TesterMotionscykel

Motionscykel - De 7 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-04

En motionscykel hemma är det överlägset smidigaste och snabbaste sättet att snabbt cykla av sig oavsett väder eller vind och få den veckovisa motionen. Det stora antalet motionscyklar som finns att välja på med det breda spannet i pris kan göra det förvirrande och svårt att hitta ett bra alternativ. Det finns motionscyklar för ett par tusen kronor till långt över 10 tusen kronor. Vi har testat många motionscyklar inom det här spannet och kan presentera en lista med de bästa alternativen sett till priset!

Testets utförande och undersökning

När en motionscykel kan kosta 3-4 gånger mer än en annan samtidigt som båda vid en första anblick ser likvärda ut, måste det gömma sig mer under ytan än vad som först framgår. Det går att hitta stora skillnader när det kommer till bland annat kvalitet och hur olika funktioner fungerar, vilket inte alltid framgår hos återförsäljarens produktsida. Vi har noggrant testat motionscyklarna och de punkter som vi undersökt och värderat motionscyklarna efter är följande:

  • Kvalitet – Hur känns motionscykeln vid cyklande? Är den stum och styv eller böjer sig och knakar delar som inte borde göra det? Hur mycket slitage kan man förvänta sig att motionscykeln klarar av i långa loppet innan något kan tänkas gå sönder?
  • Bekvämlighet – Hur bekväm är motionscykeln både sätt till sadeln och hållningen som måste has om man vill greppa styret? Hur är styret format och vad finns det för möjlighet till justeringar?
  • Funktioner – Finns någon cykeldator med olika träningsprogram eller måste allting skötas manuellt? Finns andra bekväma eller nödvändiga funktioner?
  • Prisvärdhet – Har motionscykeln ett rimligt pris sett till det som erbjuds?

Hela topplistan

Bäst i test motionscykel

1. Titan Life Athlete B55

4.6
Maxvikt användare
120 kg
Vikt motionscykel
39 kg
Svänghjulets vikt
9 kg
Mått H x B x L
143 x 55 x 113 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Recension

Athlete B55 är en motionscykel tillverkad av Titan Life som är en av de mest kända aktörerna bland träningsmaskiner i Sverige. Just den här modellen är inte bland de sportigaste alternativen men har på pappret en intressant profil som kommer att tilltala många.

Om man ser till specifikationer och egenskaper ligger svänghjulets vikt på 9 kg. En vikt som borde kunna trötta ut de flesta relativt snabbt. Motståndet skapas med hjälp av magneter vilket ser till att både slitage och ljudnivån är låg. Träningsdatorn som sitter på motionscykeln är relativt simpel men har de funktioner som man kan önska som bland annat puls, hastighet, kroppsfett med mera.

Motionscykeln väger 39 men går ändå lätt att flytta runt på tack vare de små hjulen som finns framtill. När vi hoppar upp på motionscykeln står den stabilt kvar utan att kännas ranglig. Sadeln är stor och bekväm, och passar bäst vid en mer upprättsittande stil. Sadeln går att justera både i höjd och hur långt fram eller bak den ska vara, och lutningen.

Motionscykeln trampas enkelt och tyst igång. Det finns 8 olika nivåer av motstånd vilket vi tycker räcker väl på den här viktklassen av svänghjul. Nivåerna väljs manuellt där den tyngsta är riktigt tung, och den lättaste lagom lätt. Eftersom motståndet väljs helt manuellt avslöjas också att inga färdiga träningsprogram finns i träningsdatorn.

Träningsdatorn är av det enklare slaget men ger bra data på hur motionscykeln används, men lite sämre info om personen som cyklar. Med det menar vi att pulsen och kroppsfetter som motionscykeln också kan mäta inte alltid visar så noggranna värden.

Sammanfattning

För priset är det här en helt oslagbar motionscykel. Den är inte perfekt men de som är ute efter att få lite vanlig motion kommer inte att bli besvikna. Den har inte de mest avancerade funktionerna men har istället en hög bekvämlighet och tillräckligt med motstånd för de allra flesta.

  • Riktigt hög prisvärdhet
  • Bekväm även vid långa sessioner
  • Brett spann mellan högsta och lägsta motstånd
  • Medelmåttlig träningsdator
Bästa motionscykeln för äldre

2. Abilica Voyage BT

4.4
Maxvikt användare
150 kg
Vikt motionscykel
39 kg
Svänghjulets vikt
8 kg
Mått H x B x L
143 x 51 x 95 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Recension

Abilica Voyage BT Motionscykel är den balanserade motionscykeln som ger mycket av allt. På pappret är det här en motionscykel som med råge borde uppfylla allas krav på en motionscykel, och förhoppningsvis är även fallet så i praktiken. Det ska vi ta reda på.

Svänghjulets vikt ligger på 8 kg och bygger på principen med magnetiskt motstånd som kan regleras via datorn. Motionscykeln väger 39 kg och har en imponerande hög max vikt på användaren som ligger på 150 kg. Det här säger något om att konstruktionen är robust och kvalitativ, och kommer att tåla en hel del slit.

Träningsdatorn känns modern och ger allting som vi önskar i den här prisklassen. Det inkluderar de vanliga sakerna som tid, varvtal, effekt, puls, distans med mera. Det finns även 12 färdiga program där intensiteten tydligt visualiseras på panelen under skärmen. Vill man istället ställa in motståndet fritt kan man välja en av de 32 nivåerna. Datorn har även bluetooth vilket möjliggör sammankoppling med diverse olika enheter för att analysera träningen. Det finns också ett par olika appar, både gratis och betalalternativ som kan kopplas med motionscykeln för att ge ytterligare möjligheter och variation.

När vi börjar trampa på pedalerna slås vi av hur mjukt allting rör sig. Ingen ryckighet i rörelsen utan allting flyter på. Bekvämligheten är riktigt hög och sadeln är ett mellanting bland de stora, mjuka modellerna och de sportiga, smala alternativen. Sadeln går att justera maximalt både i höjd, lutning och närhet i förhållande till styret. Intensiteten ändras naturligt i de förinställda programmen, även när hoppet i intensitet är stort för att exempelvis simulera en uppförsbacke.

Bland de hela 32 manuella motståndsnivåerna finns det en nivå för alla. Det hade nog räckt med 16 nivåer men här har man möjlighet att finjustera ordentligt och sakta öka nivån veckovis utan att kroppen kanske ens märker att det har blivit tyngre.

Data om själva cyklisten som träningsdatorn i motionscykeln kan ge håller en hög nivå. Jämfört med en högkvalitativ träningsklocka var inte pulsen fel med särskilt många procent. Däremot kunde siffrorna som visar kroppsfett variera en del, och kunde kräva flera försök innan ett vettigt värde kunde presenteras. Bluetooth kopplingen med smarta enheter fungerade fint, men att koppla upp cykeln mot appar provades in på grund av den stora variationen som finns och för att motionscykeln är det som recenseras främst.

Sammanfattning

Vi är oerhört nöjda med den här motionscykeln. I sin prisklass finns det få som är bättre. Abilica har med Voyage BT Motionscykel hittat en fin balans mellan funktionalitet, prestanda och pris. Träningsdatorn och de färdiga programmen i kombination med det mjuka trampet gör att det inte finns mycket vi saknar hos modellen. Voyage BT Motionscykel passar både vanliga motionärer men även de som vill trampa på lite och känna pulsen gå upp rejält.

  • Överlägsen i sin prisklass
  • Hög bekvämglihet
  • Mjukt tramp
  • Flera färdiga program och brett spann på intensitet
  • Ytterligare möjligheter med appar och Bluetooth
  • Mätning av fetthalt inte särskilt noggrann
  • Något högt totalpris även om prisvärdheten är på topp i prisklassen
Bästa motionscykeln med högt motstånd

3. Titan LIFE Trainer S11

4.3
Maxvikt användare
125 kg
Vikt motionscykel
33 kg
Svänghjulets vikt
13 kg
Mått H x B x L
108 x 50 x 109 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Recension

Trainer S11 Motionscykel från Titan Life är en sportig modell av en motionscykel som kanske istället borde gå under namnet träningscykel. Det är en avskalad och prispressad modell som trots det verkar ha mycket att erbjudna

De vanliga motionscyklarna brukar ha många delar som är gömda under stora, breda plastkåpor. Trainer S11 upplevs mer naken och man kan med blotta ögat se svänghjulet som är av en tyngre modell. Den väger nämligen 13 kg, men trots det är inte motionscykelns totala vikt mer än 33 kg.

Trainer S11 kommer med en liten träningsdator där det bara finns en rad med information som med en knapp kan visa olika data där det viktigaste är hastighet, distans och tid. Datorn används inte till annat än att just visa information, utan inställningen av motstånd görs helt manuellt med en ratt på ramen.

Innan vi hoppar upp och börjar trampa noterar vi att utöver de goda möjligheterna att flytta runt sadeln i flera olika led och vinklar, kan även höjden på styret justeras vilket inte alltid ses hos andra motionscyklar. Den här modellen är lite tyngre att trampa igång på grund av det tunga svänghjulet, men inte på den nivån att någon skulle vara för svag för att göra det utan det skulle bara ta lite längre tid att få den att snurra.

När svänghjulet har börjat rotera kan samma ratt som används som nödbroms vridas på för att öka eller sänka motståndet. Vi är imponerade över spannet av motstånd som finns. Det tunga svänghjulet ger en naturlig trampupplevelse även när motståndet vrids till höga nivåer. Jämfört med andra motionscyklar brukar svänghjulet börja stanna av vid de här nivåerna men inte den här modellen. Det är även vid de här höga nivåerna av motstånd som remmen runt pedalerna kommer till allra störst nytta.

Bekvämligheten är förvånansvärt hög trots att det är en sportig modell. Det fungerar lika bra med den mer framåtlutande, snabba stilen som att sitta upprätt och trampa. Att styret går att höja mycket gör att hållningen kan bli god även om man vill sitta rakt och greppa styret.

Sammanfattning

Trainer S11 är en utmärkt motionscykel för den som vill kunna trampa lite tyngre, lite längre. Vi är särskilt imponerade av mekaniken och konstruktionen när även priset slängs in i det hela, för priset är inte högt sett till vad som erbjuds. Träningsdatorn är något simpel och saknar träningsprogram, därav manuellt motståndsreglage. Saknar man inte automation och en avancerad dator i cykeln är modellen perfekt.

  • Stort spann på motstånd, med ett högt högstamotsånd
  • Hög prisvärdhet
  • Stora justeringsmöjligheter av sadel och styre
  • Sportig men bekväm
  • Enkel träningsdator

4. FitNord Cyclo 500E

4.2
Maxvikt användare
135 kg
Vikt motionscykel
39 kg
Svänghjulets vikt
12 kg
Mått H x B x L
146,5 x 53 x 108 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Recension

FitNord Cyclo 500E är en stor och robust motionscykel som använder modern teknik vad gäller både hur motionscykeln är uppbyggd mekaniskt, men även träningsdatorn som används i den. Den sticker lite ut med sitt stora utseende baktill men det är främst hur den faktiskt fungerar vid användning vid praktiska sammanhang som är det viktiga, och något vi ska undersöka.

Den här motionscykeln har ett tungt svänghjul på 12 kg vilket nog är det som ger upphov till det lite speciella utseendet. Det här svänghjulet har placerats baktill vilket just gör att sadeln känns kort, ur en praktisk synvinkel har det ingen större betydelse. Motionscykeln har ett elektromagnetiskt motstånd vilket allt fler moderna motionscyklar har börjat gå över till.

Träningsdatorn som motionscykeln har blivit utrustad med har ett stort antal möjligheter. Till att börja med finns det 24 färdiga träningsprogram med olika infallsvinklar. Det finns program för både nybörjare och mer avancerade cyklister, men även specialprogram som särskilt fokuserar på exempelvis kondition eller fettförbränning. Vill man inte använda ett av program kan man istället välja en av de 32 motståndnivåerna.

Med datorn kan man se alla de vanliga värdena som hastighet, avstånd, puls, effekt etc. Men det slutar inte där. Med appen iConsole som finns både till Android- och iOS-enheter öppnas helt nya dörrar för att både styra motionscykeln och simulera olika sorters cykelrutter.

Sadeln går att justera fritt men sedan går även vinkeln på styret att ändra. Höjden går tyvärr inte att ändra på styret men om man vill att styret ska gå rakt upp, framåt, eller kanske bakåt är det fritt fram.

Det tunga svänghjulet kräver lite mer jobb för att trampas igång men sedan är det inga problem. Ändringen av motstånd sker smidigt genom datorn och det sker så pass mjukt att vid små steg märks det nästan inte. Den som gillar att cykla framåtlutat kommer att bli lite besviken. Det höga styret gör att om man själv inte är väldig lång kommer styret emot relativt tidigt. Den här modellen passar alltså bäst om man vill sitta rakt.

Sammanfattning

FitNord Cyclo 500E har mycket som de har lyckats med. Cykeldatorn är modern och det finns få den här modellen inte kommer att kunna trötta ut. De som gillar att cykla framåtlutat bör dock kika på andra modeller eftersom den här inte riktigt erbjuder den komforten vid den sortens hållning. Priset är kanske något högre men kan man stå ut med det och gillar att trampa på finns det mycket att vara nöjd över hos den här produkten.

  • Modern träningsdator
  • Brett spann på motstånd
  • Bekväm
  • Väldigt mjuka rörelser
  • Mindre bekväm om man gillar att cykla framåtlutat

5. Nordic 205 Motionscykel

4.1
Maxvikt användare
110 kg
Vikt motionscykel
22 kg
Svänghjulets vikt
6 kg
Mått H x B x L
135 x 51 x 93 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Recension

Nordic 205 Motionscykel är en prispressad modell med betoning på just motion. Den här modellen marknadsförs inte för hårda tag med stora motstånd utan ska passa de med en lite lugnare stil på motionscykeln.

Både svänghjulet och hela motionscykeln håller en låg vikt om 6 respektive 22 kg. Det här är alltså en av de lättare modellerna som vi har med i vårt test. Den låga vikten gör det smidigt att snabbt plocka fram och undan motionscykeln om den inte har en given, fast plats.

Träningsdatorn har de vanligaste funktionerna som tid, hastighet, distans och möjlighet att mäta pulsen om man greppar mätytan på styret. Det finns inga färdiga program att välja bland utan datorn finns bara till för att visa information. Styrningen av motstånd görs manuellt och det finns 8 olika nivåer att välja bland.

När vi kliver upp på motionscykeln känns den inte riktigt lika stabil som vi är vana vid. Den låga vikten gör att det känns lite rangligt att kliva på, men väl uppe känns det bättre. Sadeln är bekväm och styret lagom långt bort vilket är tur eftersom styret inte riktigt går att justera. Svänghjulet trampas lätt och mjukt igång. Vid de låga motstånden är vi riktigt imponerade, men det är svårt att hitta en bra nivå om man vill cykla tungt utan att det blir för tungt och det stannar av helt.

Träningsdatorn visar precis det vi förväntar oss men som vanligt med lite billigare motionscyklar och puls är felmarginalen lite för hög och ska tas med en nypa salt.

Sammanfattning

Som en enklare modell med ett lågt pris får man köpa att allting inte är perfekt, men de är ändå bra nog för att det ska vara en produkt som är väl värt sitt pris. För de lågintensiva passen där man bara vill trampa i lugn och ro fungerar Nordic 205 utan bekymmer.

  • Lågt pris och prisvärd i sin klass
  • Fungerar bra till lugnare pass
  • Enkel att trampa igång och reglera
  • Kan kännas lite ranglig att kliva upp på om man är stor och tung
  • Sämre vid tunga motstånd

6. FitNord Invader 1000 Airbike Motionscykel

4.1
Maxvikt användare
150 kg
Vikt motionscykel
74,5 kg
Svänghjulets vikt
-
Mått H x B x L
-
Inbyggd träningsdator
Ja
  • Motstånd en kombination av magnet- och luftmotstånd
  • Otroligt brett spann av motstånd
  • Högt högsta motstånd
  • Goda möjligheter med träningsdatorn
  • Går även att träna armar och överkropp samtidigt
  • Högre ljud än hos vanliga motionscyklar
  • Högt pris

7. Abilica Stream UB X

4.1
Maxvikt användare
200 kg
Vikt motionscykel
46 kg
Svänghjulets vikt
9 kg
Mått H x B x L
143 x 51 x 95 cm
Inbyggd träningsdator
Ja

Köpguide Motionscykel - Tips för ett lyckat köp

Med det stora spannet i pris för motionscyklarna är det viktigt att veta vad för funktioner eller egenskaper man faktiskt behöver från en motionscykel. Om en hälften så dyr produkt kan ge lika stort värde med hänsyn taget till de egna förutsättningarna är det givetvis bättre att välja den motionscykeln. Nedan har vi samlat det viktigaste att reflektera över innan man bestämmer sig för ett köp.

Syftet och behov

Det finns många anledningar att köpa en motionscykel, men det finns lika många för att låta bli. En motionscykel kan passa både de som vill få lite motion ibland men även de som är ute efter tyngre träningspass i hemmets bekvämlighet, eller som vill cykla oavsett årstid eller väder.

Det finns ett flertal personer som köper en motionscykel som används ett fåtal gånger, och som sedan får samla damm i ett förråd. Man får inte glömma att en motionscykel skiljer sig mer än vad man tror från vanligt cyklande. Medan en vanlig cykeltur kontinuerligt kräver uppmärksamhet och ger stimulans genom miljöbyten, är det precis tvärtom med en motionscykel. Oavsett vad man föredrar kan det ena passa bättre än det andra.

En motionscykel har fördelen att alltid vara under tak och i värme, och man kan samtidigt som man cyklar för fullt vara helt upptagen eller inne i något annat som man också uppskattar, exempelvis poddar, musik eller tom film om man har en skärm i närheten.

Det är viktigt att ta sig en rejäl funderare om man överhuvudtaget kommer att använda motionscykeln när den väl köpts, eller om den kort efter inköp kommer att gömmas undan. Ett tips är på ett gym prova på att cykla på en motionscykel ett par gånger för att se hur det känns, och sedan bestämma sig.

Motstånd & svänghjulet

Det som nästan alla motionscyklar förutom de som bygger på luftmotståndsprincipen har gemensamt är att de har ett svänghjul som på något sätt går att reglera. Svänghjulet är alltså en skiva som pedalerna är kopplade till och som börjar rotera när man trampar. Genom motstånd i form av ett band eller magneter går det att reglera hur tungt det ska vara för att få skivan att rotera.

Ett lätt svänghjul kräver mindre kraft för att trampa igång men kan också vara svårare att reglera vid högre motstånd. Ett lätt svänghjul ger upphov till lägre rörelseenergi vilket gör att när motståndet ökas med ett band eller magneter, kommer den att stanna snabbare. Därför kan det vara svårt att hitta ett lagom tungt motstånd i det högre spannet eftersom gränsen mellan lagom och att svänghjulet nästan inte går att trampa igång kan bli hårfint.

Ett tyngre svänghjul kräver bara lite mer kraft för att trampa igång, men kan enklare regleras vid högre motstånd. När det tunga svänghjulet väl snurrar, kan man applicera högre motstånd utan att svänghjulet helt stannar av eftersom mer rörelseenergi finns lagrad, och det går att fortsätta att trampa på pedalerna. När motståndet ökas ytterligare hade ett lätt svänghjul helt stannat av medan ett tyngre fortfarande kommer att rotera, och fortsätta att göra det så länge användaren trampar.

Man brukar säga att ett lätt svänghjul passar bäst för personer som främst är ute efter motion och lägre trampmotstånd, medan ett tungt svänghjul passar bättre till de som vill ha möjlighet att kunna trampa med höga motstånd. Svänghjulets vikt kan delas in i tre olika klasser; lätt, medel och tung.

Lätta svänghjul

Lätta svänghjul brukar kategoriseras som de med en vikt om 6 kg eller lägre. Dessa motionscyklar brukar också vara enklare i sin konstruktion och även ha färre funktioner och möjligheter. Vi rekommenderar äldre motionärer och de som föredrar att cykla med lågt motstånd att satsa på den här sortens motionscykel.

Medeltunga svänghjul

Det är i den här kategorin som de flesta motionscyklar hamnar i. Motionscyklar med svänghjul i viktklassen 7–9 kg är de som kommer att passa den stora skaran människor. Utan att kosta orimligt mycket kan man både få ett lagom högt trampmotstånd, flera funktioner genom cykeldatorn som brukar finnas med och en robust konstruktion. Har man inga särskilda krav rekommenderar vi att man i första hand fokuserar på svänghjul i den här klassen.

Tunga svänghjul

Motionscyklar, eller de som snarare börjar klassas som träningscyklar när svänghjulet kommer upp i högre vikter är de med en svänghjulsvikt om 10 kg eller mer. Dessa motionscyklar är inte enbart till för att få lite motion, utan kan även få rutinerade cyklister att svettas ordentligt. Dessa rekommenderar vi till motionärer eller tränande individer som vill få ut det mesta ur sin träning. Eftersom högre motstånd resulterar i högre krafter och slitage, krävs en dyrare och bättre konstruktion av motionscykeln.

De tunga svänghjulen resulterar i högre priser, men har i samma veva också utrustats med de bästa funktionerna allt som oftast.

Motstånd med rem och magnet

De två vanligaste sätten att skapa motstånd med en motionscykel är med hjälp av en rem runt svänghjulet eller något annat som skapar friktion, eller med hjälp av magneter.

Med friktion som skapas genom direktkontakt mellan två ytor som är fallet med en rem kommer mer slitage och ljud att uppstå. Dagens motionscyklar håller dock länge ändå och därför är det främst ljudnivån som är den viktiga av dessa två. Det kan komma att låta en del med en rem men jämfört med modeller som istället jobbar med magneter, är ett system med rem eller liknande en del billigare.

Motionscyklar som skapar ett motstånd med hjälp av magneter har flera fördelar. Här kommer inte delarna att slitas ut på samma sätt eftersom motståndet inte skapas genom friktion av delar som gnider mot varandra, utan genom att magneter med olika poler förs samman. Man får dels längre hållbarhet, men även lägre ljudnivå. Nackdelen är dock att konstruktionen är dyrare, vilket resulterar i högre pris.

Funktioner

Funktionerna och kvaliteten på dessa kan variera stort hos motionscyklar. Det finns grundfunktioner som nästan alla modeller har, och sedan finns extrafunktioner som kan förbättra träningsresultat, analysera träningen, och göra det mer bekvämt att träna.

Grundfunktionerna är sådana vi tycker att alla motionscyklar ska ha och som det inte finns speciellt mycket att säga om. Dessa är motståndsreglage och nödstopp. Vissa motionscyklar har faktiskt inget aktivt motstånd som själv går att styra, utan bygger på skopor som skyfflar luft istället för ett svänghjul, och desto snabbare man vill cykla, desto tyngre blir det. Andra funktioner och egenskaper där de flesta är kopplade till en cykel- eller träningsdator kan du se nedan.

Elektrisk motståndsreglage & träningsprogram

Det finns två sätt att reglera trampmotståndet på, det manuella sättet med en ratt eller spak och via träningsdatorn. När motståndet regleras helt manuellt med ratt eller spak ges användaren god kontroll att exakt ställa in motståndet som man vill ha den. Nackdelen här blir att motståndet kan ändras lite över tid när saker slits om ratten eller spaken hade siffror till att börja med. Det kan till slut bli en hel del rattande innan man hittar läget man vill ha om man dessutom vill ha flera olika under sitt träningspass.

Med de elektriska motstånden som är de vanligaste på gym, och generellt också kan man enkelt knappa in en siffra och varje gång få exakt samma nivå som motsvaras av den siffran. En annan fördel med de elektriska motstånden är att det allt som oftast också finns olika färdiga program som ändrar motståndet under loppets gång. Exempelvis kan ett program börja lugnt för att man ska hinna värma upp för att sedan växla upp tempot delvis. Andra program kan kontinuerligt variera mellan lugn och tungt för att simulera intervaller, osv. Det brukar finnas en stor variation bland programmen.

Pulsmätare

Bland de mer uppskattade funktionerna är pulsfunktionen. Även de billigaste modellerna tenderar att ha en pulsmätare, men det som skiljer dessa åt är noggrannheten. Oftast mäts pulsen genom att man greppar en metallyta på styret som efter en stund visar pulsen. Felmarginalen bland dessa kan vara allt ifrån 10 – 30 % och ska därför tas med en nypa salt. Även om pulsen är en del fel kan den användas för att se skillnader under passets gång eller från ett pass till ett annat. Dyrare modeller brukar ha avsevärt bättre noggrannhet.

Det finns även motionscyklar som har en extern pulsmätare som sätts runt bröstet, och sedan trådlöst eller med kabel kopplas till motionscykeln. De här modellerna brukar vara de dyraste och med den utveckling som puls- och träningsklockor haft, tycker vi inte att det alltid är värt det extra prispåslaget. Då kan man istället sats på en puls- eller träningsklocka och sedan en billigare motionscykel.

Bluetooth & app

Något som snabbt syns i priset hos motionscyklar är om det finns stöd för Bluetooth funktioner och särskilt om det finns en app som kan hjälpa till på något sätt. Vi tycker att dessa funktioner i första hand är något överflödiga. Träningsklockor i kombination med mobiler kan redan ge väldigt noggrann data om träningen vilket gör att alla de tusenlappar som dessa funktioner kostar extra hos en motionscykel bör istället spenderas på en träningsklocka.

Är man dock en inbiten cyklist kan det vara av intresse att veta mer exakt hur passet gick, vilket en träningsklocka dock inte kan hjälpa till med. Hur snabbt man cyklade, med vilket motstånd och puls vid tillfället vet bara motionscykeln. Med tiden kommer motionscyklarna med app bli mycket billigare. När en app väl har utvecklats kan den användas även till framtida modeller och då har utvecklingskostnaden för appen redan betalats av.

Rem runt pedalen

En liten detalj som många gånger glöms bort helt som vi har valt att lyfta upp är den lilla remmen runt pedalen. Vanliga cyklar brukar inte ha den men träningscyklar har den eller någon funktion som binder fast skon, som i sin tur ger samma resultat.

Poängen med remmen är att det går att få ut mer motion och träning ur tramprörelsen om denna används. När den ena pedalen trampas ner går den andra upp. I vanliga fall följer bara foten med upp, men med remmen kan man hjälpa till i rörelsen och dra upp pedalen. På så sätt aktiveras fler muskler och man kommer antingen kunna cykla längre eller tyngre. Man har alltid alternativet att inte använda den om man inte vill, men eftersom remmen runt pedalen inte gör produkten dyrare är det alltid en fördel att få med den.

Bekvämlighet och justeringsmöjligheter

När det kommer till bekvämlighet finns det främst tre stora punkter att fundera kring. Dessa tre är sadeln, styret och hållningen.

Sadeln kan vara formad på flera olika sätt. De kan vara smala och buktiga på ytan man sitter på, ha ventilationshål och avlastningsytor för att rätt del i rumpan ska belastas och inte domna av. Principiellt fungerar det precis som hos vanliga cyklar. Stora, breda sadlar passar bäst om man vill sitta upprätt och bekvämt, medan smala modeller är mer sportiga och kräver en viss framåtlutad position.

Det som alltid går att justera hos sadeln är höjden. Sedan är det inte ovanligt att man kan skjuta fram eller bak sadeln också, men även luta den framåt och bakåt. Därför ska man främst fokusera på sadelns form. Det enklaste sättet att hitta rätt sadel är att satsa på samma form som man har på sin cykel.

Styrena på motionscyklarna kan se ut på flera olika sätt, men det som är gemensamt är att de flesta har ett smalare grepp. Det finns styren som går rakt upp, sådana som går i färdriktningen, är delvis böjda och många fler. De mer sportiga modellerna brukar erbjuda bättre möjlighet att kunna luta sig fram, samtidigt som man har en kortare greppyta längre fram i sidled om man vill kunna sitta mer upprätt.

En av de stora skillnaderna mellan motionscyklarnas styren är hur de går att justera. Hos vissa modeller går det faktiskt inte att ändra någonting överhuvudtaget, medan med andra modeller går det att både ändra höjden, hur nära styret ska vara och vinkeln på styret. Det här är något som kan vara lätt att missa vid en första anblick. De flesta kan dock med hjälp av sadelns justering få en bekväm position gentemot styret, men fler möjligheter brukar sällan skada.

Hållningen är en kombination av sadeln och styret. Sadeln och styret kan se ut på flera olika sätt, men det viktiga sett till den rena hållningen är avståndet där emellan. Ett långt avstånd kräver att man lutar sig fram, medan ett kort avstånd inte gör det. Är även styret ett sådant som går rakt upp, kan det även vara svårt att luta sig fram om man vill det. Ett tydligt tecken på om motionscykeln är mer åt det sportiga hållet, eller mest för vanlig motion är just hur styret går. De rakt upp är mer för motionärer, medan styren som går rakt fram är mer sportiga.

Vanliga frågor om Motionscykel

Hur bra träning är det att cykla på motionscykel?

Att cykla på motionscykel är faktiskt riktigt bra träning för underkroppen och för konditionen. Beroende på vilket motstånd man väljer kan man antingen välja att trötta ut musklerna snabbt och intensivt, eller långsamt för att istället försöka förbättra sin kondition. Cykling generellt är också skonsamt mot leder och sliter inte lika hårt som exempelvis joggning.

Hur underhåller jag en motionscykel?

En motionscykel är skonsam att underhålla. Om den används lite behöver den också ses till mycket mer sällan. Det som kan behöva göras är att då och då smörja olika rörliga delar som bandet, remmen eller kedjan för att det inte ska börja kärva eller låta illa. När det kan behöva göras varierar mellan olika tillverkare, men en vanlig siffra är efter ett par hundra kilometer.

Något annat man bör göra är att se till att inget som ska sitta fast har börjat lossna. De kontinuerliga små vibrationerna som uppstår vid cykling kan få vissa dåligt satta skruvar och muttrar at börja röra på sig. Se till att allting fortfarande sitter som det ska.

Vad kostar en bra motionscykel?

Det är svårt att sätta ett fast pris på en bra produkt eftersom utgångspunkten är individuell. Man kan dock säga att ett stort antal motionscyklar hamnar inom spannet 5000-8000 kr. I det spannet brukar man kunna hitta en bra kombination mellan pris, kvalitet och funktioner för de allra flesta.

Vill man däremot ha den nyaste tekniken, stora motstånd och de populäraste modellerna går det utan problem att dubblera prisspannet.

Vad finns det för viktgränser hos en motionscykel?

En vanlig viktgräns är minst 120 kg, men det finns flera mer robusta modeller som tillåter användarvikter upp till 150 kg.

Måste en motionscykel monteras ihop?

Nästan alla motionscyklar kommer omonterade, och det är nog den besvärligaste biten med att köpa en motionscykel. Det brukar inte vara särskilt svårt att monterade ihop en motionscykel och instruktionerna brukar vara tydliga och enkla att följa, man ska dock vara medveten att det kan ta någon timme att göra det från början till slut.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.