 löpband
4.4
208 x 89 x 145 cm152 x 51 cm3 hk20 km/h15 %115 kg148 kg10 st
Gymstick Treadmill GT1.0
4.4
145 x 69 x 121 cm120 x 40 cm1,25 hk12 km/h-45 kg100 kg9 st
Titan Life ST690 II
4.3
192 x 89 x 145 cm140 x 52 cm3,5 hk20 km/h20 %99 kg130 kg-
Titan Life Treadmill Amroc A5.0
4.1
176 x 80,5 x 129 cm140 x 48 cm2,75 hk20 km/h15 %73 kg130 kg24 st
NordicTrack EXP 10i
4.0
180 x 99 x 151 cm152 x 51 cm4 hk22 km/h12 %104 kg136 kg24 st
Gymstick GT4.0 löpband
3.9
171 x 82 x 139 cm142 x 50 cm2,5 hk18 km/h15 %79,5 kg120 kg36 st

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.7 / 5 (18 röster)

Läs några av våra liknande artiklar